Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 814338 razy)

wayne_collector i 18 Gości przegląda ten wątek.

sum41

• Gość
Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3075 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 11:59:46 »
Nie tyle w stricte okresie zimowym, co w czasie nienaturalnie wywołanego oziębienia planety.  Ale nie dzieląc włosa na czworo, to tak.   ;)

I ten komiks sobie kupię, bo bardzo mi się podobała
Spoiler: PokażUkryj
rola Hala w tej historii.

czyli megasnie bo mam slabosc do filmow i komiksow dziejacych sie podczas deszczu i sniegu;/zimy.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #3076 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 12:01:51 »
@UP
No dobra, to mamy inne zdanie na temat. Dla mnie wydania kolekcyjne nie są biedne i mi się podobają.

Jęczałem o Kingdom Come bo urwano na siłę WKKDC 10 numerów przed publikacją tego komiksu. Gdyby pozwolono spokojnie wychodzić WKKDC PL do końca jak w Niemczech, UK, Francji, Hiszpani i innych krajach, to bym gwizdał na nowe wydanie od Egmont Polska. Tak jak zagwizdałem sobie jak dostałem Husha w rewelacyjnej cenie.  Tak jak na to, że po ogłoszeniu BiZDC w komiczny sposób na chybcika wydali Wojnę Korpusu Sinestro (choć mówili po BN że tego nie zrobią) i Kosmiczną Odyseję.

Jasne - od początku mówimy i jest wiadomo, że 30 tomów nowej Kolekcji DC, to duble/kolejne wydania komiksów które się już ukazały w Polsce. Szkoda, bo można by to zapełnić lepiej. Ale czy 30% to jest "nagminność"? To jak nazwać pozostałe 2/3 70 tomów? Nagminność do kwadratu? Ja dubli nie kupuję, ale cieszę się z każdej kolejnej premiery.

Obecnie ja mam wrażenie, że nagminne to są bardziej powtórki od Egmontu. Bo w jednym roku dostajemy Złoty Wiek, Wieżę Babel i Zagładę Gotham. "Sprawiedliwość" i powtórki po TM Semicu. Jeśli naprawdę wydadzą w przyszłym roku Śmierć Supermana, to będzie tego jeszcze więcej.
30% dubli w kolekcji to dla Ciebie mało? „duble” od Egmont to przy tym pikuś. Nie ma czegoś takiego jak dubel po TM-Semic. Komiksy z TM-Semic zostały wydane ponad 30 lat temu, w innym formacie, niepełne, pocięte na kadrach, jak już dostępnez drugiej ręki, to w 90% w opłakanym stanie…

Offline Odyn

« Odpowiedź #3077 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 14:03:59 »
Może założymy osobny temat dotyczący pojedynku Komiksy Egmontu vs. Komiksy kolekcyjne? Bo ja mam wrażenie, że na tym forum w "pokoju" Komiksy amerykańskie trwa nieustanny spór i spam, co jest lepsze/czego zły Egmont nie powinien itp. pierdoły, niczego nie wnoszące do danego tematu. Już po raz n-ty czytam posty o identycznym wydźwięku.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3078 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 14:09:58 »
@UP
Bo po raz enty Egmont wydał kilka dubli, a michał81 pije do tego, że 11 października wyjdzie zdublowana WW w Kolekcji BiZDC. Jakby wydawnictwa wreszcie skupiły się na nowościach a nie marnowały ograniczone moce produkcyjne na duble, to nie byłoby dyskusji. A lata mijają, a duble wciąż wychodzą, mimo że jest tyle niewydanych komiksów w Polsce, które krajowi fani z chęcią by kupili i czytali po polsku.

30 tomów to jest dużo. Ale mniej niż 70 premier. I w tym stosunku moim zdaniem lepiej, że ta Kolekcja jednak wyszła, niż gdyby miała nie wyjść. Bo te 70 premier jest tego warte, nawet jeśli będzie się miało dziury w Kolekcji. Bo ja tak właśnie robię - duble pomijam i nie mam z tego powodu wyrzutów.
« Ostatnia zmiana: Pt, 15 Wrzesień 2023, 14:11:39 wysłana przez Bazyliszek »

Offline AntekSocjalny

Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3079 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 14:16:26 »
To teraz na spokojnie usiądź sobie, weź katalog Egmont i sprawdź procent premierowych komiksów do tych ich „dubli”. Aszet w tym temacie nie ma sobie równych. Dosyć, że dublują inne wydawnictwa, to dublują siebie samych.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3080 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 14:35:07 »
@UP
Mówisz o tym samym Punisherze w WKKM i SBM? Tak było. Tak samo Egmont zdublował sam siebie Zagładą Gotham czy wcześniej Diabłem Stróżem. Cała ich seria Noir to czarno-białe, droższe wersje komiksów, które kiedyś wydali.

Offline AntekSocjalny

Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3081 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 15:01:51 »
Według Twojej pokrętnej logiki to nie są duble tylko wznowienia komiksów które kiedyś wydali, a które w sporej części były zdublowane przez WKKDC czy WKKM

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3082 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 15:27:20 »
No to się we dwóch zdecydujcie obaj o co wam chodzi, bo was nie rozumiem. IMHO wszystkie wydawnictwa wydają duble a nie powinny. Dubli powinno być jak najmniej, albo wcale. Tyle, że Hachette tak robi bo dostał gotową listę od DC i Panini i nie może jej zmieniać teraz w swoich Kolekcjach. A Egmont wydaje Złoty wiek zamiast np. Invasion, bo tak chce. Albo zobaczyli, że teraz w BiZDC będzie komiks o JSA i chcieli też uderzyć w ten temat. Ja nie wiem, czemu DC Deluxe'y i nie tylko, są tak wtórne w tym roku.

Offline michał81

« Odpowiedź #3083 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 15:41:50 »
Bazyl coś pomyliłeś. Egmont przedstawiał katalog wydawniczy w kwietniu. Kolekcja przedstawia tylko dwa numery do przodu. Teraz przemysl co napisałeś i wychodzi że to Hachette od Egomtu zgapia swoje premiery. No chyba że znasz ta listę ta ja przedstaw, bo ja za pisanie kiedyś takich farmazonów, że jakieś wydawnictwo chce wejść w komiksy dostałem ostrzeżenie. Może się ogarnij bo jak narazie to mi pod to podchodzi.

Naprawdę tak cie zaślepia ta złość, że logiczne myslenie ci się wyłącza? Bardzo to smutne.
« Ostatnia zmiana: Pt, 15 Wrzesień 2023, 15:52:06 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3084 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 17:01:16 »
@UP
Jak chcesz to mogę tu zacytować PW którą do mnie wysłałeś 4.04.2021 o tym, że znasz już całą listę tytułów polskiej edycji BiZDC bo tak dużo o niej wiesz.

Lista tytułów była znana prawie od samego początku, bo mieliśmy wtedy 80 pozycji z listy hiszpańskiej a potem doszły jeszcze brakujące tytuły brytyjskie. Opublikowałem to wtedy na swoim blogu. Od tego czasu wszystkie te tytuły systematycznie się ukazują i do tej pory nie było jakichś niespodzianek. A ponieważ Egmont już potrafił publikować komiksy z zagranicznych list kolekcji, zanim one ukazały się w polskich edycjach, tzn ze umie czytać i rozgląda się co tam konkurencja planuje. I przypominam cały czas o WTK 2019. było pytanie czy będzie ciąg dalszy GL Johnsa po opublikowaniu Blackest Night. I wtedy była odpowiedź że nie.

Offline michał81

« Odpowiedź #3085 dnia: So, 16 Wrzesień 2023, 07:59:39 »
Lista tytułów była znana prawie od samego początku, bo mieliśmy wtedy 80 pozycji z listy hiszpańskiej a potem doszły jeszcze brakujące tytuły brytyjskie. Opublikowałem to wtedy na swoim blogu.
Tak Bazylu, widziałem tą listę i kilkanaście edycji, które robiłeś na blogu (albo bardziej ścieku patrząc na niektóre wpisy. Zaskakuje mnie usunięcie wpisu o Sfilmowanych, czyżby dobrali ci się do dupy za pomówienia jakie napisałeś o nich?). Zachowujesz się jak zazdrosny bachor, że ktoś wie więcej od ciebie. Nie czuje się w obowiązku ujawniać tytułów o których wiem, że wyjdą u jakiegoś wydawcy, nieraz rzucę tytułem jak tutaj (zanim napisze, że to wszystko było zapowiedziane wcześniej, przeczytaj dokładnie i sprawdź, bo jest tam jeden tytuł, który dopiero miesiąc później został ujawniony, kiedy wyszedł katalog :) ).

Co z tego że na KW 2019 Kołodziejczak mówił jedno, plan wydawniczy zawsze układają z wyprzedzeniem rocznym. Ja wiedziałem o Wojnie z Korpusem Sinestro rok przed zapowiedzą na emefce, tylko po co to pisać publicznie i psuć niespodziankę. Jakbyś nie był takim bucem to może bym ci napisał na privie. Będziesz za każdym razem męczył bułę o to, że Egmont wydał coś, bo kolekcja. Gdzie jest ta kolekcje Dredda o której tak pisałeś robiąc burdel wszędzie gdzie się tylko dało (na stronach sklepów, w wątkach wydawców)? Twoje teorie spiskowe są już męczące. Twoje podwójne standardy nie przedstawiają cię w dobrym świetle. Weź ty się ogarnij to może ludzi zaczną cię traktować poważnie.
« Ostatnia zmiana: So, 16 Wrzesień 2023, 08:01:34 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3086 dnia: So, 16 Wrzesień 2023, 10:57:47 »
@UP
Dziwne. Nie pamiętam, żebym coś usuwał.

Ty sam się strasznie bulwersowałeś i atakowałeś każdego, kto śmiał się źle o Egmoncie wypowiedzieć, czy o ostatnich ich filmikach. Ja nikogo nie obrażam.

Na samym wstępie listy wyraźnie napisałem, że będę aktualizował kolejność na bieżąco. Ale tylko kolejność, a nie dodawał lub odejmował tytuły. Lista tytułów jest niezmieniona od daty publikacji w 2021 roku. I wszystko cały czas pasuje. Są tylko przesunięcia względem daty publikacji w Polsce. I tak jak w przypadku WKKDC PL TK mógł wcześniej wiedzieć, że dana Kolekcja będzie wychodzić w Polsce. I  mógł reagować jak to on.
« Ostatnia zmiana: So, 16 Wrzesień 2023, 10:59:40 wysłana przez Bazyliszek »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #3087 dnia: Nd, 17 Wrzesień 2023, 13:33:09 »
Najnowszy tom to numery JSA 9 do 17 czy mielismy gdzieś wydane 1 do 9?

Offline Tom17

« Odpowiedź #3088 dnia: Nd, 17 Wrzesień 2023, 13:56:53 »
Najnowszy tom to numery JSA 9 do 17 czy mielismy gdzieś wydane 1 do 9?
tom 50 jsa następna epoka

sum41

• Gość
« Odpowiedź #3089 dnia: Nd, 17 Wrzesień 2023, 14:46:33 »
Dziękuję za pomoc 😀