Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pocztar

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2295 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 15:06:08 »
Ktoś jeszcze dostał paczkę z tomami 38-39?
Bo u mnie ani widu ani słychu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2296 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 15:11:57 »
@UP
LordYaxley dostał i ma klęskę urodzaju. :)

Jutro Legion wychodzi, to zobaczymy trzeci w Kolekcji komiks sprzed KnNZ. Jak to się kiedyś pisało.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #2297 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 15:52:40 »

U mnie była już przed świętami i dzisiaj została odebrana ;)

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #2298 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 17:09:50 »
29.12.22 miałem awizo, odebrałem następnego dnia

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2299 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 09:19:07 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego w kiosku.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline eridraven

« Odpowiedź #2300 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 10:15:10 »
@UP
LordYaxley dostał i ma klęskę urodzaju. :)

Jutro Legion wychodzi, to zobaczymy trzeci w Kolekcji komiks sprzed KnNZ. Jak to się kiedyś pisało.

Już znam odpowiedź i ... nie jest według mnie za dobrze. Przede wszystkim komiks zestarzał się jak mleko, tekst przyćmiewa wszytko, czy sie go o wiela za długo. No ale jest to początek lat 80-tych, nie ma co się dziwić narracji, która wtedy któlowala. Miałem tu mega dysonans pomiędy rysunkami, które są dynamiczne, a showstopperami umieszczonymi w dymkach.

Poza tym, jest to wstęp do innego tomu, który ukaże się w przyszłości - Wielka ciemności, więc dla kupujących wybiórczo to niezły orzech do zgryzienia. No i jakoś nie przekonałem sie nigdy do Legion Superbohaterów. Jedna z nielicznych grup do której mam obojętny stosunek, nic jak na razie nie przekonało mnie do ich przygód i ten tom też tego nie zmienił.

Dla chętnych recka ze zdjęciami na blogu: http://comixxy.com/2023/01/04/legion-superbohaterow-nadciagaja-ciemnosc-bohaterowie-i-zloczyncy-dc-tom-36/
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #2301 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 10:20:53 »
Podpisuję się pod tym.
Pierwszy komiks z kolekcji, który zamknąłem w połowie i wyniosłem na półkę.
Wcześniej gdy zdarzały się ciężkie przeprawy to przynajmniej były to postacie, które znam więc męczyłem je do końca. Tutaj miałem zupełnie obojętne mi postacie, więc rzuciłem je w kąt.
Nie wiem czy pamięc mnie zawiodła, czy Superman Legion Superbohaterów to jednak inna grupa.
Jesli ta sama to zupełnie nie łączyłem kropek z tamtym tomem, który był świetny.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2302 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 10:35:56 »
@UP
No przecież Superboy pojawił się na chwilę, żeby posędziować mecz siatkówki. :)

Zgadzam się, że nie czyta się tego superlekko jak tomów pokryzysowych. I że rysunki trącają myszką. Najsłabszy był chyba annual z bottle episode, ale to bolączka wszystkich annuali. Jednak przeczytałem i widzę, że po pierwsze ten prolog jest średni. Mam nadzieję, że główna saga będzie lepsza. Po drugie - liczba romansów i telenowelatość opowieści jest większa niż w X-Menach Claermonta. Po trzecie - czemu @laf w swoim streszczeniu nie powiedział nam, że tam występuje gościnnie Bo Jack Horeseman? :)

Offline Odyn

« Odpowiedź #2303 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 11:05:24 »
Ja bym powiedział, że rysunki to właśnie najmocniejszy element tego albumu :) Mnie też jakoś nigdy ta ekipa nie interesowała i choćby nawet było to dobrze napisane nadal nie miałbym ochoty czytać ich przygód.

Jest to dobry przykład, że komiksy sprzed KnNZ nie są dla wszystkich.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2304 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 11:17:25 »
To wiadomo od kiedy WKKM zaczęła publikować klasyki w drugiej 60-tce - nie są to historie dla wszystkich. Ja nie mówię, ze rysunki są brzydkie, ale widać że nie dzisiejsze. Tak jak w Knightfallu - widać że biją z nich lata 70-te. I nic dziwnego, skoro we wstępie poinformowano nas, że Keith Giffen zaczynał rysowanie komiksów w drugiej połowie lat 70-tych. Choćby to posągowe, sztywne rysowanie twarzy postaci o tym świadczy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2305 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 12:10:25 »
@Bazyliszek

Offline Takesh

« Odpowiedź #2306 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 15:12:58 »
Dzisiaj w Empiku kupiłem nowy tom. Nigdzie nie był wyeksponowany, dlatego zapytałem obsługę. Znaleźli gdzieś pod ladą. Warto pytać.

I zapłaciłem 31,99 PLN. Kod użyłem z forum z zakupów. Akurat ten wymaga posiadania aplikacji. Dla nie obeznanych - wystarczy zainstalować i tyle. Włączyć i na dole nacisnąć gwiazdkę, dzięki czemu wyswietli się kod paskowy. Sprzedawca skanuje kody najpierw zniżki, potem z apki. I cyk 20% w kieszeni  8)

Offline eridraven

« Odpowiedź #2307 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 15:15:54 »
Tak informacyjnie - kolekcję można kupić nie tylko w Empik, ale również w Kolporterze i jego wariacjach. Mają znacznie większą sieć salonów niż omawiany tu często Empik.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2308 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 15:18:51 »
W Warszawie jest też przynajmniej jeden Ruch gdzie są kolejne tomy Kolekcji. ;)

Wiecie co? Tak sobie patrzę na kolejne zbliżające się tomy czyli i JLA i Poświęcenie i mi się jedna oczywista rzecz nasuwa. Tak ładnie jest obudowywany ten Nieskończony Kryzys, że brak polskiego tłumaczenia "52" jest coraz bardziej widoczny i doskwierający. Chciałbym by i ta seria wyszła po polsku.

I właśnie dlatego ja się wkurzam na te niepotrzebne wydania Kosmicznej Odyseji, Wojny Sinestro czy zapowiedziane Wieża Babel, Złoty Wiek i Zagładę Gotham. Przecież te moce przerobowe i ten papier mógłby być wykorzystany do druku właśnie np. 52. I to też by się sprzedało. Czy ja źle i nielogicznie mówię> Czemu Egmont Polska jest taki uparty?

« Ostatnia zmiana: Śr, 04 Styczeń 2023, 15:20:26 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Takesh

« Odpowiedź #2309 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 15:21:58 »
Tak informacyjnie - kolekcję można kupić nie tylko w Empik, ale również w Kolporterze i jego wariacjach. Mają znacznie większą sieć salonów niż omawiany tu często Empik.

Spoko. A tam też jest zniżka 20%?