Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 812319 razy)

Offline Darth_Simon

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1650 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 12:46:26 »

Prezentacja najnowszego tomu kupionego w kiosku.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Kadet

« Odpowiedź #1651 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 13:56:16 »
Było już pisane ze jest inny tłumacz i nie mają licencji by użyć tych samych nazw tomów.

Chyba nie jest tak, że konkretne polskie tłumaczenie tytułu jest objęte jakąś licencją. Po prostu nowy tłumacz ma prawo przełożyć to na nowo, tak jak mu się bardziej podoba. Przecież np. "Kryzys na nieskończonych ziemiach" nazywa się tak samo jak u Egmontu.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1652 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 14:44:01 »
Oczywiście, że nie ma obowiązku stosowania tych samych tłumaczeń. Bo prostu wyraziłem swoje wątpliwości i podejrzenia. Nie oznacza to że mam rację.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Kadet

« Odpowiedź #1653 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 14:45:59 »
Chodziło mi bardziej o post Kamilossa :) Co do Twojej teorii, to nie mam żadnych danych za ani przeciw.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Kyms

« Odpowiedź #1654 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 15:18:32 »
Było już pisane ze jest inny tłumacz i nie mają licencji by użyć tych samych nazw tomów.

Mógłbyś przytoczyć źródło? Chętnie na to rzucę okiem.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline eridraven

« Odpowiedź #1655 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 15:36:46 »
Mógłbyś przytoczyć źródło? Chętnie na to rzucę okiem.

Wystarczy spojrzeć w stopkę redakcyjną tomów. Nie ma tam danych innych wydawnictw.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Maragast

« Odpowiedź #1656 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 15:54:55 »
Ale co to ma do rzeczy?
To od tłumacza zależy jak przetłumaczy słowo Broken - czy Złamane czy Rozbite. Jeśli tłumacz kolekcji przetłumaczyłby to jako Rozbite to nie będzie to urzycie tłumaczenia Egmontu tylko tłumaczenie słowa Broken przez nowego tłumacza.

Tak jak wspomniane tłumaczenie "Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach" - można też tu dołożyć tłumaczenia takich tytułów jak "Nieskończony Kryzys" czy "Człowiek ze stali".

Offline Geekboy

« Odpowiedź #1657 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 16:01:17 »
Oczywiście, że nie ma obowiązku stosowania tych samych tłumaczeń. Bo prostu wyraziłem swoje wątpliwości i podejrzenia. Nie oznacza to że mam rację.

Tutaj pytanie na jakiej podstawie logicznej wysnuwasz taką teorię?

Hachette raczej nigdy nie przejmowało się tym co jest wydawane na rynku i raczej taka konkurencja (czytaj Egmont) ich nie obchodziła i zawsze prowadzili retorykę, że inny kanał dystrybucji inni klienci.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1658 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 16:51:28 »
Tutaj pytanie na jakiej podstawie logicznej wysnuwasz taką teorię?

Hachette raczej nigdy nie przejmowało się tym co jest wydawane na rynku i raczej taka konkurencja (czytaj Egmont) ich nie obchodziła i zawsze prowadzili retorykę, że inny kanał dystrybucji inni klienci.

Moje podejrzenia są na podstawie ogólnych trendów powiedzmy sprzedażowych (np. Zachęcanie do przeczytania artykułu  poprzez krzykliwe tytuły). Oraz o sytuację taką że nie wszyscy czytelnicy komiksów są zorientowani co i kto kiedy wydał i np. Lubiąc Suicide Squad mogą się nie zorientować że tom 11 kolekcji czarna krypta to to samo co czarne więzienie od Egmontu. To tylko luźna spekulacja.

Offline Geekboy

« Odpowiedź #1659 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 18:50:51 »
Moje podejrzenia są na podstawie ogólnych trendów powiedzmy sprzedażowych (np. Zachęcanie do przeczytania artykułu  poprzez krzykliwe tytuły). Oraz o sytuację taką że nie wszyscy czytelnicy komiksów są zorientowani co i kto kiedy wydał i np. Lubiąc Suicide Squad mogą się nie zorientować że tom 11 kolekcji czarna krypta to to samo co czarne więzienie od Egmontu. To tylko luźna spekulacja.

Gdyby założyć, że w Hachette pracują Janusze biznesu to twoja teoria byłaby całkiem ciekawa i można było ją zacząć rozważać na poważnie.

Z drugiej jednak strony mamy naprawdę dobrego i doświadczonego tłumacza Roberta Lipskiego, który tłumaczył m.in. dla Muchy, Screamu, czy też przekładał Lovecrafta, Kinga czy książki z uniwersum Warhammera i dla którego było to chyba pierwsze większe wejście do świata DC - gdzie mógł chcieć zaznaczyć swoją obecność i zostawić coś od siebie.

Dodatkowo dla lubiących drugie dna i teorie spiskowe patrząc na retorykę i dość ciekawe komentarze Tomasza Sidorkiewicza na grupie Komiksy bez Granic można wywnioskować, ze ma niezłą kosę z Hachette i jednocześnie nie pała entuzjazmem wobec Roberta Lipskiego więc po prostu może chcieli się jak najmocniej odciąć od tego w jaki sposób on tłumaczył DC dla Egmontu. Ale to akurat z mojej strony czysta spekulacja.

Offline Kyms

« Odpowiedź #1660 dnia: Pt, 08 Lipiec 2022, 02:10:17 »
Wystarczy spojrzeć w stopkę redakcyjną tomów. Nie ma tam danych innych wydawnictw.

Ale to nie oznacza, że nie posiadają licencji. Skoro było gdzieś to powiedziane to chętnie rzucę okiem na tą wypowiedź.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1661 dnia: Pt, 08 Lipiec 2022, 10:11:06 »
Już kiedyś o tym pisaliśmy - te tłumaczenia są inne na siłę, żeby nie było żadnych podejrzeń o plagiat. I później jak to się czyta, to robi się to śmieszne, bo naprawdę - prawie każde zdanie jest po polsku inne. Drugi tłumacz sili się na oryginalność względem poprzednika.

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #1662 dnia: Pt, 08 Lipiec 2022, 15:58:37 »
Tłumaczenia objęte są prawami autorskimi na tej samej zasadzie co samo stworzenia dzieła. Bardzo często nawet bez zgody tłumacza nie można wystawić sztuki teatralnej. W grach RPG tak było np. przy Deadlands, gdzie Gramel musiał uzyskać prawa autorskie np. do słowa ,, upioryt" gdy wydawał nową edycję.

Offline LordYaxley

« Odpowiedź #1663 dnia: Pn, 11 Lipiec 2022, 21:15:36 »
Wspomniane było kiedyś że wydawnictwo nadgania wysyłki tomów dla prenumerowiczów którzy w późniejszych terminach rozpoczęli swoje kolekcje. Właśnie otrzymałem tomy 26 i 27 mimo że w zeszłym miesiącu na początku dostałem 22, 23 oraz pod koniec miesiąca 24 i 25. To już drugi raz taka sytuacja od kiedy rozpocząłem swoją kolekcję.

Offline stab

« Odpowiedź #1664 dnia: Wt, 12 Lipiec 2022, 16:53:09 »
Do mnie też wczoraj dotarło, dla zainteresowanych dwa kolejne tomy: