Autor Wątek: Batman Noir - ankieta  (Przeczytany 121308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Itachi

• Gość
Odp: Batman Noir - ankieta
« Odpowiedź #255 dnia: So, 20 Lipiec 2019, 10:11:48 »
1) Specjalnie wydzieliłem wątek o kolekcji Noir, aby nie pisać w tym Batmanowym. Chcesz poczytać o kolekcji? Wchodzisz tutaj. Jak chcesz poczytać na wszystkie inne masz standardowy temat. Jeśli nie chcesz tego czytać, to po cóż to robisz?

2) Stwierdzenie

I tak te komiksy będą osiągały na rynku wtórnym za kilka lat jakieś astronomiczne ceny jak będziesz chciał sprzedać.

sugeruje jakbyś znał nakład. Moim zdaniem Noir przeciera szlaki. Do tej pory rzeczy droższe, skierowane do kolekcjonerów i zamożniejszych fanów miały nakłady dostosowane do rynku. Szninkiel w nakładzie 800 sztuk już nie chodził na allegro po wyprzedaży drożej jak to miało miejsce przy Thorgalu, gdzie chwilę po można było zyskać podwójną przebitkę. To w pewnym stopniu pokazuje ile na rynku polskim jest fanów sięgający głębiej do portfela. Jeśli Egmont przebije (a jestem o tym przekonany) nakład Szninkla to wątpię aby w przyszłości można było zbić na tym kokosy. Popatrz ile na ten moment jest aukcji Throgala/Szninkla i jak sami sprzedający zaniżają cenę aby tylko sprzedać. Na początku wszystko wystawianie było na +1500 zł +1200 zł, a teraz spokojnie można kupić taniej. Rynek zweryfikował.

3) I na koniec rodzynek. Jeśli dla Ciebie oszczędność 270 zł (bo o tyle już różniły się oferty) jest równoznaczne z brakiem myślenia, lub jak lepiej to zapewne ująłeś "wyłączeniem mózgu" to gratuluję. Forum jest od wymiany poglądów, można się ze sobą zgadzać lub nie, ale w sumie dobrze to ujął Szekak, co dwa trzy dni pojawia się nowy temat do dyskusji. Sklepy zaczynają działać, Egmont milczy, a fani dyskutują :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #256 dnia: Śr, 24 Lipiec 2019, 09:33:15 »
Tak sobie myślę, że jest coraz bardziej prawdpodobne, że Batman Noir nie będzie dostępny w tych wszystkich sklepach które go sprzedają, bo skoro do tej pory gildia która jest najbardziej ogarniętym sklepem nie wprowadziła Batmana Noir do swojej oferty, to tym bardziej inne sklepy nie powinny tego robić.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Koora

« Odpowiedź #257 dnia: Śr, 24 Lipiec 2019, 16:45:45 »
Pojawiło się też na Gildii: https://www.gildia.pl/komiksy/404996-batman-noir-pakiet
Cena 552.

Offline Szekak

« Odpowiedź #258 dnia: Śr, 24 Lipiec 2019, 17:03:11 »
Ok, Gildia to już jest wiarygodny sklep i jak mówią, że będą mieć to znaczy, że będą.

Online Pocztar

« Odpowiedź #259 dnia: Śr, 24 Lipiec 2019, 17:07:41 »
Gildia na luziku sprzedaje z rabatem ;)
https://www.gildia.pl/komiksy/404996-batman-noir-pakiet

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #260 dnia: Śr, 24 Lipiec 2019, 17:45:53 »
Trzy powyższe posty są strasznie zabawne. Szekak jest jak ta chorągiewka na wietrze i co chwilę zmienia kierunek.

550 zł to może nie jest 470 które oferują niektóre inne sklepy. Ale jeśli dostawa byłaby pewna, to ktoś kto nie miał tych komiksów, albo lubi powiększone b&w może się już poważnie zastanowić. Sierpień już za tydzień.

Offline Szekak

« Odpowiedź #261 dnia: Śr, 24 Lipiec 2019, 17:48:55 »
Bazyl, czy ty masz jakiś problem? O co ci teraz konkretnie chodzi? Rano nie było oferty na gildii i na tej podstawie sobie domniemywałem co to może oznaczać, teraz oferta się pojawiła, ale moje przypuszczenia w pewnej mierze podtrzymuję - skoro gildia dopiero teraz dała to do oferty, to teraz dopiero dostała potwierdzone info ile sztuk dostanie, ergo inne sklepy wstawiały zestaw do swojej oferty tego nie wiedziąc, więc myślę, że nie zrealizują wszystkich zamówień o ile zrealizuja jakiekolwiek na ten pakiet, bo rabat na gildii jest mniejszy niż przy innych pozycjach, co też sugeruje, że na innych warunkach jest dystrybuowany ten zestaw, czego inne sklepy nie uwzględniły. I gdzie tu ta chorągiewka? Bo rano jak nie było w sklepie gildii pakietu to stwierdziłem, że go nie ma, a jak się pojawił, to stwierdziłem, że jest? Weź ty się Bazyl czasem zastanów co piszesz.
« Ostatnia zmiana: Śr, 24 Lipiec 2019, 18:18:01 wysłana przez Szekak »

Offline radef

« Odpowiedź #262 dnia: Śr, 24 Lipiec 2019, 19:35:14 »
ergo inne sklepy wstawiały zestaw do swojej oferty tego nie wiedziąc, więc myślę, że nie zrealizują wszystkich zamówień o ile zrealizuja jakiekolwiek na ten pakiet, bo rabat na gildii jest mniejszy niż przy innych pozycjach, co też sugeruje, że na innych warunkach jest dystrybuowany ten zestaw, czego inne sklepy nie uwzględniły.
Egmont po prostu umieścił informację o pakiecie "Batman Noir" w hurtowni. Skąd sklepy miały wiedzieć, że jest to inny komiks niż reszta, skoro prawdopodobnie taka informacja tam się się pojawiła. Jest to oczywisty błąd Egmontu.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline misiokles

« Odpowiedź #263 dnia: Śr, 24 Lipiec 2019, 19:43:16 »
A jeśli się pojawiła?

Offline Szekak

« Odpowiedź #264 dnia: Śr, 24 Lipiec 2019, 19:45:24 »

Egmont po prostu umieścił informację o pakiecie "Batman Noir" w hurtowni. Skąd sklepy miały wiedzieć, że jest to inny komiks niż reszta, skoro prawdopodobnie taka informacja tam się się pojawiła. Jest to oczywisty błąd Egmontu.
Nie wiem czyja wina, wiem, ze Gildia tego nie sprzedawala normalnie tylko wiedziala zeby sie wstrzymac do czasu az dostana info ile sztuk beda mieli do dyspozycji, wiec albo sama sie domyslila, albo bylo jakies info od Egmontu tylko czesc sklepow sie zgapila.
« Ostatnia zmiana: Śr, 24 Lipiec 2019, 19:47:24 wysłana przez Szekak »

Offline radef

« Odpowiedź #265 dnia: Śr, 24 Lipiec 2019, 23:31:51 »
Nie wiem czyja wina, wiem, ze Gildia tego nie sprzedawala normalnie tylko wiedziala zeby sie wstrzymac do czasu az dostana info ile sztuk beda mieli do dyspozycji, wiec albo sama sie domyslila, albo bylo jakies info od Egmontu tylko czesc sklepow sie zgapila.
Tylko że Gildia to księgarnia specjalistyczna. Zwykłe księgarnie wrzucają po prostu to co hurtownia im prześle, że jest lub będzie dostępne. Naprawdę, nie ma szans by sprawdzano wiarygodność danych o każdej książce, jak na rynek trafia co najmniej kilkaset pozycji miesięcznie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline celtic

« Odpowiedź #266 dnia: Cz, 25 Lipiec 2019, 08:49:00 »
Właśnie anulowałem swoje zamówienie z Egmontu.
Zbyt duża dezinformacja ze strony wydawnictwa jak i od Pani Miluty. Limitowany nakład miał się skończyć w kilka dni, a tu cały czas dostępny na stronie sklepu. Pojawiające się pakiety w innych miejscach świadczą że nakład będzie limitowany ale duży i nie sprzedaje się za dobrze u samego wydawcy. Zamówiłem z innego źródła taniej. Jeśli nie dostanę, to cóż, płakać nie będę, wszystkie te komiksy już mam.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Bender

• Gość
« Odpowiedź #267 dnia: Cz, 25 Lipiec 2019, 09:07:21 »
No ale to trochę naiwne spodziewać się, że taki kolos jak Egmont wyda coś w nakładzie 500 egz. Kaman.. :D  Przecież od razy było oczywiste, że nakład bedzie duży, tylko jadą na hajpie popularności ostatnich limitowanych edycji po to żeby napić sobie szybką sprzedaż z dużym zyskiem we własnym sklepie.

Z drugiej strony kupowanie TYLKO dlatego, że jest limitowane? To już bardziej biznesowe niż hobbystyczne podejście. Ale kto co lubi, wiadomo.

Offline Szekak

« Odpowiedź #268 dnia: Cz, 25 Lipiec 2019, 09:13:45 »
Artbooka Thorgala wydali 800 egzemplarzy cos mi swita, a byl duzo tanszy niz taki pakiet, tylko nie pamietam czy tez byl reklamowany jako limitowany...

Bender

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: Cz, 25 Lipiec 2019, 09:39:17 »
W sumie racja. Zapomniałem o tym artbooku.