Trochę o kolekcjach ogólnie napisałem przed chwilą w temacie Hachette, poniższe w ramach uzupełnienia.
Jedno czego się nie spodziewałem - Egmont zapowiedział wstępnie że będzie patrzył w kierunku "old DC", następnie przerwał, zbiegło się to z "rewelacjami" odnośnie kolekcji Batmana. Ostatnio (pół roku temu?) znów temat wrócił (coś że Batmany będą, plus
Sekta już jest...), a teraz kolekcja Hachette niespodziewanie się szykuje... W sumie jak to piszę, to zdaję sobie sprawę, że w takim przypadku Batmany nie będą "blokowane", Egmont w każdej chwili będzie mógł wydać to na co ludzie względnie "czekają", a te inne "old DC" szły by w kolekcji kioskowej...
Powiedzcie mi więc co w tym złego że ta kolekcja będzie wychodzić? Ponownie - tytuły zdają się nie konfliktować z działaniami wydawnictw, plus historie są raczej mniej znane, takie których szanse na wydanie poza kolekcją byłyby małe. Kolekcja Batmana bardziej by mnie osobiście interesowała, ale z samej listy tytułów - masa dubli i potencjalne konflikty z planami Egmontu...
Co do potencjalnego startu kolekcji/rzutu testowego - nie wydaje mi się żeby dało się przewidzieć czy kolekcja ruszy czy nie (w przypadku jeśli rzut testowy będzie). Niby Spider nie ruszył (czego kompletnie się nie spodziewałem), ale już Transformers problemów nie miało...
Czego jestem ciekaw to ewentualnych zmian w dystrybucji kolekcji, czy można założyć że Egmont jako "wyłączny" wydawca DC w pl będzie zaangażowany w kolekcję? Kiosków ruchu coraz mniej, ostatnio pisałem też o słabej dostępności tomów w innych salonikach prasowych/Empikach, plus ciągłe losowanie otwarte/zamknięte galerie (żeby wyglądało że rząd działa), czy taka kolekcja utrzyma się tylko i wyłącznie z prenumerat? A jak w takim razie puścić rzut testowy skoro ludzie nie maja jak nabyć na próbę fizycznego egzemplarza?
Wrócę do tego co było omawiane przy "rewelacjach" odnośnie potencjalnej kolekcji Batmana - modyfikacja dystrybucji, włączenie wydawcy (Egmont) w ten proces, nie wiem jak mogłoby to działać, tj. mam pomysły, ale nie "zapeszając" będę z ciekawością się przyglądał (o ile coś z kolekcją w najbliższych miesiącach się ruszy)