Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 812437 razy)

Offline Juby

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3780 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 09:11:15 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3781 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 09:43:36 »
Można by napisać, że Gail Simone się zestarzała i nie potrafiła utrzymać poziomu z czasów młodości. Ale przecież Secret Six była potem fajna. Może po prostu scenarzystka nie potrafi dobrze napisać solowego komiksu? Jak robiła grupy postaci, to umiejętnie odbijała piłeczkę. A Batgirl siedzi sama w pokoju i gapi się jak farba schnie. Chyba, że sama Batgirl to tak nudna postać, że nie da się z niej nic wyciągnąć? Będzie jeszcze tom z Rebirth, to będzie porównanie. Ale jeszcze raz - starszy Dixon solowego Nightwinga pisał bardzo dobrze i ciekawie. Simone z Barbarą to się nie udaje.

Offline michał81

« Odpowiedź #3782 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 10:03:30 »
To nie ty, to po prostu jest takie sobie. Ode mnie więcej tutaj:
https://www.batcave.com.pl/wielka-kolekcja-komiksow-dc-bohaterowie-i-zloczyncy/batgirl-najmroczniejsze-odbicie/#1
Nie twierdzę, że ten run jest wybitny, ale całościowo wypada dużo lepiej niż późniejszy relaunch pod skszydłami Fletchera i Tarr. Run Simon jest bardziej mroczny a autorka przetargały psychicznie bohaterkę w kwestiach rodzinnych. Rozumiem, że ktoś może mieć za złe, że DC retconowało kwestię Oracle, ale jakoś nikt takich problemów nie miał jak zmartwychstał Superman, czy Batman odzyskujący władzę w noga. To sa komiksy superbohaterskie, nie taki comebacki zaliczali bohaterowie. Większy problem wg mnie byłby jakby całkowicie wyrzucono to z kanonu, ale zdecydowano sie pozostawić, co uważam na plus i nadało ro też postaci większej głebi i pozostawiło też rysy na psychice, co niektórzy twórcy potrafili wykorzystać nawet później. Dla mnie przywrócenie Barbary do roli Batgirl przez Simone uważam za udane, nie wybitne, ale i tak dużo lepsze od tego co robiono z tą postacią od Odrodzenia, gdzie widać brakuje na nią pomysłu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 23 Sierpień 2024, 10:27:41 wysłana przez michał81 »

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #3783 dnia: Śr, 28 Sierpień 2024, 09:21:07 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego w kiosku.

Niestety dubel wobec Egmontu.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline adiwax

« Odpowiedź #3784 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 18:38:31 »
Czy tylko mi tak opóźnia sie dostawa nowych numerów?? 

Offline ainam102

« Odpowiedź #3785 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 20:39:45 »
tez jeszcze nie dostałem, ale  była jakaś informacja wcześniej ze teraz prenumeratorzy nie będą dostać wcześniej od premiery w kioskach.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3786 dnia: So, 31 Sierpień 2024, 02:17:18 »
tez jeszcze nie dostałem, ale  była jakaś informacja wcześniej ze teraz prenumeratorzy nie będą dostać wcześniej od premie3ry w kioskach.
Nie jest tak do końca, bo ja dostałem WW i drugi komiks w czwartek rano, natomiast na moje pytanie kiedy wysłano tomy kolekcji Mistrzowie Horroru i Fantastyki otrzymałem odpowiedź iż ich jeszcze nie rozsyłano. Ja na to że już jest jeden z tych tomów w punktach z prasą, na co oni że przepraszają za zaistniałą sytuację ale czekają na dostawę towaru.
« Ostatnia zmiana: So, 31 Sierpień 2024, 02:19:04 wysłana przez Kandor »

Offline Maragast

« Odpowiedź #3787 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 12:59:05 »
Czy coś wiadomo o oficjalnych zapowiedziach kolejnych tomów?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3788 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 14:25:36 »
@up

A który numer tomu polskiej edycji cię interesuje? Do 100 numeru są już znane.

Offline Maragast

« Odpowiedź #3789 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 17:08:57 »
Chodzi o oficjalne zapowiedzi numerów 84-85 - czyli zdjęcie zapowiedzi z numeru 83.
Wiem co jest na Twoim blogu ale już nieraz kolejność komiksów się zmieniała więc pytam o oficjalne zapowiedzi.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3790 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 17:18:28 »
@up

A który numer tomu polskiej edycji cię interesuje? Do 100 numeru są już znane.
Nie są znane, przestań wprowadzać w błąd. Wiadomo tylko co najprawdopodobniej wyjdzie ale nie wiadomo kiedy. Tym bardziej że kolekcja może być przedłużona, tak jak w UK, więc wtedy tym bardziej żadne "listy do 100" nie będą dla Hachette wiążące. Jednak aby ci nie było smutno pozwolę sobie skopiować z twojego bloga to, co "obstawiłeś" 😀: 84. 23.10.2024 - Green Lantern: Rebirth GLR #1-6, GL #1-3

85. 06.11.2024 - Nieskończony Kryzys: Villains United VU #1-6, AC #830-31, S #221
« Ostatnia zmiana: Śr, 04 Wrzesień 2024, 17:41:53 wysłana przez Kandor »

Offline Kandor

« Odpowiedź #3791 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 17:22:33 »
 8)
Chodzi o oficjalne zapowiedzi numerów 84-85 - czyli zdjęcie zapowiedzi z numeru 83.
Wiem co jest na Twoim blogu ale już nieraz kolejność komiksów się zmieniała więc pytam o oficjalne zapowiedzi.
Pod koniec tego miesiąca powinni rozsyłać prenumeratorom Catwoman: Wielki Skok i Batman: Rycerze Gotham. Tylko że to są numery 82-83, ale jeszcze kilka dni temu wiele osób (ja akurat dostałem już wtedy) tu narzekało że nie dostali numerów 80-81, więc się nie dziw że nie są znane numery które dostaniemy w prenumeracie jakoś pod koniec października.
« Ostatnia zmiana: Śr, 04 Wrzesień 2024, 17:35:16 wysłana przez Kandor »

Offline Kandor

« Odpowiedź #3792 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 17:32:14 »
 :P
Nie jest tak do końca, bo ja dostałem WW i drugi komiks w czwartek rano, natomiast na moje pytanie kiedy wysłano tomy kolekcji Mistrzowie Horroru i Fantastyki otrzymałem odpowiedź iż ich jeszcze nie rozsyłano. Ja na to że już jest jeden z tych tomów w punktach z prasą, na co oni że przepraszają za zaistniałą sytuację ale czekają na dostawę towaru.
Zapytałem dziś ponownie i "Mistrzów" mają rozsyłać pod koniec tego tygodnia.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3793 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 17:44:35 »
Nie są znane, przestań wprowadzać w błąd.

Kiedy z tą listą wprowadziłem kogoś w błąd? Od początku mówiłem, że polskie tytuły wynikają z kompilacji listy brytyjskiej i hiszpańskiej. I że tytuły które wyjdą u nas są znane. Jakie na pewno wyjdą w danym dniu, to aktualizowałem na bieżąco o czym napisałem na samym wstępie tej listy. Teraz gdy mamy już 80 tom wersji PL, znam już kolejność reszty tytułów, do numeru setnego. Też liczę że i w Polsce będzie wydłużenie do 120 tomów, jak w UK. Ale to już nie wpłynie na polską kolejność pierwszej setki

Chodzi ci o tego Flasha? Brytyjczycy nie powtórzyli po Hiszpanach i postanowili go wymienić na Flash i GL: Odważni i bezwzględni. Kiedy tylko ta informacja trafiła do mnie, natychmiast znowu zaktualizowałem swoją listę. Teraz jest już dobra. Jak ktoś chce, możemy się założyć.

Nadchodzące tomy polskiej edycji to:

84. 23.10.2024 - Green Lantern: Rebirth GLR #1-6, GL #1-3
85. 06.11.2024 - Nieskończony Kryzys: Villains United VU #1-6, AC #830-31, S #221

To już drugi raz "Wielki Skok Seliny" trafia do Kolekcji DC i drugi raz będę musiał odmówić jego zakupu w takiej formie. Po prostu wydanie DC Deluxe jest lepsze. Zawiera i Wielki Skok Seliny i 9 kolejnych zeszytów tej serii o Catwoman. Kolekcje dały mniej, albo tyle samo jeśli chodzi o WKKDC.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3794 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 17:47:17 »
Bazyl, nie wiesz tego na 100%, bo wydawca cię o tym nie poinformował, stąd nie wiadomo do końca co i kiedy się ukaże😀