Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 813438 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #540 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 15:51:58 »
@Sneider

Jest ok 28 dubli na zapowiedziane 100 tomów. Pytaniem jest czy kupowałeś DC od Egmontu, bo tego jest najwięcej, choćby 6 tomów Kolekcji poświęcone na wydane już "Kryzys na Nieskończonych Ziemiach", "Nieskończony Kryzys" i "Ostatni Kryzys". Ale jak już wspomniał @Maragast - dwie części Infinity Crisis będą grubsze niż to co było w DC Deluxe.

@Captain Glory
Na pewno powtórzą z WKKDC "Superman: Dla Człowieka który ma wszystko". Ten tom już wyszedł w teście, choć ma jeden dodatkowy zeszyt z Green Lanternem. Poniżej masz filmik z jego przeglądem. Pytanie dla ciebie czy dla tych stron chcesz powtarzać resztę komiksu. Będzie też Superman i Legion Superbohaterów.

Offline 79ers

« Odpowiedź #541 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 16:01:09 »
Skąd wiemy, że nie ma dubli w obszarze 81-100 - koledzy podali listę 80(właściwie to 82) tytułów?
Moim zdaniem najbardziej zbędne w kolekcji są tytuły z Rebirth, ale w całej serii jest kilka ciekawych tomików.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #542 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 16:48:44 »
Widzę, że przytaczany ci argument, że "Cable & Deadpool" to seria, która wychodziła bezpośrednio po tym, co jest w 10 tomie klasyki jest zbyt trudny, żebyś go zrozumiał.

Tak na marginesie, czy gdzieś (poza twoją głową) Egmont ogłaszał, że po Cable'u rezygnuje z Deadpoola i nie wyda następnych tomów?
Hehe, typowe, nie ma argumentów, żeby się odnieść, to przemilczy temat, a za parę dni zacznie płacz o to samo w innym wątku.
« Ostatnia zmiana: Pn, 09 Sierpień 2021, 17:15:14 wysłana przez Eguaroc »

Offline xanar

« Odpowiedź #543 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 16:55:22 »
Widziałem, że już parę osób mu to tłumaczyło, ale chyba nie ogarnął, nie wiem może musicie pisać prościej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Martin Eden

« Odpowiedź #544 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 17:58:28 »
A może najlepiej PRZESTAĆ odpisywać w ogóle?
Bo od jakichś 8-9 lat naprzemiennie wchodzicie w te dyskusje i od prawie dekady jest tak samo. Dochodzą tylko kolejne strony z dyskusjami, które o samej kolekcji nie wnoszą nic nowego.
Do tego gościa niewiele dotrze, o ile nie mniej niż niewiele.
Tak wiem, jest argument "należy prostować dezinformację, bo nowi czytacze komiksów wchodzą, czytają i bla, bla bla". ZOSTAWCIE TO. Nie naprawicie całego internetu, jak i nie naprawicie jednego gościa w tym internecie.

Chcę dostawać rzetelne informacje o zawartości kolekcji. Ale nie chcę ich wyławiać spośród sterty chłamu i odpowiedzi na chłam, bo to zajmuje więcej czasu niż poszukanie gdzie indziej. Zostawcie to, machnijcie ręką - kto się na nim chce edukować, proszę bardzo, będzie głupi na własne życzenie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #545 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 19:48:22 »
Szkoda, że nie jest to kolekcja gackowa, może byłyby jakieś fajne klasyki. O ile czuję się nieco dopieszczony przez Egmont i Muchę klasycznym Pająkiem, o tyle Gacka mam niedosyt.

Odpowiedziałem właśnie na te słowa. @Marvelek ma niedosyt Batmana, ale trochę tytułów z nim w Kolekcji będzie, więc mu je przytoczyłem. Nie chodziło o to czy są dobre historie (nie wiem, jeszcze nie czytałem), tylko czy w ogóle są.

Nie mam już za grosz zaufania do Egmontu. Po tym Deadpool i Cable mogą w ogóle nie wrócić do Klasyki i urwać ją jak inne swoje serie. Powinni najpierw dojść chociaż do tego 12 tomu, a potem wydać D&C. Albo wydawać to na raz, wrzucić jakieś okładki, nie trzymać nas w niepewności.

@79ers
Masz rację. Na razie jest mniej niż 30 dubli w obrębie 80 podanych tomów listy hiszpańskiej. Nie wiemy czy będą jeszcze jakieś w dodatkowej dwudziestce.

Ja piszę jeden post w którym wyrażam swoje zdanie. Nie jest moją winą, że część forumowiczów lubi sobie robić wycieczki osobiste i jeździć po mnie, bo nie mają lepszych rzeczy do roboty i takie puste posty polepszają chyba ich samopoczucie.

Online michał81

« Odpowiedź #546 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 20:01:18 »
Jest powyżej 30 jeśli potwierdzą się te, które podał emedzi 12. I na pewno nie dostaniemy kliku tomów które są na liście hiszpańskiej.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #547 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 21:52:11 »
Niestety może coś jeszcze wpaść z polskiej WKKDC, skoro są aż trzy powtórzone Supermany (jeszcze "Człowiek ze Stali" @sneider). Ale Flash: Terminal Velocity nie zdążył się u nas ukazać, więc mamy to drugie podejście.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #548 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 22:39:22 »
Pierwsza rzecz to nie zgodze się że Odrodzenie DC jest badziewne i uważam że większość serii jest co najmniej dobra. Kupilem 11 z 15 o co jakiś czas zastanawiam się czy nie kupić reszty.
Druga rzecz powiązana z pierwszą. Żałuję że tyle tomów z odrodzenia się powtarza bo nie chcąc mieć dubli nie mogę zebrać calej kolekcji a nie chcę rozbijać serii ładnie ułożonych na półkach.
Trzecia rzecz. Podoba mi się wydanie tych tomów w porównaniu do zwykłych miekkookladkowych wydań Egmontu które przez oczywisty brak materiałów dodatkowych (oprócz czasem okładek) są jakby gołe. Ale w większości tworzą ładne serie.
Czwarta i ostatnia rzecz. Zaskakuje mnie plan wydania od razu 100 tomów a nie zwyczajowych 60.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline sneider

« Odpowiedź #549 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 23:05:22 »
Niestety może coś jeszcze wpaść z polskiej WKKDC, skoro są aż trzy powtórzone Supermany (jeszcze "Człowiek ze Stali" @sneider). Ale Flash: Terminal Velocity nie zdążył się u nas ukazać, więc mamy to drugie podejście.

Napisałem posta i dokładnie zaznaczyłem że nie interesuje mnie jakie są reprinty, a ty mi odpisujesz tylko w tym temacie. Ty tak celowo trolujesz, czy po prostu nie czytasz posta na którego odpisujesz?

Offline donKiszot

« Odpowiedź #550 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 23:36:28 »
Chciałbym „wejść” w tą kolekcję. Prenumerata i regularne zaglądanie do skrzynki, kojarzy mi się z dzieciństwem, gdy wyglądałem w kioskach nowych numerów TM-Semic na które rzadko kiedy miałem kasę 😉 Dodatkowo kończy się właśnie kolekcja Superbohaterowie Marvela, którą również prenumerowałem… No właśnie, prenumerata.

I tu się problem pojawia. O ile komiksy i forma wydania KSM przypadły mi do gustu to sposób dystrybucji uważam za gorzej niż tragiczny. Poczta Polska się do tego zupełnie nie nadaje. Nie pomaga tutaj sposób w jaki Hachette pakuje te komiksy. Często latają w kartoniku i zawsze owinięte tylko 1 warstwą folii bąbelkowej. W ostatnich miesiącach (latach?) co 2-3 paczka, komiksy przychodziły z mocno poobijanymi narożnikami. Dobrze, że przynajmniej problemów z reklamacją nie było, a ileż można się tak użerać.

Awizo zawsze ląduje w skrzynce bez żadnego dzwonka do drzwi (a pracuję teraz 100% zdalnie). Wycieczka na pocztę to 1,5 godziny z życiorysu, bo ktoś tam opłaca rachunki, ktoś zakłada konto w banku, ktoś wysyła 50 paczek na allegro, a kolejka na zewnątrz przypomina weselny pociąg… Dodatkowo komiksy otrzymywałem zawsze kilka tygodni po premierze w kiosku. Na premierę to mogłem sobie na filmożercach na foty popatrzeć wiedząc, że swoją kopię będę miał w najlepszym przypadku za 2-3 tygodnie.

I pomyśleć, że na stronie reklamują „Wygodna dostawa do wskazanego miejsca”. Może trzeba im napisać, że poczta to nie jest jakieś szczególnie wygodne miejsce 😉 Gdyby chociaż mieli opcję wyboru innego kuriera/paczkomaty.

Może zakupię parę numerów w jakimś kiosku/Inmedio ale jak znam siebie zapomnę aby je regularnie kupować. Szkoda, że Hachette nie dostrzega zmian jakie zaszły na rynku sprzedaży wysyłkowej w minionej dekadzie.

Pozostaje mi trzymać kciuki za rozszerzenie serwisu DC Universe poza Stany 😉

Offline Pan M

« Odpowiedź #551 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 00:15:31 »
Ten Superman Moore'a będzie w uniwersum DC według Alana Moore z Deluxe?

Przeczytałem post donKiszota i łapę się za głowę. Hachette pisa jego mać. Takie podejście utwierdza mnie w przekonaniu, że dla nich to jakiś badziew opychany między kolejną kolekcją modeli maluchów i harlequinów.

Klasyczne wydawnictwa komiksowe jednak kojarzą mi się jakoś lepiej.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #552 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 00:32:46 »
Takie podejście utwierdza mnie w przekonaniu, że dla nich to jakiś badziew opychany między kolejną kolekcją modeli maluchów i harlequinów.
No bo to zawsze była ich kolejna kolekcja jak każda inna. Na tym forum komiks siłą rzeczy jest centrum zainteresowania ogółu, poza nim niekoniecznie - pewnie znajdą się jakieś panie, które wolałyby kolejną serię harlequinów niż Marvela i DC.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #553 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 06:39:05 »
Bo Poczta Polska tak właśnie działa. Miejscy listonosze od razu nie biorą nawet tej paczki z urzędu, tylko wrzucają awizo i tyle. Mnie też strasznie to wkurza. Trzeba by chyba ciągle składać skargi na listonoszy, może to by coś pomogło. Albo zamieszkać na wsi. Tam mój listonosz zawsze mi przynosił paczki z komiksami.

Przepraszam @sneider - źle cię zrozumiałem w takim razie.

Online misiokles

« Odpowiedź #554 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 07:32:28 »
Awizo zawsze ląduje w skrzynce bez żadnego dzwonka do drzwi (a pracuję teraz 100% zdalnie).

Tak informacyjnie. Od ok. dwóch lat listonosze Poczty Polskiej nie zabierają ze sobą "większych" przesyłek. Więc nie dzwonią do drzwi, bo to nie ma sensu, skoro fizycznie nie mają przesyłki ze sobą :) Tak jest w regulaminie PP, nie ma co składać skarg na listonoszy :)