Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 814803 razy)

Offline xanar

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2340 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 23:59:08 »
A te dodatkowe historie to powinni wydać osobno, bo jak ktoś ma wydanie Egmontu to po co ma przepłacać ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #2341 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 00:05:51 »
Ja na przykład się Godziną Zero nie ekscytowałam, bo czytałam po angielsku i mi się niezbyt podobało. :P Z kolei Superman for all seasons to już od bardzo dawna mam w wydaniu Egmontu, więc znowu mi to raczej tito. Ale sam komiks świetny, wracałam do niego nie raz. I historie dodatkowe też dobre.

Offline Maragast

« Odpowiedź #2342 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 10:56:36 »
To wygląda tak:
- Egmont wydaje jakiś event bez podbudowy to Bazyl narzeka,
- kolekcja wydaje event bez podbudowy (jak Godzina Zero) to Bazyl się cieszy, że to wydali,
- Egmont wydaje dubla po kolekcji to Bazyl narzeka,
- kolekcja wydaje dubla po Egmoncie to Bazylowi nie przeszkadza,
- wydanie Egmontu ma wady (błędy albo po czasie rozpada się) to Bazyl narzeka,
- wydania kolekcji mają wady (błędy w tłumaczeniach albo kiepski papuer WKKDC) to Bazylowi nie przeszkadza

Nie chcę nikogo obrażać ale po prostu stwierdzając fakty to nie wiem czy jest na świecie większy hipokryta niż Bazyl.

Offline donT

« Odpowiedź #2343 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 13:07:34 »
Zrozumienie logiki tego typa to jak wejscie zima na K2.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

« Odpowiedź #2344 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 14:41:35 »
To wygląda tak:
- Egmont wydaje jakiś event bez podbudowy to Bazyl narzeka,
- kolekcja wydaje event bez podbudowy (jak Godzina Zero) to Bazyl się cieszy, że to wydali,
- Egmont wydaje dubla po kolekcji to Bazyl narzeka,
- kolekcja wydaje dubla po Egmoncie to Bazylowi nie przeszkadza,
- wydanie Egmontu ma wady (błędy albo po czasie rozpada się) to Bazyl narzeka,
- wydania kolekcji mają wady (błędy w tłumaczeniach albo kiepski papuer WKKDC) to Bazylowi nie przeszkadza

Nie chcę nikogo obrażać ale po prostu stwierdzając fakty to nie wiem czy jest na świecie większy hipokryta niż Bazyl.

To nie ma znaczenia jak to wygląda, bo nic to nie zmienia. Kiedy tu nie trafiasz to w kółko na tablicy wiszą "BiZ. Kolekcja Komiksów...", "Carrefour...", "Wydawnictwa kontra Kolekcje", "Hachette" i inne im pokrewne w których w każdym jest to samo a prawdopodobieństwo trafienia na coś ciekawego jest mniej więcej takie samo jak szanse na znalezienie złotego samorodka na rondzie De Gaulla. Teraz jest trochę lepiej bo mamy te głosowania na komiksy roku to te tematy trochę przejęły forum. Tyle że później znowu będą wchodzić tutaj nieszczęśnicy z "a ten kod na -40 zł, to napewno działa? Bo mi nie działa". Ano nie działa, bo działał 10 godzin temu i może byś o tym wiedział gdyby wielki miłośnik "wolności słowa" nie postanowił po raz enty wysrać się w to forum. Nie odpisywać, nie dyskutować bo to nie skutkuje niczym innym niż tworzeniem kolejnych myślo-śmieci. Omijać, zgłaszać do moderatorów spam, jak oni nie chcą się sami obudzić to może budzika potrzebują?

Offline xanar

« Odpowiedź #2345 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 14:56:06 »
No raczej nic się nie zmieni, byli tu dwaj goście, którzy mieli swojego czasu najwięcej nastukanych postów: JanT i Ramirez i przez tą politykę "wolności słowa" pokasowali konta a nasz bohater śmiga dalej.

On prowadzi jakąś wendetę przeciwko TK, nie wiem może mu kiedyś dzień dobry nie odpowiedział na jakimś konwencie czy coś  :)

No już ci odpowiedziałem - bo tam nie ma TK w Egmoncie. Przecież to jedyna rzecz która różni nasze rynki komiksowe. :)
Prosta odpowiedź. W Niemczech nie ma TK a u nas jest. Gdyby go nie było moim zdaniem i WKKM i WKKDC wyszłyby do końca a nie zostały urwane.

Tam to jeszcze brakuje wpisów, że TK odpowiada za wojnę na Ukrainie, głód na świecie, cenę ropy, gazu i inflację.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2346 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 14:59:52 »
Hah, dzięki @SawiK za info, ale przy tym się uśmiałem - ostatni gorący temat to komiks który wydano, ale nie można go kupić, bo błyskawicznie się wyprzedał (wątek SL), a tutaj prezentacja komiksu, którego też nie można kupić, ale dlatego, że go jeszcze nie wydano :P

@michał81 To akurat nie mnie tłumaczyła (w szerszą dyskusję tam nie wchodziłem, a tutaj nazwę mam od imienia jakby co :) ), ale tak, o ten wątek chodzi. Oczywiście z tą kolekcją się to nie wiąże bezpośrednio, ale jak już piszę, to nie chcę w wielu wątkach jednocześnie, zwłaszcza jeśli tematy jakoś się łączą.
Tyle że faktycznie zapędziłem się z łączeniem wątków, pamiętam jak Superman był sprzedawany z taką niepełną obwolutą i stąd automatycznie 'przydzieliłem' go do serii Mistrzowie Komiksu, teraz widzę że Superman pod tym szyldem wydany nie był (chociaż jestem pewien że Azyl Arkham, Przyjdź Królestwo i Supermana widziałem wielokrotnie przedstawiane jako należące do jednej linii wydawniczej, a widzę że tylko Azyl z tych trzech był w MK edit: jak mnie poprawiono - z tych trzech tytułów w MK znalazł się Azyl i Kingdom Come, Superman był wydany "poza" tą linią wydawniczą).
Stąd trochę traci na wiarygodności to co pisałem wyżej, wiadomo że pierwsze MK miały nakład 1000 sztuk, a przypuszczając (a nie przypominam sobie żeby na Gildii było powiedziane inaczej) Superman miał nakład podobny(?).
Tematu nie trzeba kontynuować, jestem pewien że jak wrócę do postów z Gildii to i w tym temacie nieco się dowiem, chociaż jak pisałem - minęło prawie 20 lat i wartościowanie wielkości nakładu (mały/średni/duży) musiało się jakoś zmienić. Ale to pewnie jak w przytoczonej na początku dyskusji - lepiej pytać bezpośrednio wydawców :)

W moich oczach te <1000 egzemplarzy pozostaje nakładem wymiernie małym, ale jw. rozumiem dlaczego jest ten 1000 określany jako średni względem ogółu komiksów na naszym rynku. A czy do wartościowania wielkości nakładu możemy posłużyć się odniesieniem względem popytu/popularności danego tytułu? Pytanie retoryczne, sam zresztą nie jestem konsekwentny w tym co piszę, bo wartościowanie wielkości nakładów względem ogółu rynku zdaje się być mylące (nie wiem, wyobraź sobie że jakiś KiK czy Asterix wydany byłby w nakładzie wielkości średniej, czyli 800-1200 egzemplarzy :D ). Taka skala w ogóle zdaje się nie mieć sensu zestawiając z tymi przykładami jakie podałem wcześniej (np. Deadpoole czy Panini w marketach...) 8)

O wielkości wydawnictw jestem pewien, że tutaj kiedyś pisaliśmy i z tym też miałem lekko odmienne pojęcie skali (chociaż teraz w zasadzie zgadzam się z tym wartościowaniem jakie ostatnio było dyskutowane).

A co do Supermana - właśnie przejrzałem i nawet obwolutkę mam (faktycznie tylko reklamowa, nie żadna przynależność do MK). Papier nie wydaje się być pożółkły (podawane we wcześniej linkowanym filmiku), może kwestia przechowywania :P Tak jak pisane wcześniej - jedna z tych dodatkowych krótkich historii jest w runie Loeba B/S czy tam S/B. Raczej nie będę wymieniał na wydanie kolekcyjne, ale fajnie jakby za miesiąc faktycznie było o nim głośno :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 06 Styczeń 2023, 15:43:42 wysłana przez Piterrini »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2347 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 15:18:09 »
Tyle że faktycznie zapędziłem się z łączeniem wątków, pamiętam jak Superman był sprzedawany z taką niepełną obwolutą i stąd automatycznie 'przydzieliłem' go do serii Mistrzowie Komiksu, teraz widzę że Superman pod tym szyldem wydany nie był (chociaż jestem pewien że Azyl Arkham, Przyjdź Królestwo i Supermana widziałem wielokrotnie przedstawiane jako należące do jednej linii wydawniczej, a widzę że tylko Azyl z tych trzech był w MK).

Kingdom Come też był wydany w ramach MK, nawet wyszły te dwa tytuły jeden po drugim (Azyl Arkham był drugi, Kingdom Come trzeci w tej drugiej serii MK). Ale ta seria nie cechowała się obwolutami, obwoluty są w DC Deluxe, w której też wyszły oba te tytuły po latach. Natomiast ten Superman nie należał do żadnej z tych serii.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2348 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 15:25:55 »
Fakt, znów błędne info znalazłem przez to jak wszystko jest porozrzucane po latach...
Kingdom Come i Azyl Arkham były w MK, Superman był "poza" tą linią wydawniczą.

Przez niepełne obwoluty miałem te na myśli - obecne w starym MK (chociaż jak pisze @ukaszm84 nie było to "stare" MK - czy więc te zapewnienia Egmontu o nakładzie 1000 egzemplarzy nie były już nieaktualne dla komiksów MK bez białych okładek?):
Spoiler: PokażUkryj

w nowym MK:

z kolei Superman miał taką (bez wskazania na MK):

edit: poprawiona czytelność
« Ostatnia zmiana: Pt, 06 Styczeń 2023, 15:52:05 wysłana przez Piterrini »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2349 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 15:29:13 »
To jeszcze dodam, że przez "starych" MK miałem na myśli pierwsze wydanie Westernu i te inne z białymi okładkami. Tutaj i Kingdom Come i Strażnicy zaliczam do "nowych", a Strażnicy jednocześnie byli w serii Kanon Komiksu (tam chyba było ogólnie 12 tytułów i temat ucichł).

Offline michał81

« Odpowiedź #2350 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 15:56:38 »
@Piterrini to żeby jeszcze bardziej ci namieszać. Kojarzysz taki komiks jak Literacka Agencja Detektywistyczna Pauliny Matyńkiej? No to wyobraź sobie, że komiks ma nakład w okolicach 800 sztuk. To jest potwierdzone info od samej twórczyni (mówimy o pierwszym nakładzie i dodruku/drugim wydaniu). I jak to rozpatrywać? Czy to jest dużo i czyni to Paulinę dużym wydawcą? Wbrew pozorom to jest spory nakład, tak jak 1000 sztuk. Ale nadal nie może się równać nakładom jakie posiada Egmont. W sumie Timof robi mniejsze nakłady niż ma Literacka Agencja Detektywistyczna.

wiadomo że pierwsze MK miały nakład 1000 sztuk, a przypuszczając (a nie przypominam sobie żeby na Gildii było powiedziane inaczej) Superman miał nakład podobny(?).
Jak już wyjaśniono Superman - Na wszystkie pory roku nie był wydany w linii Mistrzów Komiksu. Jaki miał nakład? Pytaj bezpośrednio Egmont.

« Odpowiedź #2351 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 16:07:23 »
  Kingdom Come należało z pewnością do starych MK, to był jeden z pierwszych tytułów w serii co wyszedł razem z Azylem Arkham. Superman na 100% nie należał do tej linii. Kanon się chyba po prostu z Mistrzami stopił. Ogólnie to jest napewno to za co można zganić Egmont oni chyba sami nie wiedzą co wydali i co jest częścią czego, nie jest prowadzona żadna baza danych, żebym komiksy Egmontu musiał sprawdzać na stronie gildii to jest kompletna paranoja. Ten ich sklep internetowy to tak samo chaos, trochę jest, trochę nie ma niektóre tytuły są jako niedostępne, niektóre znikają kompletnie. Powiedzmy sobie szczerze, samych Spider-Manów to można chyba kupić teraz z pięć z jedynką na okładce, skoro ja przecież nie żaden amator w temacie gdyby nie pomoc dobrych ludzi tutaj składających rozpiski czy też odpowiadających na pytania sam bym się pogubił i byłbym skazany wyłącznie na kopanie w jakiejś marvelpedii, to co ma powiedzieć dopiero wkręcający się w temat? A przepraszam, zapomniałem jest stronka wydawnictwoegmont/komiksy-archiwum wyglądająca jakby stworzona przez białoruskiego studenta za skrzynkę piwa i sztangę czerwonych marlboro sięgająca aż do 2018 roku. Można tam nawet przeczytać opis komiksu, niestety okładki czy zawartości już podejrzeć nie można.  Zapytajcie się jak będziecie mieli okazję o to co zostało wydane jako Mistrzowie Komiksu, jestem przekonany, że sam nie będzie wiedział.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2352 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 16:13:29 »

Offline Warpath

« Odpowiedź #2353 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 16:23:26 »
Wracając do opinii odnośnie ostatniego tomu poświęconemu Legionowi Superbohaterów -mi osobiście komiks przypadł do gustu. Wiadomo, nosi piętno czasu i nie czyta się go tak lekko jak wielu młodszych pozycji, niemniej był o niebo lepszy niż przykładowo Legendy wydane przez DC kilka lat później. Spodziewałem się raczej odwrotnej tendencji.

Jest płynność i przyczynowo-skutkowość historii oraz dużo smaczków dla czytelnika już zaznajomionego z tytułem / postaciami. Szata graficzna również jest jak najbardziej przystępna, a i Robert Lipski odpowiedzialny za tłumaczenie zrobił świetną robotę uwspółcześniając teksty i dialogi. Miałem niesamowity ubaw czytając nowomowę H'hrnatha z pierwszego zeszytu ; )

Oczywiście charaktery bohaterów nie są jeszcze tak mocno zarysowane, jak w późniejszych opowieściach, przez co faktycznie mogą się w wielu sytuacjach jawić jako szablon przykładany do kolejnych ról męskich i żeńskich, niemniej są już widoczne próby budowania indywidualizmu danych postaci. Jedyne co średnio przypadło mi do gustu to ostatnia historia (Annual), która była niesamowicie rozwleczona w czasie, i fakt że autor potraktował Legion niczym jakiś Hotel Paradise czy inny Love Island, gdzie większość musi mieć swoją zespołową parę ; ) Widać też kilka odniesień do Marvela, jak Timber Wolf niczym Wolverine wodzący okiem za legionową Jean Grey, będącą w związku z ichniejszym Cyclopsem ; )

Podsumowując, komiks IMO naprawdę dobry, niemniej nie dla wszystkich. To raczej dla osób lubujących się w latach 80-tych (X-Men Claremonta, New Teen Titans Wolfmana i Pereza, etc.) bądź fanów serii. Na pewno nie na wejście w świat Legionistów. Jeśli ktoś naprawdę chce dobrze wejść w tytuł i nie odbić się od ściany - proponuję na start współcześniejszy a zarazem rewelacyjny run Marka Waida.
« Ostatnia zmiana: Pt, 06 Styczeń 2023, 16:30:26 wysłana przez Warpath »

« Odpowiedź #2354 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 16:26:38 »
Dzięki stronę znam, ale ona jest średnio wygodna w użyciu i zdarzają się w niej błędy. Zresztą zawartości i tak nie da się podejrzeć.