Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 811080 razy)

Offline Odyn

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1740 dnia: Cz, 01 Wrzesień 2022, 11:11:44 »
Ile taka przyjemność (obwoluta) kosztuje? :) Też kupuję wybiórcze tomy i widzę, że znalazłeś fajny patent
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline xanar

« Odpowiedź #1741 dnia: Cz, 01 Wrzesień 2022, 11:13:17 »
I gdzie to się kupuje ? W sklepie z obwolutami ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kamiloss

« Odpowiedź #1742 dnia: Cz, 01 Wrzesień 2022, 12:53:09 »
Dla kolegów wyżej podaje linka, z którego zamawialem
https://m.facebook.com/721370074878331/

Piszecie w wiadomości prywatnej do właściciela strony.
Jedna obwoluta (projekt plus druk gotowca) kosztuje 10 złotych. Za 9 sztuk z przesyłką do paczkomatu wyszła 105 ziko.

Offline Kamiloss

« Odpowiedź #1743 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 20:17:35 »
Kiedy wydawca daje piękną panoramę, a ty dopłacasz do obwolut, na które wszyscy narzekali przy DC Deluxe.  ;D

Wiesz, tylko dla kogoś takiego jak ja, kupującego wybrane tylko numery, taka pocięta panorama jest bez sensu.

Offline Crono

« Odpowiedź #1744 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 20:35:39 »
Dla kolegów wyżej podaje linka, z którego zamawialem
https://m.facebook.com/721370074878331/

Piszecie w wiadomości prywatnej do właściciela strony.
Jedna obwoluta (projekt plus druk gotowca) kosztuje 10 złotych. Za 9 sztuk z przesyłką do paczkomatu wyszła 105 ziko.

To tylko tak zapytam tutaj a nie właściciela strony: te obwoluty to mają na "skrzydłach" pasek z klejem żeby przykleić do okładki, czy normalnie się je zagina bez ingerencji w komiks?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1745 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 20:44:50 »
Normalna obwoluta, w każdej chwili możesz zdjąć.

Mam taką jedną - jakościowo jest ok, na pewno wygląda lepiej niż bez, ale jednak mocno widać, że to fanowska robota.

Offline Kamiloss

« Odpowiedź #1746 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 21:19:26 »
Tak takie zwykłe skrzydełka do zaginania bez kleju.

Offline Maragast

« Odpowiedź #1747 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 12:57:39 »
Mnie też strasznie denerwowała półka gdzie była pocięta panorama wybranych tomów kolekcji:

Dlatego zamówiłem obwoluty na komiksy ale z paroma życzeniami:
- specjalnie zaprojektowany bok - u góry obrazek bohatera, niżej tytuł, pod nim logo bohatera, niżej autorzy, a na dole znaczek DC,
- osobne kolory na poszczególne komiksy, np. Batman: czarny, Superman: niebieski, Grenn Arrow: zielony itp.
- na tył skan oryginalnego wydania kolekcji bo mi akurat odpowiadał.

Obwoluty wyszły tak:

Półka z komiksami w obwolutach wyglądała następująco:

Ale komiksy Egmontu i Batman od Muchy nie wyglądały ciekawie bo każdy miał inny stylu boku więc stwierdziłem, że też zamówię obwoluty wg kilku wytycznych:
- boki wg tego samego wzoru, a na eventach (Jak Kryzys Bohaterów) zamiast znaczka bohatera napis EVENT,
- fronty i tyłu to skany wydań Egmontu bo nie widzę potrzeby by to zmieniać - chodziło mi tylko by boki komiksów wyglądały jednolicie.

Dzięki czemu całą półka wygląda bardzo fajnie:

Co do samych obwolut to jakość jest świetna - jak ktoś pisał powyżej to widać, że jest to amatorska robota ale wtedy kiedy komiks bierze się do ręki - natomiast jak komiksy stoją na półce wszystko wygląda bardzo profesjonalnie bo grzbiety naprawdę robią robotę (ale to też dzięki temu, że zażyczyłem sobie konkretny wzór i dobrałem konkretne kolory).

Generalnie polecam zamawiać takie obwoluty -można się śmiało dogadać co do wzoru.

Ja będę zamawiał dalej jak się więcej nowych komiksów z kolekcji uzbiera - dodatkowo Egmont wydał "DC Pokolenia" znowu z innym bokiem niż reszta więc chętnie sprawię sobie obwolutę na ten komiks.

Co do "Nieskończonego Kryzysu" to planuję najpierw uzbierać całość z kolekcji i zamówić obwolutę z mini-panoramą na te tomy - marzy mi się wielki tytuł "Nieskończony Kryzys" w panoramie na grzbietach (a napis z wydania Egmontu bo jest bardzo ładny). Ale to w przyszłości...

Offline Murazor

« Odpowiedź #1748 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 13:11:46 »
Też polecam to rozwiązanie i bardzo ładnie, schludnie Ci to wyszło :) Ja lubię kolorowe i różnorodne grzbiety, ale pocięta panorama zawsze szpeci i też np.: dla Green Arrowa mam obwolute:

Polecam też obwoluty na te okropne gumowe okładki, które niszczą się nawet od wsuwania ich na półkę, np.: Daredevil od Egmontu:

« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Wrzesień 2022, 13:13:55 wysłana przez Murazor »

Offline Takesh

« Odpowiedź #1749 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 14:19:40 »
No muszę przyznać, że te obwoluty wygląda super, szczególnie na półkach. Brawo!
Od siebie dodam, że sam o tym myślałem, ale jakiś czas temu było to ok 10 PLN za jedną. Może i nie dużo, ale jak się policzy na co bym chciał te obwoluty, to już niezła sumka się zbiera.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1750 dnia: Pn, 05 Wrzesień 2022, 15:06:16 »
Myślicie, że bylaby możliwość dogadania też obwolut do zagranicznych wydań kolekcji? I np. połączone grafiką dwa tomy jednej historii. W końcu bym pozbył się skraków panoramy w komiksach z Batmanem.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #1751 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 07:00:55 »
Amatorzy ale choć widzę na tych obwolutach umieli dobrać na grzbiecie Daredevila z runu Brubakera a nie powtarzać te od Bendisa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1752 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 08:34:17 »
Tylko wielkościowo coś się nie zgrało z tymi głowami Daredevila.

Offline Murazor

« Odpowiedź #1753 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 09:08:34 »
Specjalnie, żeby rozróżnić runy ;) no i jednak Bendisowe są sporo cieńsze, więc takie duże nie wychodziły ładnie - spłaszczało je.

A co do ceny, drukowałem ostatnie przed wakacjami to było około 10 zł, teraz mogło podrożeć, więc rzeczywiście nie jest to mało przy większej ilości.

Offline michał81

« Odpowiedź #1754 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 10:56:20 »
Specjalnie, żeby rozróżnić runy ;) no i jednak Bendisowe są sporo cieńsze, więc takie duże nie wychodziły ładnie - spłaszczało je.
Bendisowe są grube, to Brubaker jest cieńszy. Mnie zastanawia przerzucenie "0" tomu na koniec. Przecież to są pierwsze zeszyty serii, poprzedzające run Bendisa (poza kilka wchodzącymi pomiędzy jego zeszyty). 7 tom to powinien być run Diggle'a.