Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744301 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1380 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 16:37:14 »
Pewnie już ktoś z Koleżeństwa o tym pisał, ale dopiero po zakupie wypatrzyłem, że dzisiejszy tom, oprócz tytułowej fabuły, zawiera również tłumaczenie mini-serii "Cudowny rok". Bardzo miła niespodzianka :)

W ogóle tak na oko to chyba najgrubszy z dotychczasowych tomów.

Offline vision2001

« Odpowiedź #1381 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 21:35:46 »
Z FB Hachette:

💥Wracamy do Was z zapowiedzią kolejnych tomów kolekcji DC! Na który czekacie najbardziej?🤗

💥NR 16: Wonder Woman: Odrodzenie: Rok Pierwszy (16.03.)

💥NR 17: JLA: Liga Sprawiedliwości: Nowy Porządek Świata (30.03)

💥NR 18: Starman: Grzechy Ojca (13.04)

💥NR 19: Lex Luthor: Czarny Pierścień – tom 1 (27.04)

💥NR 20: Nieskończony Kryzys – tom 1 (11.05)

Offline michał81

« Odpowiedź #1382 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 21:49:57 »
Z FB Hachette:

💥Wracamy do Was z zapowiedzią kolejnych tomów kolekcji DC! Na który czekacie najbardziej?🤗

💥NR 16: Wonder Woman: Odrodzenie: Rok Pierwszy (16.03.)

💥NR 17: JLA: Liga Sprawiedliwości: Nowy Porządek Świata (30.03)

💥NR 18: Starman: Grzechy Ojca (13.04)

💥NR 19: Lex Luthor: Czarny Pierścień – tom 1 (27.04)

💥NR 20: Nieskończony Kryzys – tom 1 (11.05)
@Bazyliszku chyba znowu musisz edytować swoją listę z bloga, bo albo twoje źródło ci źle doniosło o kolejności, albo samo Hachette się myli i za wcześnie wypuszcza Nieskończony Kryzys ;)

Offline laf

« Odpowiedź #1383 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 08:18:25 »
Pewnie już ktoś z Koleżeństwa o tym pisał, ale dopiero po zakupie wypatrzyłem, że dzisiejszy tom, oprócz tytułowej fabuły, zawiera również tłumaczenie mini-serii "Cudowny rok". Bardzo miła niespodzianka :)

Owszem, swego czasu było o tym pisane  :)
Z kolei Green Arrow to aż 264 strony z zawartością: GREEN ARROW: THE LONGBOW HUNTERS #1–3; GREEN ARROW: THE WONDER YEAR #1–4.

A moja reakcja na tą wiadomość była taka:
Ten tom z mojego TOP 10 tej kolekcji właśnie awansował na TOP 3  :D :D :D
;D

Zawartości wszystkich tomów, jak również liczba stron są rozpisane na angielskiej stronie kolekcji po wejściu na poszczególny tom - https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1384 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 08:51:01 »

Tak wygląda najnowszy tom kupiony w kiosku.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Online Piterrini

« Odpowiedź #1385 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 11:18:06 »
W innych tematach takie pytania się pojawiają, to spytam - przykładowo @laf skoro tak piszesz o Łucznikach:
Ten tom z mojego TOP 10 tej kolekcji właśnie awansował na TOP 3  :D :D :D
to możesz podać swój tzw. top tomów z tej kolekcji (też prośba jak ktoś inny ma swoje typy to moze warto podać :) )? Już było sporo o tym pisane, kolekcja ma sporo dubli, a to co premierowe w dużej części nie jest z tych historii "istotnych" a raczej "zapasowych". Chwalone były pojedyncze tomy ze względu np. na obudowanie jednego z Kryzysów tie-inami (OMAC itp.), ale takiego zestawienia najciekawszych tomów dawno nie widziałem, mam na myśli tomy premierowe i prezentujące "zamkniętą" historię (jak z Łucznikami, po ten tom się wybiorę bo wszędzie pozytywne opinie :D ).

Offline Maragast

« Odpowiedź #1386 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 14:31:53 »
OMAC to nie tie-iny tylko jedna z serii prowadzących do Kryzysu, której akcja dzieje się przed samym Kryzysem.
Natomiast najważniejsze tie-iny ukażą się w dwóch tomach samego Kryzysu - tam będzie jakieś 6-7 zeszytów tie-inów.

Offline laf

« Odpowiedź #1387 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 14:45:05 »
możesz podać swój tzw. top tomów z tej kolekcji
Pisząc o "TOPie" miałem na myśli komiksy, które są wielkimi nieobecnymi na naszym rynku, a które pojawią się w tej kolekcji. Jednocześnie małe wyjaśnienie: opieram się na liście stworzonej przez @Bazyliszka, która, jak wszyscy wiemy, jest tylko przewidywaną listą tytułów.
1. Wojna Korpusu Sinestro (i każdy inny tytuł z runu Johnsa w GL, w tym Green Lantern: Rebirth). Mała uwaga: Egmont zapowiedział wydanie tej historii w ramach DC Deluxe.
2. Flash: Rebirth
3. Green Arrow: Longbow Hunters
4. Wszystkie przełomowe eventy: Kryzys na Nieskończonych Ziemiach (istnieje wydanie DC Deluxe, ale kolekcja posiada kilka dodatkowych zeszytów), Legendy, Godzina Zero: Kryzys w czasie, Kryzys Nieskończoności (istnieje wydanie DC Deluxe, ale kolekcja posiada sporo dodatkowych zeszytów),
5. Wydarzenia prowadzące do Kryzysu Nieskończoności: Projekt OMAC, Day of Vengeance, Rann-Thanagar War, Villains United
6. Run Johnsa w JSA: The Next Age i Thy Kingodm Come + Lightning Saga
7. Hawkworld
8. Flash: Terminal Velocity
9. Green Lantern: Emerald Twilight/New Dawn
10. Kroniki Atlantydy

Zdecydowanej większości z tych tytułów w ogóle nie znam. Wiem tylko, że są on ważne dla danej postaci, a czasami dla całego uniwersum, stąd też uwzględniłem je w swojej rozpisce.

Offline Maragast

« Odpowiedź #1388 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 15:55:57 »
2 tom Nieskończonego Kryzysu w brytyjskiej kolekcji ma numer 23 więc pewnie dlatego u nas przesunęli tom 1 na numer 20 by obydwa tomy wyszły blisko siebie - może nawet u nas tom 2 wyjdzie jako numer 21 albo 22 - super by było.

Offline Simon

« Odpowiedź #1389 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 16:12:33 »
Do listy lafa dodałbym jeszcze Starmana Robinsona.
"Between thought and expression lies a lifetime"

Offline laf

« Odpowiedź #1390 dnia: Pt, 04 Marzec 2022, 07:24:53 »
możesz podać swój tzw. top tomów z tej kolekcji (też prośba jak ktoś inny ma swoje typy to moze warto podać :) )?
Na DC Maniaku swego czasu powstała lista najciekawszych tytułów kolekcji (opracowana na podstawie hiszpańskiej wersji) - http://dcmaniak.blogspot.com/2021/08/top-10-tomy-kolekcji-bohaterowie-i.html

P.S. Jest to tekst przedwcześnie zmarłego Krzysztofa Tymczyńskiego, dla którego zawsze miałem ogromny szacunek, a jego wybory niejednokrotnie trafiały w moje gusta. Tak więc to naprawdę mocny głos w jakichkolwiek ustalaniach topów tej kolekcji.

Offline adiwax

« Odpowiedź #1391 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 12:52:55 »
i kolejne tomy  :P

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #1392 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 13:02:27 »
Już ktoś dostał Starmana ?

Offline Kandor

« Odpowiedź #1393 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 13:53:48 »
Już ktoś dostał Starmana ?
Najwyraźniej kolega adivax, o ile się nie mylę ;-)

Offline laf

« Odpowiedź #1394 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 14:03:11 »
Najwyraźniej kolega adivax, o ile się nie mylę ;-)
Z tego co widać to kolega @adivax dostał już nawet Luthora  :)

i kolejne tomy  :P
@Bazyl, znowu musisz aktualizować swoją rozpiskę  ;)
Swoją drogą mogli darować sobie tłumaczenie tego tytułu Hawkmana. Hawkworld brzmi zdecydowanie przyjemniej niż Świat Jastrzębi.
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Marzec 2022, 14:06:37 wysłana przez laf »