1. Kultura Gniewu – jeśli idzie o balans (komiksy polskie / zagraniczne, nowości / wznowienia, dla dzieci / dla dorosłych) - jest to wydawnictwo idealne. Wprawdzie znaczna część oferty nie podchodzi mi zupełnie (czasami rysunkowo, czasami tematycznie, czasami ideologicznie), ale i tak należy docenić konsekwencję i różnorodność. Świetne wznowienia (Pinokio, Black Hole, Zrozumieć komiks…), ciekawe nowe polskie komiksy (Terra Incognita…), współczesne klasyki (Dom, Miotacz śmierci…), bardzo dobre komiksy dla dzieci (Bajka na końcu świata…)…
2. Mucha – Criminal, Moonshadow, Spectacular Spider-man… Dużo dobra, podobnie jak we wcześniejszych latach.
3. Scream Comics – Mroczne miasta, Rozbitkowie czasu, Nestor Burma… Jestem na tak.
4. Mandioca – Mandioca is a new Studio Lain. Przeczytałem dwa komiksy (Raport Brodecka, Życie i czasy...) i obydwa wylądowały w pierwszej dziesiątce. Aczkolwiek wydają też rzeczy, które ewidentnie nie są dla mnie.
5. Ongrys – w dziesiątce nie mam żadnego komiksu, ale doceniam robienie swojego. Z jednej strony Baranowski, Wróblewski, Żbik, a z drugiej Wydział 7. Do tego dochodzą dobre licencje… Szanuję.
Dalej w kolejności: Egmont, Kurc, KBoom, NSC, Centrala…