Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 814975 razy)

Online Bazyliszek

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2895 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 13:51:58 »
Najlepsze jest to, że to będzie ta seria Supersynów, której nie dostaliśmy od Egmontu. Plus JSA Thy Kingdom Come. Chcę to przeczytać i zobaczyć, czy kontynuacja jest tak dobra jak pierwowzór. Tak czytając wstępy w Kinghtfall 5 i Wonder Woman 3 gołym okiem widać, jak BiZDC jest nam potrzebne. Projekt Omac, Godzina Zero, Legendy itd. Pięknie się to uzupełnia z tymi nielicznymi runami z DC, które wydał Egmont. I tak powinno być - współpraca, zamiast podkładania nóg. BiZDC fajnie się skupia na tytułach tuż po KnNZ oraz tych około Nieskończonego Kryzysu. Każdy kolejny tom, to fajne, głównie premierowe komiksy, uzupełniające luki w polskich publikacjach.

Dziś w Galerii Wileńskiej widziałem nowy numer, razem z poprzednim. Jak ktoś się spóźnił, może jeszcze kupić.

Offline SawiK

« Odpowiedź #2896 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 14:17:22 »
Bazyl, Pojawienie się eSa z KC w serii JSA nie traktował bym jako kontynuację Kingdom Come ale myśl co chcesz 😉

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #2897 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 19:13:21 »
Dzięki. Podam dalej podając źródełko, jak zawsze  ;D

Obydwie pozycje cieszą. Najbardziej Synowi, dobrze wspominam historię.

Spoko, nie ma problemu.

Cieszę się że komuś się się przydają te wrzutki  ;D

Offline Maragast

« Odpowiedź #2898 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 22:16:59 »
Wrzutki zapowiedzi nowych tomów przydają się bardzo, bardzo.
Wrzucaj dalej na bieżąco  ;)

Offline Motyl

« Odpowiedź #2899 dnia: So, 24 Czerwiec 2023, 11:16:58 »
Albo zwiększyli nakład kolekcji, albo sprzedaż im siada. W empiku, w którym zazwyczaj zaopatruje się w tomy kolekcji, Suicide Squad dotarło w olbrzymiej ilości egzemplarzy. Do tej pory były to 3-4 sztuki i wyprzedawały się do ukazania się kolejnego tomu. A teraz przyszło aż 8 egzemplarzy. Nawet na początku kolekcji ten empik tylu sztuk nie dostawał.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #2900 dnia: So, 24 Czerwiec 2023, 21:02:42 »
Nadrabiam Flash: Terminal Velocity. I oprócz wspaniałego Waida, mamy tu inny przykład pracy Mike'a Wierinego, który tak mi zapadł w pamięć przy FF: Unthinkble. Mamy tu też Pacheco z Avengers Forever. Akurat jego prace tam mi średnio podeszły.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #2901 dnia: So, 24 Czerwiec 2023, 21:08:57 »
Ktoś kupił nowy tom przez internetowy sklep empiku?
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Maragast

« Odpowiedź #2902 dnia: So, 24 Czerwiec 2023, 21:16:20 »
Bazyl - skąd wziąłeś listę tomów tej kolekcji? Chodzi o tą na Twoim blogu.
Wiem, że nie jest to lista angielska bo tam jeszcze nie ma pełnej rozpiski wszystkich tomów.
Czy w tym źródle, z którego brałeś te komiksy jest też zaznaczone jakie zeszyty tworzą poszczególne tomu?
Może jest zawartość wszystkich tomów w jakiejś zagranicznej liście tak mamy całą zawartość Marvel Origins z włoskiej kolekcji.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #2903 dnia: So, 24 Czerwiec 2023, 21:39:45 »
@UP
Na pierwszej stronie tego tematu jest mój post i lista 80 tytułów z hiszpańskiej wersji, które wtedy tam były pewne. Potem uzupełniło się to brakującymi tytułami z listy brytyjskiej i mamy 100 tomów.

Do Moderacji. Może jak ten temat osiągnie 200 stron, to można by go zamknąć i otworzyć nowy z częścią drugą? Tak jak to robiliśmy z WKKM za czasów fragsela?

Offline Maragast

« Odpowiedź #2904 dnia: So, 24 Czerwiec 2023, 21:52:55 »
A czy znasz stronę gdzie są wypisane poszczególne tomy tej hiszpańskiej wersji? Jest w ogóle taka strona gdzie jest opisana zawartość poszczególnych tomów hiszpańskiej wersji? Wiesz, coś jak ta strona brytyjskie kolekcji?

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2905 dnia: So, 24 Czerwiec 2023, 22:19:13 »
W moim empiku bylo kilka sztuk zawsze teraz gdy zona kupowala byla tylko jedna wiec szybko się sprzedalo.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #2906 dnia: So, 24 Czerwiec 2023, 22:39:08 »
Tak Maragast. Ja wiem wszystko. :)
Hiszpańska wersja ma lepsze okładki.

https://www.salvat.com/dc-heroes-y-villanos-213?page=2

Offline Maragast

« Odpowiedź #2907 dnia: So, 24 Czerwiec 2023, 22:47:36 »
No ale nie ma składu poszczególnych tomów - dalej nie wiadomo dokładnie jakie zeszyty wchodzą w skład poszczególnych tomów.

Po lekturze Opowieści o Korpusie Zielonych Latarni zastanawiam się co wejdzie w skład tomu "Green Lantern: Space Sector 2814".
Znalazłem trzy tomy zbiorcze zatytułowane "Green Lantern: Sector 2814" - nie "Space Sector 2814" jak w kolekcji:
https://www.dc.com/graphic-novels/green-lantern-sector-2814-2012/green-lantern-sector-2814-vol-1
https://www.dc.com/graphic-novels/green-lantern-sector-2814-2012/green-lantern-sector-2814-vol-2
https://www.dc.com/graphic-novels/green-lantern-sector-2814-2012/green-lantern-sector-2814-vol-3

Zastanawia mnie czy w kolekcji będzie któryś z tych tomów czy zrobią jakiś swój składak.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #2908 dnia: So, 24 Czerwiec 2023, 22:52:32 »
Niestety nie były te tytuły wyszczególnione zeszytowo, tylko tytuły tomów po hiszpańsku. A teraz tej listy już nie ma na tej stronie co była.

https://www.salvat.com/colecciones/heroes-y-villanos/entregas.html

Dlatego ja je przepisałem na forum, a R3wolw3rowi3c ułożył chronologicznie.

https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/bohaterowie-i-zloczyncy-kolekcja-komiksow-dc/msg123660/#msg123660

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #2909 dnia: Nd, 25 Czerwiec 2023, 15:58:53 »
Kolorystyka "Flash: Zabójcza prędkość" jest rozczarowująca. Nie wiem czemu wszystko takie blade jest w tej serii. Gdy czytałem "Urodzonego Sprintera" z WKKDC tam było to samo, ale wtedy myślałem, że to sprawka słabego, hiszpańskiego druku i cienkiego papieru. Ale niestety 30 numerów dalej mam to samo. Czyli widocznie oryginał i materiały z niego pobrane, nie dawały rady. Szkoda, bo przecież taka "Godzina Zero" miała normalne kolory.

"Kobra to nie popierdółka"
Serio Robert Lipski tak przetłumaczył jeden z dymków we Flashu? "Killer" wiecznie żywy dla dziadersów. :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Czerwiec 2023, 16:16:14 wysłana przez Bazyliszek »