Autor Wątek: Top Listy - 2023 - pytania i sugestie  (Przeczytany 33174 razy)

Offline Dracos

Odp: Top Listy - 2023 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #105 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 23:07:09 »
Pomysł fajny, jednak z góry zaznaczam że ja mogę się jedynie zaangażować w składkę  ofc o ile nie będą to miliony monet ;). Żeby była jasność o konwentach lubię poczytać wasze relacje, ale żeby jechać na nie, jakoś nie specjalnie mi się terminarz układa więc z wręczaniem nie pomogę. Imo trzy kategorie Autor, Wydawca i Komiks (wydawca) byłoby w sam raz bo i manga i SH też przecież może wygrać głosowanie na najlepszy komiks (plus to co napisał Alexandrus888). I tak nieśmiało sobie myślę że dla autora nagroda w postaci figurki niespecjalnie by go ucieszyła co innego nagroda pieniężna, dlatego dla wydawców raczej bym postulował o coś symbolicznego, a dla autora pieniądze ze składki. Wiem że nagroda jest czymś symbolicznym ale jednak bliższa ciału koszula i może źle myślę, ale to takie moje trzy gorsze do dyskusji.

Offline wilk

« Odpowiedź #106 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 09:48:02 »
Tak z ciekawości, o jakiej liczbie aktywnych użytkowników KOMIKSpec mówimy? Szacunkowo ile osób brałoby udział w takim głosowaniu i jak to wygląda na tle innych tego typu konkursów?
Zerknij do podsumowań za poprzednie lata. Tam podane są szczegółowe dane. Zwykle kilkadziesiąt osób w głosowaniu głównym, w poprzednim roku chyba ok. 60-70.

Nie znam obecnie innych plebiscytów komiksowych, w których nagrody przyznawaliby czytelnicy.

Offline PJP

« Odpowiedź #107 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 10:58:06 »
Pomysł spoko :) Do przemyślenia:
1. Kategorie,
2. Reprezentacja,
3. Sama nagroda i jej wzór,
4. Nazwa nagrody.

Offline perek82

« Odpowiedź #108 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 11:46:58 »
Pomysł bardzo fajny.
Zastanawiam się tylko, czy jesteśmy jakimś rozpoznawanym miejscem w polskim komiksowie. Czy te kilkadziesiąt osób, które głosuje to dużo czy mało? Są jakieś inne fora? Fejsbuki czy inne wynalazki są większe / mniejsze? No i czy wydawcy/ twórcy będą nas kojarzyć?
Kategorii bym nie mnożył na siłę i ograniczył się może do 2-3 (powiedzmy najlepszy komiks, najlepsze wydawnictwo, i polski komiks) - tam gdzie głosuje najwięcej osób.
Pomysł z drukarką 3D bardzo mi się spodobał. Jak ktoś to umie ogarnąć, to wtedy można by popuścić wodze fantazji. Mi przyszło do głowy, żeby stworzyć jakiegoś superbohatera (albo mięśniaka chociaż) o twarzy zwycięzcy (da się zeskanować że zdjęcia i później w 3D odtworzyć?) I z małą tabliczką z tytułem, rokiem.
Bug (4) **
Buddy Longway (5) ****
Bruno Brazil (11) **
Southern bastards (1-4) ***
Rudo *

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #109 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 12:03:32 »
Wiewiórka....

To musi być wiewiórka...

Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - REWOLUCJA - Dołącz do gry!
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-19-rewolucja/

Offline PJP

« Odpowiedź #110 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 16:51:09 »

;)

« Ostatnia zmiana: So, 20 Styczeń 2024, 16:56:14 wysłana przez PJP »

Offline komiks

« Odpowiedź #111 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 18:22:22 »
Tylko co wiewiórka ma wspólnego z komiksami?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Alexandrus888

« Odpowiedź #112 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 20:00:55 »
Tylko co wiewiórka ma wspólnego z komiksami?
Wiewiórka....

To musi być wiewiórka...

Tyle, że propozycje PJP przedstawiają ją w innej pozycji, co zaciera całą ideę.

Offline michał81

« Odpowiedź #113 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 20:11:34 »
Albo antynagrody, np Złote Bazyle
Taaa, uhonorowanie trolla forumowego nazywając (anty)nagrodę jego forumową nazwą, trochę słabe. Nie. 

Offline PJP

« Odpowiedź #114 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 20:46:14 »
Złoty Wiewiór to brzmi dumnie :D I chyba większości będzie się kojarzyć z:

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #115 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 21:35:12 »
Panowie, to była luźna propozycja :P. Dawajcie swoje pomysły ;)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - REWOLUCJA - Dołącz do gry!
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-19-rewolucja/

Offline komiks

« Odpowiedź #116 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 21:41:14 »
Może nawiązać do źródła? Jeżeli to ma być Nagroda Forum Komikspeca (NFK), to na początek niech ktoś wyjaśni, jaka jest geneza tego forum? Skąd się wzięło, dlaczego taka nazwa, itd.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Koalar

« Odpowiedź #117 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 21:59:43 »
Ogólnie jestem sceptycznie nastawiony do tego typu inicjatyw, bo na ogół prędko zjawia się szajka, która w ekspresowym tempie oplata je niczym Ungolianta i degraduje, grając oczywiście nie na faktyczny prestiż nagrody, a na siebie. Do tego niemal z miejsca daje o sobie  ,,klucz" rodzinny i towarzyski. Komiksowe nagrody na naszym gruncie niestety nie są wolne od tej patologii. Ale kto wie, może tym razem się uda.

Jakieś przekręty można spróbować ograniczyć w ten sposób, że głosować może forumowicz o minimalnej liczbie postów (np. 50).

Inicjatywa wydaje mi się sympatyczna, finansowo jednak niestety nie pomogę.

Statuetka mogłaby przedstawiać postać (mniej więcej od pasa w górę), która czyta komiks (ma go przed twarzą), a spod komiksu wystają jej ręce, które piszą na klawiaturze. Mogłaby to być też kupka wstydu, czyli po prostu wysoka kupka komiksów, może fikuśnie zakręcona (np. wyglądająca tak, że się przewraca).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Online Alexandrus888

« Odpowiedź #118 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 22:56:30 »
Ja pomyślałem o czymś prostszym: litery NFKS - czyli Nagroda Forum KomikSpec

Coś takiego wymodelowałem

Offline Kadet

« Odpowiedź #119 dnia: Wt, 23 Styczeń 2024, 19:18:48 »
Złoty Wiewiór to brzmi dumnie :D I chyba większości będzie się kojarzyć z:

Złoty Wiewiór mnie się kojarzy z "Pingwinami z Madagaskaru" :)

https://dreamworks.fandom.com/pl/wiki/Zaginiony_Skarb_Z%C5%82otego_Wiewi%C3%B3ra
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!