Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 820759 razy)

Offline Kyms

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2115 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 12:32:34 »
Pozwoliłem sobie odpowiedzieć na to w wątku o Batmanie, żeby nie offtopować tutaj więcej ;)
Mógłbyś nie przeskakiwać tak między tematami? Nie trzeba od razu przerzucać rozmowy do innego wątku, bo ktoś w trakcie dyskusji zadał jedno pytanie... Cytując nikt nie dostaje powiadomienia o odpowiedzi w innym temacie. Na podobnej zasadzie odpowiedziałeś mi i nie powiem, żeby to było komfortowe prowadzenie dyskusji
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2116 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 13:07:54 »
To ciekawe, bo jak dyskusja jest nie po myśli, to twierdzisz inaczej

Dodatkowo przypominam, że jest to wątek o kolekcji Hachette, nie wymianie poglądów o unboxingach, więc jak chcesz offtopować to proponuję znaleźć bardziej odpowiednie do tego miejsce.

Bądź co bądź, nie offtopujmy  ;)

To nie jest dobre miejsce do takiego offtopowania.

Ile razy można prosić o zakończenie offtopu i powrót na ory tematyczne?  Raz nie wystarczy?

Jeśli ktoś woli publicznie offtopować na ten temat to proszę beze mnie.

A teraz Ty z dupy wyciągasz inną kwestię i dalej robisz offtop, mimo po raz kolejny wystosowania ponownej prosby z mojej strony.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #2117 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 13:23:18 »
Mógłbyś nie przeskakiwać tak między tematami? Nie trzeba od razu przerzucać rozmowy do innego wątku, bo ktoś w trakcie dyskusji zadał jedno pytanie... Cytując nikt nie dostaje powiadomienia o odpowiedzi w innym temacie. Na podobnej zasadzie odpowiedziałeś mi i nie powiem, żeby to było komfortowe prowadzenie dyskusji

Tobie odpowiedziałem ale nie powiadomiłem na co zwróciłeś mi uwagę.

Teraz chcąc się poprawić dałem jotkwadratowi znać, że przenoszę się do dedykowanego tematu. Więc nie, nie odpowiedziałem Tobie na podobnej zasadzie, ponieważ nie dałem Ci znać, a jotkwadratowi dałem znać wyciągając lekcję z poprzedniej sytuacji.

Ja zakładam, że rozmowa na temat kanoniczności Trzech Jokerów mozę trwać dłużej i nie chcę robić tego w wątku o BiZ.
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Grudzień 2022, 13:27:10 wysłana przez psychoszoku »

Offline Necr09

« Odpowiedź #2118 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 13:40:39 »
Wracając na chwilę do sedna wątku,

BiZ #30: Lex Luthor: Czarny pierścień 2 - znacznie lepiej niż tom pierwszy, który mnie strasznie znużył. Przede wszystkim czytając ten tom nie odniosłem już wrażenie chaosu spowodowanego skakaniem z miejsca na miejsce w poszukiwaniu wskazówek dotyczących sfer. Luthor w końcu znalazł sposób jak się dorwać do nich, choć jego "szachy 5D" jak ja nazywam posiadanie planu na kilkadziesiąt kroków do przodu względem innych były średnie. Na plus zakończenie oraz pierwsze spotkanie Luthora z Darkseidem. imho 6/10

BiZ #32: Deathstroke - Deathstroke'a znałem praktycznie tylko z animacji i tych paru komiksów gdzie był głównie antagonistów, choć jak zyskał swoje "moce" itp wiedziałem. Komiks świetnie posłużył do zapoznania się z jego historią, kim jest i jak się stał tym kim jest obecnie. Dużo akcji oraz brak jakichś nadprzyrodzonych udziwnień sprawiły, że te ponad 250 stron czytało się bardzo miło, rysunkowo nie czuć, że to komiks mający już 30 lat. imho 8/10

BiZ #34: Ptaki Nocy - Na ten tom mocno czekałem. Tytułowe polowanie to historia 3 oszukanych bohaterek w pogoni za zemstą, choć każda ma trochę inny powód do zemsty. Ta historia zdecydowanie wypada najlepiej z całego tomu, zwłaszcza połączenie w pewnym momencie naiwności i niedoświadczenia Huntress z wyrachowaniem Catwoman. Pozostałe historie w tomie miałem wrażenie, że służyły do wybadania terenu czy znajdą się czytelnicy na trwającą serię Ptaków Nocy czy raczej duet powinien pozostać przy mini historiach. Ponownie jak w tomie #32 dużo tu akcji, a częste zmiany rysowników nie dają się mocno odczuć. Jak komuś się spodobały dwa tomy od Egmontu (Tajemnice i morderstwa oraz Wielkie łowy), które dzieją się znacznie później niż te zawarte w kolekcyjnym tomie to ten też się powinien spodobać. imho 9/10
FGO: 758,469,198

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2119 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 14:01:40 »
Trzech Jokerow tez nie jest kanoniczne?

Offline laf

« Odpowiedź #2120 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 14:04:48 »
Wracając na chwilę do sedna wątku,
W końcu jakiś sensowny post w tym wątku. Dzięki @Necr09.
Ja kolekcję na razie zbieram. Planuje chronologicznie ogarnąć tomy, które zebrałem po zakończeniu czytania DC Odrodzenie i metalowej sagi Snydera. Tak więc jeszcze trochę czasu zostało  ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #2121 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 14:08:41 »
Trzech Jokerow tez nie jest kanoniczne?
To zależy od ciebie.
Mam nadzieje, że przyjdzie kiedyś jakiś scenarzysta i zrobi wszystkim mindfucka wpisując tą historię do "twardo" kanonu. Podobnie zrobił Morrison w swoim runie wpisując do kanonu Damiana i tym samym Batman: Bride of the Demon  jest kanoniczne. Zresztą nie tylko to. Ta granica jest płynna jak widać.
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Grudzień 2022, 14:24:35 wysłana przez michał81 »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2122 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 14:20:26 »
A to sie nie rozgrywalo w glownej serii/seriach Batmana?

Offline michał81

« Odpowiedź #2123 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 14:23:22 »
A to sie nie rozgrywalo w glownej serii/seriach Batmana?
Nie miało to znaczenia. Batman: Bride of the Demon do czasów Morrisona nie było kanoniczne.

Offline Kyms

« Odpowiedź #2124 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 14:50:58 »
@Eguaroc brawo za mieszanie sytuacji byle w końcu racja miała wyjść na Twoje  :)

@Trzech Jokerów - Sytuacja identyczna jak z "Zabójczym Żartem". Inna kwestia, czy nawet jeśli wpiszemy tą pozycję do kanonu, to czy ona cokolwiek zmieni? Raczej nic. Wyjaśni wyłącznie motyw z New52, który mam wrażenie, że był wrzucony od tak i nikt nawet nie chciał do niego wracać.

@Necro09 Mogę zgodzić się, że 2 tom Luthora lepszy niż 1. Pierwszy powodował, że tytułowe poszukiwania nie miały miejsca, ponieważ wątek pierścieni grzał tło do akcji lub wcale nie był poruszany (Vandal Savage... najgorszej poprowadzony wątek, gdzie nawet ten zły typ gubił sedno celu). Niemniej historię nie odbieram pozytywnie, ponieważ cała przygoda w dziwny sposób traktowała tytułowy motyw, a końcówka zdeptała aspiracja postawione na początku. Sam pojedynek nie był zły, podobało mi się stanowisko postaci, z którą walczył Luhtor. Fajne zderzenie dwóch podejść.

Podzielam opinie Ptaków Nocy. Natomiast lepiej czytało mi się historie wyłącznie o duecie, ponieważ prezentował się niesamowicie i było czuć, że są to postacie uzupełniające się. Wspomniana przez Ciebie historia natomiast wiarygodnie i ciekawie przedstawiała drużynę z przypadku, gdzie charaktery na tyle się różniły, że z chęcia obserwowało się jak dojdą do porozumienia. Cały tom ma klimat "Odlotowe Agencji" czy "Aniołki Charliego", oczywiście na plus. Lepiej czytało mi się ten album niż Gail Simone głównie pod kątem ilustracji - tu nie było takiego seksualizowania tematu.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2125 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 17:10:28 »
Co do kanoniczności to jestem za Odynem i podobnymi zdaniami. Lubię długie historie, character development wypracowany już przez dekady, zżycie się z daną postacią. I właśnie to przywiązanie do głównego universum pozwala mi doceniać, bądź nie pisane elseworldy i gardzić np. Ultimate. :) I tu cały na biało wpada tom "Nieopowiedziane historie o Batmanie", który uzupełnia ówczesne luki w życiorysie bohatera sprzed KnNZ. I ten komiks mi się podobał. Taki "Czerwony Syn" też mi się podobał, ale w takich komiksach zawsze jest za mało miejsca. Od razu rozwiązuje się problemy, które są nie do przeskoczenia w "normalnym" universum. I w zależności czy zaproponowane rozwiązanie mi się podoba czy nie, tak oceniam te poboczne komiksy. Ziemia Jeden zdecydowane nope, ale Gwóźdź czy Biały Rycerz były niezłe.

Czarny Pierścień 2 był lepszy bo jak już pisałem, pojawiło się nawiązanie do Superman TAS. I nawet jakoś ta fabuła szła do czasu zdobycia mocy. A po tym wszystko się zawala, dostajemy głupawe "wyjaśnienie" czemu Luthor znowu przegrał. Plus jeszcze większość rysunków w kolejnych zeszytach jest najwyżej średnia.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2126 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 17:46:39 »
I tu cały na biało wpada tom "Nieopowiedziane historie o Batmanie", który uzupełnia ówczesne luki w życiorysie bohatera sprzed KnNZ.

A czy te wprowadzone tam elementy genezy Batmana ktoś jeszcze potem wykorzystywał? Bo przeczytałem ten komiks niedawno i wydał mi się strasznie głupio i na siłę napisany, a te elementy nieprzekonujące.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2127 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 18:02:48 »
Nie wiem czy wykorzystał. Mi się ten tom podobał bo mamy różne gusta. To urocze było, że kiedyś Bruce Wayne miał jakąś ciotkę, jakiegoś wuja czy coś, że nie został sam itd.

@DOWN
Na 99% dostaniemy wszystkie tomy z brytyjskiej listy. W zmienionej kolejności, ale dostaniemy. Zatem Kroniki Atlantydy też.
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Grudzień 2022, 19:22:40 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Katharinka

« Odpowiedź #2128 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 19:09:34 »
Myślicie że wydadzą Atlantis Chronicles? Teraz już przeskakujemy do komiksów po AC w wersji UK.

Offline Maragast

« Odpowiedź #2129 dnia: Cz, 01 Grudzień 2022, 21:21:01 »
Z czystej ciekawości, bez negatywnego oceniania z mojej strony - dlaczego "kanoniczność" jest dla niektórych z was istotna? Dla mnie się liczy czy komiks jest dobry czy zły, dlatego tak ciężko jest mi to zrozumieć. Nie wiem czy pytanie Maragasta było oceniające, ale spotkałem się już z takimi opiniami (głównie u Bazyliszka, choć nie tylko).

Po prostu chciałem wiedzieć czy wpisać to do mojej strony o chronologii czy nie, a tu się taka dyskusja wywiązała.
https://marveldcchronologia.wordpress.com/