Autor Wątek: Top Listy - 2024 - pytania i sugestie  (Przeczytany 4271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Top Listy - 2024 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #45 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 14:01:57 »
Oj czuje, że znowu będzie trzeba wyjaśniać co to jest dubel, a co nie... ::) :o :P

Offline michał81

« Odpowiedź #46 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 14:13:14 »
To są zupełnie rozłączne rzeczy. Albo miało się możliwość zapoznania z danym tytułem wcześniej albo nie. Nie jestem jakimś formalistą. I nie zawsze muszę mieć rację, ale wyjaśnienia osób będących w temacie mnie przekonały. Dlatego też tak dopytuję o tego Kleksa.
Astronom wyszedł w 2023 roku, czyli była możliwość zapoznania z danym tytułem wcześniej. Tak samo jak w przypadku debiutu czarno białego Kleksa, o który się spieramy, a którego 80% forum nie czytało, bo wyszedł w latach 70. Nie ma to jak ustanawiać sobie zasady i zmieniać je w trakcie, bo ma się taki kaprys.

Offline perek82

« Odpowiedź #47 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 14:13:51 »
Nie mogę już edytować. Głosowałem na Potwora z Bagien i podpisałem jako DC Limited- chodzi oczywiście o autorów: Len Wein, Bernie Wrightson. Niby oczywiste, ale wolałem doprecyzować.

Do Potwora nic nie mam. Rozchodzi się o Broń X. W razie czego zagłosuj jeszcze raz.

A ja nie uznaję. Wybacz, ale zostanę przy swoim wyborze. Przeczytałam tysiące komiksów i jak były to dodruki, wznowienia czy kolejne wydania, to wydawca zaznaczał to w stopce. W tym przypadku sprawdziłam i jest tam napisane wydanie pierwsze, bo takiego wydania w Polsce nie było. Dokształć się trochę w kwestii co jest pierwszym wydaniem, a co wznowieniem. W internetach jest to jasno określone. Poszukaj, postudiuj, zasięgnij fachowej wiedzy.

Obiecuję się dokształcić, ale póki co też zostanę przy swoim.

Offline nekro

« Odpowiedź #48 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 15:31:09 »
Oddałem głos na Broń X, Potwora i Marvels, więc jeśli nie można dać wznowień to zostaje tylko Potwór z Bagien Berniego Wrightsona, tak?

Offline perek82

« Odpowiedź #49 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 15:41:04 »
   1. CE
   2. Requiem
   3. Rip
   4. Droga
   5. Don Kichot z Manczy
   6. Trent
   7. Broń X
   8. Potwór z bagien (DC Limited)
   9. Opowieści z Telguuth
      10. Piekło Dantego

Z powyższego zestawu Broń X uznaję za wznowienie. Z pozostałymi nie mam problemu:)

Offline perek82

« Odpowiedź #50 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 16:32:35 »
Człowiek na chwilę dał się porwać Sylwestrowi, a tu parę kolejnych głosów się pojawiło. Super!!
Mam natomiast problem z następującymi tytułami:

@79ers - Kleks - integral. Chodzi jak mniemam o Jonkę, Jonka i Kleksa? To chyba jest wznowienie? Po wielu latach i zbiorcze, ale nowego materiału tam chyba nie ma?

Zerknąłem do głosowania sprzed roku i Tytusopedia nie wzbudziła wątpliwości, więc poprzez analogię też nie będę tu wydziwiał i dzielił włosa na czworo. Uznaję jako nowość, nikomu to krzywdy nie powinno zrobić.

Offline nekro

« Odpowiedź #51 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 20:12:14 »
Dlaczego na Marvels można oddać głos, a na Broń X już nie? Jedno i drugie to wznowienie na sterydach.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #52 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 20:32:58 »
A ja nie uznaję. Wybacz, ale zostanę przy swoim wyborze. Przeczytałam tysiące komiksów i jak były to dodruki, wznowienia czy kolejne wydania, to wydawca zaznaczał to w stopce. W tym przypadku sprawdziłam i jest tam napisane wydanie pierwsze, bo takiego wydania w Polsce nie było. Dokształć się trochę w kwestii co jest pierwszym wydaniem, a co wznowieniem. W internetach jest to jasno określone. Poszukaj, postudiuj, zasięgnij fachowej wiedzy.
No tak, trzecia edycja tego samego tytułu, to zdecydowanie nowy komiks na polskim rynku xD

Offline perek82

« Odpowiedź #53 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 20:39:06 »
Dlaczego na Marvels można oddać głos, a na Broń X już nie? Jedno i drugie to wznowienie na sterydach.
Na Marvels też nie można.
Nekro, mam wrażenie że mówimy o różnych Twoich głosach. Ja zajmuję się tylko głosowaniem głównym, tak jak zacytowałem powyżej. Głosowanie na komiks superhero ma innego opiekuna i być może trochę inne zasady.
« Ostatnia zmiana: So, 04 Styczeń 2025, 20:41:40 wysłana przez perek82 »

Offline PJP

« Odpowiedź #54 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 20:44:43 »
A jest w tym roku publicystyka?

Offline perek82

« Odpowiedź #55 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 14:53:38 »
Mam pytanie, jak należy zliczać głosy na Thorgala? Pojawił się głos na główną serię i są też głosy na Wendigo z Sagi.
Czy Thorgal traktować jako całość, czy osobno główną serię i Sagę? Czy może z Sagi w ogóle traktować jako pojedyncze byty?
Tomy z Sagi można czytać niezależnie od siebie, mają różnych autorów. Ale też mają uzupełniać główną serię, więc też nie mogą wyjść poza kanon.
Ma ktoś jakąś przemyślaną opinię tutaj?

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #56 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 17:57:54 »
Moim zdaniem osobno, tak jak robimy przy seriach amerykańskich, gdy jest więcej niż jedna o tej samej postaci.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #57 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 18:16:48 »
Liczyłbym osobno - porównałbym do Batka czy Pająka - w poprzednim roku różne runy i albumy były liczone osobno (np. Batman - Ziemia Niczyja, Batman: Ziemia Jeden, Batman: Knightfall czy Amazing Spider-man Epic Collection i Spider-Man: Śmierć Jean DeWolff )

Offline perek82

« Odpowiedź #58 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 20:08:43 »
Ale osobno główną serię i Sagę? Czy każdy album z Sagi traktować osobno?

Offline wilk

« Odpowiedź #59 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 22:08:26 »
Mam pytanie, jak należy zliczać głosy na Thorgala? Pojawił się głos na główną serię i są też głosy na Wendigo z Sagi.
Czy Thorgal traktować jako całość, czy osobno główną serię i Sagę? Czy może z Sagi w ogóle traktować jako pojedyncze byty?
Tomy z Sagi można czytać niezależnie od siebie, mają różnych autorów. Ale też mają uzupełniać główną serię, więc też nie mogą wyjść poza kanon.
Ma ktoś jakąś przemyślaną opinię tutaj?
Ja bym liczył osobno Thorgala jako serię, jeżeli ukazały się w danym roku więcej niż jeden album głównej serii Thorgal i osobno Thorgal. Saga też jako seria właśnie o ile był więcej niż jeden album w danym roku.

O ile kojarzę Thorgal. Saga to spin off. Jako taki wydaje mi się że powinien być liczony oddzielnie od głównej serii. Przy tych wszystkich odrębnościach różnych albumów w ramach Thorgal. Saga to jest jednak chyba z definicji wciąż jeden cykl. Ale tu się nie upieram bo czytałem tylko "Żegnaj Aaricio".