Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sum41

• Gość
Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1485 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 10:39:44 »
Było wrzucone już 4 strony temu:
Nieskończony Kryzys tom 2
I Batman: Nieopowiedziane historie

Nowosci czy duble te tomy?

Offline Arne

« Odpowiedź #1486 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 11:04:01 »
Z tego co kojarzę, to w Nieskończonym Kryzysie chyba będą jakieś tie-iny dołożone (tylko nie wiem co, ani ile), a Batman to cała nowość ( chyba).
Dokładnie można sprawdzić na listach, które były gdzieś w początkach wątku.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1487 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 11:07:13 »
Batman to nowość i warto zainteresować się tym tomem. Pierwsza praca Byrne'a dla DC z 80 roku.

Offline laf

« Odpowiedź #1488 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 11:13:50 »
Nowosci czy duble te tomy?

Nieskończony Kryzys t. 1 i 2 - Egmont w ramach DC Deluxe wydał tylko zeszyty z głównego eventu. w ramach kolekcji dostajemy sporo dodatkowych zeszytów (pogrubiłem je), a także sporo tomów (będą bodajże cztery) z historiami prowadzącymi do tego eventu. Wydanie nieskończonego Kryzysu w tej kolekcji jest naprawdę zacne!
Tom 1 COLLECTS: INFINITE CRISIS #1–4; INFINITE CRISIS SPECIAL: DAY OF VENGEANCE #1; INFINITE CRISIS SECRET FILES #1; INFINITE CRISIS SPECIAL: RANN-THANAGAR WAR #1
Tom 2 COLLECTS: INFINITE CRISIS #5–7; SUPERMAN #226; ACTION COMICS #836; ADVENTURES OF SUPERMAN #649; INFINITE CRISIS SPECIAL: THE OMAC PROJECT #1; INFINITE CRISIS SPECIAL: VILLAINS UNITED #1

Batman: Nieopowiedziane historie
32. Untold Legend of Batman
Rozbudowane początki Batmana z całym mnóstwem najprzeróżniejszych super-bat-złoli z rysunkami niezrównanego Johna Byrne'a (zdecydowanie bardziej cenię go za rysunki niż scenariusze). Dostajem tutaj również początki innych postaci ważnych w bat-mitologii: Alfreda, Robina, Jokera czy Two-Face'a. Dodatkowo dostajemy parę historyjek z różnych wydań Detective Comics, które opisują genezę Batmana, w tym ikoniczną pierwszą opowieść o Batmanie z Detective Comics #27. Prawie całość to debiut na naszym rynku. Wyjątek stanowi wspomniana opowieść z DC #27, która była w WKKDC t. 1. Problemem może być fakt, że po KnNZ wszystko zostało zresetowane i opowiedziane na nowo (m.in. w Batman: Rok pierwszy, Robin: Rok pierwszy czy Człowiek, który się śmieje). Niemniej jednak tom warty zakupu i dla fanów Batmana to bezwzględny must have. A poza tym ... to Batman.
« Ostatnia zmiana: Cz, 21 Kwiecień 2022, 11:15:57 wysłana przez laf »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1489 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 11:17:04 »
Dzieki panowie wiec 2 kolejne tomy do kupienia :)

Offline laf

« Odpowiedź #1490 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 11:23:45 »
Dzieki panowie wiec 2 kolejne tomy do kupienia :)
Ja od Starmana kupuję ciurkiem aż 6 kolejnych tomów  :). Mam nadzieję, że kolejne zapowiedzi powstrzymają w końcu tą serię  ;)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1491 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 11:31:35 »
Ja z DC od kilku lat lykam wszystko starocie zawsze ale nawet nowosze komiksy - z Marvelem juz od lat mam problem - choc bylem z nimi ponad 15 lat ale od kilku lat tylko rownia pochyla - zwlaszcza ze kupuje przedwszystkim patrzac na rysunki :)

Offline burberry

« Odpowiedź #1492 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 12:34:17 »
Nieskończony Kryzys t. 1 i 2 - Egmont w ramach DC Deluxe wydał tylko zeszyty z głównego eventu. w ramach kolekcji dostajemy sporo dodatkowych zeszytów (pogrubiłem je), a także sporo tomów (będą bodajże cztery) z historiami prowadzącymi do tego eventu. Wydanie nieskończonego Kryzysu w tej kolekcji jest naprawdę zacne!
Tom 1 COLLECTS: INFINITE CRISIS #1–4; INFINITE CRISIS SPECIAL: DAY OF VENGEANCE #1; INFINITE CRISIS SECRET FILES #1; INFINITE CRISIS SPECIAL: RANN-THANAGAR WAR #1
Tom 2 COLLECTS: INFINITE CRISIS #5–7; SUPERMAN #226; ACTION COMICS #836; ADVENTURES OF SUPERMAN #649; INFINITE CRISIS SPECIAL: THE OMAC PROJECT #1; INFINITE CRISIS SPECIAL: VILLAINS UNITED #1

Batman: Nieopowiedziane historie

Z ciekawości, można to gdzieś w necie kupić?

Offline laf

« Odpowiedź #1493 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 12:44:23 »
Z ciekawości, można to gdzieś w necie kupić?
Na pewno Empik - https://www.empik.com/szukaj/produkt?seriesFacet=wielka+kolekcja+komiks%C3%B3w+dc+bohaterowie+i+z%C5%82oczy%C5%84cy. Tylko trzeba spieszyć się z zakupem. Ja zawsze zamawiam sobie w salonie interesujący mnie tom i kupuję z kodem zniżkowym, a więc wychodzi 32 zł za tom.

Na stronie Ruchu tego nie widzę.

Można też przedzwonić do Hachette czy wysyłają pojedyncze tomy, ale wtedy trzeba się liczyć ze sporymi kosztami przesyłki.
« Ostatnia zmiana: Cz, 21 Kwiecień 2022, 12:46:10 wysłana przez laf »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1494 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 12:54:27 »
A ten kod znizkowy to za jakies zakupy wieksze czy jak?

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1495 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 12:59:11 »

Tylko czy te dodatkowe zeszyty są warte tego, by przejść z DC Deluxe na to wydanie? To coś ciekawego, ważnego dla eventu czy to tylko zapychacze-ciekawostki?

Offline laf

« Odpowiedź #1496 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 13:12:52 »
A ten kod znizkowy to za jakies zakupy wieksze czy jak?
Co jakiś czas ktoś w wątku Zakupy wrzuca aktualny kod
www.idz.do/yJnV do 25.04

W teorii działa to tak: robisz zakupy on line, wraz z SMS o możliwości odbioru zamówienia dostajesz kod na zakupy stacjonarne (20% rabatu na wszystko), odbierasz zamówienie, robisz zakupy stacjonarne w salonie i przy zapłacie pokazujesz kod, wychodzisz i cieszysz się  :). Zniżka obowiązuje wtedy na wszystkie produkty jakie są dostępne w salonie, chociaż nie wiem czy dotyczy to przecenionych produktów. Ja i tak stacjonarnie w Empiku kupuję tylko kolekcję i jakieś magazyny dla syna i wtedy ten kod spokojnie działa.
Chociaż ostatnio miałem taką sytuację;
Tak właśnie jest.
Problemem jest tylko to, że można go wykorzystać wyłącznie przy okazji odbioru paczki zamówionej on-line. Raz chciałem wykorzystać kod ot tak po prostu z marszu wchodząc do Empiku, lecz sprzedawca spytał się mnie czy zamawiałem coś on-line i odpowiedziałem zgodnie z prawdą, że nie. On na to, że nie może mi sprzedać nic z kodem, bo jest on do wykorzystania w momencie gdy odbieram swoje on-linowe zamówienie; jest to wbrew regulaminowi. Oczywiście wszystko zależy od tego jaka osoba jest akurat na kasie, bo jeden weźmie sobie do serca regulamin, a inny przymknie na to oko, jednak trzeba mieć świadomość, że czasami można odbić się od ściany (czyt. kasy).
Mam nadzieję, że to był odosobniony przypadek. Poza tym ostatnio w Empiku pojawiły się kasy samoobsługowe:
Hint:

Spoiler: PokażUkryj

O nic nie pyta i nie gada o regulaminach

Offline laf

« Odpowiedź #1497 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 13:21:34 »
Tylko czy te dodatkowe zeszyty są warte tego, by przejść z DC Deluxe na to wydanie? To coś ciekawego, ważnego dla eventu czy to tylko zapychacze-ciekawostki?
Osobiście nie czytałem tych dodatkowych zeszytów. Niemniej jednak czytając goły event miałem cały czas wrażenie, że coś tam jeszcze w tle się działo (podobnie jak w przypadku Najczarniejszej Nocy). Na pewno ciekawe są/będą wszystkie te tomy stanowiące podbudowę do Nieskończonego Kryzysu.

Offline Maragast

« Odpowiedź #1498 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 17:19:24 »

Tak są.
Przed kryzysem wydano one shot „Countdown to Infinite Crisis” cztery specjalne serie stanowiące podbudowę - takie odliczanie do Kryzysu:
- „The OMAC Project”
- „Villians United”
- „Day of Vengeance”
- „The Rann Thanagar War”

Wszystko z tego wyjdzie w tej kolekcji, a one shot „Countdown to Infinite Crisis” wyszedł razem z „The OMAC Project” w jednym tomie.

A co do tie-inów zawartych w dwóch tomach Kryzysu:
- "Infinite Crisis Special: Day Of Vengeance #1" zamyka wątki serii „Day of Vengeance”
- "Infinite Crisis Special: Villians United #1" zamyka wątki serii „Villians United”
- "Infinite Crisis Special: Rann-Thanagar War #1" zamyka wątki serii „The Rann Thanagar War”
- "Infinite Crisis Special: The Omac Project #1" zamyka wątki serii „The OMAC Project”
- "Infinite Crisis Secret Files #1" natomiast ma miejsce kiedy wychodzi na jaw cały plan Aleksandra Luthora i lepiej wyjaśnia motywację Aleksandra oraz Superboya Prima.

Nie wiem o czym są te trzy zeszyty Supermana ale powyższe zeszyty są bardzo istotne, zwłaszcza jeśli dostajemy większość podbudowy pod Kryzys.

Co do samej podbudowy pod Kryzys to jeszcze są trzy rzeczy:
- croosover Superman Poświęcenie - wyjdzie w kolekcji,
- story arc "Kryzys Sumienia" (zeszyty 115-119 serii JLA) - o tyle istotne, że pisał to Johns, autor samego Kryzysu i ostatnia strona dzieje się chwilę przed pierwszym zeszytem Kryzysu - tego nie będzie,
- seria specjalna "Powrót Donny Troy" - tego też nie dostaniemy.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #1499 dnia: Cz, 21 Kwiecień 2022, 21:12:46 »
Dziś otrzymałem tomy 18-19. Tym samym jest to pierwszy miesiąc, w którym otrzymałem dwie paczki (poprzednia 01.04).
Tak więc może Hachette zaczyna nadganiać.