Autor Wątek: Batman Noir - ankieta  (Przeczytany 134254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Motyl

• Gość
Odp: Batman Noir - ankieta
« Odpowiedź #375 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 20:53:03 »

« Odpowiedź #376 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 20:59:59 »
I co, tak niby pięknie to wygląda w czerni i bieli? Bo w/g mnie dupy nie urywa, czego jakby trochę się spodziewałem.

« Odpowiedź #377 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 21:08:46 »
Następnym razem odpuszczę, sobie tę dupę. Zapomniałem, że to może być słowo-klucz. Tak czy inaczej, wrażenia jakiegoś na mnie to nie robi i tak jakby widać, że całość będzie o wiele bardziej w bieli niż w tej czerni.

Offline Gazza

« Odpowiedź #378 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 21:09:48 »
I co, tak niby pięknie to wygląda w czerni i bieli? Bo w/g mnie dupy nie urywa, czego jakby trochę się spodziewałem.
Czy w cz/b, czy w kolorze - graficznie ten tytuł to dla mnie zawsze koszmarek.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #379 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 21:15:24 »
Moim zdaniem tylko Long Halloween i Killing Joke maja sens w BW. Z naciskiem na drugi tytuł. Miller wypada naprawdę słabo, a Hush jest przegadany i płaski w bw

« Odpowiedź #380 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 21:15:30 »
  Nie to ładne co ładne, tylko co się komu podoba. Ja akurat lubię bazgraninę Millera, ale to tutaj wygląda jakby praktycznie "wylano" z tego kolory i tyle.

Tu się akurat zgodzę, Długie Halloween od początku wyglądało, że byłoby dobre w cz-b, tam od początku jest mnóstwo czerni, sporo cienia i jednolite ciemne plamy. A Bolland mocno przykładał wagę do detali i używał mnóstwa kresek, bez kolorów to może być nawet bardziej widoczne. Jim Lee to encyklopedyczna definicja rysunku superhero tam bez mnóstwa kolorów nie obleci.
« Ostatnia zmiana: Pt, 02 Sierpień 2019, 21:22:31 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline mack3

« Odpowiedź #381 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 21:48:53 »
Moim zdaniem tylko Long Halloween i Killing Joke maja sens w BW. Z naciskiem na drugi tytuł. Miller wypada naprawdę słabo, a Hush jest przegadany i płaski w bw
Ja z kolei byłem (i jestem) przekonany, że z tych 4 "głównych" komiksów najmniej straci na odkolorowaniu właśnie Powrót Mrocznego Rycerza.
Co nie znaczy, że LH czy KJ będą wyglądały gorzej - nie, będą wyglądały lepiej niż "Powrót" tylko, że różnica względem wersji kolorowej in minus będzie moim zdaniem większa.

No i warto zauważyć, że ocena wyglądu komiksu na podstawie zdjęć... i to zdjęć zaledwie 3 planasz (+ 4 okładek, które akurat wyglądają spoko) "trochę" mija się z celem.

W każdym razie powtórzę moją śpiewkę, że strasznie żałuję, że E nie wydał zamiast tych cz-białych rzeczy wersji Absolute tych komiksów (Absolute KJ jest np. w obu wersjach kolorystycznych).

« Odpowiedź #382 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 22:01:49 »
Tak po prawdzie oglądałem na youtube jak te komiksy wyglądają. Nie wiem, to po prostu może kwestia jakichś moich oczekiwań, spodziewałem się jakby, że te komiksy będą "przemalowane" od nowa, że będą przez jakiegoś inkera edytowane. A tam czarno jest dokładnie tam gdzie było czarno w oryginale. Mi z tych filmików wyglądało jakby to były dokładnie te same komiksy, tylko pozbawione kolorów innych niż czerń.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #383 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 22:10:25 »
(Absolute KJ jest np. w obu wersjach kolorystycznych).

Ja właśnie z tego powodu cieszę się, że wydają w b/w  ;)

Nie znam na superhero w ogóle. Ale na kilka rzeczy naprawdę miło się patrzy. Killing Joke jest jedym z tych tytułów. I czystej ciekawości i szacunku dla pracy jaką Bolland w to włożył chętnie kupiłem też bw tylko po to, by podziwiać na warsztat.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #384 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 22:17:03 »
To są dokładnie te same komiksy, tylko pozbawione kolorów innych niż czerń  ;)

Nie jestem przeciwnikiem takiego wydawania, w czasach TM-Semic dzięki zabiegowi usunięcia kolorów udało się zmieścić 2-3 razy więcej materiału w jednakowej cenie co zwykłe zeszyty (mam tu na myśli czarno-białe Punishery). W czasach Mandragory w cenie nieco zaporowej, ale niekoniecznie względem ilości materiału, wydawane były Essentiale, gdzie inne wydania w twardej okładce z tamtych czasów to np. Kingdom Come, materiału 2-3 razy mniej a cena wyższa... Więc tak, jestem za tym, aby było wydawane jak najwięcej, może być na gorszym papierze, nawet brak koloru bym przeżył (w przypadku starych Marveli nawet tego nie odczuwam, gorzej z nowymi komiksami by było...), o ile w jednakowej cenie mógłbym kupić ogólnie więcej. I zgadzam się z ewentualnym posądzeniem o uogólnianie - każdy przypadek jest inny, powyższe to tylko moja opinia oparta na przykładach. A co do Batmana Noir - już nieraz pisałem, że fajna sprawa, ale nie na tyle, żeby mogła mnie interesować, może w okazyjnej cenie jako ciekawostka.

Przy okazji - każdy z nas może zrobić sobie wersję Noir każdego komiksu (tuszowanego), i nie mam tu na myśli cz-b wydruku  :) Jest to robota na kilka sekund w PS (odsyłam do terminu "progowanie").

« Odpowiedź #385 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 22:53:14 »
No to pozbawione kolorów w których pozostawiono tylko nie-kolor czerń.

W tych Punisherach to na niektórych obrazkach nie było widać co się znajduje. Ja tam zachwycony specjalnie nie byłem, takim wydawaniem, one były zresztą droższe o ile dobrze pamiętam.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #386 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 23:03:15 »
Przy okazji - każdy z nas może zrobić sobie wersję Noir każdego komiksu (tuszowanego), i nie mam tu na myśli cz-b wydruku  :) Jest to robota na kilka sekund w PS (odsyłam do terminu "progowanie").

I nie ma to zupełnie nic wspólnego z prawdziwą wersją b/w bo dostaniesz uśredniony czarno biały obraz a nie odseparowany czarny tusz. To dwa zupełnie inne obrazki. Chyba, że komiks będzie pokolorowany ledwo-ledwo to wtedy może będzie blisko.

Offline Arion Flux

« Odpowiedź #387 dnia: Pt, 02 Sierpień 2019, 23:22:38 »
A to nie jest tak z tym progowaniem, że jak się próg ustawi na zerową (ew. bliską zeru) luminancję, to wszystko co nie jest czernią, która z definicji ma luminancję zerową, zostanie wycięte i zastąpione np. bielą?
« Ostatnia zmiana: Pt, 02 Sierpień 2019, 23:29:05 wysłana przez KukiOktopus »

Offline parsom

« Odpowiedź #388 dnia: So, 03 Sierpień 2019, 00:46:34 »
Czerń nie jest kolorem.

Ale tylko ta pochłaniająca 100% światła. Czyli w praktyce - jest kolorem. W przypadku części komiksów nawet bardzo kolorowym kolorem.

Offline Szekak

« Odpowiedź #389 dnia: So, 03 Sierpień 2019, 06:07:53 »
Kocham to forum. :D
« Ostatnia zmiana: So, 03 Sierpień 2019, 06:13:02 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.