Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 821018 razy)

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3615 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 15:17:10 »
Nie, no czemu została przesunięta to mi nie musisz mówić, nawet można się jeszcze w Empikach na półkach natknąć (można nawet nim walczyć nim na  śmierć i życie w pojedynku - adwersarz może dzierżyć "Najjaśniejszy dzień") na ten komiks. Pytam bo się troszkę obawiałem, że to jednak pominą, pamiętajmy że muszą wydać DWA tomy :-)
Jest szansa na "Rann-Thanagar War" (była na którejś liście 100 tomów w którymś kraju, jako jeden z końcowych tomów) u nas i w UK - jak myślisz? To tie-in do "Infinite Crisis" (z Adamem Strangem, Captainem Cometem i Starmanem-kosmicznym księciem z "pastorałem" [pojawił się w DC Comics Presents która to seria zasili "Superman: Cosmic Encounters, choć nie wiem czy ten numer ze Starmanem się załapie] - o ile dobrze pamiętam, czytałem to prawie dwie dekady temu :-)).
Wydadzą to u nas to w dwóch tomach, o to bym się nie martwił  :)
Rann-Thanagar War powinno się pojawić, patrząc na moją listę mamy właśnie jeden tom w spisie obok wszystkich tomów związanych z Nieskończonym Kryzysem - dlatego sądzę, że właśnie brakującym tomem będzie właśnie ten.
Tak samo drugim brakującym jest jakiś z JLA - obstawiam Rock of Ages które jest na liście Hiszpańskiej i pasuje jak ulał właśnie, bo to JLA.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Maragast

« Odpowiedź #3616 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 15:52:47 »
Rann-Thanagar War nie nie tie-in tylko mini-seria prowadząca do Nieskończonego Kryzysu.
Akcja tie-inów ma miejsce w trakcie eventu (i w dwóch tomach tego Kryzysu wyszły kilka najważniejszych tie-inów), a tych serii (Omac, Poświęcenie i reszta) przed Kryzysem - to podbudowa pod Kryzys, a nie tie-iny.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3617 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:00:14 »
Rann-Thanagar War nie nie tie-in tylko mini-seria prowadząca do Nieskończonego Kryzysu.
Akcja tie-inów ma miejsce w trakcie eventu (i w dwóch tomach tego Kryzysu wyszły kilka najważniejszych tie-inów), a tych serii (Omac, Poświęcenie i reszta) przed Kryzysem - to podbudowa pod Kryzys, a nie tie-iny.
OK, nie tie-in. Wiesz, dziękuję że ustrzegłeś mnie przed np. przyszłym zbłaźnieniem się w towarzystwie poprzez nazywanie tie-inem IC komiksu który nim nie jest, naprawdę wielce to doceniam, serio :-) Jednak dla mnie ważne jest to czy WYJDZIE PO POLSKU (a wcześnie po angielsku w UK) czy NIE wyjdzie (dzięki, Wayne :-)), a nie jego formalna klasyfikacja. Pozycja ta jest na liście Bazyliszka (na jego blogu), stąd moje pytanie.
Swoją drogą Bazyl z uporem maniaka przesuwa wciąż "The Flash: The Human Race" z miejsca na miejsce, choć obecnie nawet w UK się o nim nie zająknęli, tak że obecnie na jego liście ten komiks ma być wydany jako polski tom nr 82 w dniu 25.09.2024. Nie lepiej żeby sobie go dał na koniec listy (albo lepiej: poza nią)? Nie, żebym miał coś przeciwko wydaniu tej pozycji, nawet napiszę więcej: kiedy ja zamawiałem prenumeratę (kilkanaście pierwszych tomów kupiłem w punktach z prasą), to na stronie prenumeraty podano tę pozycję jako jeden z dwóch pierwszych komiksów jakie otrzymam, oczywiście tak się nie stało, a ta pozycja w kolekcji żyje tylko dzięki aktualizowanej liście Bazyliszka :-)
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:03:11 wysłana przez Kandor »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3618 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:51:12 »
@UP
Ile razy mam jeszcze pisać, że nie znam dokładnych dat wydania jeszcze nie zapowiedzianych tytułów w Polsce. Wyraźnie to napisałem, we wstępie Listy Tytułów te 3 lata temu jak tworzyłem ten post.

Pozycja ta jest na liście Bazyliszka (na jego blogu), stąd moje pytanie.

Skoro jest, to na pewno wyjdzie, tylko jeszcze nie wiadomo kiedy. Na pewno do 100 numeru. Przez te 75 numerów przecież i u nas i w UK nie ukazał się komiks którego nie było na liście tytułów które wrzuciłem na swojego bloga. Zatem poceka, poceka. Będzie Human Race, Rann-Thanagar War i Sinestro Corps War. Tylko ta ostatnia pozycja wyleciała na sam koniec polskiej edycji z wiadomych powodów.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3619 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 17:59:44 »
@UP
Ile razy mam jeszcze pisać, że nie znam dokładnych dat wydania jeszcze nie zapowiedzianych tytułów w Polsce. Wyraźnie to napisałem, we wstępie Listy Tytułów te 3 lata temu jak tworzyłem ten post.

Skoro jest, to na pewno wyjdzie, tylko jeszcze nie wiadomo kiedy. Na pewno do 100 numeru. Przez te 75 numerów przecież i u nas i w UK nie ukazał się komiks którego nie było na liście tytułów które wrzuciłem na swojego bloga. Zatem poceka, poceka. Będzie Human Race, Rann-Thanagar War i Sinestro Corps War. Tylko ta ostatnia pozycja wyleciała na sam koniec polskiej edycji z wiadomych powodów.
OK. Tak w ogóle, to nie atakuję cię :-) Tylko powiedz, jaki sens w tym ciągłym przesuwaniu tego nieszczęsnego komiksu o Flashu? Nie wprowadza to w błąd? Przecież NIKT z nas nie wie gdzie i kiedy go "wcisną" w resztę kolekcji, a jak widać w UK też jeszcze nic nie wiedzą (w przeciwieństwie do kilku innnych pozycji). Ty zaś umieściłeś go obok "Teen Titans" który jest pewniakiem, jest to kolejna z kolei data wydania tego komiksu u ciebie. Z żadnym innym tytułem tak nie robiłeś. Chyba  że masz nowe informacje? O co w ogóle chodzi z tą pozycją na twojej liście, zaspokój, proszę, moją ciekawość w tej gestii. Przesuwasz ją co rusz "ot tak sobie", z przyzwyczajenia? :-)

Offline michał81

« Odpowiedź #3620 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 18:03:02 »
Licencje komiksowe obowiązują najczęściej na 5 lat (no chyba, że wydawca ją przedłuży). Wojna z Korpusem Sinestro wyszła w 2022, więc łatwo policzyć, kiedy teoretycznie Hachette może wydać ten komiks.

Inna sprawa, to wszyscy piszący, że chcieliby wydania Superman Byrne, muszą się liczyć z tym, że nieprędko Egmont wyda ten runu, bo kolekcja ładnie wycinkowo wydała już część, więc sobie trochę poczekają.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3621 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 18:32:09 »
Licencje komiksowe obowiązują najczęściej na 5 lat (no chyba, że wydawca ją przedłuży). Wojna z Korpusem Sinestro wyszła w 2022, więc łatwo policzyć, kiedy teoretycznie Hachette może wydać ten komiks.

Inna sprawa, to wszyscy piszący, że chcieliby wydania Superman Byrne, muszą się liczyć z tym, że nieprędko Egmont wyda ten runu, bo kolekcja ładnie wycinkowo wydała już część, więc sobie trochę poczekają.
Pewnie tak. W dodatku Egmont po śmiałym wydaniu kilku wydań zbiorczych po 700 stron kilka lat temu obecnie (zwłaszcza w zwiazku ze wzrostem cen produkcji, papier itp.)Egmont "nie szaleje" i zazwyczaj wydaje swoje serie w HC w zbiorach "nieśmiało" zbliżających się do 400 stron, zatem faktycznie pierwszy tom byłby w połowie dublem tomu Byrne'a zarówno z Biz jak i wcześniejszego z WKKDCC, a późniejszy (drugi czy trzeci) potencjalny "egmontowy Byrne" zawierałby komiksy ze zbioru komiksów Byrne'a wydanych kilka tygodni (a wkażdym razie stosunkowo niedawno) temu w ramach BiZ. Jakby Egmontowi NAPRAWDĘ zależało na zrobieniu radochy fanom supka toby nawet sięgnęli wcześniej po komiksy z omnibusa "Exile(...)" (wznoią go w USA w listopadzie, sam już zamówiłem w Atomie). Jednak wiem że nie zależy bo uważają tam że czytelnikom tak naprawdę za bardzo nie zależy na przygodach Supermana ("bo to  nie Batman")i...niestety chyba mają rację - to że my tu piszemy o takiej potencjalnej inicjatywie z entuzjazmem, to nie znaczy że ludzie "zagłosują portfelami". Egmont postępuje "bezpiecznie", "zachowawczo" wciąż wyszukując starsze i nowsze pozycje  z Batkiem (ale fakt że Breyfogla też jeszcze nie dostaliśmy...), może część jest wręcz narzucana przez licencjodawcę (kto tam wie), a nie ryzykuje z wydaniem co jakiś czas jakiegoś albumu-one shotu z Supermanem, a dobrych (czy ogólnie "ciekawych") pozycji (starych i nowych) z tą postacją nie brakuje (może jakiś mały zbiór Elsewordów, albo ambitny "Superman: The space Age) czy część jakiegoś runu (np. "Up. up(...)" Busieka).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3622 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 19:04:50 »
ładnie wycinkowo wydał już część,

O co w ogóle chodzi z tą pozycją na twojej liście, zaspokój, proszę, moją ciekawość w tej gestii. Przesuwasz ją co rusz "ot tak sobie", z przyzwyczajenia? :-)

Napisałem wyraźnie, że lista będzie aktualizowana na bieżąco. I stąd te przesunięcia.
Jak BiZDC się zaczynała to najpierw wpisałem daty co drugiej środy, by wiedzieć kiedy wyjdzie każdy kolejny polski tom. Potem przypisałem do numerów wiadome nam z zapowiedzi tytuły. A resztę tytułów wziąłem z listy hiszpańskiej i brytyjskiej i wrzuciłem w polskie daty LOSOWO. Na dziś (1 lipca) znamy polskie tytuły do tomu 81 który wyjdzie 11 września. Co będzie w 82 jeszcze nie wiemy, albo przynajmniej ja nie wiem. Human Race jest tam obecnie zupełnym przypadkiem, bo równie dobrze mogłaby być Rock of Ages czy Villans United.

Tomy/tytuły znajdujące się na pozycjach od 82 do 100 na pewno wyjdą w polskiej Kolekcji, tyle że niekoniecznie w tej kolejności jaka tam widnieje na dziś.

Wrzucenie wszystkich 100 tytułów z zagranicznych list, do polskiego harmonogramu, było bardzo potrzebne i ważne. Żeby każdy zainteresowany komiksiarz wiedział, że Hachette Polska wyda Kosmiczną Odyseję czy Wojnę Korpusu Sinestro w najlepszym wydaniu. Żeby nie brał dubli.
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Lipiec 2024, 19:13:02 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #3623 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 19:41:28 »
Wydawanie wycinkowo przez kolekcje po prostu blokuje licencje na wydanie Egmontu. Żeby nie było już nie jasności, bo widzę że niektórzy tego nie rozumieją, próbując łapać mnie za słówka.

Offline 79ers

« Odpowiedź #3624 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 19:52:46 »
Nie każdy jest gotowy do brania w ciemno komiksów za150-300zł kierując się wyłącznie intuicją, "tendencyjnymi" opiniami internetowych "ekspertów" i pomocnymi opiniami komikspeców. Kolekcje dają taką możliwość, chociaż ładowanie na siłę wszystkich tych  now, fresh, newDC czy rebirth zabija radość jaką daje ta formuła wydawnicza.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3625 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 20:00:15 »
Akurat w BiZDC jest mało Rebirthów i New 52. Zdecydowana większość pozycji jest sprzed 2011 roku i to jest w niej moim zdaniem najlepsze.

« Odpowiedź #3626 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 21:00:48 »
Wrzucenie wszystkich 100 tytułów z zagranicznych list, do polskiego harmonogramu, było bardzo potrzebne i ważne. Żeby każdy zainteresowany komiksiarz wiedział, że Hachette Polska wyda Kosmiczną Odyseję czy Wojnę Korpusu Sinestro w najlepszym wydaniu. Żeby nie brał dubli.
Egmont wydał Kosmiczną Odyseję 11 sierpnia 2021r, Hachette 14 lutego tego roku - więc jeśli to znów insynuowanie, że zły Egmont dubluje to muszę cię rozczarować, ale to twoje Hachatte tym razem zdublowało komiks, i nazywanie wydanie Hachette "najlepszym wydaniem" kiedy drugie to DC Deluxe w powiększonym formacie to mało śmieszny żart  ::)
I rada taka Bazyl, jak tworzysz taką listę to podziel ją na dwie, jedna z tomami chronologicznie które u nas wyszły, i drugą o nazwie w stylu "Tomy które wyjdą u nas, ale z nieznaną datą premiery" - i tam wrzuć bez numerów te tytuły tomów z listy UK itp. Bo napisanie na dole drobnym maczkiem, że reszta jest podana losowo nie pomaga, ludzie patrzą na listę i biorą ją za pewnik, już nie raz musiałem ludziom na FB np tłumaczyć, że twoja lista nie jest 100% prawdą, pomyśleli, że np jakiś tom na pewno wyjdzie tego a nie innego dnia
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3627 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 23:15:36 »
Jak już Wayne zauważył z Odyseją Kosmiczną, to tak nie działa. Do tego kolekcja ułożona jest pod prezentację pewnych dłuższych wątków. Byłoby dziwne gdybyśmy dostali tylko podbudowę, ale samego SCW już nie.
Batman returns
his books to the library

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #3628 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 08:11:23 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego w kiosku
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Takesh

« Odpowiedź #3629 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 08:23:59 »
Jak ta najnowsza Batgirl? Dobre? Historia w miarę zamknięta? Warto?