Cotrzynumerowy subiektywny przegląd oryginalnych tomów kolekcji:
52. Legion of 3 Worlds (COLLECTS ACTION COMICS #864; FINAL CRISIS: LEGION OF 3 WORLDS #1–5)
Geoff Johns, w ścisłej współpracy z Georgem Perezem, kończy swoją sagę dotyczącą Legionu Superbohaterów zapoczątkowaną w crossoverze „Lightning Saga” (który z dużym prawdopodobieństwem będzie wydany w ramach kolekcj) i kontynuowanym w „Superman i Legion Superbohaterów” (polski BiZ t. 25 i WKKDC t. 74). Tym razem, z powodu zamieszań czasowych wywołanych przez Time Trappera, wszystkie trzy Legiony funkcjonujące kiedyś i obecnie w uniwersum DC spotykają się ze sobą. Mamy więc oryginalny Legion, który działał do eventu Godzina Zero z 1994 r. i dwa kolejne, które utworzyły się po tym czasie. Proszę, nie pytajcie się jakie są zależności pomiędzy tymi Legionami, to jest bardziej skomplikowane niż istnienie kilku Supermanów czy Flashów w tej samej linii czasowej. Dodatkowo historia ta funkcjonuje jako tie-in do, skąd inąd ważnego eventu, czyli Ostatniego Kryzysu (wydanym przez Egmont w ramach DC Deluxe).
Fani twórczości Johnsa powinni być zadowoleni z tego tomu. Natomiast mnie osobiście wydaje się, że ten tom będzie stanowił zbyt wielkie pomieszanie z poplątaniem, którego mój rozumek nie ogarnie, dlatego też bez żalu odpuszczę sobie ten komiks.
53. The Final Night (COLLECTS THE FINAL NIGHT PREVIEW; THE FINAL NIGHT #1–4; PARALLAX: EMERALD NIGHT #1; GREEN LANTERN #81)
Doroczny event DC, tym razem z 1996 r., a jednocześnie istotny tom pod kątem chronologicznego ogarniania przygód Hala „Green Lanterna” Jordana. Sun-Eater, zgodnie ze swoim przerażającym pseudonimem, zagraża Ziemi zamierzając pożreć Słońce. Najpoteżniejsi superbohaterowie na Ziemi (

) łączą swoje siły, a najważniejszą rolę w pokonaniu szwarccharakteru odgrywa wspomniany Hal Jordan, który stara się odkupić swoje winy po tym, gdy działał jako Parallax. Jest to najpełniejsze wydanie tego eventu wraz z zeszytem Green Lantern #81 pod wiele znaczącym tytułem „Funeral for a Hero”.
Wspomniałem o pewnej chronologii, a więc gwoli wyjaśnienia przedstawia się to następująco: Emerald Twilight, story line z 1994 r. (przemiana Hala Jordana w Parallaxa, Kyle Ryner zajmuje jego miejsce w korpusie Zielonych Latarni) -> Zero Hour: Crisis in Time, event z 1994 r. (dalsza destrukcyjna działalność jako Parallax) -> Final Night, event 1996 r. (śmierć Hala Jordana) -> Day of Judgment, event z 1999 r. (przemiana Hala Jordana w Spectre) -> Green Lantern: Rebirth, mini seria z 2004 r. (odrodzenie Hala Jordana i ponowne przyjęcie roli Green Lanterna). Od tego momentu następuje jeden z najwspanialszych okresów w historii DC, czyli run Johnsa w Zielonych Latarniach. Z tej mini-rozpiski w BiZ zabraknie jedynie (najprawdopodobniej) Day of Judgment.
Ja łykam wszystkie te doroczne eventy, tak więc z pewnością ten tom również padnie moim łupem.
54. Batman: Rise of the Killer Crock (COLLECTS DETECTIVE COMICS #523–526; BATMAN #357–359)
Końcowy wycinek runu Gerry’ego Conway’a, który przez kilkanaście zeszytów opisywał przygody miliardera w pelerynie. W zebranych tu przygodach dostajemy dwa ważne debiuty: Killer Crocka, wraz z jego origin story oraz Jasona Todda (o czym wspominał @bibliotekarz) i jego rodziny.
Są to zeszyty sprzed KnNZ, tak więc ten tom nie będzie dla wszystkich atrakcyjny (w tym dla mnie). Ale ten debiut Todda zaiste kusi.
P.S. @bibliotekarz, debiut Jasona Todda w stroju Robina, czyli Batman #366, dostaliśmy w WKKDC t. 9 (Śmierć w Rodzinie) jako zeszyt archiwalny.