Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744251 razy)

Offline Geekoholic

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4365 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 13:47:17 »
Gdyby kogoś...

Offline dreamer36

« Odpowiedź #4366 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 14:24:26 »
Kiedy ta wojna ma mieć premierę? Bo z kolekcji kupuję wyłącznie nieskończony kryzys, więc to jest akurat tom, na który czekam :)

Offline Necr09

« Odpowiedź #4367 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 14:40:23 »
To chyba tom setny więc powinien czwartego czerwca być dostępny
FGO: 758,469,198

Online Darth_Simon

« Odpowiedź #4368 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 15:32:37 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego stacjonarnie
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

« Odpowiedź #4369 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 07:24:40 »
Na stronie "hachettepartworks" pojawiły się zapowiedzi tomów 113 i 114.

Tom 113: Lois Lane: Enemy of the People, stron 296
- zawartość: "strzelam" Lois Lane #1-12 (volume 2)
- data wydania: wrzesień 2019/wrzesień 2020

Tom 114: Nightwing: Leaping into the Light, stron 200
- zawartość: "strzelam" Nightwing #78–83 (Leaping Into the Light #1-6) + Nightwing Annual 2021
- data wydania: maj 2021/październik  2021
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Kwiecień 2025, 07:55:37 wysłana przez komiksowymistrz »

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #4370 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:12:24 »
W dystrybucji dostępny jest już kolejny tom „BiZ” („Batman: Detektyw Mroczny Rycerz”), a ja tymczasem dopiero niedawno przyswoiłem sobie poprzednią odsłonę tej kolekcji, czyli zbiór poświęcony drużynie Inifinity Inc.

Zdaję sobie sprawę, że ta propozycja wydawnicza zapewne nie znajdzie u nas przesadnego poklasku; u mnie jednak swoje zrobił sentyment, bo lata temu, była to jedna z pierwszych serii DC Comics, którą częściowo sobie przyswoiłem. Na jej właśnie podstawie uświadomiłem sobie jak znaczne „pokłady” prehistorii zawiera uniwersum DC. Były to inne epizody niż te zawarte w tomie 96; stąd z tym większą chęcią zapoznałem się z zaprezentowanymi nam odcinkami 1-10.

Już tylko sama okoliczność osadzenia tej serii na alternatywnej Ziemi-2 jak dla mnie jest niezmiennie intrygująca. Znać, że po względnie niezłym przyjęciu „All-Star Squadron” Roya Thomasa szefostwo DC Comics było otwarte na kolejne tytuły osadzone we wspomnianej „strefie” multiwersum. I chociaż jako tytuł z nową generacją młodocianych herosów "Infinty Inc." nie powtórzyło sukcesu „Nowych Młodych Tytanów” z Ziemi-1, to jednak znaczny potencjał protagonistów tej serii nadal jest odczuwalny. Jak na czas jej „odpalenia” wizerunki wspomnianych prezentowały się przekonująco, a i obecni tutaj przedstawiciele Amerykańskiego Stowarzyszenia Sprawiedliwości zyskali kolejną (i jak czas pokazał nie ostatnią) „młodość”. 

Mnie szczególnie cieszą nawiązania do wątków i motywów z okresu Złotej Ery DC Comics, a przedruk jednego z epizodów „Flash Comics” autorstwa Gardnera F. Foxa (scenariusz) i Joe Kuberta (rysunki) to już w ogóle czysta radość! Uwzględnienie tej opartej na motywie ukrytej cywilizacji opowieści jako rozbudowanej retrospekcji, można śmiało uznać za kolokwialny strzał w dziesiątkę!

Jeszcze jeden znaczny walor tego tytułu tu udział w nim Jerry’ego Ordwaya, z powodzeniem szlifującego swój charakterystyczny, staranny styl. Szkoda tylko, że nie doczekamy się polskiej edycji kolejnych odsłon tej serii, w której udzielał się rozpoczynający swoją karierę Todd McFarlane. A trzeba przyznać, że robił, co w jego mocy, by zaprezentować się od jak najlepszej strony. Dobra zatem to rzecz, choć oczywiście kolejna z cyklu „antykwarycznych” perełek.

Offline Popiel

« Odpowiedź #4371 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:38:51 »
@Nawimar III - pytanie mam. No offence, tak z czystej ciekawości. Bardzo fajnie, że piszesz o komiksach, które przeleciałyby gdzieś tam poniżej radarów. Ale co Tobą kieruje, kiedy wstawiasz cudzysłów? Bo mam wrażenie, że robisz to czysto losowo i w miejscach kompletnie przypadkowych (pomijając tytuły, to oczywiste).

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #4372 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 15:42:20 »
Śpieszę zatem z wyjaśnieniami: to efekt improwizowanej umowności, w zamiarze zwięzłego "uchwycenia" skrótów myślowych, które w innej formulę być może zostałyby odebrane dosłownie.

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #4373 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 16:51:30 »
W UK pewnie będą lecieli powyżej 120 numerów. Widać, że panorama się nie skończy.

Offline Pestak

« Odpowiedź #4374 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 17:37:03 »
Mnie szczególnie cieszą nawiązania do wątków i motywów z okresu Złotej Ery DC Comics, a przedruk jednego z epizodów „Flash Comics” autorstwa Gardnera F. Foxa (scenariusz) i Joe Kuberta (rysunki) to już w ogóle czysta radość!

Tylko, że tak naprawdę to nie jest przedruk Joe Kuberta tylko przerysowanie dokonane przez jakiegoś fana po latach (przynajmniej tak wynika z jednego z dodatków do tego tomu.
Niemniej mnie ten nr BiZ też bardzo się podobał. Raz że jestem fanem Jerrego Ordwaya od czasów TM-Semicowego Supermana a dwa uwielbiam DC z okresu przedkryzysowych lat 80-tych. Co prawda pierwsze zeszyty wchodziły ciężko ( dałem radę czytać po jednym dziennie) to jednakże od chwili mniej więcej kiedy pojawia się Superman z ziemi 2 to już poszło jednym ciągiem do końca .

« Odpowiedź #4375 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 23:27:18 »
W UK pewnie będą lecieli powyżej 120 numerów. Widać, że panorama się nie skończy.

Zobaczmy, bo w UK jest ta grafika:

Czyli właśnie ona się kończy jak widać.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4376 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 12:17:12 »
No i na grupie UK BiZDC ujawniono ostatni, nieznany dotąd, 20 tytuł z rozszerzenia. Jest to Liga Sprawiedliwości: Totalność. Czyli niestety jeszcze jeden dubel po Egmoncie, zamiast premiery. Nick Jones w rozszerzeniu za bardzo poszedł w te nowsze tytuły.

Czyli u mnie jest tak. Kupię 13 na 20 tomów z rozszerzenia BiZDC. Mamy w nim aż jedenaście dubli polskich wydań. Ale "Śmierć w Rodzinie" oraz "Pod Kapturem" dostajemy w poszerzonej wersji i je biorę. Zaś "Batman:Sekta", "Wojna Żartów z Zagadkami" i "Joker: Zemsta" nie kupiłem od Egmontu, więc teraz kupię ich wersje kolekcyjne.
« Ostatnia zmiana: So, 26 Kwiecień 2025, 12:23:38 wysłana przez Bazyliszek »

« Odpowiedź #4377 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 12:44:58 »
W oryginalnej setce była cała masa starszych tytułów z lat 80 i 90. Więc w sumie widać Nick wyszedł z założenia, że pora na trochę nowych rzeczy. Wybrał za to fajne tytuły, jasne, wydane w większości już u nas - ale właśnie może teraz Bazyl zobaczysz ile Egmont dobra wydaje na naszym rynku, skoro były te tytuły już dostępne wcześniej, i to bez pomocy Hachette .

Ja biorę wszystko, z racji zbierania całości - w sumie z przedłużenia jedynie sobie w jakimś stopniu powielę materiał z Under The Red Hood i A Death In The Family. No i niestety całego Jokera Tyniona IV, bo mam wydanie Egmontu, a tak to na szczęście nie mam innych rzeczy.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #4378 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 12:46:26 »
No i na grupie UK BiZDC ujawniono ostatni, nieznany dotąd, 20 tytuł z rozszerzenia.
To rzeczywiście ostatni, czy coś zgubiłem? Na swojej liście znanych na tę chwilę tytułów mam ich 19:

101. Batman: Wszechświat (Bendis)
102. Supergirl: Kobieta Jutra (King)
102. Justice League vs Suicide Squad
103. Joker: Na swoim
The Joker: The Series 1-10 (1975), Batman #251 (The Joker's Five-Way Revenge!), Batman #260 (This One'll Kill You, Batman!)
104. Batman: Dziesięć nocy bestii, Batman #414-423
105. Batman: Kult
106. The Man of Steel (Bendis)
107. The Joker: Vengeance (Tynion IV)
108. Justice Society Returns
109. Justice League: Bez Sprawiedliwości
110. Batman: Tajemnica Czerwonego Kaptura
111. Batman: The Laughing Fish and Other Stories
Detective Comics 471-479
112. Lois Lane: Enemy of the People (Rucka)
113. Batman: Wojna żartów z zagadkami
114. Batman & the Joker: The Deadly Duo
115. Justice Society: Home Again (Strazewski)
116. Nightwing: Skok w światło
117. Batman/Superman: Wrogowie publiczni
118. Batman: Śmierć w rodzinie
119. Justice League: Totalność (Snyder)
Batman returns
his books to the library

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4379 dnia: So, 26 Kwiecień 2025, 13:25:48 »
@bibliotekarz - bo dałeś na swojej liście dwa razy numer 102 :) Jest 20 tytułów.