Autor Wątek: Batman - Kolekcja Hachette  (Przeczytany 16194 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline FDH

Odp: Batman - Kolekcja Hachette
« Odpowiedź #60 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 16:57:54 »
Testowe tomy na pewno kupię, tym bardziej że znowu jest na Podkarpaciu.Liczyłem na jakąś inną kolekcję,nie jestem jakimś wielkim fanem Batmana, DC czy ogólnie superhero.Ale powoli przekonałem się do kolekcji,zawsze znajdzie się tam coś ciekawego albo po prostu nowego czy nieznanego ,nie wszyscy chcą mieć kompletne serie z wszyskimi anualami itp.Wyliczanie dubli półdubli i ćwierćdubli też nie ma większego sensu,to co dla jednych jest dublem dla innych jest nowością bo naprzykład zaczęli przygodę z komiksem później, zresztą nie dogodzi każdemu🤗Jak ktoś chce wziąć udział w teście to mogę się jutro przejść po Rzeszowie, powinno się udać jeszcze coś kupić.

Offline Juby

« Odpowiedź #61 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 17:05:03 »
WolfSazen dobrze mówi, Egmont dba o Batmana u nas na tyle dobrze, że w ciągu tych długich lat wydał i przede wszystkim wyda w następnych latach tyle z Batmanem, że zwyczajnie nie potrzebujemy zajęcia slotu na najbliższe 5 lat kolekcją gdzie może z 15% to byłyby tytuły których Egmont nie wydał/nie wyda.
Kolekcja Batmana planowana jest na 60 tomów = 2 lata wydawania, a nie pięć. A Egmont nie wydał i nie wyda więcej niz 15% z tych komiksów, o czym już pisałem + znaczny procent tego co wydał już nie jest w sprzedaży i ma zero % szans na dodruki, o czym sam Egmont informował.

Juby, zachwycasz się naszym oddziałem, że wydał na pierwszym tom Powrót Mrocznego Rycerza - zacznę od tego, że ten tytuł dostał już tyle wydań, że ciężko zliczyć, to żółte wydał w 2012 roku i od tego czasu dostał paręnaście dodruków, a nawet jeśli znajdzie się parę osób które go jakimś cudem od tych 14 lat nie zdążyły kupić to będę miały Compacta za grosze za miesiąc. Więc czym tu się zachwycać? Komiksem który od lat był do kupienia i każdy fan Batmana miał okazję to kupić w tym czasie?
Ja zliczę. Powrót Mrocznego Rycerza w Polsce był dotąd wydany dwa razy. Policzę jeszcze raz, tak na wszelki wypadek. Jeden plus jeden... tak, dwa razy. Nie było ciężko zliczyć.
Osoby, które zostały fanami komiksów / Batmana w ostatnich miesiącach też miały kupić ten niedostępny na rynku pierwotnym komiks? ::)
Wydanie DC Compact - 39,99 zł (po największych rabatach 23,99 zł). Wydanie Hachette - 14,90 zł. No to które będzie za grosze? Wydawało mi się, że 15 zł to mniej niż 24 zł, ale może coś pokręciłem. W dodatku komiks Franka Millera ma dużo tekstu i nawet 16 paneli na jednej stronie, więc o wiele lepiej będzie się go czytało w standardowym formacie niż w kieszonkowym.
I zachwycałem się wyborem czterech pierwszych tomów, nie tym konkretnym (tym akurat najmniej).

Już nie mówiąc, że to nie jest dobry tytuł na start z Batmanem, Frank pisze i rysuje specyficznie, jeśli kolekcja jest innym targetem niż my, to zwyczajnie świeżak który będzie chciał wejść w komiksowy świat Batmana, to zwyczajnie się od niego odbije jeśli na pierwszy ogień zacznie od właśnie Powrotu. To już lepszą opcją byłby Rok Pierwszy, który jest na liście niemieckiej (chodź to też komiks który od lat jest u nas dostępny).
Tak samo jak Jestem Gotham miał być strzałem w stopę na start poprzedniej kolekcji DC? I jak to jojczenie zniosło próbę czasu?
Przy komiksie na pewno będzie wstęp i dodatki, które wytłumaczą co i jak, nikt nie musi się od tego komiksu odbić. A Year One też będzie w kolekcji, kto wie czy nie jako tom 5. Także spokojnie.

Offline Kadet

« Odpowiedź #62 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 17:13:17 »
Ja zliczę. Powrót Mrocznego Rycerza w Polsce był dotąd wydany dwa razy. Policzę jeszcze raz, tak na wszelki wypadek. Jeden plus jeden... tak, dwa razy. Nie było ciężko zliczyć.

Juby, drugie wydanie "Powrotu Mrocznego Rycerza" zostało zaliczone przez Egmont do serii "Kanon komiksu", przez co było utrzymywane we w miarę stałej dostępności i dostawało szybciej dodruki po wyprzedaniu się. Zgaduję, że w ostatnich miesiącach Egmont nie robił dodruku, bo wiedział, że zaraz wypuszcza wersję z DC Compact, i nie chciał dublować sobie wydań.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #63 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 17:15:14 »
Kolekcja Batmana planowana jest na 60 tomów = 2 lata wydawania, a nie pięć. A Egmont nie wydał i nie wyda więcej niz 15% z tych komiksów, o czym już pisałem + znaczny procent tego co wydał już nie jest w sprzedaży i ma zero % szans na dodruki, o czym sam Egmont informował.
Osoby, które zostały fanami komiksów / Batmana w ostatnich miesiącach też miały kupić ten niedostępny na rynku pierwotnym komiks? ::)
Wydanie DC Compact - 39,99 zł (po największych rabatach 23,99 zł). Wydanie Hachette - 14,90 zł. No to które będzie za grosze? Wydawało mi się, że 15 zł to mniej niż 24 zł, ale może coś pokręciłem. W dodatku komiks Franka Millera ma dużo tekstu i nawet 16 paneli na jednej stronie, więc o wiele lepiej będzie się go czytało w standardowym formacie niż w kieszonkowym.
I zachwycałem się wyborem czterech pierwszych tomów, nie tym konkretnym (tym akurat najmniej).
Tak samo jak Jestem Gotham miał być strzałem w stopę na start poprzedniej kolekcji DC? I jak to jojczenie zniosło próbę czasu?
Przy komiksie na pewno będzie wstęp i dodatki, które wytłumaczą co i jak, nikt nie musi się od tego komiksu odbić. A Year One też będzie w kolekcji, kto wie czy nie jako tom 5. Także spokojnie.
1. Jest planowana na 120 tomów, sprawdź najpierw informacje na stronie. 120 tomów to tyle co BiZ, a ona trwała około 5 lat.

2. Wydanie z 2002 tomu i to z 2012, to z 2012 dostało w cholerę dodruków, przez co był dostępny latami. Co ma ilość wydań, do dostępności danego tytułu? Teraz mi powiesz, że ten komiks się szybko wyprzedał? Błagam, Powrót Mrocznego Rycerza na absolutnie każdy fan Batmana na półce, nie chce mi się wierzyć, że od 2012 ktoś go nie kupił.

3. I nawet jeśli jest te parę osób które zainteresowały się tematem np. miesiąc temu to niedługo sobie kupią Powrót Mrocznego Rycerza w Compact, bo na razie to jest test kolekcji, i np. nie kupią go bo mieszkają w województwie w którym takowego nie ma. Już widzę jak świeża osoba w komiksach będzie jeździć po Polsce, żeby zapłacić 15zł za tom z testu zamiast 30zł za Compact  ;D

4. Jestem Gotham to początek runu Kinga, zamknięta historia, którą na spokojnie można czytać kompletnie nie wiedząc nic o Batmanie, od pojawia się dwójka rodzeństwa z mocami co Superman itp. i kreska jest na tyle przyjemna dla oka, że świeżak się nie zrazi, za to widząc kreskę Franka owszem, może się zrazić. Więc tak, Jestem Gotham to był dobry tom na start.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline vision2001

« Odpowiedź #64 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 17:26:02 »
1. Jest planowana na 120 tomów, sprawdź najpierw informacje na stronie. 120 tomów to tyle co BiZ, a ona trwała około 5 lat.
Co do informacji na stronie (w tym ilosci tomow), to bym tak nie szarzowal. Na allegro jest czesc zdjecia z drugiej strony tekturki i mozna domniemywac, ze "JUŻ ZA DW" przy zaprezentowanej grafice nastepnego numeru odnosi sie do "juz za dwa tygodnie". A na stronie kolekcji masz, ze co tydzien. Wiec na razie wiele rzeczy to Wasze rozkminy, ktore moga sie nie spelnic w 100%.

« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Kwiecień 2026, 17:47:04 wysłana przez vision2001 »

Offline Xmen

« Odpowiedź #65 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 17:29:28 »
Wayne pewnie wie coś więcej  ;)
Wayne sam napisałeś że "ten komiks dostał tyle wydań, że ciężko zliczyć" gdy okazało się, że tylko dwa wydania to zacząłeś swoje fikołki.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kadet

« Odpowiedź #66 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 17:55:47 »
Co do informacji na stronie (w tym ilosci tomow), to bym tak nie szarzowal. Na allegro jest czesc zdjecia z drugiej strony tekturki i mozna domniemywac, ze "JUŻ ZA DW" przy zaprezentowanej grafice nastepnego numeru odnosi sie do "juz za dwa tygodnie". A na stronie kolekcji masz, ze co tydzien. Wiec na razie wiele rzeczy to Wasze rozkminy, ktore moga sie nie spelnic w 100%.

Dzięki za zdjęcie tej ulotki, vision2001, bo ono potwierdza parę ważnych informacji. Po pierwsze, mamy wyraźnie napisane, że tomy będą co 2 tygodnie.

Po drugie, rozkładówka umieszczona przy opisie tomu z Nealem Adamsem to jest początek historii z "The Brave and the Bold" #86 ("You Can't Hide From a Deadman!"), co wskazuje, że ten tom chyba jednak będzie w wersji ze sklepów Hachette, którą wklejałem powyżej, a nie w wariancie składu z tej włoskiej strony, którą posłużyła się Komiksopedia.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #67 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 17:57:14 »
Jestem przekonany, że ta kolekcja się sprzeda. To nie jest produkt dla starych wyjadaczy. Według mnie nie doceniacie ilości osób, które lubią Batmana, bo znają go z filmów lub kreskówek, ale zwyczajnie nie siedzą w komiksach, a tutaj mają dość łatwy punkt wejścia - co dwa tygodnie wypad do kiosku po nowy tom bez zastanawiania się, po co sięgnąć z ogromu tytułów, jaki mamy na rynku.

Komiksu Franka też bym się nie obawiał. Obstawiam, że znaczna większość odbiorców dobrze wie, kim jest Batman i że na co dzień to nie starzec ani akcja normalnie nie rozgrywa się w przyszłości. Nie trzeba wielkiego wysiłku, żeby skumać, że to inna wersja, a prawdopodobnie będzie to też opisane w jakimś wstępie. Także nawet jeśli ktoś się odbije, bo oczywiście może, to jednak nie przesadzałbym, że czegoś nie zrozumie bądź będzie sądzić, że tak wyglądają wszystkie komiksy o Nietoperzu.

Offline Juby

« Odpowiedź #68 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:00:09 »
Juby, drugie wydanie "Powrotu Mrocznego Rycerza" zostało zaliczone przez Egmont do serii "Kanon komiksu", przez co było utrzymywane we w miarę stałej dostępności i dostawało szybciej dodruki po wyprzedaniu się. Zgaduję, że w ostatnich miesiącach Egmont nie robił dodruku, bo wiedział, że zaraz wypuszcza wersję z DC Compact, i nie chciał dublować sobie wydań.
Ja to wszystko wiem ;) Sam mam TDKR z pierwszego dodruku z 2014 (potem były jeszcze co najmniej dwa, ale "kilkanaście" to już sporo przesadzona liczba).

Na stronie jest błąd. Ta kolekcja wszędzie liczy 60 tomów i tyle też widać na grafice zaprezentowanej na stronie.

2. Wydanie z 2002 tomu i to z 2012, to z 2012 dostało w cholerę dodruków, przez co był dostępny latami. Co ma ilość wydań, do dostępności danego tytułu? Teraz mi powiesz, że ten komiks się szybko wyprzedał? Błagam, Powrót Mrocznego Rycerza na absolutnie każdy fan Batmana na półce, nie chce mi się wierzyć, że od 2012 ktoś go nie kupił.
Dziękujemy za tę garść bezcennych informacji wyssanych z palca. Czekam na wyniki przeprowadzonej sondy udowadniajacej, że każdy fan Batmana już to ma.

3. I nawet jeśli jest te parę osób które zainteresowały się tematem np. miesiąc temu to niedługo sobie kupią Powrót Mrocznego Rycerza w Compact, bo na razie to jest test kolekcji, i np. nie kupią go bo mieszkają w województwie w którym takowego nie ma. Już widzę jak świeża osoba w komiksach będzie jeździć po Polsce, żeby zapłacić 15zł za tom z testu zamiast 30zł za Compact  ;D
Czyli jak Egmont wyda trzeci raz (i na jesieni czwarty) to jest okej, ale w kolekcji - ble?
A co jeśli ktoś zainteresuje się Batmanem latem, gdy DC Compact będzie już wyprzedany (jak pierwszy rzut tej linii), a kolekcja wystartuje w sierpniu, hm?

4. Jestem Gotham to początek runu Kinga, zamknięta historia, którą na spokojnie można czytać kompletnie nie wiedząc nic o Batmanie, od pojawia się dwójka rodzeństwa z mocami co Superman itp.
TDKR Millera to też zamknięta historia, nawet bardziej bo wydana jako miniseria, a nie część ongoingu.

Offline Kadet

« Odpowiedź #69 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:02:20 »
Jestem przekonany, że ta kolekcja się sprzeda. To nie jest produkt dla starych wyjadaczy. Według mnie nie doceniacie ilości osób, które lubią Batmana, bo znają go z filmów lub kreskówek, ale zwyczajnie nie siedzą w komiksach, a tutaj mają dość łatwy punkt wejścia - co dwa tygodnie wypad do kiosku po nowy tom bez zastanawiania się, po co sięgnąć z ogromu tytułów, jaki mamy na rynku.

Komiksu Franka też bym się nie obawiał. Obstawiam, że znaczna większość odbiorców dobrze wie, kim jest Batman i że na co dzień to nie starzec ani akcja normalnie nie rozgrywa się w przyszłości. Nie trzeba wielkiego wysiłku, żeby skumać, że to inna wersja, a prawdopodobnie będzie to też opisane w jakimś wstępie. Także nawet jeśli ktoś się odbije, bo oczywiście może, to jednak nie przesadzałbym, że czegoś nie zrozumie bądź będzie sądzić, że tak wyglądają wszystkie komiksy o Nietoperzu.

Pod tym względem się z Tobą zgadzam, z dodatkami idzie wyrozumieć, o co chodzi.

Mój sceptycyzm odnosił się do tego, że po prostu wg mnie tak estetycznie "DKR" dostarcza więcej przyjemności z lektury, gdy czytaliśmy już wcześniej inne komiksy z Batmanem - bo wtedy jesteśmy w stanie od razu zauważyć i docenić to, co w swoim czasie tak przyciągnęło uwagę czytelników, czyli że Bruce zachowuje się tu zupełnie inaczej niż standardowy Batman. Dlatego gdybym planował kolekcję jako coś dla mniej doświadczonych komiksiarzy (a z uwagi na liczbę dubli to będzie chyba jej główna rola), to po prostu przesunąłbym akurat ten tom na trochę późniejsze miejsce na liście.

Dziękuję z całego serca!

Offline Szysza32

« Odpowiedź #70 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:05:47 »
Wayne pewnie wie coś więcej  ;)
Wayne sam napisałeś że "ten komiks dostał tyle wydań, że ciężko zliczyć" gdy okazało się, że tylko dwa wydania to zacząłeś swoje fikołki.
Były cztery. Jeszcze Noir w 2019 i DC Compact w przyszłym miesiącu.
A dodruków tego zwykłego wydania akurat faktycznie musiało być co najmniej kilka, tylko to już czepianie się słówek - nowe wydanie, a dodruk jakiegoś wydania.

A ta kolekcja daje wybór. Albo można kupić wydania kolekcyjne, albo Egmontowe tych samych komiksów (z wyjątkami). Niemniej kojarzy mi się to z kolekcją Gwiezdnych Wojen, która wjechała na trzeciego mieszanką dubli i premier (do tego wydanych w wersji minimum) i tym samym skończyły się solidniejsze Legendy od Egmontu.:/
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:07:58 wysłana przez Szysza32 »

Offline Takesh

« Odpowiedź #71 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:08:44 »
Jak patrzę na ewentualną listę tomów, to może, z dużym naciskiem na może, kupię kilka. Stary jestem, mam wiele wydań, więc nowości jak kot napłakał. Plus nazbierałem większość interesujących mnie przygód Gacka po angielsku.

Ale wolałbym właśnie w takiej kolekcji takie wydania jak serie zbiorczych The Legend Of Batman, Dark Knight Detective itp. Plus to, co ominął E, jak historie Moencha i Jonesa.

Ale zerknąć nie zaszkodzi na naszą listę w miarę wydawania.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #72 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:16:33 »
Pod tym względem się z Tobą zgadzam, z dodatkami idzie wyrozumieć, o co chodzi.

Mój sceptycyzm odnosił się do tego, że po prostu wg mnie tak estetycznie "DKR" dostarcza więcej przyjemności z lektury, gdy czytaliśmy już wcześniej inne komiksy z Batmanem - bo wtedy jesteśmy w stanie od razu zauważyć i docenić to, co w swoim czasie tak przyciągnęło uwagę czytelników, czyli że Bruce zachowuje się tu zupełnie inaczej niż standardowy Batman. Dlatego gdybym planował kolekcję jako coś dla mniej doświadczonych komiksiarzy (a z uwagi na liczbę dubli to będzie chyba jej główna rola), to po prostu przesunąłbym akurat ten tom na trochę późniejsze miejsce na liście.
Jest w tym racja, tylko raz - tak to już jest z tymi kultowymi tytułami, że sporo osób nawet spoza bańki o nich słyszało, i właśnie po nie chce sięgnąć, a nie czekać np. 2 lata aż taki komiks pojawi się na zakończenie kolekcji. A dwa - ludzie znają już postać właśnie z innych mediów, wiadomo nie są to adaptacje 1:1, ale jakiś w miarę miarodajny obraz Batmana można sobie stworzyć bazując na filmach, animacjach czy grach i nawet nie znając komiksów idzie stwierdzić, że ten z DKR różni się od bazowej wersji.

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #73 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:21:07 »
Dzięki za zdjęcie tej ulotki, vision2001, bo ono potwierdza parę ważnych informacji. Po pierwsze, mamy wyraźnie napisane, że tomy będą co 2 tygodnie.

Po drugie, rozkładówka umieszczona przy opisie tomu z Nealem Adamsem to jest początek historii z "The Brave and the Bold" #86 ("You Can't Hide From a Deadman!"), co wskazuje, że ten tom chyba jednak będzie w wersji ze sklepów Hachette, którą wklejałem powyżej, a nie w wariancie składu z tej włoskiej strony, którą posłużyła się Komiksopedia.
W takim razie zmieniam. Swoją drogą, skąd taka rozbieżność?
Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline Kadet

« Odpowiedź #74 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:25:04 »
Jest w tym racja, tylko raz - tak to już jest z tymi kultowymi tytułami, że sporo osób nawet spoza bańki o nich słyszało, i właśnie po nie chce sięgnąć, a nie czekać np. 2 lata aż taki komiks pojawi się na zakończenie kolekcji. A dwa - ludzie znają już postać właśnie z innych mediów, wiadomo nie są to adaptacje 1:1, ale jakiś w miarę miarodajny obraz Batmana można sobie stworzyć bazując na filmach, animacjach czy grach i nawet nie znając komiksów idzie stwierdzić, że ten z DKR różni się od bazowej wersji.

Może ja też mówię to na podstawie własnych przeżyć, bo kiedyś jako młody chłopak wychowany na "Kaczorze Donaldzie" i "Asteriksie" chciałem spróbować Batmana i na swoje nieszczęście trafiłem akurat na "All-Star Batmana i Robina, Cudownego Chłopca" Millera... Przez to przez parę lat potem unikałem przygód Bruce'a, bo myślałem, że on się w innych komiksach tak samo zachowuje, jak ten psychopata :)

W takim razie zmieniam. Swoją drogą, skąd taka rozbieżność?

Też się dziwię, bo ta Twoja włoska strona wygląda profesjonalnie... Trudno powiedzieć.

Dziękuję z całego serca!