Autor Wątek: Sztuczna inteligencja w komiksach  (Przeczytany 616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bogumil

Sztuczna inteligencja w komiksach
« dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 04:22:26 »
Chcę założyć nowy wątek poświęcony sztucznej inteligencji (SI) w komiksach. Wydaje mi się, że będzie jej stopniowo coraz wiecej, a nie jestem do końca przekonany, że tak jak zrobili to twórcy „ERA AI. Robot Oli” https://gildia.pl/634058-era-ai-robot-oli.html, autorzy będą otwarcie się do tego przyznawać.

Wydaje mi się, że kupując komiks, chciałbym wiedzieć, kto tak naprawdę jest autorem rysunków. A może nie? Może to wcale nie jest ważne i się czepiam, bo w końcu SI to tylko narzędzie pracy i jeśli rysunki będą się podobać, to ok? Przyznam, że nie jestem jeszcze w stanie odpowiedzieć na to pytanie.

Jeśli jednak chodzi o teksty, to te generowane przez SI w necie póki co mnie odrzucają, bo są niewiarygodne i wymagają masy weryfikacji, jeśli mają się do czegoś przydać.

Ciekawi mnie bardzo Wasze zdanie na ten temat. Myślę również, że ten wątek byłby dobrym miejscem do zbierania znalezionych przez nas przypadków takiej ingerencji SI w komiksowe rysunki.

Offline Tomczi

Odp: Sztuczna inteligencja w komiksach
« Odpowiedź #2 dnia: Pt, 12 Grudzień 2025, 22:17:57 »
Podrzucam zrobiony jakiś czas temu spis komiksów AI, może się przydać w tym kontekście:
https://blogokomiksach.pl/ai-w-komiksie-lista-tworcow-polska-swiat/
Z jednej strony fajnie że ktoś prowadzi taką listę, ale jak mam rozumieć np. ideacje w kontekście One Piece? Byłem lekko zszokowany ideą że Oda miałby używać czy wspomagać się Chatem GPT do tworzenia fabuły One Piece, choćby dlatego że raczej wybuchłaby głośna afera wokół tego, zgooglowałem temat - i jedyne co znalazłem: Oda napisał tylko na Twitterze, że z czystej ciekawości zapytał chat o proponowany scenariusz na kolejny arc i stwierdził, że nudne było to co mu chat napisał. Więc albo:
A) Ja coś źle zrozumiałem w tej tabelce
B) Ktoś się nadział na plotkę albo celowo stworzył dezinformację
C) UWAGA, UWAGA , listę wygenerowało "AI" :D
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Grudzień 2025, 22:29:22 wysłana przez Tomczi »
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"