Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 772531 razy)

Offline Motyl

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1515 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 20:41:01 »
Kolega ma ciekawy gust bo z tego co pamietam to sciagalem mu zeszyty Hawkman, Capitain Atom, Green Arrowa, The Spectre i jakies mini serie :)

Podziwiałem jego kolekcję, naprawdę zacny zbiór :)

Jastrzebie to zamknieta historia? To jest 1-3 Hawkworld z 1989, czy cos jeszcze?

I przy okazji, czy wiadomo co potencjalny Starman ma zawierac?
Hawkworld 1-3.
Starman 0-6.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1516 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 20:46:50 »
Ten Starman to nie taki potencjalny, bo zdaje się, że już się ukazał.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1517 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 21:16:29 »
Ja bym chętnie przyjął Hawkmana Gardnera Foxa i Joe Kuberta zbierającego klasyczne zeszyty Brave and the Bold. To jest dopiero komiks.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1518 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 23:53:23 »
Nie zbieram tej kolekcji, ale parę tytułów kusi. Mógłby ktoś wypisać tytuły dotychczas wydane z krótką adnotacją, co jest dublem, a co nowością i na co szczególnie warto by się skusić?

Do Batmana tom 24 masz na moim blogu. Duble są wytłuszczone. Listę stale aktualizuję.
https://8azyliszkoweroznosci.blogspot.com/2021/10/bohaterowie-i-zoczyncy-kolekcja.html?showComment=1641122374061#c9124448474959384413

@Anteksocjalny i inni
Z Hawkmanem sprawa jest prosta. Jeśli podobał się wam  tom z WKKDC "Pierwszy Lot", oraz 13 tom już tej Kolekcji czyli Legenda Hawkmana, to myślę, że i Hawkworld wam podejdzie. Tak było w moim wypadku - w ogole nie znałem bohatera z komiksów, ale te tytuły mi się naprawdę spodobały. Z Shazamem było to samo. Nawet nieznany mi Starman okazuje się bardzo ok. Polecam i pozdrawiam.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1519 dnia: So, 23 Kwiecień 2022, 01:00:00 »
Bazyl, jesteś pewien, że nr 52 to nie "Legion of 3 WORLDS" (w zasadzie to FC: Legion of 3 Worlds)? :-) Swoją drogą fajnie jakby to wyszło, fajny komiks, choć trochę przeładowany i akcja pędzi tam na złamanie karku a rysunki Pereza jak zwykle świetne. Wyjaśniono tam sporo rzeczy związanych z mitologią Legionu i różnych runów komiksowych. Jeśli napiszę jeszcze jedno słowo, to zaspoileruję coś :-) Myślę, że jeśli wytrwamy w kolekcjonowaniu serii to dla wielu fanów komiksów DC będzie to przyjemne nadrobienie komiksów (zwłaszcza tych "około eventowych") sprzed 15 lat. Kurczę, to będzie wydawane do maja 2025 :-)
Pani z saloniku prasowego odłożyła mi książkę z kolekcji mitologii nordyckiej a ja jej na to, że się pomyliła i akurat TEJ kolekcji nie zbieram ale pewnie w przyszłości wyjdzie kolejna seria kioskowa i się na nią skusze ;-) Myślicie, że może się ukazać u nas jakaś nowa kolekcja komiksowa (poprzedzona rzutem testowy, rzecz jasna) w przeciągu roku?
« Ostatnia zmiana: So, 23 Kwiecień 2022, 01:07:51 wysłana przez Kandor »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1520 dnia: So, 23 Kwiecień 2022, 08:44:47 »
@UP
Dzięki - poprawione

No właśnie na to wszyscy prawdziwi fani komiksów liczą @Kandor - na więcej premierowych komiksów, nieważne od jakiego wydawcy. Tak jak miłą niespodzianką okazała się Kolekcja Carrefoura dając nam sporo nowego materiału za nieduże pieniądze. Sam TK mówił, że Egmont nie może wydać wszystkiego co byśmy chcieli, więc konkurencja to jedyna droga.

Tylko sam widzisz jaka jest sytuacja - inflacja Morawieckiego i Glapińskiego (nie żadna rosyjska czy unijna), drożyzna, brak papieru. Ludzie mają mniej pieniędzy i w prasę uderza to wyraźnie. Kolekcja DC po pierwszym szale, chyba wróciła do średnich wyników sprzedaży. A obecne propozycje Hachette to jednak albo spora część dubli - Legends, Ultimate, albo Originy które są dość ciężkie do strawienia, dla przeciętnego czytelnika. Ja bardzo chciałbym testu nowej Kolekcji i to najchętniej z Marvela, ale na razie żadnych solidnych zapowiedzi brak.
« Ostatnia zmiana: So, 23 Kwiecień 2022, 08:50:00 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kamiloss

« Odpowiedź #1521 dnia: So, 23 Kwiecień 2022, 10:36:47 »
Ten nieskończony kryzys, który ma wyjść jako następny czytać przed Omac czy po?

Offline michał81

« Odpowiedź #1522 dnia: So, 23 Kwiecień 2022, 10:39:15 »
Ten nieskończony kryzys, który ma wyjść jako następny czytać przed Omac czy po?
czytać po

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #1523 dnia: So, 23 Kwiecień 2022, 14:01:15 »
Nie czytać. Czekać na kolejne tomy wprowadzające do tego Kryzysu  

Offline Kamiloss

« Odpowiedź #1524 dnia: So, 23 Kwiecień 2022, 14:24:03 »
To jaka jest kolejność czytania tych tomów w całej tej kolekcji jeśli chodzi o kryzys?

Offline Maragast

« Odpowiedź #1525 dnia: So, 23 Kwiecień 2022, 15:22:05 »
Do Batmana tom 24 masz na moim blogu. Duble są wytłuszczone. Listę stale aktualizuję.
https://8azyliszkoweroznosci.blogspot.com/2021/10/bohaterowie-i-zoczyncy-kolekcja.html?showComment=1641122374061#c9124448474959384413

Bazyl, daj jakiś odstęp między potwierdzonymi tomami, a resztą (jakieś dwa entery) żeby całość była czytelniejsza.

Offline michał81

« Odpowiedź #1526 dnia: So, 23 Kwiecień 2022, 15:30:35 »
To jaka jest kolejność czytania tych tomów w całej tej kolekcji jeśli chodzi o kryzys?
The OMAC Project
Superman: Sacrifice
Day of Vengeance
Rann–Thanagar War
Villains United
Infinite Crisis

Nie pytaj mnie co z tego będzie, a co nie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1527 dnia: Nd, 24 Kwiecień 2022, 17:34:19 »
Druga część Starmana, to jednak pewne rozczarowanie z mojej strony, bo liczyłem na zawiązanie akcji na ciąg dalszy jego przygód, a dostałem tylko kręcenie się w kółko. I nawet sklepiku nie założył. Ale powiem że historia Cienia, czyli zbira, który był interesująco pokazany w animacji Justice League TAS, mnie zaciekawiła. Po prostu - fajnie czytać premierowe komiksy, nawet DC, nawet niby o postaciach które cię niby nie interesują. Bo jak są dobrze napisane, to cię wciągnął. Plus bardzo fajny klimat lat 90-tych. No i masywne posłowie od scenarzysty. Bardzo fajnie się je czytało.

Co myślicie o tej zawartości zeszytowej tomu z "Godziną Zero"? Ma to sens, czy będą duże dziury fabularne?
https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/zero-hour-crisis-in-time/
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Kwiecień 2022, 19:06:18 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kamiloss

« Odpowiedź #1528 dnia: Nd, 24 Kwiecień 2022, 18:29:05 »
The OMAC Project
Superman: Sacrifice
Day of Vengeance
Rann–Thanagar War
Villains United
Infinite Crisis

Nie pytaj mnie co z tego będzie, a co nie.

Z bloga Bazyliszka wynika że wszystko będzie poza Vilans United... Z tymże Rann będzie w tomie... 94 O_o

Offline Warpath

« Odpowiedź #1529 dnia: Nd, 24 Kwiecień 2022, 18:54:36 »
A czy te one-shoty specials do większości z powyższych tytułów zawarte w tomach głównych Kryzysu, które ponoć wieńczą rozpoczęte wątki są musowe by mieć pełną historię? Czy to raczej taki aftermath, ale nie wymagany? Pytam, gdyż nie wiem czy np. taki Ran-Thanagar War czy Day of Vengeance będzie miał poprawne zakończenie jako tom czy urwie bez zakończenia? Mam Kryzys Egmontu, który tych specials nie zawiera, a nie zakładałem powtórnego zakupu głównych tomów od Hachette.