Autor Wątek: Top Listy - 2022 - pytania i sugestie  (Przeczytany 22162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online wilk

Odp: Top Listy - 2022 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #75 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 17:24:24 »
Zdaje się, że w ubiegłym roku, w polskim komiksie, startowały: "Słodkie chłopaki", "Fastnachtspiel" i "Oszołomiające bajki urłałckie". A także "Kajko i Kokosz", już któreś wydanie, tym razem pod postacią "Złotej kolekcji". Które, czy i w jakiej części traktować jako debiut? Czy pierwsze trzy można uważać za nowość ze względu na "istotnie rozszerzoną" treść? Czy lepiej do jednego głosowania wrzucić wszystko z datą 2022?

Mogę zdawkowo powiedzieć: to tak, to nie. W tej zabawie przyjąłem pewne założenie (nowości i powroty), ale też nie mam problemu z uznaniem czyjejś racji; jak ktoś powie: traktujmy to tak, bo... (i nikt się sensownie nie sprzeciwi), oki. Coś może pasować i do nowości, i do powrotów? Oki.
O niektórych nowych publikacjach starych rzeczy niewiele wiem (lub wcale). No to pytam - zmiana na liście użytkownika, czy w tabelce, to niewiele zachodu.
To zabawa, pogadajmy sobie.
Nie wiem czy to do mnie, ale ja swoje zdanie już wyraziłem. Jestem przeciwnikiem dzielenia w plebiscycie komiksów na wznowienia i niewznowienia. Jeżeli już taki podział jest, to uważam, że nie powinny być traktowane jako wznowienia komiksy, które mają jakikolwiek komiksowy premierowy materiał, nie tylko "istotnie rozszerzony". Z tych przykładów, które podałeś mogę wypowiedzieć się tylko o "Fastnachtspiel" bo tylko ten komiks czytałem. I dla mnie oczywiste jest, że w przypadku podziału na wznowienia i niewznowienia, komiks ten mógłby startować w obu kategoriach - w kategorii premier za ostatni tom, a w kategorii wznowień za całą resztę. Casus jest podobny w tym przypadku do pierwszego zbiorczego "Rorka" od Sideki i zerowego albumu "Duchy", który był materiałem premierowym. Kwestia "istotności" nie powinna być tutaj w ogóle rozważana. Dodatki niekomiksowe w danym wydaniu w postaci grafik, publicystyki, wywiadów itp. nie powinny mieć znaczenia, gdyż nie są komiksem. Głosujemy tutaj chyba zasadniczo na komiksy? Nie wiem natomiast jak traktować np. nowe kolory, brak koloru, nowe tłumaczenie i tego typu rzeczy, co sam zresztą sygnalizowałem też wcześniej. Brak podziału na wznowienia i nowości usuwa jednak tego typu problemy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 17:38:37 »
Też zawsze byłem za niedzieleniem komiksów na premiery i wznowienia. Jak ktoś uważa, że najlepszym komiksem roku było coś, co było też wydane już kiedyś, to czemu miałby tak swojego rankingu nie ułożyć?

Offline Dracos

« Odpowiedź #77 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 17:50:13 »
Czy ja wiem, ranking na premierowy materiał jest w miarę miarodajny. Wyszło w tym roku, przeczytałeś, oceniłeś.

Z wznowieniami jest taki problem że jak ktoś przeczytał dany tytuł x lat temu i nie czuł potrzeby przeczytać w tym roku to na niego nie zagłosuje, co wcale nie znaczy że nie umieścił by go w swojej topce (czasami nawet wszechczasów).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 17:59:37 »
No ale nasz forumowy ranking to bardziej taka zabawa, nie coś co pretenduje do bycia miarodajnym. Dlatego ja bym dopuszczał najszerszą możliwą formułę, żeby się po prostu ludziom fajnie takie rankingi układało :)

Offline michał81

« Odpowiedź #79 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 18:00:27 »
Zdaje się, że w ubiegłym roku, w polskim komiksie, startowały: "Słodkie chłopaki", "Fastnachtspiel" i "Oszołomiające bajki urłałckie".
Fastnachtspiel miał premierę w 2021.
Oszołamiające bajki urłałckie też miały premierę w 2021
Słodkie chłopaki też miały premierę w 2021
Można było by wrzucić jako wznowienia, ale za rok 2021.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #80 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 20:38:10 »
@michał 81 - nie, no, chyba wszyscy zrozumieli, w czym rzecz.

@wilk - o, to jest dobry głos w rozmowie, o to chodzi.

Jedna ogólna uwaga: nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ktoś zrobił ranking komiksu wszechczasów (wydanego w Polsce czy tylko polskiego autorstwa) i ponawiał go co roku. Albo wydanych po 1989, albo dwudziestolecia. W różnych dziedzinach twórczych funkcjonują takie zestawienia i mają wielu amatorów. Głosowalibyśmy.

Można zrobić tak: głosować na każdy komiks wydany w danym roku, lub na premierę (z wątpliwościami, co czasem nią faktycznie jest). Albo głosować na obie te kategorie oddzielnie, z zaznaczeniem, która stanowi konkurs główny; można potraktować je równo. W różnych konkursach twórczości funkcjonują przeróżne rozwiązania (film pierwszy raz zgłoszony na przegląd, albo z datą produkcji, obraz pokazany po raz pierwszy na wystawie, albo nie starszy niż zeszły rok itp.).
My głosujemy na komiks roku.

Jeśli uznamy, że głosujemy na wszystko wydane w roku, to tworzymy kategorię, w której komiks znany od kilkudziesięciu lat, z ogromną sławą, czasem kilkukrotnie wydawany z kilkusettysięcznymi nakładami, konkuruje z komiksem debiutującego autora, świeżo wydanym w 800 egzemplarzach (z czego sprzedano 150). Że stare, znane i uznane jest lepsze? Może i tak, niech gromi w konkursie wszechczasów. Ale przecież ciekawość bardziej powinno budzić nowe. Komuś potrzebna przegłosowana konkluzja tycząca się zeszłego roku, że dziadersi ciągle wolą Kajkosze?

Ponieważ w przypadku pewnych komiksów niektóre kwestie dotyczące zawartości mogą być niejasne (był już opublikowany, czy tylko część) i mogą wyskoczyć w trakcie, uznałem, że można o tym zwyczajnie pogadać. Może wykluje się jakiś konsensus, na co chcemy głosować i w której kategorii. Pamiętając o tych trzech sprzed roku, których udział byłby dla mnie normalny w nowościach (gdyby to wtedy była kategoria główna), dodałem przy debiutach "rozszerzoną treść" komiksową. Której nie stanowią nowe wstępy, dołączone wywiady, szkice itp. Ale którą dla kogoś mogą być odnalezione kadry, inne kolorowanie czy nowe tłumaczenie. Albo uzupełniona o nowe rozdziały treść. Czy jak Owedyk czy Turek wpadną na pomysł, żeby wydać na nowo swoje komiksy w sepii, to będą one nowościami? Dla mnie nie (nawet, gdyby miało się okazać, że byłyby ciekawsze w odbiorze), ale jeśli byłyby głosy na tak i przeważały, to niech.

Zdecydowałem, że w polskim będą debiuty i wznowienia. Wątpliwości obgadujemy. Nie sprawdzi się, to w przyszłym możemy głosować w jednej kategorii. Przy czym, jeśli ktoś chce wiedzieć, czy zbiorczy Binio Bill bije np. zwycięzcę emefki, to ankieta może być dobrym pomysłem.

A do założenia konkursu wszechczasów zachęcam. I w polskim głosowałbym na złoto dla Tytusa.

Offline 79ers

« Odpowiedź #81 dnia: Pt, 06 Styczeń 2023, 20:47:23 »
Komiksy wszechczasów dla zagranicy i PL - super sprawa  ;D ;D  ;D Była już toplista dekady, czas na toplistę Top.
Proponuję po 25 pozycji w każdym zestawieniu, niekoniecznie z rankingiem końcowym.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 20:34:01 »
10 Planeta Komikòw

Wiem, że literówka, ale świetna nazwa z tego wyszła :)

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #83 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 11:24:07 »
1. .

Musiałem przegapić :( Podlinkuj proszę, co ciekawego wydali :)

Offline greg0

« Odpowiedź #84 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 12:33:23 »
Dzięki  !
Poprawione / uzupełnione.
Ważne żeby narzekać...

Offline OokamiG

« Odpowiedź #85 dnia: Pn, 30 Styczeń 2023, 16:49:30 »
Samotny Wilk Tom 1 to nie wznowienie? Już druga osoba umieszcza go w swoim Topie.

Online perek82

« Odpowiedź #86 dnia: Pn, 30 Styczeń 2023, 17:30:10 »
Nestor burma dworcowa 120 to chyba 2021 rok? Głosowałem na to rok temu😀
Rudo *
XIII (5) ***
Dewiant (2) ***
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **

Offline Death

« Odpowiedź #87 dnia: Pn, 30 Styczeń 2023, 17:51:41 »
Bo Ulica Dworcowa jest ponadczasowa. :)

Offline OokamiG

« Odpowiedź #88 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 14:58:03 »
Samotny Wilk Tom 1 to nie wznowienie? Już druga osoba umieszcza go w swoim Topie.
Ponawiam pytanie.

Online wilk

« Odpowiedź #89 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 17:08:13 »