Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pan M

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #510 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 00:45:20 »
Wcale tego nie pisałem. Pisałem, że mam ogólny niedosyt klasycznego Batmana. Bazyliszku, miejsce na półkach jest zbyt cenne, by kupować coś tylko dlatego żeby sprawdzić jakie jest. Sprzedać później takie tytuły jest trudno, zwłaszcza jeśli to szroty. Z kolei nie widzę sensu obdarowywania biblioteki słabymi komiksami.

No ale kurcze przecież trzeba kupować według kolekcji, bo jak w kolekcji dają to musi być dobre  ;D

@m81
Zobaczymy, bo wielkimi krokami zbliża się ten Limited Dr Strange ze Srebrnej Ery. Kurczę pieczone w pysk, chyba na głowę upadłem, że zamierzam kupić ten komiks za tyle siana.

Marvelek pisał, że w BiZDC jest mało batmanowych tytułów. No jest mało, ale coś tam coś tam jest. Nie czytałem żadnego z nich, więc tylko je wyliczam z listy hiszpańskiej. A jakie one będą, to się zobaczy jak wreszcie wyjdą po polsku. Ile razy mam to tłumaczyć? Jak miałem przeczytać te komiksy wcześniej, skoro dopiero pierwszy raz wyjdą drukiem w naszym języku w naszym kraju za rozsądną cenę??

A wiecie gdzie jest jeszcze trochę i jeszcze więcej dobrego Batmana? W drugiej części WKKDC oraz w samej Kolekcji Batmana od niemieckiego Eaglemoss. Ale ponieważ te serie zostały uwalone, to dlatego jest mało Gacka. Dostajemy za to słaby run Kinga, słabe scenariusze Tyniona i jakieś zlewki, które Egmont kupił od DC bo były tanie. Ok przyznaję, że elseworld White Knight mi się podobał. Ale już kontynuacja ssała. Co kupię jakiś egmontowy komiks o Batmanie, to albo słaby, albo wtórny, albo rozlazły i nudny. Ileż kurde można? Niestety - w tej Kolekcji nie będzie NML, więc się tej pozycji od TK nie doczekamy.

Batman Sekta, Batman Trzech Jokerów, Ostatni rycerz na ziemi, seria Noir. No dobra "ostatni rycerz" może nie każdemu leżeć ale chociaż ma tam stempel eksperymentowania. Noir to często powtórki z tego co było, ale warte wydania ponownie. Run Kinga wydali, bo inaczej byłby płacze, że jak to Rebirth bez Batmana, ale faktycznie seria słaba. Ciekawe czy ty czytałeś w ogóle takie Gotham Central. Zakładam, że nie bo to bardziej o pracy policji niż Batmanie per se a Ty często pisałeś, że nie lubisz eksperymentowania z formą i odważniejszego (ciekawszego ;D) superhero. Co do narzekań na Egmont. Bazyl nudzisz, ty nawet narzekałeś na wydanie Animal Mana Morrisona zamiast jakiś Batmanów. Zlituj się  ::)

No ale nie możesz sprzedać, bo ci się panorama nie będzie zgadzać  :)

W ogóle Bazyl tworzy taki content na forum, że w sumie on może  komiksów jako takich  nie lubi, za to kolekcje tak  ;D

Może stąd ta walka z Egmontem, bo te dziadowska atrapę literatury wydają,  a kolekcje chociaż Panoramki mają XD

Tak wiem brzmi z mojej strony jak kiepski trolling, ale to bardziej śmiech przez łzy.

Kompletnie się nie myliłem. Narzekania na Egmont, niezdrowa fascynacja kolekcjami. Chyba zacznę unikać czytania tych tematów o kolekcjach, bo są jednymi z najbardziej jałowych na forum.

Najgorsze, że to samo było x lat wstecz na forum gildii. Ciekawe czy istnieje w  multiwersum ziemia x na której dyskusje na tematy kolekcji na polskich forach komiksowych są ciekawe  ;D
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Sierpień 2021, 01:04:44 wysłana przez Pan M »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #511 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 01:29:38 »
@UP
Jak zamiast iść do przodu dostaję tak - ponowne wydanie Punishera Enisa, ponowne wydanie numerów TM Semic, ponowne wydanie Shadowlandu, które jest mi na gitarę, czy też naprawdę słabe Batmany, zamiast lepszych starszych. A i jeszcze wyrwany ze środka Blackest Night czy rast na DD tom 4. Weź mi nie mów, że nie ma na co narzekać w publikacjach Egmontu. Czemu nie mogą już teraz wydać mnie Kompleksu Mesjasza, tylko muszę czekać? A wspominkowy Grand Design wychodzi wcześniej?

Animal Mana kupiłem, choć jeszcze nie przeczytałem - leży na kupce wstydu. Tylko że skoro można wydać tak gruby komiks o mniej znanym w Polsce bohaterze, to proszę mi nie wciskać kitu, że nie da się wydać No Man's Land. Kolejne przykłady pokazują, że da się, tylko wydawca nie wiedzieć czemu nie chce tego zrobić.

Gotham Central nie kupowałem, bo z opisów fabuła mnie nie zachęcała, a portfel nie jest z gumy. Ale teraz będzie drugie podejście, to może po lekturze zmienię nastawienie do tej serii. Batman Sekta ma brzydkie rysunki, więc odpada.

Offline Cringer

« Odpowiedź #512 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 02:23:01 »
Kolejne przykłady pokazują, że da się, tylko wydawca nie wiedzieć czemu nie chce tego zrobić.
Niestety, kolekcje blokują Egmont. Najpierw Eaglemoss zablokowało DC, potem Hachette swoim testem zablokowało Spidermana, bo Egmont musiał czekać na decyzję H czy kolekcja wystartuje czy nie, aby nie dublować tego co mogłoby być w kolekcji. A jak wiemy ta decyzja była zależna od wyniku testu. Tak więc dopiero po definitywnym Hachettowym "Nie" dla Człowieka Pająka, Egmont mógł ruszyć z Spidermanam. Chwilę to trwało, bo prawa, bo plany wydawnicze, bo tłumaczenie, druk itd. Ale mamy Epici, czego nie można powiedzieć o kolekcji Hachette.
No i teraz Hachette zablokuje Egmontowe DC.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #513 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 06:47:41 »
@UP
Co im jednak nie przeszkadza wznawiać komiksów wydanych kiedyś przez TM Semic. Oczywiście Kolekcja niczego nie blokuje. Jak pokazały wydania np. Swamp Thinga, Wojny Domowej, Daredevila, teraz Punishera i WW, to tylko wymówki. Ale po tym jak Egmont urwał i ograniczył serie DC, ja się bardzo cieszę z tej Kolekcji. Przez prawie 4 kolejne lata mamy zagwarantowany jeden komiks DC co 2 tygodnie. Środę po środzie. I jeszcze się nie zdarzyło, by przez te 9 lat jakiś tom nie wyszedł lub się opóźnił przez drukarnię, czy z innego powodu.

Jeszcze takie pytanie. Jak się zapatrujecie na wydanie aż tylu tie-inów do Infinite Crisis? Czy dzięki temu lepiej poznamy całą historię? Czy warto to będzie przeczytać? Ile jeszcze zabraknie z całości wydanej po angielsku? Jaki w ogóle jest wasz stosunek do tie-inów?
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Sierpień 2021, 06:56:36 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #514 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 09:10:51 »
Trochę mylisz pojęcia. To nie są  tie-in do Nieskończonego Kryzysu. To są serię prowadzące do niego. Na podobnej zasadzie obecnie było z wydaną Ligą Sprawiedliwości Snydera i Batmanem Który się Śmieje. Obie serię prowadzą do Death Metal. I tu jest identycznie. The OMAC Project, Rann–Thanagar War, Day of Vengeance, Villains United, crossover Sacrifice są wydarzeniami poprzedzającymi Nieskończony Kryzys. Zabraknie chyba tylko serii The Return of Donna Troy.

Kiedy były zapowiedzi Nieskończonego Kryzysu sam wtedy napisałem, że Egmont mógł poprzedzić go zbiorczymi tych mini serii. Przy wydaniu 3 tomi WW Rucki, zwracałem uwagę na brak pełnego Sacrifice, bo tak dostajemy tylko jeden zeszyt (najważniejszy, ale pozbawiony większego kontekstu).

Jeśli komuś podobał się Nieskończony Kryzys to lektura powyższych mini serii wg mnie jest obowiązkowa.

Zastanawiam mnie jedna rzecz natomiast. Jak Hachette chce utrzymać cenę kolekcji? Podam przykład jednego z wydawców mangi (której nakłady są dużo większe niż innych komiksów):
Drodzy czytelnicy, jest nam niezmiernie przykro, że ostatnio zawodzimy Wasze oczekiwania, ale niestety musieliśmy dużo spraw przeorganizować. Spowodowane to jest mocnym wzrostem kosztów i cen druku, w szczególności jeśli chodzi o dodruki.
Żeby nie być gołosłownym - drukarnia, w której dodrukowywaliśmy MONSTERa tom 1, zaproponowała nam teraz (czyli po około roku) cenę o około 80% wyższą! Takich kosztów nie jesteśmy w żaden sposób przyjąć na siebie. Próbowaliśmy różnych rozwiązań i rozmów z różnymi drukarniami, ostatecznie udało się ten tytuł zamówić zaledwie o 40% drożej... Co jest ogromną podwyżką. Niestety, jesteśmy zmuszeni w związku z tym, podnieść cenę na te dodruki i w przyszłości również na kolejne tytuły. Podwyżka ta jest nieznaczna z 65 zł na 69,99 zł, co przekłada się dla Was na koszt 3-4 zł, jeśli kupicie w sklepie komiksowym. W przyszłości spodziewajcie się takiej (lub nawet wyższej) ceny naszych komiksów "2 tomy w 1". Cenę 65 zł utrzymamy z pewnością jeszcze jeden  kolejny tom z wydawanej przez nas serii. Co się zaś tyczy dodruków, w ekstremalnych sytuacjach może ich w przyszłości nie być, chociaż bardzo chcielibyśmy, żeby przynajmniej serie były uzupełniane.
Dodatkowo, zmiana drukarni spowodowała, że dodruki te będą prawdopodobnie (materiały są już w drukarni, ale teraz to już w ich rękach - kolejki do druku znów się wydłużyły) będą dopiero na początku września.
W tym momencie staramy się dostarczyć jak najszybciej kolejne nowości, ale prosimy o jeszcze chwilę cierpliwości. Nie jesteśmy w tym momencie w stanie podawać konkretnych dat, mamy nadzieję, że niedługo będziemy w stanie ustalić jakiś harmonogram przynajmniej na 3 miesiące do przodu.
Jedna droga to cięcie kosztów na jakości papieru, jak zrobił Egmont. Pewnie kolekcja szybko zniknie z empików i innych punktów zakupy i zostanie tylko prenumerata.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Sierpień 2021, 10:32:02 wysłana przez michał81 »

Offline Maragast

« Odpowiedź #515 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 10:34:30 »
Dobrze pisze - te serie to Countdown to Infinity Crisis, czyli Odliczanie do Nieskonczonego Kryzysu i z takim podtytułem to powinni wydawać. Zresztą jak pamiętacie na początku tego Kryzysu wielki chaos:
Spoiler: PokażUkryj
- zniszczona baza Ligi Sprawiedliwości,
- Omaki latająpo czerwonym niebie,
- Spectre szaleje,
- w kosmosie szaleje wojna,
- Wonder Woman traci zaufanie przez popełnienie morderstwa.

Te wszystkie wydarzenia poprzedzajace miały swój początek w seriach wydawanych jako Countdown to Infinity Crisis.

To były takie serie:
- one-shot „Countdown to Infinite Crisis”, w którym wszystko się zaczyna (wejdzie on w skład tomu z Omacami),
- „The OMAC Project” -
- „Villians United” 
- „Day of Vengeance” 
- „The Rann Thanagar War” 
- „Superman: Sacrifice” 
- JLA 115-119: „Crisis of Conscience” - tego nie będzie w kolekcji, a szkoda bo ten story-arc pisał Johns, autor tego kryzysu i kończy się to w momencie gdzie zaczyna się Kryzys
Spoiler: PokażUkryj
czyli wysadzeniem bazy Ligi Sprawiedliwości

- „The Return of Donna Troy” - najmniej powiązana seria z Kryzysem ale za to świetnie namalowana.

A tomiki Nieskończonego Kryzysu będą miały w sobie tie-iny więc to wydanie będzie bardzo kompletne.
Szkoda tylko, że zabraknie tomiku z zeszytami JLA.

Na te tomiki to czekam najbardziej - trzeba będzie zamówić tylko ładną obwolutę na cały Nieskończony Kryzys.

Offline michał81

« Odpowiedź #516 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 10:40:08 »
Dobrze pisze - te serie to Countdown to Infinity Crisis, czyli Odliczanie do Nieskonczonego Kryzysu i z takim podtytułem to powinni wydawać.
Tak to jest Countdown to Infinity Crisis, ale to nie są same tie-iny, które wychodziły podczas samego Kryzysu.

Offline Maragast

« Odpowiedź #517 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 11:24:08 »
Są to serie wydawane przed Kryzysem.
Ale w tomikach z samym Kryzysem dostaniemy też parę tie-inów.

Pierwszy tom Nieskończonego Kryzysu wygląda tak:
COLLECTS INFINITE CRISIS #1–4; INFINITE CRISIS SPECIAL: DAY OF VENGEANCE #1; INFINITE CRISIS SECRET FILES #1; INFINITE CRISIS SPECIAL: RANN-THANAGAR WAR #1

Czyli ma też tie-iny.
Bo te serie Countdown to Infinity Crisis (jak Omac Projekt)  liczyły 6 zeszytów, których akcja dzieje się przed Kryzysem (jak wszystkiego z cyklu Countdown), a w trakcie Kryzysu wyszedł jeszcze jeden zeszyt specjalny będący tie-inem do Kryzysu - czyli Infinite Crisis Specjal. I te pojedyncze zeszyty będące tie-inami też dostaniemy w tomikach z Kryzysem.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Sierpień 2021, 11:31:02 wysłana przez Maragast »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #518 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 12:29:38 »
W ogóle trochę tomów spod pióra Johnsa wyjdzie w tej Kolekcji - Sinestro Corps War, Flash Rebirth, Aquaman Trench. Będzie co czytać.

Offline michał81

« Odpowiedź #519 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 12:52:01 »
Są to serie wydawane przed Kryzysem.
Ale w tomikach z samym Kryzysem dostaniemy też parę tie-inów.

Pierwszy tom Nieskończonego Kryzysu wygląda tak:
COLLECTS INFINITE CRISIS #1–4; INFINITE CRISIS SPECIAL: DAY OF VENGEANCE #1; INFINITE CRISIS SECRET FILES #1; INFINITE CRISIS SPECIAL: RANN-THANAGAR WAR #1

Czyli ma też tie-iny.
Bo te serie Countdown to Infinity Crisis (jak Omac Projekt)  liczyły 6 zeszytów, których akcja dzieje się przed Kryzysem (jak wszystkiego z cyklu Countdown), a w trakcie Kryzysu wyszedł jeszcze jeden zeszyt specjalny będący tie-inem do Kryzysu - czyli Infinite Crisis Specjal. I te pojedyncze zeszyty będące tie-inami też dostaniemy w tomikach z Kryzysem.
No to trochę dziwne, że w tych poprzedzających będą tie-iny bo one rozgrywają się w konkretnych momentach Nieskończonego Kryzysu (po konkretnych zeszytach) i będą kilka razy spoilerować wydarzenia z Kryzysu. Powinny wyjść z tomami Kryzysu. Pamiętam jak Bazyliszek narzekał na wydanie Nieskończoności, kiedy trzeba było żaglować pomiędzy 3 tomami (Nieskończoność, Avengers i New Avengers), ale one wyszły wszystkie naraz. Tu dostaniemy wcześniej wydania zbiorcze z zeszytami, które będą tie-inami niż sam Kryzys, genialne posunięcie. Ciekawe jak to Bazyliszek wybroni.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Sierpień 2021, 12:55:34 wysłana przez michał81 »

Offline Maragast

« Odpowiedź #520 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 13:25:40 »
Wszystko jest wydane chronologicznie - żadnego skazania.
Te tie-iny będą WEWNĄTRZ tomów SAMEGO Kryzysu.
A to co się dzieje przed Kryzysem będzie wydane osobno.
Wszystko będzie ułożone chronologicznie.

Offline Maragast

« Odpowiedź #521 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 13:37:52 »
W tych tomikach jest Countdown to Infinite Crisis:

Nieskończony Kryzys: Project Omac
Nieskończony Kryzys: Sacrifice
Nieskończony Kryzys: Ran-Thanagar War
Nieskończony Kryzys: Villans United
Nieskończony kryzys: Day of Vengence

Wszystkie dzieją się przed Kryzysem wiec czyta się to wszystko chronologicznie tak jak układają się te tomiki.

Potem jest sam Kryzys w dwóch tomach
- Nieskończony Kryzys cz.1
- Nieskończony Kryzys cz.2

I to w tych tomikach będą tie-iny do Kryzysu - czyli wydanie samego Kryzysu też będzie pełniejszej niż wydanie Egmontu.

Offline michał81

« Odpowiedź #522 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 14:04:59 »
Wszystko jest wydane chronologicznie - żadnego skazania.
Te tie-iny będą WEWNĄTRZ tomów SAMEGO Kryzysu.
A to co się dzieje przed Kryzysem będzie wydane osobno.
Wszystko będzie ułożone chronologicznie.
Ok, to źle zrozumiałem twój post, bo pisałem o seriach wiodących do Kryzysu. W takiej sytuacji wszystko jest po bożemu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #523 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 14:07:31 »
To co @Maragast napisał. :)
Czyli jak zawsze lepiej niż od Egmontu (hi Daredevil 4 :) )

Kto chce kupić raz czytane "Czarne Więzienie" i "Infinity Crisis"? :)

Offline Maragast

« Odpowiedź #524 dnia: Nd, 08 Sierpień 2021, 15:58:11 »
Bazyl wielka prośba:
- ogranicz tą swoją krytykę Egmontu bo często jest nieuzasadniona - zresztą wiele osób Ci to mówi.

Potrafisz pisać sensowne rzeczy - to pisz tak i nie męcz już ludzi.

Co do wydania Infinity Crisis masz rację - będzie to wydanie lepsze i kompletniejsze niż wydanie Egmontu ale też nie będzie idealnie bo brakuje Return of Donna Troy i Crisis of Conscience, a szkoda bo przy tak dużej kolekcji to szkoda, że pominęli te tomiki. No chyba, że jednak w tej setce tomów, które będą w Polsce też się pojawią te tomiki ale na to bym nie liczył.

Co do 4 tomu Daredevila to jesteś JEDYNYM człowiekiem na świecie, któremu ten tom nie pasuje więc daj już spokój bo WSZYSCY INNI są zadowoleni. Zresztą jak przy innych rzeczach na temat Egmontu.

Daj już z tym spokój - proszę Cię bardzo.
Skup się na tych rzeczowych odpowiedziach i będzie dobrze.