Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HugoL3

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2205 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 10:26:28 »
No to jeżeli komuś zależy na premierowym BiZ to dajcie znać bo ja zaraz ruszam na bazarek, a tam zawsze czekają :)

Offline Maragast

« Odpowiedź #2206 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 11:14:19 »
Mi babeczka w saloniku prasowym odkłada premierowe tomiki - tylko wcześniej zgłaszam, które tomy mnie interesują i zawsze mam te tomu odłożone.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2207 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 11:16:32 »
Na stronie Empiku dotąd pojawiały się bieżące numery, tylko że... nie można ich było zamówić. Można było sobie zarezerwować w którymś stacjonarnym Empiku, ale nie wszystkie posiadały egzemplarz.
Batman returns
his books to the library

Online OokamiG

« Odpowiedź #2208 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 11:50:03 »
No ja z 4 numery zamówiłem ze strony empiku.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2209 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 13:21:36 »
Jak z każdą kolekcją. Pierwsze numery to się wylewały z pòłek, a potem to szukaj wiatru w polu. W Galerii Mokotòw juź nie ma ale na szczęście Złote Tarasy miały 4 sztuki i tam dziś kupiłem nowy numer. Wstęp z fragmentami wywiadu z Jurgensem jest świetny

Offline laf

« Odpowiedź #2210 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 14:20:59 »
Cotrzynumerowy subiektywny przegląd oryginalnych tomów kolekcji:

52. Legion of 3 Worlds (COLLECTS ACTION COMICS #864; FINAL CRISIS: LEGION OF 3 WORLDS #1–5)
Geoff Johns, w ścisłej współpracy z Georgem Perezem, kończy swoją sagę dotyczącą Legionu Superbohaterów zapoczątkowaną w crossoverze „Lightning Saga” (który z dużym prawdopodobieństwem będzie wydany w ramach kolekcj) i kontynuowanym w „Superman i Legion Superbohaterów” (polski BiZ t. 25 i WKKDC t. 74). Tym razem, z powodu zamieszań czasowych wywołanych przez Time Trappera, wszystkie trzy Legiony funkcjonujące kiedyś i obecnie w uniwersum DC spotykają się ze sobą. Mamy więc oryginalny Legion, który działał do eventu Godzina Zero z 1994 r. i dwa kolejne, które utworzyły się po tym czasie. Proszę, nie pytajcie się jakie są zależności pomiędzy tymi Legionami, to jest bardziej skomplikowane niż istnienie kilku Supermanów czy Flashów w tej samej linii czasowej. Dodatkowo historia ta funkcjonuje jako tie-in do, skąd inąd ważnego eventu, czyli Ostatniego Kryzysu (wydanym przez Egmont w ramach DC Deluxe).
Fani twórczości Johnsa powinni być zadowoleni z tego tomu. Natomiast mnie osobiście wydaje się, że ten tom będzie stanowił zbyt wielkie pomieszanie z poplątaniem, którego mój rozumek nie ogarnie, dlatego też bez żalu odpuszczę sobie ten komiks.

53. The Final Night (COLLECTS THE FINAL NIGHT PREVIEW; THE FINAL NIGHT #1–4; PARALLAX: EMERALD NIGHT #1; GREEN LANTERN #81)
Doroczny event DC, tym razem z 1996 r., a jednocześnie istotny tom pod kątem chronologicznego ogarniania przygód Hala „Green Lanterna” Jordana. Sun-Eater, zgodnie ze swoim przerażającym pseudonimem, zagraża Ziemi zamierzając pożreć Słońce. Najpoteżniejsi superbohaterowie na Ziemi ( :P) łączą swoje siły, a najważniejszą rolę w pokonaniu szwarccharakteru odgrywa wspomniany Hal Jordan, który stara się odkupić swoje winy po tym, gdy działał jako Parallax. Jest to najpełniejsze wydanie tego eventu wraz z zeszytem Green Lantern #81 pod wiele znaczącym tytułem „Funeral for a Hero”.
Wspomniałem o pewnej chronologii, a więc gwoli wyjaśnienia przedstawia się to następująco: Emerald Twilight, story line z 1994 r. (przemiana Hala Jordana w Parallaxa, Kyle Ryner zajmuje jego miejsce w korpusie Zielonych Latarni) -> Zero Hour: Crisis in Time, event z 1994 r. (dalsza destrukcyjna działalność jako Parallax) -> Final Night, event 1996 r. (śmierć Hala Jordana) -> Day of Judgment, event z 1999 r. (przemiana Hala Jordana w Spectre) -> Green Lantern: Rebirth, mini seria z 2004 r. (odrodzenie Hala Jordana i ponowne przyjęcie roli Green Lanterna). Od tego momentu następuje jeden z najwspanialszych okresów w historii DC, czyli run Johnsa w Zielonych Latarniach. Z tej mini-rozpiski w BiZ zabraknie jedynie (najprawdopodobniej) Day of Judgment.
Ja łykam wszystkie te doroczne eventy, tak więc z pewnością ten tom również padnie moim łupem.

54. Batman: Rise of the Killer Crock (COLLECTS DETECTIVE COMICS #523–526; BATMAN #357–359)
Końcowy wycinek runu Gerry’ego Conway’a, który przez kilkanaście zeszytów opisywał przygody miliardera w pelerynie. W zebranych tu przygodach dostajemy dwa ważne debiuty: Killer Crocka, wraz z jego origin story oraz Jasona Todda (o czym wspominał @bibliotekarz) i jego rodziny.
Są to zeszyty sprzed KnNZ, tak więc ten tom nie będzie dla wszystkich atrakcyjny (w tym dla mnie). Ale ten debiut Todda zaiste kusi.

P.S. @bibliotekarz, debiut Jasona Todda w stroju Robina, czyli Batman #366, dostaliśmy w WKKDC t. 9 (Śmierć w Rodzinie) jako zeszyt archiwalny.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2211 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 15:34:28 »
Ktoś z was ma Batmana 8/94 od TM-Semic? Bo tam na kartkach klubowych jest pierwsza część tekstu Marvel Arka o Godzinie Zero. A ja mam tylko drugą część z Supermana. Zdjęcie tego tekstu by mi się przydało.

Komiks zaczyna się ok. Szkoda, że u nas nie wyszedł tom WKKDC z Time Masters bo tutaj pojawia się Vanishing Point a ja guzik wiem o tych bohaterach. Jak ktoś wie, to niech mi też wyjaśni dlaczego Guy Gardner nosi jakiś czerwony pancerz?
Poza tym wstęp jak zwykle świetny, z kolejną pełną garścią szczegółów i daty z historii DC. No i poznaję kolejne prace Dana Jurgensa, którego do tej pory znałem tylko ze Śmierci Supermana i ewentualnie z Thora od WKKM.

@DOWN
Zrób to. Każdy taki post będzie się dobrze czytało. Zwłaszcza, że tyle historii o Batmanie nie wyszło po polsku a np. ja nie czytałem ich też po angielsku.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Grudzień 2022, 15:59:22 wysłana przez Bazyliszek »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2212 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 15:40:11 »
P.S. @bibliotekarz, debiut Jasona Todda w stroju Robina, czyli Batman #366, dostaliśmy w WKKDC t. 9 (Śmierć w Rodzinie) jako zeszyt archiwalny.
Dzięki, wiem. Mam na własny użytek chronologiczną rozpiskę ważniejszych zeszytów Batmana sprzed 1989 r. ze szczególnym uwzględnieniem tych wydanych w Polsce i być może po dopracowaniu udostępniłbym ją na forum (z uzasadnieniem pod jakim względem są "ważne").
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Grudzień 2022, 15:41:53 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2213 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 16:06:23 »

Krótka prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego w kiosku.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2214 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 20:32:22 »
Po pierwsze prośba by @Nawimar albo @Motyl przypomniał mi w którym to roku na LeSzKu Nawimar miał panel o eventach DC nie wydanych w Polsce. Nie zapisałem relacji na swoim blogu i nie pamiętam kiedy to było. 2017? 2018? W każdym razie oprócz np. DC vs Marvel Amalgamat i innych (też nie pamiętam których - sorry), pojawiła się tam też kwestia "Godziny Zero". I tego, że dobrze by to wydać po polsku. Po kolejnej pięciolatce wreszcie się doczekałem.

Już Marvel Arek pisał o tym wydarzeniu w połowie 1994 roku, gdy ukazywało się ono w USA. I od razu określał je jako domknięcie KnNZ. Zatem naturalnie, że gdy wreszcie Egmont wypocił swoje wydanie tego znaczącego działa, ja od razu wróciłem pamięcią do Zero Hour. I chciałem jego polskiej wersji od Big E. Ale jak zwykle to Hachette Polska wszystko musi robić, a nie tzw. "największe wydawnictwo komiksowe w Polsce".

Po dzisiejszej lekturze jednak moja ekscytacja nieco opadła. Środek opowieści jest chaotyczny. Niby bohaterowie się zbierają, ale nie za bardzo sami wiedzą co robić.
Spoiler: PokażUkryj
 Niby gdzieś się udają, ale scen akcji i walk jest tu jak na lekarstwo. Tylko JSA dostaje po tyłku a potem złol wygrywa coraz bardziej. Bo herosi nie mogą powstrzymać tych entropii, dopóki scenariusz im nie pozwoli na sam koniec historii. Przez co czytelnik jest nieco rozczarowany takim poprowadzeniem akcji. No i @laf - ostatni zeszyt Green Lantern #0 to jakiś żart. Najpierw Kyle naparza się z Halem, za 5 minut oddaje mu pierścień, by po chwili zorientować się że to był zły pomysł, bo tamtemu dalej odwala. Przewraca więc na niego gablotkę, zabiera mu znowu pierścień, rozwala OA i odlatuje. Słabizna i kuriozum w jednym.

Bolą wpadki techniczne. W ostatnim zeszycie zielone konstrukty znacząco odstają jakością od reszty otoczenia. Jakby tylko ich skan nie przeniósł się wyraźnie na papier. Poza tym tłumacz pomylił się, bo dinozaury żyły na Ziemi 200 milionów lat temu a nie miliardów. Pani redaktorka i dwie panie korektorki tego nie zauważyły. To samo pani Adrianna pomyliła się z rokiem w posłowiu Jurgensa. On zaczął pracę nad komiksem w grudniu 1993 roku, a nie 1994 roku, bo historia ukazała się w pierwszej połowie 1994 roku. Tego też nikt nie wychwycił.

Wstęp i Posłowie najlepsze. Dostajemy przedruk Linii czasu i materiałów promocyjnych na końcu tomu. Poza tym Dan Jurgens wyczerpująco tłumaczy dlaczego i w jaki sposób stworzył ten komiks. Plus daty i powiązania z innymi seriami. Extrasy są chyba najlepsze ze wszystkich Kolekcji i w ogóle komiksów wychodzących w Polsce. No może jeszcze Marvel Arek pisał podobnie interesująco, ale on to musiał zwykle mieścić na jednej stronie na każdy komiks, więc było to bardziej skrótowe niż tutaj. Egmont mógłby się wiele nauczyć.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2215 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 20:46:00 »
Tak, dodatki w tej kolekcji to złoto. W superhero nic lepszego nie widziałem w Polsce pod tym kątem. Nic lepszego w sensie ciągłym w danej linii wydawniczej, bo pojedyncze zdarzały się rewelacyjne jak Kingdom Come.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2216 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 21:17:10 »
Jak ktoś wie, to niech mi też wyjaśni dlaczego Guy Gardner nosi jakiś czerwony pancerz?

Bo "Power Rangers" byli wtedy popularni :)

EDIT: Nie, poważnie. Po tym, jak Guy utracił moce Zielonej Latarni, podczas wyprawy do Amazonii napił się wody z jakiegoś Kielicha Wojownika, co uaktywniło ukryte w jego ciele obce DNA, umieszczone w jego przodkach tysiące lat temu przez rasę Vuldarian, największych wojowników we wszechświecie.

Wskutek tego zyskał umiejętności walki i ten czerwony egzoszkielet... ale ponieważ dzieciaki tak lubiły "Power Rangers", wyższe czynniki w DC zażądały też, żeby miał moce "transformacji", przez co okazało się, że może także tworzyć z ciała różne rodzaje broni.

Można poczytać o tym w artykułach Beau Smitha, który był scenarzystą komiksów z Gardnerem:

https://westfieldcomics.com/blog/2009/07/31/beauology-101-guy-gardner-behind-the-vuldarian-tattoos-part-1/
https://westfieldcomics.com/blog/2009/08/07/beauology-101-guy-gardner-behind-the-vuldarian-tattoos-part-2/
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Grudzień 2022, 21:45:01 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Maragast

« Odpowiedź #2217 dnia: Cz, 22 Grudzień 2022, 10:48:18 »
Już Marvel Arek pisał o tym wydarzeniu w połowie 1994 roku, gdy ukazywało się ono w USA. I od razu określał je jako domknięcie KnNZ. Zatem naturalnie, że gdy wreszcie Egmont wypocił swoje wydanie tego znaczącego działa, ja od razu wróciłem pamięcią do Zero Hour. I chciałem jego polskiej wersji od Big E. Ale jak zwykle to Hachette Polska wszystko musi robić, a nie tzw. "największe wydawnictwo komiksowe w Polsce".

Po dzisiejszej lekturze jednak moja ekscytacja nieco opadła. Środek opowieści jest chaotyczny. Niby bohaterowie się zbierają, ale nie za bardzo sami wiedzą co robić.

Pisałem wcześniej żeby się nie napalać za bardzo na ten tom - Godzina Zero jest fajnym eventem ale wcale nie rewelacyjnym i do tego cała zaleta tego to finałowy dramat Hala, który bez Szmaragdowego Zmierzchu po prostu nie wybrzmiewa. Gdyby Hashette wydało najpierw Szmaragdowy Zmierzch to odbiór Godziny Zero jako ciągu dalszego byłby całkiem inny.
No ale niestety kolejność ułożenie tomów tej kolekcji w wielu momentach to jakiś żart - jak puszczenie Nieskończonego Kryzysu przed całą podbudową, która wyjdzie nie wiadomo kiedy - tak samo jest z Godziną Zero i Szmaragdowym Zmierzchmem na czym traci czytelnik.

Kolejność drogi Hala/Paralaxa jest następująca:
- Szmaragdowy Zmierzch i Nowy Świt - Hal zostaje Paralaxem, Kyle zostaje jedyną Zieloną Latarnią
- pomiędzy Szmaragdowym Zmierzchmem, a Nowym Świtem jest jeszcze Szmaragdowy Opad, czyli zeszyty serii Warrior gdzie Guy i Alan Scott + kilka innych postaci leci na Oa gdzie masakruje ich Hal/Paralax
- Godzina Zero gdzie Hal/Paralax chce wymazać rzeczywistość i stworzyć świat idealny,
- Paralax View - zeszyty serii Green Lantern v3 gdzie Hal powraca na Ziemię i próbuje odebrać pierścień Kylowi - to tylko kilka zeszytów ale jakby to wydać z zeszytami wcześniejszymi, które kończą pewien wątek Nowego Świtu byłby nawet fajny tomik,
- Ostateczna Noc gdzie Hal się rehabilituje,
- Day of Judgment gdzie Hal zostaje Spectrem.

Potem już jest run Johnsa, który rozpoczyna się od wskrzeszenia Hala.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2218 dnia: Cz, 22 Grudzień 2022, 11:18:37 »
No teraz już wiem, że Godzina Zero nie była aż tak spektakularna. Ale dzięki temu że wreszcie wyszła po polsku, sam mogłem się o tym przekonać. Dokładnie tak jak było w przypadku Tajnych Wojen, KnNZ, Wojny Kree-Skrul czy Korvac Sagi. Im więcej materiału przetłumaczymy, tym lepiej będziemy zorientowani.

Chronologicznie to była ułożona WKKM. Od Upadku Avengers aż do Orginal Sin, a potem brutalne ucięcie. Reszta Kolekcji nie miała tego szczęścia. I stąd najpierw dostaliśmy nowego Aquamana a Kroniki Atlantydy są gdzieś w środku. Cóż - pozostaje nam tylko czekać. I czekać i czekać. Na razie 1/3 Kolekcji już za nami i w sumie szybko zleciało. Chyba że będzie przedłużenie. :)

@DOWN
I już ostrzeżenie za promowanie piractwa.
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Grudzień 2022, 11:52:52 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Maragast

« Odpowiedź #2219 dnia: Cz, 22 Grudzień 2022, 11:31:57 »
Trzeba było przeczytać translacje jeśli czytasz tylko po Polsku i już nie marudzić więcej.