Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 806829 razy)

Offline Teli

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #555 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 08:19:56 »
A to już zależy. Kwestia miasta i listonosza oraz tego gdzie ma przyjść paczka. Ja zamówiłem kolekcje TF i Conana (mam uraz tylko do kolekcji przekrojowych, poukładane chronologicznie lubię) na firmowy adres i listonosz zawsze paczkę przyniesie. Czemu? Bo wie że klamki nie pocałuje i nie będzie musiał się bidak bujać z tą paczką w torbie do końca zmiany. A przy paczkach pobraniowych często zapomnę o reszcie. Przez cały czas trwania kolekcji ani razu nie dostałem awizo, nawet w największym coviddzie, a paczuszki zawsze igła. Także to kwestia dogadania i traktowania listonosza z pewną dozą empatii, wszak wszyscy jedziemy na jednym wózku.

Abstrahując to muszę pochwalić dział marketingu Hachette. Widać że obserwują co się dzieje w naszym światku i wyłapują słowa kluczowe by podłechtać komiksiarza :) Dziś na FB zaatakowała mnie reklama kolekcji z wielkim napisem:

"Kolekcja LIMITOWANA"

To teraz poproszę jeszcze banerek z hasłem o ekskluzywnych bonusach dla prenumeratorów i nie ma bata żeby nie chwyciło :D :D :D

Offline Pocztar

« Odpowiedź #556 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 10:00:01 »
A to nie chodzi o to, że są to przesyłki nierejestrowane? Listonosze ich nie donoszą (gabaryt ma znaczenie - biorą ze sobą tylko przesyłki, które zmieszczą się do skrzynki na listy), nie można liczyć nawet na powtórne awizo - jeśli pierwsze z jakiegoś powodu się zawieruszy, np. przez pomyłkę listonosza, to zawiadomienia powtórnego już nie wrzucają.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #557 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 10:17:22 »
Tak informacyjnie. Od ok. dwóch lat listonosze Poczty Polskiej nie zabierają ze sobą "większych" przesyłek. Więc nie dzwonią do drzwi, bo to nie ma sensu, skoro fizycznie nie mają przesyłki ze sobą :) Tak jest w regulaminie PP, nie ma co składać skarg na listonoszy :)

Mi listonosz ostatnio dostarczyl 4 opony 16, mieszkam na tej zacofanej wsi :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #558 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 12:36:07 »
W Lublinie i w Gdańsku zawsze dostawałem tylko awizo, chociaż mieszkałem na parterze. To było bardzo wkurzające.

Online Cringer

« Odpowiedź #559 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 12:51:57 »
Mi listonosz ostatnio dostarczyl 4 opony 16, mieszkam na tej zacofanej wsi :)
Bo pewnie wysłane było jako paczka a przynajmniej na innych zasadach niż robi to kolekcja. Może też być tak że rzeczywiście na wsi kolekcja do ciebie dotrze bo zwykły listonosz (nie Pocztex) może jeździć samochodem ze względu na odległości domów. Tak mam właśnie u rodzinki. U mnie na wsi za to listonosz pomyka rowerkiem i nie ma szans na taką paczkę.

A to nie chodzi o to, że są to przesyłki nierejestrowane? Listonosze ich nie donoszą (gabaryt ma znaczenie - biorą ze sobą tylko przesyłki, które zmieszczą się do skrzynki na listy), nie można liczyć nawet na powtórne awizo - jeśli pierwsze z jakiegoś powodu się zawieruszy, np. przez pomyłkę listonosza, to zawiadomienia powtórnego już nie wrzucają.
Dokładnie o to chodzi, jedynie nie zgodzę się że nie wrzucają powtórnych zawiadomień. U mnie wrzucali. Najwidoczniej to już jest zależne od widzimisię listonosza. Zdarzało mi się nawet że jedyne awizo jakie dostawałem, to to powtórne.

Offline Teli

« Odpowiedź #560 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 13:04:36 »
Zostawcie w skrzynce ćwierć litra z dopiskiem że jak będzie przynosił całe paczki zamiast awizo to będzie tego więcej.

Problem solved

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #561 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 13:27:31 »
@UP
Dopłacaj 13 zł do każdej paczki. Genialny pomysł.

Offline Teli

« Odpowiedź #562 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 13:49:45 »
@UP
Dopłacaj 13 zł do każdej paczki. Genialny pomysł.

A czy ja napisałem że do każdej paczki? Raz na kwartał mu wrzucisz. Potem raz na pół roku. A wreszcie jak Ci się przypomni, to rzucisz mu raz na rok 16 lutego :P Grunt żeby się nauczył i nie wiedział kiedy znajdzie bonusa, będzie się bardziej starał, dla klienta który tak go docenia. Jak listonosza dobrze podszkolisz to będzie bronił Twoich przesyłek jak niepodległości.

No i oczywiście pozostaje pytanie na ile cenisz swój czas żeby za każdą paczką latać na pocztę z awizo w zębach. Nie orientuję się w cenach alkoholi od kiedy zostałem pokarany przymusową parametralną abstynencją. Ale przyjmijmy że 13 zł raz na kwartał (o ile plan chwyci) to dla mnie niewygórowana cena za oszczędność czasu i nerwów w kolejkach na poczcie. To już zostawiam do rozpatrzenia kwestii indywidualnej :)

Ok. Fajnie się teoretyzowało o listonoszach może dla odmiany wrócimy do tej nieszczęsnej kolekcji?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #563 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 14:39:46 »
No czekamy na 5 tom z Zamaskowanym Krzyżowcem, bo na razie premiera za tydzień ale pierwsze 4 tomy dawno przerobione. Czyli do 13 października.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #564 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 15:13:33 »
Tak listonosz jezdzi autem i pocztexa tez mi dostarcza, jedynie raz z tona wegla przyjechala ciezarowka ☺

Offline RoyalDaniel

« Odpowiedź #565 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:24:35 »
Chcę zacząć moją przygodę z komiksami DC. Czy warto zacząć od tej serii? Czy lepiej kupić juz wydaną serię WKKDC? Czy takie niechoronologiczne wydania nie będą za dużym chaosem dla mnie? Samo uniwersum DC w miarę znam.
Przyznaje też że wolałbym kupować co miesiąc aktualną serię niż kupować na raz WKKDC, ale to tylko jeśli chodzi o sam model zakupu. Jeśli chodzi o zawartość to pytam Was :)

Offline xanar

« Odpowiedź #566 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:26:54 »
Lepiej kupić coś od Egmontu.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online nori

« Odpowiedź #567 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:37:43 »
RoyalDaniel kolekcje mają to do siebie, że otrzymujesz zarówno bardzo dobre tytuły, jak i niestety mocne przeciętniaki, do tego zmorą niestety są pourywane serie - dostajesz pierwszy tom, zazwyczaj owszem, jest to zamknięta historia, ale ciągu dalszego to szukaj wiatru w polu. Wydaje mi się, że poprzednia kolekcja DC miała więcej perełek, sam kupowałem wybiorczo, sugerując się czy to opisem, czy opiniami, także umieszczanych na tym forum. Prywatnie, tylko WKKM kupowałem cały, później wyleczyłem się już z konieczności posiadania każdego tomu. Z SM miałem duże dziury, ostatnio przejrzałem co mam, wybrałem najciekawsze pozycje i dokupiłem sobie z 10-12 tomów. I mam gdzieś panoramę, co mocno polecam, choć oczywiście są zwolennicy całego kompletu.

W tej nowej kolekcji jest niedobór dobrych historii z Batmanem, i już pod tym względem warto rozejrzeć się za poprzednią kolekcją DC, w której było sporo perełek, oraz wydaniami od innych wydawców. Natomiast masz tu sporo DC Odrodzenia, ale główne serie wydaje Egmont, i wydaje się, że warto kolekcyjne rozważyć, tylko jako uzupełnienie wydań egmontu. Zresztą analogiczna sytuacja jest z Marvelem w WKKM i SM było trochę tomów uzupełniających Marvel NOW i Marvel NOW 2.0 i jako takie, wypadały bardzo fajnie (zobacz do wątku chronologia na forum, masz tam rozpiski). Pamiętaj także, że na rynku masz linię DC Deluxe oraz wydania jednotomowe, które często zawierają bardzo dobre historie, także Nowe DC i DC Odrodzenie od Egmontu wypadają bardzo fajnie, choć tam jak w kolekcjach - są serie lepsze jak i gorsze. Ale przynajmniej masz ciągłość, i nie dostajesz tylko pierwszego tomu. Oczywiście to wszystko tak wg mnie, niekoniecznie mam rację. :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:39:59 wysłana przez nori »

Offline Cypher

« Odpowiedź #568 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:39:34 »
Lepiej kupić coś od Egmontu.
Coś? Może sprecyzuj młodemu padawanowi? Może Batmana Kinga?  ;D

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #569 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:44:17 »
Warto zacząć od WKKDC, przy czym kupowanie od razu całej kolekcji nie ma sensu. Masz tam wybór originów oraz ważniejszych i lepszych historii, z czego możesz sobie wybrać to co cię najbardziej interesuje. W tych tomach masz zawsze krótkie wprowadzenie co wydarzyło się wcześniej i doprowadziło do danej historii (poza tym na końcu zeszyty pokazujące jak to drzewiej wyglądało).
Nową kolekcją BiZ możesz sobie co nieco uzupełnić.
Batman returns
his books to the library