Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 807419 razy)

Offline adamarluk

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #465 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 02:07:42 »
Przeglądając listę planowanych komiksów z Green Lanternem zaciekawilo mnie, że prawdopodobnie, bo moja wiedza jest dość ograniczona 🤪, dostaniemy uzupełnienie runu Johnsa wydanych wcześniej GL z WKKDC 23, 68, 73, które łącznie stanowić będą cały lub niemal cały kompletny run.
Jeśli nie, to których tpb będzie brakować? Ktoś pomoże w rozszyfrowaniu?

Offline michał81

« Odpowiedź #466 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 05:33:24 »
Przeglądając listę planowanych komiksów z Green Lanternem zaciekawilo mnie, że prawdopodobnie, bo moja wiedza jest dość ograniczona 🤪, dostaniemy uzupełnienie runu Johnsa wydanych wcześniej GL z WKKDC 23, 68, 73, które łącznie stanowić będą cały lub niemal cały kompletny run.
Jeśli nie, to których tpb będzie brakować? Ktoś pomoże w rozszyfrowaniu?
Wow, gdzie ty widzisz prawie cały kompletny run? Run Geoffa Johnsa w Zielonych Latarniach to 3 omnibusy (1200 + 1000 + 1000 stron). Ile te tomy z kolekcji miały stron? 120 na tom? Plus Najczarniejsza Noc, która ma 300 stron. Dajmy na to, że dostaliśmy 600-700 stron. W tych zapowiedziach ile będzie 300 kolejnych stron? Odpowiadając na pytanie: NIE dostaniemy kompletnego runu.
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Sierpień 2021, 07:33:28 wysłana przez michał81 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #467 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 07:12:13 »
Z tego co rozumiem to pierwszy 3 tomy wychodzą ~50 zł i są doręczane w jednej paczce. Wątpię, żeby gdzieś wyszło taniej.

Ludzie pozbywają się badziewnego Odrodzenia nawet po 15 zł za tom, czyli masz taniej, ale używkę. Egmont czasem wyprzedaje swoje tytuły nawet z 60% rabatem, czyli teoretycznie 3 tomy można trafić za 48 zł. 

Offline adamarluk

« Odpowiedź #468 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 09:40:08 »
Wow, gdzie ty widzisz prawie cały kompletny run? Run Geoffa Johnsa w Zielonych Latarniach to 3 omnibusy (1200 + 1000 + 1000 stron). Ile te tomy z kolekcji miały stron? 120 na tom? Plus Najczarniejsza Noc, która ma 300 stron. Dajmy na to, że dostaliśmy 600-700 stron. W tych zapowiedziach ile będzie 300 kolejnych stron? Odpowiadając na pytanie: NIE dostaniemy kompletnego runu.
Porównując z:
https://www.goodreads.com/series/51437-green-lantern-2005
to:
GL 0 1-6 Rebirth - będzie wydany w nr 4 (Rebirth)
GL 1 1-6 - BRAK
GL 2 7-13 - był w WKKDC 68 Zemsta Green Lanternów
GL 3 4-20 - był w WKKDC 73 Poszukiwany Hal Jordan
GL 4 21-?  - będzie wydany w nr 37 (Sinestro Corps Wars 1)
GL 5 ? -? - będzie wydany w nr 46 (Sinestro Corps Wars 2)
GL 5,5 - będzie wydany w nr 62 (Tales of the GL Corps)
GL 6 29-35 - był w WKKDC 23 Tajna Geneza
GL 7 26-28, 36-38 - BRAK
GL 8 39-42 - BRAK
Blackest Night - był w Egmoncie
Brightest Day - brak
Trochę faktycznie jeszcze brakuje, ale czy wiadomo dokladnie co zawierać będą przyszłe tomy Hachette? Może ta dziura będzie mniejszych rozmiarów.
I pytanie zasadnicze, zastanawiam się czy pochylić się nad Green Lanternem z tej paskudnej kolekcji, bo raczej nie zapowiada się nic z Egmontu więc czy warto? Czy wydane i przyszłe tomy pozwolą mi na zrozumienie opowieści Johnsa i dostarczą fajnej rozrywki?

Offline michał81

« Odpowiedź #469 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 09:46:48 »
@adamarluk ale to nie jest wszystko to co napisałeś. Sprawdź sobie zawartość omnibusów, bo po Brightest Day jest ciąg dalszy.

Online xanar

« Odpowiedź #470 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 09:50:07 »
No właśnie trochę ci tam brakuje - dokładnie całego trzeciego omnibusa i kawałek drugiego.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline adamarluk

« Odpowiedź #471 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 10:14:53 »
Dzięki, to jeszcze odpowiedźcie na moje pytanie. Jest sens w to wchodzić, zrozumiem? Będę czerpał potencjalną rozrywkę, czy należy czekać na kolejną, tym razem Wielką Kolekcję Niewydanych Komiksów od Egmontu

Offline michał81

« Odpowiedź #472 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 10:24:51 »
Jak Ci napisze, że jest to rewelacyjna historia (no dobra końcówka może trochę słabsza) to jak kupisz i przeczytasz i okaże się że jednak nie wg twoje oceny to czy będziesz miał mi za złe?

Geoff Johns przedefiniował Latarnie, dodając masę mitologii do już istniejącej historii. Przywrócił Hala. Wprowadził podział na korpusy. I są tu retcony (bardzo dobrze wpisane w historie), ale wypada to wszystko rewelacyjnie. Historia jest epicka.

Offline adamarluk

« Odpowiedź #473 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 10:45:32 »
.... to czy będziesz miał mi za złe?
Nie, już z tego wyroslem  :-X
Zależy mi jedynie na info, czy jakikolwiek ciąg przyczynowo skutkowy będzie zachowany przy wydanych i planowanych tomikach, na tyle by czerpać przyjemność z czytania. Czy nadal będzie to na tyle poszatkowana historia, że nie będę wiedział "kto z kim, co i dlaczego"
I wielkie dzięki za odpowiedzi

Offline Maragast

« Odpowiedź #474 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 11:03:21 »
Już to nie raz pisałem - run Johnsa zazębia się z innymi seriami i tworzą w ten sposób jedną wspólną całość:
- Green Lantern Rebirth i Green Lantern Corps Recharge - to mini serie Johnsa,
- Green Lantern v4 Johnsa - ponad 60 zeszytów,
- Green Lantern Corps - ponad 60 zeszytów (tam były chyba ze trzy ekipy - w tym Tomasi, który super pisał Guya i Kyla),
- Ion - seria 12 zeszytów,
- Emerald Warriors - 16 zeszytów pisanych przez Tomasiego,
- eventy Najczarniejsza Noc i Najjaśniejszy dzień
- crossy Wojna Korpusu Sinestro i Wojna Zielonych Latarni.

To jest przed New52 i to wszystko to jedna wielka całość. Czytać tylko Green Lantern v4 Johnsa to tak jakby czytać tylko New Avengers Hickamana bez całej reszty - w sumie kto zabroni ale sensu zbytnio w tym nie ma.
Johns w miniseriach Rebirth i Recharge rozpoczął wiele wątków, które rozwijały się we wszystkich seriach - dlatego ten run jest taki świetny bo masa świetnych wątków splata się i tworzy jedną wielką spójną sagę.
Zresztą jest translacja więc warto sprawdzić.

Dodatkowo potem Johns pisał jeszcze 20 zeszytów w New52, które też się crossowały z innymi seriami więc jest tego masa.

Offline Maragast

« Odpowiedź #475 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 13:13:41 »
A czy jest potwierdzony spis jakie zeszyty wchodzą w skład danych tomów?

Bo mnie interesuje skład tych tomików:
- Nieskończony Kryzys: Project Omac
- Nieskończony Kryzys: Ran-Thanagar War
- Nieskończony Kryzys: Villans United
- Nieskończony kryzys: Day of Vengence
- Nieskończony Kryzys: Sacrifice
- Nieskończony Kryzys cz.1
- Nieskończony Kryzys cz.2

Ciekawi mnie czy one-shot Countdown to Infinite Crisis, który jest początkiem wszystkiego będzie wchodził w skład któregoś tomiku czy nie?
Czy w tomikach The OMAC Project, Villians United, „Day of Vengeance i The Rann Thanagar War będzie tylko 6 zeszytów miniserii czy także zeszyt specjalny?

Offline R~Q

« Odpowiedź #476 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 16:56:51 »
To kiedy start??

Offline Kandor

« Odpowiedź #477 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 17:08:33 »
To kiedy start??
Kiedy, kiedy: podano datę kilka dni temu, stąd właśnie wzmożone komentarze w danym temacie w ostatnich dniach. 18 sierpnia 😀 https://filmozercy.com/wpis/rusza-wielka-kolekcja-komiksow-dc-bohaterowie-i-zloczyncy-data-premiery-i-inne-szczegoly
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Sierpień 2021, 17:11:42 wysłana przez Kandor »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #478 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 17:29:24 »
@Maragast
Mówisz, masz  8)

Projekt Omac
COLLECTS COUNTDOWN TO INFINITE CRISIS #1; SUPERMAN #217; THE OMAC PROJECT #1–6

357 powodów dla których kochamy Hachette ;)

https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/infinte-crisis-omac-project/

Offline Maragast

« Odpowiedź #479 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 19:04:10 »
Dzięki za info - akurat to bardzo fajnie ten tomik złożyli.