Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 811499 razy)

Offline SawiK

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1605 dnia: Cz, 02 Czerwiec 2022, 17:21:17 »
Fajnie że długo nie trzeba czekać na KNNZ tom 2. Szkoda że znów duble ,prenumeratorzy lekko nie mają 😢

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1606 dnia: Cz, 02 Czerwiec 2022, 17:41:41 »
Batman Rozbite Miasto to będzie tom 26 czy 27. Bo nie wiem, czy aktualizować listę, czy zostawić jak jest.

No niestety, trzeba się przemęczyć przez te zdublowane komiksy. Co ja mogę więcej powiedzieć? Nie lubię dubli i źle że Hachette też je wydaje. Można przecież ich też albo nie kupować w Empiku, albo wstrzymać prenumeratę na te 2 miesiące. Ale moim zdaniem warto poczekać. Przelecą a potem już będą premiery, w tym Godzina Zero, czy Wojna Korpusu Sinestro.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1607 dnia: Cz, 02 Czerwiec 2022, 17:44:10 »
No, ale przez duble tylko blokują sobie sloty na jakieś niewydane wcześniej tytuły.

Offline xanar

« Odpowiedź #1608 dnia: Cz, 02 Czerwiec 2022, 18:07:51 »
To w tej kolekcji będzie jak Zielona Latarnia zabija wszystkich ? I kiedy to ma mniej więcej być ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline SawiK

« Odpowiedź #1609 dnia: Cz, 02 Czerwiec 2022, 19:10:19 »
@Bazyl
Wojna z Sinestro to też będzie dubel. Zaraz się ukaże w pięknie wydanym DCDeluxe 😁 Z części tych dubli H mogło by zrezygnować jest tyle dobra ..
Przerywanie prenumeraty to nie jest dobry ruch. Może się załamać sprzedaż i przerwa"brutalnie"po 30tomie 🙃 Także nie ma złotego środka na tą premke 😢 Kupowanie na wyrywki to nie dla mnie, to już nie zlote lata Semika 😉

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1610 dnia: Cz, 02 Czerwiec 2022, 19:38:23 »
Jeśli po ogłoszeniu nowej Kolekcji Egmont nagle na gwałt wydaje te same tytuły, które w danej Kolekcji są na listach z innych krajów, to on dubluje, a nie po nim jest dublowane. Kosmiczna Odyseja i Wojna korpusu Sinestro to są właśnie takie duble. To samo robili w 2015 i w 2016 gdy przez rok w DC Deluxe wydawali tylko i wyłącznie tytuły z niemieckiej listy WKKDC, aż do ostatniego miesiąca przed premierą polskiej edycji, którą potem sami tłumaczyli i opracowywali.

Zauważyliście, że we wstępach kolejnych tomów w polskim tłumaczeniu cały czas Hachette określa tą Kolekcję również Wielką Kolekcją Komiksów DC? ;) Powinno być Bohaterowie i Złoczyńcy - Kolekcja DC a nie nazwa taka sama jak Kolekcja Eaglemoss.

Offline SawiK

« Odpowiedź #1611 dnia: Cz, 02 Czerwiec 2022, 19:47:08 »
To jest Polska a nie Czechosłowacja byśmy mieli się u nas tym przejmować. Równie dobrze możemy patrzeć na inne filie Egmontu gdzie już dawno wydali te komiksy. I dopiero się zrobi czemu H dubluje komiksy Egmontu wydane w innych krajach 🤔 Rozumiesz o co chodzi , robisz zbędne błędne kolo😉
H jak dotąd ma zapowiedzi do 27/28tomu i tyle wiemy, inni nie muszą się na nich oglądać zwłaszcza na oddziały zagraniczne 😎

W tym Batku Rozbite Miasto będą jakieś premierowe zeszyty czy to 100% dubel po Egmoncie?
Szkoda że ciągle nie ma zapowiedzi kolejnego Lexa 😔

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1612 dnia: Cz, 02 Czerwiec 2022, 20:24:34 »
Lex cz. 2 będzie trochę później - poczekaj jeszcze trochę. Nie mam pod ręką swojego Rozbitego Miasta od Egmontu, ale w wydaniu Hachette część zeszytów będzie nowa, ale części treści z poprzedniego wydania nie będzie.

Offline laf

« Odpowiedź #1613 dnia: Pt, 03 Czerwiec 2022, 08:23:04 »
W tym Batku Rozbite Miasto będą jakieś premierowe zeszyty czy to 100% dubel po Egmoncie?
Różnice pogrubiłem:

Kolekcja: BATMAN #620–625; ‘SCARS' FROM BATMAN: GOTHAM KNIGHTS #8; ‘BATMAN' FROM WEDNESDAY COMICS #1–12; ‘ROOKIE' FROM DETECTIVE COMICS #1027
DC Deluxe (zbierający historie o Batmanie napisane przez Azzarello i rysowane przez Risso): „Gotham Knights” nr 8 (październik 2000), „Batman vol.1” nr 620-625 (grudzień 2003- maj 2004), nr 1-3 (Flashpoint: Batman – Knight of Vengeance” sierpień-październik 2011) oraz „Wednesday Comics” nr 1-12 (lipiec-wrzesień 2009).

Pytanie do znawców: czy ta historia zatytułowana "Rookie" nie była zawarta w egmontowym Batman Detective Comics #1027?

Tie-in do Flashpointu to bardzo ciekawa historia z alternatywnej rzeczywistości, w której Thomas Wayne jest Batmanem i poszukuje dzieci porwanych przez Jokera. Bardzo fajne uzupełnienie Flashpointu. W głównym evencie to wydarzenie (porwanie dzieci) zostało jedynie zasygnalizowane, a Azzarello fajnie i niejednoznacznie (postać Jokera) to rozwinął. Świetny przykład, na to że tie-in nie musi być zwykłym edytorskim zapychaczem.

Pytanie do znawców: czy ta historia zatytułowana "Rookie" nie była zawarta w egmontowym Batman Detective Comics #1027?
Wychodzi mi na to, że jest: "Greg Rucka wspólnie z Eduardo Risso – w jednej z lepszych historii z tego tomu – infiltrują policję z Gotham City („Młoda”).". Tak więc wychodzi na to, że Rozbite miasto to w całości dubel.
« Ostatnia zmiana: Pt, 03 Czerwiec 2022, 09:05:03 wysłana przez laf »

Offline michał81

« Odpowiedź #1614 dnia: Pt, 03 Czerwiec 2022, 09:20:16 »
Jeśli to jest to co napisał Rucka to tak, to było wydane w Detective Comics #1027.

Patrząc jak wychodzą te komiks w kolekcji to chyba będzie taki schemat: kilka powtórek wydanych komiksów, kilka nowych, kilka powtórek, kilka nowych i tak na przemian.
« Ostatnia zmiana: Pt, 03 Czerwiec 2022, 09:22:23 wysłana przez michał81 »

Offline Buc

« Odpowiedź #1615 dnia: Pt, 03 Czerwiec 2022, 09:41:19 »
@Bazyl
Wojna z Sinestro to też będzie dubel. Zaraz się ukaże w pięknie wydanym DCDeluxe 😁 Z części tych dubli H mogło by zrezygnować jest tyle dobra ..
Przerywanie prenumeraty to nie jest dobry ruch. Może się załamać sprzedaż i przerwa"brutalnie"po 30tomie 🙃 Także nie ma złotego środka na tą premke 😢 Kupowanie na wyrywki to nie dla mnie, to już nie zlote lata Semika 😉

Prenumeruje kolekcję.... Kupię wydanie od Egmontu, bo papier, jakość wydania i będę miał dubla na własne życzenie. Nie przerwę prenumeraty bo mnie ta dziura w panoramie doprowadzi do furii. Żona znów popatrzy na mnie tym wzrokiem mówiącym "jesteś debilem" i będzie mieć trochę racji... Czy to jest ten moment gdy powinienem zadzwonić do specjalisty by spojrzeć w głąb mej psychiki i takie tam?

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1616 dnia: Pt, 03 Czerwiec 2022, 10:03:13 »
Ja se kupie bo akurat tego od egmonta niemam.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1617 dnia: Pt, 03 Czerwiec 2022, 17:45:07 »
Ach te żony... :) A weź ją zapytaj ile ona ma podobnych butów, ciuchów, kosmetyków itp. Dlaczego to zawsze pasja męża ma zostać brutalnie przerwana, ale żona może znosić do domu wszystko co sobie zechce? Nie mówię, że tak jest u ciebie @Buc, tylko że tak często słyszę o takich przypadkach, że mam już dość tego stereotypu, że tylko męskie hobby to bzdury i topienie pieniędzy.

No niestety w obecnym stanie nowego rynku duble się zdarzają, bo jak sam TK nam powiedział, chcą pasożytować na naszej nostalgii, więc wydają powtórki.

Offline Maragast

« Odpowiedź #1618 dnia: Pt, 03 Czerwiec 2022, 19:58:41 »
No niestety w obecnym stanie nowego rynku duble się zdarzają, bo jak sam TK nam powiedział, chcą pasożytować na naszej nostalgii, więc wydają powtórki.

Zdradzę Ci tajemnice - wydawnictwa wydają to co czytelnicy chcą kupić żeby sprzedać więcej egzemplarzy ;)

Offline Maragast

« Odpowiedź #1619 dnia: Pt, 03 Czerwiec 2022, 20:02:07 »
Tylko Hashette zaczęło wydawać takie duble Marvel Nowa, w tak krótkim odstępie czasy od wcześniejszych wydań Egmontu, że sprzedaż spadła tak drastycznie, że trzeba było przedwcześnie zamykać kolekcję.