Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744322 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Piterrini

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #120 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 17:09:06 »
@michał81 nie pytam o info czy inne przecieki, ale możesz napisać dlaczego tak uważasz tj. jaka może być przyczyna takiego hipotetycznego składu kolekcji (więcej dubli)?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #121 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 17:23:54 »
@UP
Hejtuje konkurencję Egmontu odkąd go znam, więc pisze takie rzeczy. Chociaż jak Egmont współpracował z Eaglemoss przy WKKDC PL, to też dali nam najpierw duble, które wydali sami 5 minut wcześniej. Przecież po 4 tomie może nawet nie być dubli w ogóle (albo tylko te wydanie dawno i już niedostępne). Polska lista i kolejność penie się ukształtuje dopiero jeśli wyniki sprzedaży będą dobre.

@OokimG
Premierowe tytuły nie są rakiem. @R3wolw3rowi3c ładnie to podsumował co do czasookresów.

Offline SawiK

« Odpowiedź #122 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 17:32:03 »
Up
Jak to fajnie się u Cb czyta: przemeczymy duble, wydajmy kasę na to co mamy. Gdy DD wyszedł i musiałeś zakupić komiks z jedną trzecią dubla po Haszet, jak się unosiles, jak biłeś w tarabany, bojkot pełna gębą🤔Teraz: 125zl dla zasady dla kolekcji lekka ręka te duble bierzesz😂😂😂

Offline xanar

« Odpowiedź #123 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 17:45:49 »
No przecież napisał:
Ja jestem fanatykiem niestety.
:)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Jaxx

« Odpowiedź #124 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 17:53:00 »
To chyba najbardziej zbyteczna kolekcja, jaką można sobie wyobrazić. Gorzej wybrać nie mogli. Dubel na dublu, a co bardziej wartościowe rzeczy z tych nowych Egmont i tak wcześniej czy później wyda w dużo lepszym wydaniu. A na szroty szkoda energii. Na rzut testowy nie zamierzam nawet patrzeć, a jeżeli wyjdzie oficjalnie, to może jakieś pojedyńcze, co ciekawsze i premierowe pozycje wezmę. Kiedyś bardzo lubiłem kolekcje, ale... kurcze, chyba sposób wydawania SH przez Muchę czy Egmont mnie rozpuścił, bo wydaje mi się dużo sensowniejszy i kolekcje już nie mają uroku.

A to "Sinestro War Corps" - to część runu Johnsa? Stanowi to w ogóle spójną i zamkniętą całość czy to po prostu wycinek całości, czyli typowa wada wydań kolekcyjnych?
« Ostatnia zmiana: Śr, 24 Marzec 2021, 17:59:25 wysłana przez Jaxx »

Offline michał81

« Odpowiedź #125 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 17:56:26 »
Hejtuje konkurencję Egmontu odkąd go znam, więc pisze takie rzeczy.
Nie bazyliszku, nie tym razem.

Wolałbym też nie czytać wszędzie później wpisów (np. na sklepie gildii), że coś się pojawi, kiedy tego w kolekcji nie będzie.

A to "Sinestro War Corps" - to część runu Johnsa? Stanowi to w ogóle spójną i zamkniętą całość czy to po prostu wycinek całości, czyli typowa wada wydań kolekcyjnych?
Tak to jest część runu Johnsa. Nie wiem czy będzie komplet zeszytów, ale można spokojnie przeczytać i zrozumieć o co chodzi w oderwaniu od reszty runu. Co nie znaczy, że Johnsa nie kładzie tu podwalin pod kolejne wydarzenia. 
« Ostatnia zmiana: Śr, 24 Marzec 2021, 17:58:38 wysłana przez michał81 »

Offline LukCook

« Odpowiedź #126 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 17:56:52 »
Kolejna kolekcja  :'( trzymam kciuki, że skończy się na teście. Puszczając kiepskie tytuły z DC Rebirth to nie wróżę sukcesu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #127 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 18:06:32 »
Up
Jak to fajnie się u Cb czyta: przemeczymy duble, wydajmy kasę na to co mamy. Gdy DD wyszedł i musiałeś zakupić komiks z jedną trzecią dubla po Haszet, jak się unosiles, jak biłeś w tarabany, bojkot pełna gębą🤔Teraz: 125zl dla zasady dla kolekcji lekka ręka te duble bierzesz😂😂😂

Dla mnie dublem byłyby tylko tomy z Kolekcji WKKDC, których wy nie kupiliście, więc nie wiem co piszesz o tych 125 zł. Nie mam ani Jestem Gotham, ani Harley Quinn. Dla mnie to nie są duble, więc ten test ma sens. Jak ty je masz, to przepłaciłeś. :)

@Jaxx
Właśnie widzisz jak "prędzej czy później" Egmont coś wartościowego wydaje. Prawie 2 lata mija od urwania WKKDC i "Kingdom Come" dostajemy dopiero teraz. Przypadkiem, przy starcie KOLEJNEJ Kolekcji. A w międzyczasie w temacie DC "szroty".

Offline michał81

« Odpowiedź #128 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 18:12:10 »
Przypadkiem, przy starcie KOLEJNEJ Kolekcji. A w międzyczasie w temacie DC "szroty".
Zastanów się nieraz o czym ty piszesz. Kingdom Come nie ma w tej kolekcji. Piszesz o "szrotach"? Weź ty się lepiej ogarnij.

Offline LukCook

« Odpowiedź #129 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 18:18:08 »
Dc „szroty” - komuś urwał się kontakt z rzeczywistością.

Egmont od lat wydaje topowe tytuły DC w Deluxe i Vertigo. Przy okazji lecą rebirth - to można nazwać szrotem i to jest test kolekcji. Nie sprawdzałem ale jaka tym razem obrzydliwa panorama?

Offline SawiK

« Odpowiedź #130 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 18:40:37 »
Bazyl Twoja definicja dubla to kurde rozwalasz logikę na łopatki, ekipa z Teori wielkiego podrywu nawet by wymiękła 😂 Heh nie mniej jednak ja dubli nie biorę. Jak nie wystartują to wpisz mnie na Czarna listę, zrób jakieś Voo doo itp nie dołożę się bo Ty byś chciał bo nie kupiłeś gdy była premiera😜
Będę kupował tylko premierowe pomijając te premiery które będą lepiej i taniej wydane od Egmontu 🤟🤟🤟

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #131 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 19:04:37 »
Będę kupował tylko premierowe pomijając te premiery które będą lepiej i taniej wydane od Egmontu 🤟🤟🤟

Całkowicie rozumiem takie podejście. Tylko pytanie - masz Supermana Moore'a i Superman i Legion Superbohaterów z WKKDC? Bo na tym forum część ludzi i tak nie chciała tego kupić, bo uważali że Eaglemoss słabo to wydaje.

W każdym razie - każdy twardookładkowy komiks Egmontu objętości około 6 zeszytów jest dalej droższy niż komiksy Hachette. A one realnie troszeczkę staniały od 2012 roku, skoro cały czas kosztują 39.99 zł a inflacja urosła przez te lata.

Offline SawiK

« Odpowiedź #132 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 19:17:24 »
Tak mam te komiksy, mam cała kolekcje włącznie z niechcianymi dublami bo przeplacalem w prenumeracie. Sprzedaż teraz nie wchodzi w grę te komiksy są niewiele warte, wartość spadła i większość kupisz od 8 do 20zl. W przypadku Egmontu kupujesz nowy miękki za ok 25zl a sprzedaż za 20zl wiele nie tracisz 🎉 i znów kolekcja słabsza 🎉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #133 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 19:33:25 »
Jakoś nie mogłem sprzedać Ms Marvel 2 za 20 zł. W ogóle teraz trudniej sprzedać komiksy, bo nastąpiła inflacja tytułów. Dużo się tego zrobiło i to dlatego jest mniejszy popyt.

A mimo tego ja jestem niereformowalny i dalej chcę mieć te premierowe tytuły z najnowszej Kolekcji Hachette. Plus ponowne złamanie monopolu Egmontu na DC w Polsce jest korzystne dla klientów.

Zgadzam się też, że tutaj dostaniemy sporo mniej znanych tytułów. Bo słynniejsze trafiły do Batman & Superman, WKKDC 81-150, czy Kolekcji Batmana. Ale jak to było w przypadku WKKDC liczę na dużo miłych niespodzianek. Bo tam tytuły których nie znałem okazywały się bardzo przyjemne. JL International - jeju jakie to było dobre. Dynastia Mrocznego Rycerza bardzo przyjemna. Hawkman, Plastic Man, Batgirl - Year one. Ciekawe czym może mnie zaskoczyć tom Question czy też Vigilante.

Offline SawiK

« Odpowiedź #134 dnia: Śr, 24 Marzec 2021, 20:03:27 »
Pamiętaj że cieszę się Twoim szczęściem oby te kolekcje Ci służyły, i obyś miał ich jak najwięcej 💪🤟Twe pojmowanie tylko 🤯🤯🤯 ale trzymam za to kciuki, choć nie będę się dokładał 🤑