Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 812996 razy)

Kandor i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline Motyl

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2250 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 16:15:25 »
Tak jak pisałem wyżej, nie do końca możesz winić za takie rzeczy redaktorkę, bo to nie musi być jej działka. Więc wzywanie do jej zmiany nie wydaje mi się do końca celowe. Zatrudnienie redaktora merytorycznego to już prędzej.

To jej działka. Jeśli wydawca w ramach oszczędności nie zatrudnia redaktora merytorycznego, a przecież nie musi to być nikt siedzący w komiksach po uszy, to powinna być osoba, która zwyczajnie sprawdzi wszelkie wątpliwości w nazewnictwie czy ujednolici imiona bohaterów z innymi wydawanymi w Polsce komiksami (czyli zrobi research), a już na pewno powinna wyłapać literówki w nazwiskach/pseudonimach postaci (tu wystarczy wujek google lub ciocia internet). Skoro zatem redakcję robią redaktorki z wydawnictwa, to powinny ją robić wszechstronnie, również na poziomie merytorycznym. A czy mają na to czas, kompetencje i czy dostaną za to wynagrodzenie to już inna para kaloszy. Wydawca powinien to przewidzieć.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2251 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 16:37:03 »
Moim zdaniem to jednak raczej działka wydawnictwa.

Wszystko zależy od tego, jak Hachette umówiło się z redaktorami, kiedy ich zatrudniało. Jeśli wydawnictwo powiedziało im tylko, że mają być redaktorami, no to oni robią to, co im kazano - redagują w ścisłym tego słowa znaczeniu i nie za bardzo można ich (je? nie wiem, czy to same kobiety) winić. Mogą się nie znać za bardzo na superhero, mogą nie wiedzieć, że są u nas już bogate materiały, na których można się oprzeć, ale to już sprawa wydawnictwa, że wybrało takie osoby i nie zwracało na to uwagi podczas rekrutacji. To wydawnictwo powinno wiedzieć, czego oczekuje od swoich pracowników, a biorąc pod uwagę wcześniejsze doświadczenia z KSM, sądzę, że merytoryczno-terminologiczna strona tekstu nie jest wysoko na liście priorytetów Hachette czy też innych wydawnictw partworkowych.

Gdyby Hachette przy przyjmowaniu redaktorów wprost powiedziało "oczekujemy też, że będziecie sprawdzać tekst pod kątem terminologii i spójności z dotychczasowymi przekładami", no to inna para kaloszy (i może wtedy niektóre osoby by się nie zgłosiły), ale jakoś nie sądzę, żeby tak było. Gdyby takie rzeczy martwiły H., to najęłoby z własnej inicjatywy redaktorów merytorycznych albo po przejrzeniu paru pierwszych tomów zobaczyłoby, że coś tam nie bangla ze spójnością, i kazałoby komuś tam o to dbać.
« Ostatnia zmiana: So, 31 Grudzień 2022, 16:39:19 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Motyl

« Odpowiedź #2252 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 16:47:28 »
Uważasz, że jak wydawca zatrudnia redaktora obojętnie jakiego, to zależy mu na tym, by się nie znał i robił babole przez swoją niewiedzę? Szok i niedowierzanie. To po co wydawać komiksy? Może najlepiej ogłosić: hej, wzięliśmy beznadziejnych redaktorów, nie spodziewajcie się wypasionej wersji, ale wiecie, płacicie tylko 40 zł, więc nie oczekujcie cudów.

Nie ma czegoś takiego jak umawianie się z redaktorami. Jak redaktor robi redakcję, to ma ją zrobić kompleksowo. Ma poprawić błędy, których nie wyłapie korekta, i nie może powiedzieć, że to nie jego działka. Inaczej praca redaktora nie ma sensu i wydawca nie powinien wcale go zatrudniać.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2253 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 17:08:45 »
Uważam (choć nie mam na ten temat żadnych twardych dowodów), że Hachette, jako wydawnictwu, które nie jest z profilu komiksowe, po prostu nie zależy, by polski tekst wydawanych przez nich komiksów w kolekcjach był spójny z poprzednimi publikacjami z innych wydawnictw. To tylko produkt, który ma się sprzedać w kioskach, tak jak te ich inne partworki. Moim zdaniem zadowala ich, gdy komiksy z kolekcji da się przeczytać i nie ma w nich aż tak rażących baboli, jak w pierwszych tomach KSM, bo wtedy mogliby się do Hachette zacząć dobijać niezadowoleni klienci. I to według tych priorytetów H. wyznacza zadania swoim redaktorom i egzekwuje ich wykonanie.

Rozumiem Twój pogląd na rolę redaktora, ale gdyby zawsze redaktor miał wypełniać taki zakres obowiązków, jaki sugerujesz (i przejrzeć tekst językowo, i na dodatek dogłębnie go przeryć pod względem najdrobniejszych aluzji), to redaktorzy merytoryczni nie byliby nawet w ogóle nigdy potrzebni, bo cała ich praca znajdowałaby się w gestii zwykłego redaktora.

Tu zapewne H. zatrudniło parę osób z jakimś doświadczeniem w roli redaktora i powiedziało im: "będziemy wydawać taką serię komiksów, przeglądajcie tekst od tłumacza i poprawiajcie tam powtórzenia, błędy stylistyczne itd., żeby to jakoś brzmiało". No i to robią, i nie mam zamiaru robić im za to wymówek, bo stylistycznie i językowo ten numer BiZ, który czytałem, brzmiał raczej gładko i znośnie. Byłoby fajnie, jakby na stanowisku redaktora był jakiś fan DC albo osoba z tak maniackim poczuciem profesjonalizmu, że poświęcałaby własny czas na robienie dodatkowych kwerend i dbanie o coś, na czym jej zwierzchnikom nie zależy, ale nie mogę mieć za złe ludziom, że w pracy ograniczają się do tego, co im kazano zrobić. Tak jak mówiłem, inicjatywa leży po stronie Hachette, i to ich raczej rozliczałbym za obecny stan rzeczy. Dopóki H. nie zacznie wymagać więcej i działać z innymi priorytetami, nie ma się co dziwić, że ludzie robią, co im kazano.

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2254 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 17:22:42 »
Jeśli R3wolw3rowi3c to czyta to niech powie nam czy w wydaniu UK BiZDC jest tylko jeden redaktor serii, czy też w stopce widnieje i redaktor i redaktor merytoryczny.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2255 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 17:27:41 »
Hm... zasadniczo wydanie brytyjskie publikuje te komiksy bez przekładu, więc problem dbania o spójność nazewnictwa odpada na starcie...

(Co najwyżej można rzucić okiem, czy dodatki mają sens, ale skoro one też są pisane po angielsku, to ryzyko niespójności jest znacznie mniejsze.)

Dziękuję z całego serca!

Offline Motyl

« Odpowiedź #2256 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 17:32:21 »
Rozumiem Twój pogląd na rolę redaktora, ale gdyby zawsze redaktor miał wypełniać taki zakres obowiązków, jaki sugerujesz (i przejrzeć tekst językowo, i na dodatek dogłębnie go przeryć pod względem najdrobniejszych aluzji), to redaktorzy merytoryczni nie byliby nawet w ogóle nigdy potrzebni, bo cała ich praca znajdowałaby się w gestii zwykłego redaktora.

Przeglądasz stopki polskich komiksów? Wiesz, jak wielu jest tam redaktorów merytorycznych? Jeśli nawet wydawca nie zatrudnia red. merytorycznego to nie może być tak, że osoba/osoby sprawdzające komiks nie powinny dołożyć wszelkich starań pod tym kątem. A Hachette sprytnie to sobie obmyśliło. Wrzucimy swoich redaktorów i będzie git. Nikt im nie zarzuci, czy redaktor sprawdza co trzecią stronę, czy sprawdza pod kątem merytorycznym. Jest w stopce, więc alleluja i do przodu. Półprodukt można drukować, prawda?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2257 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 17:35:22 »
Jak Egmont prowadził WKKDC to w stopce był zaznaczony tłumacz, pani redaktorka serii i Kelen jako redaktor merytoryczny, bez nazwiska korektora w stopce. W Hachette mamy dwie panie korektorki, dwóch tłumaczy (komiks i dodatki) i redaktorkę. 5 osób to trochę jest.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2258 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 17:48:58 »
5 osób to trochę jest.

Nie liczy się liczba, tylko role, jakie pełnią. Od pań korektorek nie można wymagać encyklopedycznej wiedzy o uniwersum DC, skoro ich zadaniem jest wyłapywanie literówek, błędów ortograficznych itp. A tłumacz nie może sam redagować tekstu, który przetłumaczy. Zostaje jedna osoba do redakcji.

Jeśli nawet wydawca nie zatrudnia red. merytorycznego to nie może być tak, że osoba/osoby sprawdzające komiks nie powinny dołożyć wszelkich starań pod tym kątem.

No i moim zdaniem te osoby dołożyły starań na miarę swoich możliwości, bo nie ma jakichś komicznych baboli. Jest "Darkseid", a nie "Ciemnostronny", "Pingwin" zamiast "Penguina" i "Deadshot" zamiast jakiegoś "Śmiertelnego Strzelca". Natomiast redaktor merytoryczny w mojej opinii z zasady działa na poziomie wyżej od zwykłego redaktora - merytoryczny powinien np. wyłapać te niespójności w polskim nazewnictwie Suicide Squadu i jego wcześniejszych form i tego bym oczekiwał, gdyby H. zatrudniło red. merytorycznego albo specjalnie dobrało na zwykłego redaktora jakiegoś eksperta od superbohaterszczyzny.

A w obecnym stanie, tak jak mówiłem, odpowiedzialność za takie niuanse spada na H., bo naprawdę nie czuję się na siłach krytykować pani wziętej do redakcji stylistycznej - pewnie jako jednego z wielu jej zleceń - że nie zna na wyrywki wszystkich drobiazgów świata DC. Ja nawet bym pewnie nie zauważył części z tych potknięć, gdybym nie czytał "Nowej granicy".

Dziękuję z całego serca!

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #2259 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 12:05:06 »
Jeśli R3wolw3rowi3c to czyta to niech powie nam czy w wydaniu UK BiZDC jest tylko jeden redaktor serii, czy też w stopce widnieje i redaktor i redaktor merytoryczny.

W UK w stopce redakcyjnej jest tylko tyle:
Collection Editor: Nick Jones
Design: Amazing15

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2260 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 16:42:45 »
W "Ptakach Nocy" trochę słabo, że historia z Santa Prisca nie pojawiła się przed Polowaniem, bo w tych 4 zeszytach się do niej odnoszą. No i nie wiem jak Oracle może mieć pretensje do Canary, że uratowała tych ludzi ze statku. Przecież na tym polega bohaterstwo. Tym bardziej że w "Wilkach" zaraz sama staje się zupełnie bezradna i to na środku Stanów Zjednoczonych. A co dopiero mówić o więźniach, na frachtowcu, na Karaibach.

Papier jest strasznie śliski i świecący jak na te wczesno komputerowo nakładane kolory lat 90-tych. A rysunki Dicka Giordano są takie sobie. Dixon mocno sprowadza Cannary na ziemię. Sporo wysiłku kosztuje ją pokonywanie nawet zwykłych bandziorów, o tych lepszych nie wspominając. No i trochę za bardzo się ciągle kłóci z Oracle.

O kurde - 4 strony w zeszycie "Wilki" są wydrukowane 2 razy. Też tak macie, czy to tylko część partii ma ten błąd drukarni? Oj Hachette - trzeba poprawić kontrolę jakości.
« Ostatnia zmiana: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:02:11 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #2261 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:42:34 »
O kurde - 4 strony w zeszycie "Wilki" są wydrukowane 2 razy. Też tak macie, czy to tylko część partii ma ten błąd drukarni? Oj Hachette - trzeba poprawić kontrolę jakości.
Mam nadzieje, że będziesz to wspominał przy każdej możliwej okazji, kiedy będziesz pisał o Hachette, jak to robisz z pomyłkami Egmontu.

Offline eridraven

« Odpowiedź #2262 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:50:12 »

Nie mam tak. Wszytko ok.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline xanar

« Odpowiedź #2263 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:52:16 »
Pierwszy dzień Nowego Roku a 8azyl Hachette hejtuje ;D

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2264 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 17:54:11 »
Zawsze wspominam o błędach w komiksach które czytam, bez względu na wydawcę. Nie jestem tobą @michał81. Tym razem moje Ptaki nocy miały dwie powtórzone strony a SS miał jeden tekst, który wylał się z ramki. Zauważyłem to i o tym napisałem - jak zawsze. W środę zobaczymy czy będzie coś, czy nie w Legionie.

@eridraven dzięki. Czyli to nie była cała partia.