Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 712109 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Nick

Odp: Batman
« Odpowiedź #3870 dnia: Śr, 05 Czerwiec 2024, 08:10:39 »
Ale, ale, ale... nie odpuszczajcie "Ziemi Niczyjej", bo najlepsze dopiero przed Wami! Już w następnym tomie bardzo mocne otwarcie w wykonaniu Boba Gale'a (scenarzysta "Powrotu do przyszłości") i Alexa Maleeva, a potem będzie tylko lepiej, a im bliżej końca to już w ogóle najlepsiej ;). Finał to już Greg Rucka w szczytowej formie (Joker przełamujący czwartą ścianę z Dixonem bawi mnie do dziś). Pewnie, że tak masywny crossover to historie lepsze i gorsze, ale to co przed Wami to najlepsze gackowydarzenie w historii postaci (no może jeszcze "Bruce Wayne: Fugitive") - póki co nic lepszego nie stworzono.

I racje ma michał81, że zarówno "The Dark Knight Detective" jak i "Caped Crusader" to zbiory komiksów o bardzo różnym poziomie. Grant zazwyczaj dawał radę (ale nie zawsze - "Mud pack" jest fatalne), natomiast w obu tych edycjach są zebrane takie fabularne potworki, że nawet obecnie pisującym agentom W.O.K.E. zdarza się czasem wymyślić coś lepszego. :D   
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
I już nigdy nie mogli rozróżnić
Co dobre, co złe

Nie daj, nie daj ręki swej
Nie daj, nie daj duszy swej

Houk "Pułapka"

Offline Takesh

« Odpowiedź #3871 dnia: Śr, 05 Czerwiec 2024, 12:54:26 »
Mamy jeszcze w tym stylu wydania zbiorcze przygód Tima Drake'a, czyli trzeciego Robina. Zaczyna się oczywiście kilkoma numerami Alana i Norma, które były i u nas, ale i inne też tam są. Taka kompletna kolekcja, jak Caped Crusader i Dark Knight Detective.

Więc jeśli kiedyś by cofnęli się w chronologii Gacka, to przy okazji można by te zbiorcze wydać. Oczywiście początek, bo potem mamy powtórzone numery z crossoverów, które już u nas były lub będą, więc musieliby powycinać, żeby nie było jęczenia o dublach...

W sumie Azrael i jego seria pisana przez O'Neila też jest fajna, ale to nie wierzę, że wydadzą. Pominęli dużo dobra w postaci chociażby historii Moencha i Kelley'ego, dlatego nie wierzę w te pozostałe...

Online michał81

« Odpowiedź #3872 dnia: Śr, 05 Czerwiec 2024, 14:58:29 »
@Takesh fajnie by było jakby Egmont był skłonny wydać coś więcej z komiksów co nie jest Batmanem. Może dobra sprzedaż Nightwinga Taylora mogła by coś ruszyć z serii bat-rodziny, ale przecież takie Ptaki Nocy są w zawieszeniu, nie wiadomo czy będą dalej konynuowane. Wcześniejsza seria Nightwinga z Odrodzenia też nie dojechała do runu Taylora (plus taki, że run został zamkniety). Catwoman Brubakera cały czas się nie wyprzedała, co może stawiać pod znakiem zapytanie wznowienia Rzymskich Wakacji/ Jedynie co jest pewnym jak śmierć i podatki, to że będzie wydawany Batman na miękko, na twardo, w Deluxach i Noirach.

Offline Juby

« Odpowiedź #3873 dnia: Śr, 05 Czerwiec 2024, 16:06:33 »
fajnie by było jakby Egmont był skłonny wydać coś więcej z komiksów co nie jest Batmanem.
Mam lepszy pomysł. Mogliby olać resztę i zwiększyć ilość komiksów z Batmanem.

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

Online michał81

« Odpowiedź #3874 dnia: Śr, 05 Czerwiec 2024, 16:48:26 »
Mam lepszy pomysł. Mogliby olać resztę i zwiększyć ilość komiksów z Batmanem.
Przecież oni już to zrobili.

Offline Juby

« Odpowiedź #3875 dnia: Śr, 05 Czerwiec 2024, 17:04:16 »
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

Offline Juby

« Odpowiedź #3876 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 10:26:45 »
W nawiązaniu do mojej wczorajszej analizy wklejam link do wspomnianej recenzji Długiego Halloween z DC Deluxe.

https://www.batcave.com.pl/komiksy-polska-2024/batman-dlugie-halloween/#1

Gdyby komuś nie chciało się czytać całości (do czego oczywiście zachęcam!) podsumuję, że maksymalna ocena dotyczy samego komiksu, a nie wydania Egmont - temu jednak odjąłbym pół punktu za brak numeracji stron, kilku dodatków z poprzednich wydań i słabszą okładkę / brak grafiki pod obwolutą... choć zdaję sobie sprawę, że prawie wszystko to nie było zależne od nich, tak samo jest w amerykańskim Deluxe Edition z 2021. Niemniej, według mnie jest to najlepsze wydanie TLH w naszym kraju. Jakość oryginalnych materiałów/druku u Muchy była zła, WKKDC miało najgorsze "liternictwo", było niepotrzebnie podzielone na dwa domy (Hachette pewnie wydałoby to w jednym) i praktycznie pozbawione dodatków z samego komiksu, NOIR z kolei wydano z wpadkami (i w ogóle nie przepadam za czarnobiałymi wersjami komiksów, które oryginalnie wydane były w kolorze), a więc można by rzec do czterech razy sztuka. Mimo kilku braków jest to najlepsza edycja do tej pory.

edit:
Zapomniałem jeszcze wspomnieć - porównania Mucha vs. WKKDC dokonywałem na podstawie dodruku Muchy z 2014 roku. Jeśli ktoś posiada pierwszy rzut z października 2013 niech zerknie u siebie czy też to tak wyglądało, bo może po prostu ja mam taki skopany egzemplarz.
« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Czerwiec 2024, 11:28:04 wysłana przez Juby »

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #3877 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 11:56:06 »
Hachette w życiu nie wydałoby tak grubego komiksu w jednym tomie. Ich najgrubszy komiks miał chyba 230 stron a Long Halloween miało powyżej 300 stron.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3878 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 12:22:24 »
Hachette w życiu nie wydałoby tak grubego komiksu w jednym tomie. Ich najgrubszy komiks miał chyba 230 stron a Long Halloween miało powyżej 300 stron.

Aquaman. Kroniki Atlantydy (Bohaterowie i Złoczyńcy DC – tom 43) - 326 str.

Wiec tak ...

Offline Juby

« Odpowiedź #3879 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 12:23:00 »
Do your own research, Tymon. W kolekcji DC Bohaterowie i Złoczyńcy jest sporo tomów po 280-300 stron, a tom 43. Aquaman: Kroniki Atlantydy miał aż 328 stron (w planach jest też Batman z lat 80. +320 stron). The Long Halloween, które oryginalnie bez żadnych dodatków i okładek miało 338 stron (361 z okładkami i blankami) też daliby radę wydać w całości.
« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Czerwiec 2024, 12:25:59 wysłana przez Juby »

Offline Takesh

« Odpowiedź #3880 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 17:30:52 »
Trochę więcej informacji o Ostatnim Halloween, w tym okładki. Tim zdążył kilka zrobić i, oczywiście, wyglądają super!

https://www.cbr.com/dc-batman-the-last-halloween-first-look/

« Odpowiedź #3881 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 18:45:44 »
Widzę kolega ma stare informacje o Hachatte  ::) New Teen Titans: Terminator and Trigon - 292 strony, Vigilante, Green Lantern: Space Sector 2814, Birds of Prey: Manhunt (or beginnings), Batman: Gotham Nights - 280, Underworld Unleashed - 296, oba tomy Infinte Crisis - 272, Justice League of America: Endings & Beginnings - 288, Booster Gold:The Big Fall - 296, Batman: Nocturna/Night Thief Saga - 320
Duża zasługa w tym redaktora Nicka Jonesa który bardzo sensownie składa tomy i nie patrzy na obszerność tomu  :D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3882 dnia: Pn, 15 Lipiec 2024, 18:52:50 »
Nikt wam nie broni zacząć uczyć się włoskiego.

Jeśli chodzi o komiks Batman/Dylan Dog, to po przeczytaniu stwierdzam, że to nie dla mnie. W sumie gdyby go podmienić na Constantine'a to nie byłoby różnicy. Batman pisany przez Recchioniego ma kij w tyłku i całkiem jest out of character. Tutaj śmierć jest jeszcze bardziej trywialna i pomijalna, przez co stawka w ogóle mnie nie obchodzi. Żal tylko tych kilkudziesięciu anonimowych ofiar, które giną, a Batman stoi. W rysunkach tylko twarze są ładnie zrobione a cała reszta to pastelowe maziaje - również nie mój styl.

Dałem szansę, a komiks jej nie wykorzystał. Do zapomnienia.

Online michał81

« Odpowiedź #3883 dnia: Pn, 15 Lipiec 2024, 19:02:46 »
Bazyl jak już masz zamiar pisać opinie o komiksie to nie cytuj kogoś wypowiedzi dotyczącej całkiem czegoś innego. Naprawdę nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, tym bardziej że wyciąłeś to czego dotyczyła, to jest zwykłą manipulacją, nie wiem do czego mającą prowadzić. Dodam, że jest dostępne wydanie angielskie, więc kolejny raz wychodzisz na ignoranta i błazna.

Do twojej wiedzy: Batman/Dylan Dog to jest elseworld DC, więc Batman może się tam zachowywać jak widzi to autor. Jakoś takich bzdur nie pisałeś w przypadku tomów, który wychodziły w kolekcjach np. w Dynastii mrocznego rycerza.
« Ostatnia zmiana: Pn, 15 Lipiec 2024, 20:28:30 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3884 dnia: Wt, 16 Lipiec 2024, 10:51:58 »
Bo Dynastia Mrocznego Rycerza była dobrym Elseworldem. Sprawnie napisanym, ciekawym, dobrze opowiedzianym i narysowanym. W crossie z Dylan Dogiem ja tego nie zauważyłem.