Autor Wątek: Najlepsze Komiksowe Wydawnictwo - Rok 2024  (Przeczytany 7139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raveonettes

Odp: Najlepsze Komiksowe Wydawnictwo - Rok 2024
« Odpowiedź #45 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 16:04:29 »
Regulamin punkt 2:
Ok. Dzięki za info. Edytowałem swoje podsumowanie.

« Odpowiedź #46 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 13:12:14 »
Chyba dosyć podobnie jak w zeszłym roku.

1. Lost in Time. Czasami trochę drogawo, ale jeszcze w granicach rozsądku po za tym nie mam chyba do nich żadnych zarzutów. Spory rozrzut tematyczny więc każdy powinien znaleźć coś dla siebie, grube wydania zbiorcze więc najczęściej wystarczy jeden zakup. Super jakość wydania, tłumacze bez misji i bez pieprzenia o arcydziełach.

2. Scream Comics - Sporo od nich kupiłem w zeszłym roku, wygląda na to, że sporo kupię w obecnym ostatnio jakoś znowu trafiają w mój gust.

3. Egmont - teoretycznie powinni być na pierwszym bo od nich najwięcej biorę ale drażnią mnie te ich tłumaczenia paprane na przeróżne sposoby i coraz bardziej odklejone ceny. Coś mi się wydaje, że wydawnictwo skojarzyło fakt, że ludzie przyzwyczaili się już do tego, że jest bardzo drogo więc nakazało dokręcić śrubę jeszcze bardziej, stąd obecność Rudej Pani a nie twarzy znanej i lubianej. Katalog trochę zbyt bezpieczny i przewidywalny ale chwalę za przeskok w miękkie okładki.

4. Hachette - no dalej kupuje te kolekcje.

5. Studio Lain - Dosyć sporo kupiłem w tym roku, niektóre faktycznie dobre,  inne niekoniecznie. Zapowiedzi smakowite, chwalić jednak poprawę jakości. Resztę zmilczę.

6. Mucha Comics - Super, że X-Statix jednak udało się dociągnąć, oby przyspieszyli te Astro City. Na kalesoniarską pulpę z lat 90-tych w tych srogich cenach póki co się jeszcze nie nabrałem, ale pewnie w końcu jakiś tytuł mnie złamie.

7. Nagle Comics - spodziewałem się większego pie...prznięcia, ale dali kilka fajnych tytułów. Plusik za Energon chociaż jak przeglądnąłem Transformery to Matko Bosko Częstochosko. Niech dadzą Joesów Larry'ego Hamy i lądują na pierwszym miejscu za rok.

8. Tore - jakoś ciągną ten wózek, przydałaby się jakaś nowa seria.

W tym roku wypada Kultura Gniewu, jakoś nic od nich nie kupiłem wyjątkowo. Wróć jednak wziąłem 2xClowesa, ale to zdaje się wznowienia. Pochwałka dla Ongrysa za powrót Żbika i Dredda, ale to zobaczymy w przyszłości jak się wywiążą z obietnic oraz dla Non Stop Comics, które zdaje się daje znaki, że nie składa broni. Od innych wydawców coś tam brałem może, ale nie pamiętam i nie kojarzę.

1. Taurus :D, a tak na poważnie to:

1. Ongrys za mozolnie, ale jednak wydawanie Kompletnych Akt.
2. Egmont za kolejne bardzo dobre serie Vertigo.

Pozwolę sobie jeszcze dodać trzy wydawnictwa, które moim zdaniem, zasłużyły na miano najgorszego wydawnictwa 2024 :
1. Taurus za bycie pośmiewiskiem.
2. Mucha Comics za jakość wydań (husteczki zamiast chusteczki w Billi 99 dalej mnie dobijają).
3. Studio Lain za wciskanie komiksiarzom kolejnych szmir, jakby to były arcydzieła gatunku.

Nie narzekaj Mandioca lepsza jeszcze niż Lain, u nich prawie wszystko to arcydzieła a jak już nawet nie to chociaż legendy. Szkoda, że się trochę schowali na forum, dostarczali mi mnóstwo frajdy.

Offline panpikus

« Odpowiedź #47 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 12:03:05 »
1. Lost in Time
2. Scream Comics
3. Egmont
4. Studio Lain
5. Mandioca

Właściwie po LiT powinny być z 2-3 miejsca puste i dopiero reszta wydawnictw, a 2025 zapowiada się jeszcze lepiej.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #48 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 15:25:04 »
1. Timof
2. Scream
3. Egmont
4. JPF
5. Kurc
6. Ongrys
7. Studio Lain
8. Kultura Gniewu
9. Lost in Time
10.Mandioca
« Ostatnia zmiana: Cz, 16 Styczeń 2025, 15:26:59 wysłana przez Alienus66 »

Offline Alack

« Odpowiedź #49 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 10:32:18 »
1.   Mandioca
2.   Timof Comics
3.   Scream Comics
4.   Lost in Time
5.   Kurc
6.   Kultura Gniewu
7.   Nagle Comics
8.   Non Stop Comics
9.   Egmont
10. Studio Lain
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Styczeń 2025, 10:34:31 wysłana przez Alack »

Offline kosmoski

« Odpowiedź #50 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:18:15 »
1. Mandioca
2. Lost in Time
3. Hanami
4. Egmont
5. Non Stop Comics
6. Elemental
7. Studio JG
8. Kultura Gniewu
9. Timof
10. Nagle

Online HugoDumont

« Odpowiedź #51 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 15:22:11 »
1. Mandioca
2. Scream Comics
3. Lost in Time
4. Kurc
5. Elemental
6. Studio Lain
7. Egmont
8. Ongrys
9. Kultura gniewu
10. Nagle

Offline roble

« Odpowiedź #52 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 12:17:57 »
1. Lost in Time
2. Ongrys
3. Kurc
4. Mandioca
5. Kultura Gniewu
6. Timof Comics
7. Mucha Comics
8. Scream Comics
9. Hanami
10. Studio Lain

brak E bo to w sumie, wg mnie fabryka a nie wydawnictwo..

Offline Enceladus

« Odpowiedź #53 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 12:22:30 »
1. Mandioca
2. Kultura Gniewu
3. Lost in Time
4. Ongrys
5. Timof
6. Kurc
7. Scream
8. Mucha
9. Nagle
10. Studio Lain
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline kenji

« Odpowiedź #54 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 14:15:07 »
1. Lost in Time
2. Mandioca
3. Timof
4. KG
5. Egmont
6. Non Stop Comics
7. Mucha
8 Ongrys.
9. Hanami
10 . Labrum

Offline Corto Maltese

• Polubień: 368
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #55 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 11:44:35 »
1. Lost In Time - szerokie spektrum wydawanych komiksów: geograficznie, gatunkowo, cenowo. Sporo jednotomowych wydań, co też plusem. Jedno z tych wydawnictw których ofertę regularnie sprawdzam pod kątem zapowiedzi.
2. Scream Comics - większość oferty nie w  moim guście lecz ponownie, plus za szeroki wybór. Po klasykę też sięgają, nie usuwam tego wydawnictwa ze swojego radaru.
3. Mandioca - zawsze coś z ich oferty trafi w mój gust. Przejęli trochę rolę KG i Timofa na moim radarze. Minus za podejście szefa wydawnictwa w niektórych momentach.
4. Ongrys - powoli bo powoli ale wydają wszystko. Nawet te serie słabo się sprzedające (Jonathan), co cenię bo kupuję. Stabilnie i do przodu, oby tak dalej.
5. Hanami - niezmiennie wydawnictwo mangowe od którego kupuję najwięcej. Szczyt bogów, Samotny wilk i szczenię, Poranek ściętych głów - top. Jednotomówki i brak serii na dziesiątki tomików ułatwiają wejście w ofertę.
6. Egmont - zamienili się w sieć fast food, dużo i dla jak największej grupy odbiorców. Taki model na biznes, to zrozumiałe. Trudno o jakieś wykwintniejsze danie ale jednak przykładowy burger smakuje i czasem na to pieniądze pójdą.
7. Tore - trzymają się tej swojej niszy, komiksów głównie włoskiej pulpy, za co plus. Minus za brak poszerzania oferty.

"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Saruman

« Odpowiedź #56 dnia: Śr, 05 Luty 2025, 19:53:20 »
1. Egmont
2. Studio JG
3. Mucha
4. Hanami
5. Lost In Time
6. Kotori
7. Timof
8. Hachette
9. Tore
10. Kurc

Offline wilk

« Odpowiedź #57 dnia: So, 08 Luty 2025, 17:12:40 »
1. Scream Comics
2. Labrum
3. Lost in Time
4. Mandioca
5. Studio Lain
6. timof i cisi wspólnicy
7. Noir sur Blanc
8. Mucha Comics
9. Wilk Stepowy
10. Kultura Gniewu

Pierwszy raz w historii Egmont u mnie poza pierwszą dziesiątką.

Offline Rapanui

« Odpowiedź #58 dnia: So, 08 Luty 2025, 18:12:23 »
1. Lost In Time (10 pkt)
2. - - -
3. - - -
4. Scream Comics (7 pkt)
5. - - -
6. - - -
7. - - -
8. - - -
9. - - -