Autor Wątek: Batman - Kolekcja Hachette  (Przeczytany 16170 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dmlakers1

Odp: Batman - Kolekcja Hachette
« Odpowiedź #90 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 00:10:47 »
W Rzeszowie test jest.To co,odpalamy akcję kolekcja Batmana?Jutro mogę się przejść po salonikach prasowych
Chętnie bym u ciebie zamówił ten pierwszy tom ale również (a nawet bardziej) tom drugi tego testowego rzutu. Oczywiście jeśli to by nie było dla ciebie problemu?

Offline elesshar

« Odpowiedź #91 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 01:18:41 »
No tylko ponownie, Batman u nas jest na tyle wydawany w dużeh ilości, i będzie nadal, że zwyczajnie nie czuję, żeby ta kolekcja wyszła z fazy testu, skoro Spider-Man który tak u nas popularny nie wyszedł z tej fazy, a przecież wtedy aż tak dużo tytułów z nim nie było, to co dopiero Batman którego od groma można kupić z nim tytułów od ręki w każdej księgarni internetowej?

Wydaje mi się, że Batman jest popularniejszy wśród ludzi spoza bańki komiksowej. To oczywiście przykład anegdotyczny, ale sporo moich znajomych zna np. trylogię Nolana czy film z 2022 roku, a nie z przygód Pająka nie widziała nic lub najwyżej same filmy Raimiego.

Za to patrząc na filmowy box-office to widać ogromną siłę i stabilną popularność Gacka na przestrzeni lat. Od filmów Burtona po filmy Nolana, które biły rekordy najlepszej oglądalności ekranizacji komiksów w Polsce. Trzecia część trylogii to blisko 700 tys. widzów, podobny wynik zrobiło kilka lat później Lego Batman. Batman z 2022 roku to blisko milion (wg mnie imponujący wynik jak na trzygodzinny kryminał, w którym wodotrysków jest, jak na lekarstwo). Dość powiedzieć, że filmowo Spider-Many z Hollandem (nie mówiąc o wcześniejszych) nie potrafiły przebić tych wyników do No Way Home (a po drodze były przecież fragmentem gigantycznej machiny MCU + w obsadzie gwiazdy młodego pokolenia), które zrobiło imponujące 1,9 mln widzów. Kapitalny wynik, ale tutaj mieliśmy do czynienia bardziej z kinowym eventem napędzanym furą nostalgii i wielką pompą ze spotkania trzech aktorów, którzy odgrywali Petera. Z tego powodu uważam, że ten wynik nie musi oddawać rzeczywistej popularności Spider-Mana w Polsce. Tu też ciekawym asumptem jest Joker z 2019 roku, który też wykręcił 1,9 mln widzów. Postać powiązana z Batmanem, a sam film spoza wszelkich uniwersów zrobił absurdalny wynik. Ale to tak na marginesie.

Można się zastanawiać, co byłoby z kolekcją Spider-Mana, gdyby wyszła pod koniec 2021 roku/początku 2022, gdy brylowało No Way Home, a nie w 2019 roku. Też to pewnie pytanie do mądrzejszych głów - jak się przez te lata zmienił rynek itd. Czysto obserwacyjnie - na podstawie własnych baniek w mediach społecznościowych widzę, że zrobiło się głośno o kolekcji Batmana (głośniej niż np. o Must Have marvelowskim) i byłbym w zasadzie zdziwiony, gdyby się nie przyjęła.

Czy sam coś bym z niej wziął? Oczywiście. Patrząc po opublikowanych we Włoszech komiksach, to na szybko znalazłem 13 z 43 wydanych tytułów. Może doszłoby kilka innych, gdybym bardziej porównał, to co było wydane przez Eaglemoss czy wcześniej Hachette. Są kolejne elementy runu Morrisona, Heart of Hush, ale moją uwagę bardziej przykuły zamknięte historie - The Knight Zdarsky'ego, trylogia z Draculą, The Detective Taylora, Noel. A też skoro u nas miałoby być 100 tomów, to byłaby nadzieja na więcej tego typu wydań z poprzednich lat.

Konkludując - jeśli się przyjmie, wspaniale, wybrane tytuły bez wątpienia wezmę, a jak mi batmanowe serce weźmie górę, to pewnie i bym prenumerował. Ostatecznie się pomylę i się nie przyjmie? Też spoko, bo i tak mam jeszcze gromadę batmanowych tytułów do przeczytania/powtórzenia.

« Odpowiedź #92 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 02:06:34 »
Racja, zgadzam się całkowicie co do Batmana.
Spider-Man ogólnie w dużej mierze to fani z pokolenia tm-semica, była to jedna z pierwszych postaci Marvela jaką wtedy polski czytelnik mógł się zapoznać - na tej samej zasadzie jest sentyment do Batmana również, ale i Punishera.

Batman filmowy też można powiedzieć zawsze był na przyzwoitym poziomie (no może poza tym Snydera), Spider-Man równie, Amazingi ogólnie zbierały mieszane opinie, Spider-Man Hollanda jest specyficzny i na początku był mocno infantylny i był związany ze Starkiem - zwyczajnie starszej widowni mogło się to nie spodobać, bo to nie był Pająk jakiego znali z semica.

Oczywiście mówię o Polsce, bo jak jest zza granicą to inna para kaloszy.

Generalnie mam podobnie co ty, uwielbiam Batmana, ale pewnie będę bym brał tytuły zamknięte i które Egmont raczej nie wyda, a jeśli wyda go sprzedam i sobie wymienię. Części runów typu Morrison brać nie będę, bo już sole poczekać aż Egmont to porządniej wyda.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #93 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 06:54:26 »
Na oficjalnej stronie już poprawiono, że tomy będą wychodzić co dwa tygodnie, a nie co tydzień, a także to, że kolekcja planowana jest nie na 120 tomów, a na... 100. Czyli tak czy się więcej niż w innych krajach Europy (60). No ciekawe, bo to oznacza, że może nas czekać sporo miłych niespodzianek (wincyj klasyki i komiksów, których nie wydał Egmont) :)
tylko inne kraje Europy dostały dodatkowe tomy w prenumeracie (np. w Niemczech) które u nas pewnie wejdą do normalnej dystrybucji

Offline Crono

« Odpowiedź #94 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 09:18:41 »
Spider-Mana to pewnie Egmont zablokował swoimi epikami 😀

Offline eyesore

« Odpowiedź #95 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 09:28:17 »
Spider-Mana to pewnie Egmont zablokował swoimi epikami 😀
no właśnie trochę tak mi się  też wydaje, + bieżące wydania, + różne historie również od Muchy, + ultimate całe
w Epicach wychodzi i wyszło praktycznie wszystko co najważniejsze i kolekcja była by pewnie w 80-90% dublem, oczywiście nie sprawdzałem tego dokładnie więc "wydaje mi się"  ;)

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #96 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 09:42:34 »
Batman daje wydawcy dużo większe możliwości niż Spiderman. Czas debiutu, ilość serii i przede wszystkim one-shotów, którymi ta postać stoi. Parker to biedak przy Waynie.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #97 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 10:11:22 »
W Rzeszowie test jest.To co,odpalamy akcję kolekcja Batmana?Jutro mogę się przejść po salonikach prasowych🤗

Gdzie konkretnie widziałeś?
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Piterrini

« Odpowiedź #98 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 10:52:59 »
Chwila, konsensus forumowy był taki, że to lunatyk zasabotował Spider-Mana

Mój sceptycyzm odnosił się do tego, że po prostu wg mnie tak estetycznie "DKR" dostarcza więcej przyjemności z lektury, gdy czytaliśmy już wcześniej inne komiksy z Batmanem (...) Dlatego gdybym planował kolekcję jako coś dla mniej doświadczonych komiksiarzy (a z uwagi na liczbę dubli to będzie chyba jej główna rola), to po prostu przesunąłbym akurat ten tom na trochę późniejsze miejsce na liście.
Ciekawe co by było jakby zaczęli od Zabójczego żartu ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #99 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 10:55:05 »
Ciekawe co by było jakby zaczęli od Zabójczego żartu ;)
Zabójczy Żart i tak jest na liście tytułów wiec jak kolekcja wyjdzie to pewnie będzie.

Offline SawiK

« Odpowiedź #100 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 11:06:38 »
W Lubuskim w okolicach Zielonej Góry a Świebodzinem mamy start testu Bat_kolekcji:

Offline Juby

« Odpowiedź #101 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 11:43:44 »
@SawiK
Mogę wrzucić twoje video na BatCave? Ew. sam się zalogujesz i tam wrzucisz w odpowiednim temacie na forum?

Zabójczy Żart i tak jest na liście tytułów wiec jak kolekcja wyjdzie to pewnie będzie.
Niekoniecznie. Jak pokazał przykład Wrogów publicznych w Bohaterowie i złoczyńcy DC, Hachette dokonuje zmian jeśli coś było na polskim rynku wydane wielokrotnie i jest ogólnie dostępne. Równie dobrze zamiast Zabójczego żartu mogą wybrać któryś tomów dodatkowych z niemieckiej rozpiski (One Bad Day o innym łotrze). To samo w przypadku Roku pierwszego i Długiego Halloween (choć akurat chciałbym aby je wydali ponownie).

Kolekcja ma już swój dział na BC jakby co: https://www.batcave.com.pl/batman-kroniki-mrocznego-rycerza/

« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Kwiecień 2026, 11:51:46 wysłana przez Juby »

Offline warka

« Odpowiedź #102 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 12:10:57 »
Wydaje mi się, że Batman jest popularniejszy wśród ludzi spoza bańki komiksowej. To oczywiście przykład anegdotyczny, ale sporo moich znajomych zna np. trylogię Nolana czy film z 2022 roku, a nie z przygód Pająka nie widziała nic lub najwyżej same filmy Raimiego.

Za to patrząc na filmowy box-office to widać ogromną siłę i stabilną popularność Gacka na przestrzeni lat. Od filmów Burtona po filmy Nolana, które biły rekordy najlepszej oglądalności ekranizacji komiksów w Polsce. Trzecia część trylogii to blisko 700 tys. widzów, podobny wynik zrobiło kilka lat później Lego Batman. Batman z 2022 roku to blisko milion (wg mnie imponujący wynik jak na trzygodzinny kryminał, w którym wodotrysków jest, jak na lekarstwo). Dość powiedzieć, że filmowo Spider-Many z Hollandem (nie mówiąc o wcześniejszych) nie potrafiły przebić tych wyników do No Way Home (a po drodze były przecież fragmentem gigantycznej machiny MCU + w obsadzie gwiazdy młodego pokolenia), które zrobiło imponujące 1,9 mln widzów. Kapitalny wynik, ale tutaj mieliśmy do czynienia bardziej z kinowym eventem napędzanym furą nostalgii i wielką pompą ze spotkania trzech aktorów, którzy odgrywali Petera. Z tego powodu uważam, że ten wynik nie musi oddawać rzeczywistej popularności Spider-Mana w Polsce. Tu też ciekawym asumptem jest Joker z 2019 roku, który też wykręcił 1,9 mln widzów. Postać powiązana z Batmanem, a sam film spoza wszelkich uniwersów zrobił absurdalny wynik. Ale to tak na marginesie.

Można się zastanawiać, co byłoby z kolekcją Spider-Mana, gdyby wyszła pod koniec 2021 roku/początku 2022, gdy brylowało No Way Home, a nie w 2019 roku. Też to pewnie pytanie do mądrzejszych głów - jak się przez te lata zmienił rynek itd. Czysto obserwacyjnie - na podstawie własnych baniek w mediach społecznościowych widzę, że zrobiło się głośno o kolekcji Batmana (głośniej niż np. o Must Have marvelowskim) i byłbym w zasadzie zdziwiony, gdyby się nie przyjęła.

Czy sam coś bym z niej wziął? Oczywiście. Patrząc po opublikowanych we Włoszech komiksach, to na szybko znalazłem 13 z 43 wydanych tytułów. Może doszłoby kilka innych, gdybym bardziej porównał, to co było wydane przez Eaglemoss czy wcześniej Hachette. Są kolejne elementy runu Morrisona, Heart of Hush, ale moją uwagę bardziej przykuły zamknięte historie - The Knight Zdarsky'ego, trylogia z Draculą, The Detective Taylora, Noel. A też skoro u nas miałoby być 100 tomów, to byłaby nadzieja na więcej tego typu wydań z poprzednich lat.

Konkludując - jeśli się przyjmie, wspaniale, wybrane tytuły bez wątpienia wezmę, a jak mi batmanowe serce weźmie górę, to pewnie i bym prenumerował. Ostatecznie się pomylę i się nie przyjmie? Też spoko, bo i tak mam jeszcze gromadę batmanowych tytułów do przeczytania/powtórzenia.

Bolączką Batmana jest właśnie wspomniana popularność. Co miesiąc Egmont wrzuca coś z Gackiem, dodatkowo niejeden kotlet był już odgrzewany, a premier będzie w tej serii jak na lekarstwo. Z drugiej strony, jeśli ktoś to nieustannnie wznawia i eksploatuje, to widać jest popyt. I lepiej otworzyć jedneastą kawiarnię na rynku niż pierwszą w dzielnicy magazynowej.

Moim zdaniem kolekcja się ukaże również za sprawą wspomnianych osób spoza bańki, które większości planowanych w niej komiksów nie mają jeszcze na półkach. A to, że takich ludzi jest naprawdę sporo, widać po poruszeniu w necie (moim zdaniem gdy puszczali Spidera oddźwięk był nieporównywalnie mniejszy). No i cena - 2 komiksy miesięcznie za w sumie 100 ziko to mniej niż większość użytkowników tego forum wydaje na pojedynczą komiksową nowość.

Ja trzymam kciuki za sukces.

Offline michał81

« Odpowiedź #103 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 14:01:31 »
Niekoniecznie. Jak pokazał przykład Wrogów publicznych w Bohaterowie i złoczyńcy DC, Hachette dokonuje zmian jeśli coś było na polskim rynku wydane wielokrotnie i jest ogólnie dostępne. Równie dobrze zamiast Zabójczego żartu mogą wybrać któryś tomów dodatkowych z niemieckiej rozpiski (One Bad Day o innym łotrze). To samo w przypadku Roku pierwszego i Długiego Halloween (choć akurat chciałbym aby je wydali ponownie).
Jak Hachette kupuje licencje to na określone tomy, nie durzucą nagle innych komiksów, jedynie mogą podmienić na takie jakie mają wypuszczonych w kolekcjach w innych krajach. Wspomniane Tuzy Jokera były częścią kolekcji z innego kraju stąd mogli podmienić. Wywalenie nagle kilku komiksów może być problematyczne bo nie będą mieli czym zastąpić. I sorry ale Powrót Mrocznego Rycerza był też wydany wielokrotnie a poszedł jako pierwszy tom. A patrząc po rozpiskach listy niemieckiej oraz włoskiej to będzie też nasza lista tylko ułożona w innej kolejności, więc tych powtórek będzie dużo (Trybunalski Sów, Noc Sów (to jest rozbite na dwa tomy), Mroczne Zwycięstwo, Ślub, Jestem Gotham itd.)

Offline FDH

« Odpowiedź #104 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2026, 15:54:14 »
Gdzie konkretnie widziałeś?
Mogę powiedzieć gdzie już nie ma bo wykupiłem,w plazie ,w galerii na placu wolności w kiosku na zalesiu,generalnie są w Trafikach i salonikach prasowych w galeriach więc jeszcze Nowy świat ,b1,auchan tam nie byłem bo niepodrodze ale test marvel must have mieli