Autor Wątek: Najlepsze Komiksowe Wydawnictwo - Rok 2023  (Przeczytany 19639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
Odp: Najlepsze Komiksowe Wydawnictwo - Rok 2023
« Odpowiedź #45 dnia: Śr, 24 Styczeń 2024, 22:08:31 »
Podobnie jak i w poprzednim plebiscycie, nie będę oddawał głosów na najlepszy komiks z uwagi na zbyt małą liczbę przeczytanych tytułów. W kategorii "top wydawnictwo" liczą się jednak również inne cechy, nie tylko sama oferta, zatem oto moja lista Top 10 wydawnictw:

1. Mandioca - pierwsze miejsce za aktualną ofertę i potencjał na przyszłość. Prezentowanie klasyków i nie tylko z Ameryki łacińskiej idzie dobrze, a takie tytuły jak "Alvar Mayor" czy (czyżby nowa seria?) komiksy spod znaku "Opowieści grozy" są pierwsze w kolejce do zapełnienia mojego koszyka zakupowego.
2. Tore - pulpowy komiks włoski to ich nisza i oby istnieli jak najdłużej. Ciągnąc takie serie jak Dylan Dog (dłużej niż Egmont czy tym bardziej Bum Projekt) lub Julia i poszerzając ofertę komiksów z Włoch.
3. Timof - z tym wydawnictwem mam problem podobny jak z Kulturą Gniewu. Mogą mnie zaskoczyć, wyjąć z szafy komiks jakiego nie znałem, wydać jakąś perełkę. Mogą jednak wydawać tytuły jakie całkowicie omijam. W przypadku KG jednakże rzadziej ostatnio trafiam na cokolwiek co bym chciał nabyć.
4. Egmont - symbolicznie umieszczam Egmont poza podium. Im mocniej idą w mainstream tym mniej tytułów kupuję. Nadal tytuły od wielkiego "E" stanowią większość koszyka zakupów jednak głównie z uwagi na kontynuację wcześniej zaczętych serii, jak np. Kaczogród czy Iznogud. Widać mocno zwyżkę cen. Na plus, jak zawsze, przejrzystość zapowiedzi wydawniczych na miesiące wprzód.
5. Hanami - zastanawiałem się czy dać wydawnictwa mangowe na tę listę skoro jest osobna lista ale... choć nie każdy prostokąt jest kwadratem to każdy kwadrat prostokątem. I mangowe zawierają się w szerszym zbiorze komiksowych.
Manga historyczna, samurajska, najlepiej trafia w mój gust. No i te góry w "Szczycie bogów"...
6. Ongrys - tempo żółwie wydawania to jest spory minus. W pewnym stopniu równoważony przez ofertę oraz, delikatnie, obecność na tym forum. Kupuję Jonathana, Bruno Brazil, zwracam uwagę na zapowiedzi i choć cierpliwość wystawiana na próbę, jakieś tam miejsce w środku stawki na top liście się należy.
7. Lost In Time - Toppi Collection mam w języku angielskim, jest ta kolekcja jednak oczywiście sporym plusem na konto LiT. Zestaw komiksów jakie wydali to mieszanka, sporo sztampy lub pozycji jakich nigdy nie tknę ale i dużo takich, które ciekawią np. Tzee i być może sięgnę po nie gdy zwiększę część budżetu przeznaczaną na komiksy.
8. Studio Lain - plusy za dostarczanie na polski rynek oferty 2000AD. Sporadycznie coś kupię od SL jednak zawsze sprawdzam jakie mają zapowiedzi.
9. JPF - One Piece. I więcej powodów nie trzeba. Dodatkowo, jest przecież jeszcze choćby One Punch Man.
10. Scream Comics - od "Krzykaczy" biorę głównie Mroczne Miasta. Można mieć uwagi do ceny, spora część oferty to, posługując się kolokwializmem z kinematografii, "akcyjniaki", na zachętę jednak trafiają na listę.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #46 dnia: So, 27 Styczeń 2024, 05:30:30 »
1. Lost in Time
2. Scream
3. Kurc
4. Studio Lain
5. Non Stop Comics
6. Hachette
7. Egmont
8. Kultura Gniewu
9. Ongrys
10. Timof

Offline wilk

« Odpowiedź #47 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 17:34:44 »
1. Scream Comics
2. Labrum
3. Taurus Media
4. Timof i cisi wspólnicy
5. Kultura Gniewu
6. Lost in Time
7. Story House Egmont
8. Mandioca
9. Studio Lain
10. Sideca

Offline Death

« Odpowiedź #48 dnia: So, 03 Luty 2024, 12:26:09 »
Wydawnictwa, które mnie nie wkurzały w 2023 roku:

1. Lost in Time - za wszystko. Coraz lepszy katalog, komiksy wydawane mądrze, czyli na przykład w integralach, a nie jako deski, jeśli seria liczy 4 albumy, to wydają dyptyk i potem jak już będą kolejne 2 tomy, to będzie drugi dyptyk, kiedy trzeba robią dodruki, przyzwoita cena jaką trzeba zapłacić za jednostkowy zeszyt w integralu, ceny na stronie takie same jak w sklepach, praktycznie nie mam uwag. Jeszcze mogliby wydać coś o co proszę, czyli na przykład Gusa, to już w ogóle będzie petarda.

2. Kultura Gniewu - też bez krytycznych uwag, choć mogliby już wymyślić coś innego w swoim sklepie, a nie ciągle te bawełniane torby od dwudziestu lat. :) Świetny katalog, niezłe tempo wydawania, śladowe ilości wpadek, fenomenalna promocja swoich produktów w mediach, te wszystkie dziennikarzyny praktycznie jedzą Kulturze Gniewu z ręki i merdają ogonkiem pisząc recenzje i układając listy top roku. Inne wydawnictwa mogłyby brać przykład.

3. Egmont - bo w sumie dużo od nich biorę, choć to ułamek tego co wydają. W tej egmontowej karcie McDonald's czasem się coś fajnego trafi, jakieś BBPO, Hugo Pratt, Dżakarta czy inny Blade Runner. A że menu duże, to i smacznych rodzynek rocznie robi się nagle kilkadziesiąt.

4-5. Nagle i NSC - dla mnie to jedno wydawnictwo, każdy ma coś fajnego w katalogu, ci RIP, tamci Saint - Elme, ci Pewnego razu we Francji, tamci Parkera. Lubię oba, Nagle wyżej, bo nowe, na zachętę.

6. Scream - głównie za Tardiego i Mroczne Miasta. Jakoś mnie ostatnio nie wkurzają.

7. Taurus - za to, że dokończyli kilka serii. Oby tak dalej w 2024 roku. To jest ten kierunek, który powinien obrać statek Bykarian. Siódme miejsce na zachętę. No i nieładnie być pamiętliwym, więc nie pamiętam i oceniam konkretny rok.

8. Polishcomicart - za piąty integral Thorgala, czyli komiksu bez którego by mnie tutaj pewnie nie było. Piętno wygnańców w 4K, to było to co lubię. I za kalendarz, bo to już moja tradycja, że co miesiąc mam na ścianie nowy obraz Rosińskiego. No i niczym mnie nie wkurzyli w 2023 roku, a to nieładnie być pamiętliwym.

9. Hanami - za konsekwencję. Kilka serii, regularne wydawanie, dodruki. Mądrze prowadzone wydawnictwo i fajny katalog.

10. Elemental - za Jeremiaha i Alfonso Fonta, czytając Barcelonę o świcie czułem klimat Corto. :)

Wyróżnienia:

Studio Lain - doceniam ten model marketingowy, że ludzie lecą na limitowane okładki w południe i w kilka dni schodzi kilkaset sztuk komiksu. Nie wiem czy lubię, bo to trochę chore, ale doceniam.

Komiks i My - za Ixbunietę. Polski frankofon. Uwielbiam i czekam na więcej. No i wydali też Jedną nogą w grobie.

Graphos - za Mieszka. Konsekwentnie budowana marka i corocznie wydawany album tego wspaniałego komiksu. I fajne gadżety. Brać przykład.

Studio JG - za Lovecrafta i Dziewczynkę w krainie przeklętych.

Labrum - za ten lepszy Relax, Zgredy, Conana, Metal Hurlant. Gdyby nie chore ceny, to pewnie byłoby w top 10.

Niżej są rózgi. Lubię wszystkie polskie wydawnictwa, nikt u mnie nie ma bana, ze względu na formę wydania oraz nowe lub stare przewinienia. Ale ponieważ sam pracuję na dziale zwrotów i muszę jeździć po różnych kierownikach hal i mówić 55. raz, że zawalili to samo, to jestem uczulony na uszkodzenia, brak kontroli jakości i słabe traktowanie klienta. To nie jest przedszkole, że czytelnik jest wdzięczny, że pan wydawca zechciał z wysokości swego złotego stolca wydać jakiś komiks, na rynku jest realna konkurencja, więc poza dobrą historią liczy się korekta, jakość i tak dalej. Bo niejeden czytelnik kupi komiks konkurencji, a nie twój. Akurat ja kupię, ale ja jestem uzależniony.
Timof - za pseudo ekologię i brak folii. Po prostu mówię nie. Po co wydawać świetne historie w albumach za stówę i więcej, a potem rzucać je na palety bez folii? (no i gdzie jest królik, czyli Płaszcz i Szpony 11-12?) :)
Kurc - za komiksy w wyższej cenie tylko dlatego, że mają inną okładkę, Scream to przynajmniej limitki ma z obwolutą, więc jest jakoś inaczej wydane. No i zdaje się też ostatnio komiksy bywają bez folii.
Mandioca - za fatalną dystrybucję w 2023 roku, rynek komiksu, to nie jest przedszkole, a w 2023 roku było. I za brak zakładek, nadal ich zresztą nie otrzymałem. Katalog znakomity, w tym wydali kandydata do miana komiksu dekady (Blast), więc jeśli poprawią się z dystrybucją i w końcu dostanę zakładki, to za rok będą wysoko. Potencjalny kandydat do top 3 każdego roku, jeśli tylko wszystko zostanie poprawione.
Mucha - są na świeczniku, bo dostali wydawcę roku w Łodzi, a jak wiadomo Lewandowskiemu też się dostaje, bo bez formy, a na owym złotym stolcu też siedział. Mucha też bywała bez formy jeśli chodzi o korektę lub jakość wydania.
Ongrys - za bardzo słabą korektę w odcinku Jonathana, który otrzymał główną nagrodę w Angouleme. To niewybaczalne tak psuć arcydzieła. No i wysłali mi uszkodzone pudło z Tytusem, od razu mogli je reklamować u dostawcy, tak jak mają zamiar to zrobić, a nie wysyłać ludziom źle zrobione pudła. Szkoda ich pieniędzy i mojego czasu na odsyłanie. Ale ogólnie za wspaniałe wydanie Tytusa, za Wydział siódmy, za Jonathana, szacunek - wiadomo.
Amber - za najgłupsze wydawanie komiksów na polskim rynku. Kilkadziesiąt stron amerykańskiego komiksu za okładkowe milion baksów. No błagam.
« Ostatnia zmiana: So, 03 Luty 2024, 14:05:42 wysłana przez Death »

Offline MIBY

« Odpowiedź #49 dnia: Wt, 06 Luty 2024, 13:00:50 »
Krótki ranking Wydawców:

1.   Egmont
2.   Hanami
3.   Mandioca
4.   Lost in Time
5.   Timof
6.   Nagle! Comics
7.   Kultura Gniewu
8.   Hachette
9.   Mucha Comics
10.   Non Stop Comics

Offline amsterdream

« Odpowiedź #50 dnia: Cz, 15 Luty 2024, 12:02:10 »
1. JPF
2. Kotori
3. Studio JG
4. Waneko
5. Egmont
6. Mucha Comics
7. Elemental
8. Kurc
9. Akuma
10. Hanami
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline herman

« Odpowiedź #51 dnia: Cz, 15 Luty 2024, 12:57:08 »
W kwadratowych nawiasach miejsce w rankingu z zeszłego roku.

1. LiT [2]

W tym roku dla mnie bezapelacyjnie najlepsi. Różnorodna oferta, przemyślane wydania, akceptowalne ceny. Wydają już całkiem sporo więc nie wszystko w ich ofercie mnie interesuje, ale w 2023 nie było wydawnictwa, którego komiksy w takiej ilości znalazły się w mojej top 10.
Łupieżcy imperiów, Cesarzowa Charlotta, Wojny Lucasa i Toppi: Kolekcjoner to dla mnie ścisła czołówka wydawnicza ostatnich 12 miesięcy. Do tego bardzo dobre Klub dysydentów i Republika czaszki. Nieźle bawiłem się też przy Good Asian, Tzee, Wąż i kojot czy Wypadku na polowaniu.
Oczywiście przy takiej liczbie wydawanych albumów były też rzeczy, które zupełnie nie przypadły mi do gustu, jak chociażby Indianie, Arka czy słabiutki Colt & Pepper.
Niemniej dla mnie to był rok "Lostów". Obu tak dalej, bo dla mnie wypełnili oni próżnię po zaprzestaniu wydawania frankofonów przez Egmont.

2. Nagle [-]

Mocne wejście nowego gracza na rynku. Dobra komunikacja i ciekawy wybór tytułów, bardzo zróżnicowany. Takie wydawnictwo co to nie znajdzie wielu fanatyków, którzy pokochają cały katalog, ale z drugiej strony każdy znajdzie coś dla siebie.

U mnie wysoka pozycja dzięki świetnemu Upgrade soul. Do tego odpalili dwie ciekawe serie - Saint-Elme (otarło się o moje top 10) i Friday. Bardzo dobrze czytało mi się też klimatycznego Parkera.

3. Kultura Gniewu [5]  

Od lat ścisły top u mnie. Mimo, że większość oferty do mnie nie trafia, to jak już znajdę coś dla siebie to zawsze jestem zadowolony. Wysoka pozycja za dwa bardzo dobre tomy kończącę jedną z moich ulubionych serii - Arab przyszłości. Ucieszył jak zwykle świetny Paco Roca w Zmarszczkach. Ott jak zwykle w formie Cinema Panopticom. Do tego po raz kolejny według mnie wydawca najlepszego polskiego komiksu roku - Fungae. Promowanie polskich twórców, zapraszanie na konwenty gości, aktywność promowaniu medium. Zasłużone miejsce na podium.

4. Mandioca [8]

Mocny awans, bo trudno nie docenić najlepszego albumu, który w tym roku przeczytałem. To oczywiście drugi tom rewelacyjnego komiksu Blast - pierwszego od kilku lat 10/10 w mojej kolekcji.
Mandioca wydała w tym roku zaledwie kilka komiksów, a duża część z tej oferty to nie moja bajka.
Jednak rzutem na taśmie w końcówce roku miałem jeszcze okazję przeczytać bardzo dobry album Sztandar czarnej gwiazdy, który śmiało polecam fanom komiksów militarno-historycznych. Była jeszcze Przepowiednia pancernika - tu mimo, że nie bawiłem się źle, to komiks jak dla mnie mocno przehajpowany.

5. Timof [1]

Największy spadek w mojej tegorocznej liście. Na nic się tam oczywiście nie obraziłem - ot po prostu w tegorocznej ofercie nie znalazłem już dla siebie tak dużo jak w poprzednim zestawieniu. Zdecydowanie najlepszym komiksem mogę uznać Nadstaw ucha, śliczna Márcio, który wylądował na 6 miejscu mojej topki.
Plus oczywiście za kolejnego Donżona i Czary zjary. Niezmiennie szanuję za różnorodną ofertę, aktywność na konwentach i sprowadzanie do Polski twóców.

6. Egmont [4]

Wraz z zanurkowanie w totalny mainstream idzie kolejny spadek w rankingu. Lubię komiks europejski i przez lata Egmont potrafił mnie w tym segmencie usatysfakcjonować, ale w tym roku ten segment był już wyjątkowo słabo obsadzony. Niemniej gigant naszego rynku zawsze coś tam w swoim katalogu ma co mnie zainteresuje. Dobrze bawiłem się przy nowym Blacksadzie oraz przy 1629. Plus za kolejną część Światów Aldebarana.
Nr. 1 jeśli chodzi o komiksy dla moich dzieciaków - wciąż kupujemy kolejne części Luca, Gigantów, Sami, Ptysia i Billa i różnych Kaczek.

7. Mucha [-]

Generalnie zupełnie rozmijam się z ich ofertą, ale za świetną Balladę dla Sophie wskakują do topki. Świetny komiks, o którym trochę cicho.

8. Labrum [10]

Lekki awans w stosunku do zeszłego roku, gdzie za wydawanie Metal Hurlant załąpali się do topki. Tym razem jest Metal Hurlatn, a do tego bardzo fajne Stare zgredy więc jest mały awans.

9. Scream [7] 

Solidny Black beard i kontynuowanie Mrocznych miast i Nestora Burmy. No i szanuję za dokończenie serii Dekalog. No i spoko, że wciąż wydają komiksy historyczne, ale dla mnie w tym roku jedynie 4 zawody.

10. Hanami [9]

Za sensowne prowadzenie wydawnictwa. No i fajnie, że ukazały się kolejne części Chłopaków z XX wieku i Szczytu bogów.
---------

Wyróżnienia

Hanami - za kontynuację Chłopaków z XX wieku i Szczytu bogów.
NSC - druga część W głowie Sherlocka Holmesa
Tore - za kontynuajcę Julii, tym razem wręcz z rysunkami Toppiego.
Graphos - za kolejny tom Mieszka

Smuteczki

Największy nieobcenym w tym roku to dla mnie Kurc (trzecie miejsce w 2022) - od lat u mnie w topce, a teraz jakaś straszna posucha. Czytałem Jasona, ale znam już tę serię i to takie "just ok". Wpadła też Czerwona maska, ale do Krogulca to się to nie umywa - oczywiście rozumiem, że to porównanie topu serii z jej początkiem więc proszę nie traktować tego jako narzekania. Wciąż im kibicuje, bo wydali dużo fajnych rzeczy w przeszłości.

Drugi rok z rzędu brakuje Ongrysa, którego mam trochę na półkach. Niestety żadnych fajnych ramotek frankofońskich nie uświadczyłem. Zupełnie nic mnie nie zainteresowało - nie przeczytałem nawet jednego ich albumu.

Offline darkwolf1

« Odpowiedź #52 dnia: Cz, 15 Luty 2024, 19:24:26 »
1. Egmont
2. Mucha Comics
3. Hachette
4. Lost in Time
5. Scream Comics
6. Labrum
7. Kurc
8. Ongrys
9. Studio Lain
10.Nagle Comics

Offline stachel

« Odpowiedź #53 dnia: Cz, 15 Luty 2024, 20:56:50 »
1. Kultura Gniewu
2. Egmont
3. Timof
4. Lost In Time
5. Studio Lain

Offline Koalar

« Odpowiedź #54 dnia: Wt, 20 Luty 2024, 02:12:54 »
Korekta listy (sorry, ale wiadomo, lepiej liczyć głosy od ostatnich).

1. Tore
2. Ongrys
3. Studio Lain
4. Kultura Gniewu
5. Lost in Time
6. Mandioca
7. Hachette
8. Kboom
9. Non Stop Comics
10. Nagle Comics
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #55 dnia: Śr, 21 Luty 2024, 20:09:19 »
1. Lost in Time
2. Egmont
3. Mandioca
4. Scream Comics
5. Studio Lain
6. Timof
7. KG
8. Taurus Media
9. NSC
10. Kurc

Offline volker

« Odpowiedź #56 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 09:35:01 »
1.Mandioca
2.KG
3.Timof
4.Lost In Time
5.Ongrys
6.Nagle
7. Kurc
8. Scream
9. Labrum
10. Non Stop Comics

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #57 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 20:47:58 »
1. Lost in Time
2. Mandioca
3. Scream Comics
4. Studio Lain
5. JPF
6. Timof Comics
7. Tore
8. Egmont
9. Ongrys
10. Kurc
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline srogin

« Odpowiedź #58 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 21:00:17 »
Nie jestem ich targetem w 100%. Wydają wg. mnie sporo komiksowego szrotu, ale za postawę i konsekwencję:
1. Lost in Time

Przeciwieństwo Lostów praktycznie w każdym aspekcie, ale wydali Rusty Browna:
2. Centrala

3. Wszystkie inne wydawnictwa, oprócz Egmontu.

Za totalne ograniczenie tytułów, które mogłyby mnie zainteresować. Czuję, że za jakiś czas nic od nich nie będzie mnie specjalnie grzało:
4. Egmont
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Luty 2024, 21:01:51 wysłana przez srogin »

Offline kosmoski

« Odpowiedź #59 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 22:09:20 »
1. Lost in Time
2. Hanami
3. Egmont
4. Mandioca
5. Non Stop Comics
6. Nagle
7. Mucha