Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 820265 razy)

Offline AntekSocjalny

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2175 dnia: Pn, 12 Grudzień 2022, 13:05:01 »
Był w oryginalnym zeszycie:

O proszę dzięki! Wszędzie te polskie rusofoby

Offline michał81

« Odpowiedź #2176 dnia: Pn, 12 Grudzień 2022, 13:18:10 »
Widzę, że tłumacz "popłynął", żeby nie odróżnić Złotej Rybki od Dżina jak jest w oryginale ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2177 dnia: Pn, 12 Grudzień 2022, 13:51:21 »
@UP
Ale Roberta Lipskiego to ty szanuj. :)

No tu jest wina tłumacza i redaktora, że nie zobaczył. Chyba, ze specjalnie spolonizowano ten żart, żeby był bardziej swojski. U nas częściej były bajki i żarty ze złotą rybką zamiast z dżinem. Szkoła Jacka Drewnowskiego wrzucającego ciągle barejizmy do Gigantów się kłania. :)

Offline starcek

« Odpowiedź #2178 dnia: Pn, 12 Grudzień 2022, 14:26:10 »
Widzę, że tłumacz "popłynął", żeby nie odróżnić Złotej Rybki od Dżina jak jest w oryginale ;)

Rybka to pikuś - zobacz jak popłynął ze swoim autorskim pomysłem na ruchy Ordy. WTF?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline michał81

« Odpowiedź #2179 dnia: Pn, 12 Grudzień 2022, 14:46:49 »
@starcek przecież ja to żartobliwie napisałem, patrząc jakie ostatnio były dyskusje w innych tematach dotyczących tłumaczenia. Wiadomo, że u nas w powiedzeniach/żartach Dżinów nie uświadczysz  ::)

Offline Geekboy

« Odpowiedź #2180 dnia: Pn, 12 Grudzień 2022, 14:59:53 »
Rybka to pikuś - zobacz jak popłynął ze swoim autorskim pomysłem na ruchy Ordy. WTF?

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Orda

Offline starcek

« Odpowiedź #2181 dnia: Pn, 12 Grudzień 2022, 15:19:56 »
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Orda

A teraz się skup i pokaż, gdzie w oryginalnym tekście jest mowa o nieprzekraczaniu granic Polski.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Geekboy

« Odpowiedź #2182 dnia: Pn, 12 Grudzień 2022, 15:39:05 »
A teraz się skup i pokaż, gdzie w oryginalnym tekście jest mowa o nieprzekraczaniu granic Polski.

Bo w takiej też formie ten kawał funkcjonował w Polsce - stąd myślałem, że chodziło Ci o ordę.
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Grudzień 2022, 15:43:25 wysłana przez Geekboy »

Offline starcek

« Odpowiedź #2183 dnia: Pn, 12 Grudzień 2022, 21:18:30 »
A to pardon, tyle, że to już w ogóle bez sensu - jeśli cofasz się na granicy (nie wchodząc), to co to za najazd? ;) To jakaś ostra gimbaza wymyśliła. Albo Kim Dzong Un, bo dla niego każde manewry po drugiej stronie granicy, to inwazja na kraj świetlanej przyszłości.

Offline Kandor

« Odpowiedź #2184 dnia: Pn, 12 Grudzień 2022, 22:38:17 »
Czy ten dowcip pojawił się w oryginalnym zeszycie Legionu Samobójców czy zamieścił go tłumacz?
Widzę, że należysz do naiwnych*, którzy wierzą że dowcipy funkcjonują tylko w jakimś kraju, a w innych są nieznane. Otóż w praktyce wygląda to tak, że praktycznie KAŻDY dowcip jest opowiadany w każdym innym kraju o ile da się go przetłumaczyć. Kiedyś dziennikarz Gazety Wyborczej wrócił z Ukrainy (jakieś 15 lat temu) i opowiedział zasłyszany tam dowcip (ten o dwóch kulkach) konkludując swój artykuł stwierdzeniem, że u nas nie ma takich dowcipów i że Polacy (w dowcipie "tryumfował" rodowity Ukrainiec) nie mają takiego dystansu do siebie. Tymczasem dowcip był mi ówcześnie dobrze znany od wielu lat i oczywiście w miejscu Ukraińca był Polak. Tak to jest z dowcipami i ich "niedzielnymi" słuchaczami.

[*pomijam kwestię tego że gotów byłeś uwierzyć że tłumacz dodał cały "własny" dowcip do przekładu amerykańskiego komiksu]

Offline Kandor

« Odpowiedź #2185 dnia: Pn, 12 Grudzień 2022, 22:45:52 »
A to pardon, tyle, że to już w ogóle bez sensu - jeśli cofasz się na granicy (nie wchodząc), to co to za najazd? ;) To jakaś ostra gimbaza wymyśliła. Albo Kim Dzong Un, bo dla niego każde manewry po drugiej stronie granicy, to inwazja na kraj świetlanej przyszłości.
Tak, "ostra gimbaza", bardzo błyskotliwe. Pewnie "gimbaza" jeszcze z tych naszych gimnazjów co je zlikwidowali w 1948 roku. Wytłumacz też tej "gimbazie" z kraju pochodzenia komiksu, że nie chodzi tu o sale gimnastyczne.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #2186 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 06:36:38 »
Widzę, że należysz do naiwnych*, którzy wierzą że dowcipy funkcjonują tylko w jakimś kraju, a w innych są nieznane. Otóż w praktyce wygląda to tak, że praktycznie KAŻDY dowcip jest opowiadany w każdym innym kraju o ile da się go przetłumaczyć. Kiedyś dziennikarz Gazety Wyborczej wrócił z Ukrainy (jakieś 15 lat temu) i opowiedział zasłyszany tam dowcip (ten o dwóch kulkach) konkludując swój artykuł stwierdzeniem, że u nas nie ma takich dowcipów i że Polacy (w dowcipie "tryumfował" rodowity Ukrainiec) nie mają takiego dystansu do siebie. Tymczasem dowcip był mi ówcześnie dobrze znany od wielu lat i oczywiście w miejscu Ukraińca był Polak. Tak to jest z dowcipami i ich "niedzielnymi" słuchaczami.

[*pomijam kwestię tego że gotów byłeś uwierzyć że tłumacz dodał cały "własny" dowcip do przekładu amerykańskiego komiksu]
Nie czytałem oryginału więc zapytałem się czy dokładnie ten dowcip był w wersji amerykańskiej. Jak widać na załączonym obrazku tłumacz i tak dodał do niego sporo od siebie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2187 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 09:00:29 »
Może nie "cały" jest jego, ale w amerykańskiej wersji ten żart nie był tak sztucznie napisany i na siłę ugrzeczniony.

Offline starcek

« Odpowiedź #2188 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 10:55:30 »
Kolejny dowód na to, że po tłumaczeniu czytamy zupełnie inne komiksy. Aż się boję zacząć uczyć francuskiego na stare lata, bo jeszcze by sie okazało, że we frankofonach wcale nie jest lepiej. Tyle, że wtedy szybciej miałbym dostęp do upragnionych integrali.

Offline eridraven

« Odpowiedź #2189 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 12:20:06 »
Kolejne tomy zapowiedziane:

Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy