Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dreamer36

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2325 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 16:12:28 »
Czy ja źle i nielogicznie mówię>

No tak jakby....

Czemu Egmont Polska jest taki uparty?

A Ty niby jaki jesteś? Żaden argument do Ciebie nie trafia, masz swoją teorię spiskową niepopartą żadnymi dowodami tylko domysłami. Odkąd zarejestrowałem się na forum (chyba jakieś półtora roku) to czasem sprawdzam, czy nie przeglądam Twoich postów sprzed roku - bo brzmi to ciągle tak samo...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2326 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 16:56:13 »
A czemu ja ciągle dostaję takie kwiatki jak Imperatyw Thanosa czy Daredevil 1 Waida?

Niech Egmont zmieni swoją politykę, to słowa nie powiem. Chwalę każdy fajny komiks od nich. Dużo ich kupuję. Ale jak w nowych miesiącach nie podobają mi się ruchy Egmontu, to krytykuję to co mi się nie podoba.

Offline xanar

« Odpowiedź #2327 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 17:05:22 »
Jak to dostajesz, za darmo ci dają.

Już niech ten Egmont wykończy te wszystkie kolekcje i konkurencje i będzie spokój.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline stab

« Odpowiedź #2328 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 19:38:28 »
Po co Egmont ma coś zmieniać, jak i tak łykasz wszystko jak młody pelikan?

Offline Dracos

« Odpowiedź #2329 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 19:57:24 »
Dużo ich kupuję.

Ale po co być takim skromnym - nie żadne dużo, Ty tutaj na forum najwięcej Egmonta kupujesz. Zaryzykuję stwierdzenie że na żadnym innym forumowiczu Egmont tyle nie zarabia miesięcznie co na Tobie ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2330 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 20:03:35 »
Może faktycznie dostaje gratis od Egmontu za zasługi w promowaniu ich marki ;)

Online Piterrini

« Odpowiedź #2331 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 20:40:49 »
COLLECTS SUPERMAN FOR ALL SEASONS #1–4; ‘WHEN CLARK MET BRUCE' FROM SUPERMAN/BATMAN SECRET FILES 2003; ‘PROM NIGHT' FROM SOLO #1; ‘SAM'S STORY' FROM SUPERMAN/BATMAN #26

Czyli Hachette dodało 3 zeszyty do głównej historii. Egmont Polska wydał tylko For All Seasons 1-4 w swoim wydaniu z 2006.

https://www.gildia.pl/komiksy/6138-superman-na-wszystkie-pory-roku

Zresztą - jakiś recenzent zrobił już porównanie obu wydań.

Dzięki za info i link. Nie śledzę tematu tej kolekcji, gdzie indziej przewinęło się info o tym tomie i kompletnie się zdziwiłem że już się ukazał. To ww. info to tak 'przy okazji', żaden artykuł, recenzja czy coś 'większego' - po prostu cicho o tym komiksie, a jest/był to przez lata tzw. biały kruk (co prawda to określenie odnosi się do pierwszego wydania, ale innego wydania nie było dotychczas...).

@michał81 wymieniliśmy ostatnio kilka zdań w innym miejscu odnośnie nakładów SL, widzę tam takie stwierdzenie innej osoby: "(...)mały nakład: 200-500; średni nakład 800-1200; duży nakład 1500 lub nawet już niech będzie, że 2k(...)". Nie chcę wchodzić w to co rozumiemy przez "mały nakład", ale mimo tego - czy 1000 egzemplarzy Mistrzów Komiksu to był nakład "mały" czy jedynie "ograniczony"? Bo całą 'historię' dostępności i braku dostępności tych wczesnych Egmontów mniej więcej znam, zgadzam się więc co do tego cytowanego stwierdzenia, ale względem komiksów ogólnie (tych popularnych i tych mniej popularnych). Superhero czy ogólnie zagraniczne przedruki (nawet wiele mniej znanych, typu Breccia itp.) są tymi 'popularniejszymi' komiksami, przy nakładzie 200-500 większości zagranicznych komiksów nie dałoby się zresztą wydać w 'normalnej' cenie okładkowej i żeby jeszcze zarobić... Więc w tym kontekście SL ma małe nakłady, zwłaszcza że to już trzecie dziesięciolecie i mamy do zestawienia np. takie rzeczy jak Carrefourowe 20k nakładu na każdy tom (20 komiksów w kartonie licząc średnio jeden karton w każdym z około tysiąca sklepów) czy wielokrotne dodruki różnych Egmontów (które z dużym [lub w skali gdzie duży = 2k, to z ogromnym] nakładem już zaczynały)...
Odbijam od tematu - pamiętam jak było tych Mistrzów Komiksu pełno, drogie to mało kto kupował (wtedy nakład przeszacowany?), później w chyba naturalny sposób rozeszły się te komiksy (chociaż względnie długo to trwało) i pozostało szukanie ich na rynku wtórnym w przebitce wielokrotnej (nakład jednak niedoszacowany?).
Do czegoś zmierzam? Może co myślisz (lub ktokolwiek chce się wypowiedzieć) odnośnie skali nakładów (mały/średni/duży) i z perspektywy czasu o "jedynie" tysiącu egzemplarzy Mistrzów Komiksu (może być w innym temacie, o rynku itp., tylko daj zdać żebym wiedział gdzie zajrzeć)?

A co do Supermana - minęło niecałe 20 lat i kolejny z tych białych kruków ponownie pojawił się na rynku, a głosów ekscytacji nie widzę, strzelam że większość potencjalnych zainteresowanych nie ma pojęcia że jest to nowe wydanie...

Offline SawiK

« Odpowiedź #2332 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 21:01:07 »
Up
Ten Superman będzie dostępny na rynku od 1 lutego. Na ekscytację przyjdzie czas 😉 Hachette się spisali i prenumeratorzy dostali szybciej ja np przed Wigilią 😎

Offline celtic

« Odpowiedź #2333 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 21:34:02 »
A czemu ja ciągle dostaję takie kwiatki jak Imperatyw Thanosa czy Daredevil 1 Waida?

Niech Egmont zmieni swoją politykę, to słowa nie powiem. Chwalę każdy fajny komiks od nich. Dużo ich kupuję. Ale jak w nowych miesiącach nie podobają mi się ruchy Egmontu, to krytykuję to co mi się nie podoba.

Ale, czy ktoś Cię zmusza do kupowania tego?
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2334 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 21:44:04 »
A co do Supermana - minęło niecałe 20 lat i kolejny z tych białych kruków ponownie pojawił się na rynku, a głosów ekscytacji nie widzę, strzelam że większość potencjalnych zainteresowanych nie ma pojęcia że jest to nowe wydanie...

Przy Godzinie Zero też nie było ekscytacji. W ogóle sporo forumowiczów mało się cieszy z kolejnych dobrych tomów Kolekcji.

"Niesamowita sprawa. Dziwne, nie?" :)

@celtic
To nie kupuję. Ale szkoda zmarnowanego papieru i okazji by to widać lepiej i taniej, korzystniej dla komplecistów.

Offline celtic

« Odpowiedź #2335 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 22:12:35 »
Przy Godzinie Zero też nie było ekscytacji. W ogóle sporo forumowiczów mało się cieszy z kolejnych dobrych tomów Kolekcji.

"Niesamowita sprawa. Dziwne, nie?" :)

@celtic
To nie kupuję. Ale szkoda zmarnowanego papieru i okazji by to widać lepiej i taniej, korzystniej dla komplecistów.

Co masz na myśli pisząc "lepiej i taniej"?
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline michał81

« Odpowiedź #2336 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 22:21:27 »
@michał81 wymieniliśmy ostatnio kilka zdań w innym miejscu odnośnie nakładów SL, widzę tam takie stwierdzenie innej osoby: "(...)mały nakład: 200-500; średni nakład 800-1200; duży nakład 1500 lub nawet już niech będzie, że 2k(...)". Nie chcę wchodzić w to co rozumiemy przez "mały nakład", ale mimo tego - czy 1000 egzemplarzy Mistrzów Komiksu to był nakład "mały" czy jedynie "ograniczony"? Bo całą 'historię' dostępności i braku dostępności tych wczesnych Egmontów mniej więcej znam, zgadzam się więc co do tego cytowanego stwierdzenia, ale względem komiksów ogólnie (tych popularnych i tych mniej popularnych). Superhero czy ogólnie zagraniczne przedruki (nawet wiele mniej znanych, typu Breccia itp.) są tymi 'popularniejszymi' komiksami, przy nakładzie 200-500 większości zagranicznych komiksów nie dałoby się zresztą wydać w 'normalnej' cenie okładkowej i żeby jeszcze zarobić... Więc w tym kontekście SL ma małe nakłady, zwłaszcza że to już trzecie dziesięciolecie i mamy do zestawienia np. takie rzeczy jak Carrefourowe 20k nakładu na każdy tom (20 komiksów w kartonie licząc średnio jeden karton w każdym z około tysiąca sklepów) czy wielokrotne dodruki różnych Egmontów (które z dużym [lub w skali gdzie duży = 2k, to z ogromnym] nakładem już zaczynały)...
Odbijam od tematu - pamiętam jak było tych Mistrzów Komiksu pełno, drogie to mało kto kupował (wtedy nakład przeszacowany?), później w chyba naturalny sposób rozeszły się te komiksy (chociaż względnie długo to trwało) i pozostało szukanie ich na rynku wtórnym w przebitce wielokrotnej (nakład jednak niedoszacowany?).
Do czegoś zmierzam? Może co myślisz (lub ktokolwiek chce się wypowiedzieć) odnośnie skali nakładów (mały/średni/duży) i z perspektywy czasu o "jedynie" tysiącu egzemplarzy Mistrzów Komiksu (może być w innym temacie, o rynku itp., tylko daj zdać żebym wiedział gdzie zajrzeć)?
Nie wiem o co ci chodzi. Tym bardziej co przytoczony cytat dotyczący nakładów ma wspólnego z Kolekcją Bohaterowie i Złoczyńcy. I chyba wyraźnie ci osoba wytłumaczyła średni nakład 800-1200. Więc dlaczego piszesz, że SL mam małe nakłady (kiedyś mieli mniejsze, ale teraz łapią się na ten najniższy pułap)? Po za tym dyskusja dotyczyła który wydawca jest mały i nadal podtrzymuje, że jest to mały wydawca, a ilość nakładu nie ma z tym nic wspólnego. Zresztą wyrywasz znowu jakiś fragment dłuższej dyskusji, z której wynika, że nakład małe ma znaczenie w stosunku do określenia "wielkości wydawcy".

Offline xanar

« Odpowiedź #2337 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 22:22:55 »
Ten Superman to przecież dubel po Egmoncie na gorszym papierze, pewnie dlatego brak zachwytów.

Pewnie Egmont wydając tego Supermana w 2006 r. chciał zaatakować tą kolekcje.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kyms

« Odpowiedź #2338 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 23:09:58 »
W ogóle sporo forumowiczów mało się cieszy z kolejnych dobrych tomów Kolekcji.
A to Godzina Zero jest dobrym komiksem? Fajna ironia do komiksu bez tie-inów czy podbudowy ;) Jeszcze poleć go początkującym czytelnikom.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline michał81

« Odpowiedź #2339 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 23:26:40 »
Ten Superman to przecież dubel po Egmoncie na gorszym papierze, pewnie dlatego brak zachwytów.

Pewnie Egmont wydając tego Supermana w 2006 r. chciał zaatakować tą kolekcje.
Wydanie z 2006 ma świetny gruby papier. Ale nie to powinno być wyznacznikiem dla tego komiksu. Ten komiks jest świetną historią samą w sobie z rewelacyjnymi rysunkami Tima Sale'a. Plusem wydania w kolekcji są też te dodatkowe historie.

A to Godzina Zero jest dobrym komiksem? Fajna ironia do komiksu bez tie-inów czy podbudowy ;) Jeszcze poleć go początkującym czytelnikom.
Nigdy bym tego komiksu nie polecił początkującym czytelnikom.