Autor Wątek: Komiksowa Top Lista - Rok 2021 - Komiks polski - dyskusja  (Przeczytany 14161 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pimpek

• Gość
Odp: Komiksowa Top Lista - Rok 2021 - Komiks polski - dyskusja
« Odpowiedź #45 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 10:35:48 »
Wyniki zamieszczone. Gratulacje dla Marka Turka, który nie dość, że Fastnachspielem wygrał głosowanie, to jeszcze 3 inne jego komiksy znalazły się w pierwszej dziesiątce! 8)

Można zaryzykować stwierdzenie, że forumowi spece są fanami twórczości tego artysty :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #46 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 11:07:13 »
Ja z przesłaniem od Turu.
Dziękuję, w tym roku zrobię trochę mniej komiksów ;)

Przy okazji, ode mnie również wielkie gratulacje. :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Luty 2022, 11:33:39 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #47 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 11:15:40 »
Turu przyatakował, brawo!
(się tak rozpędził, że nawet zdążyło już wyjść coś spod jego ręki, co jest moim pewniakiem do antynagrody w tym roku ??? , choć liczę, że powalczy też o normalną czołówkę 8) ).

Wielkie dzięki Pimpek!

Mała prośba: udałoby Ci się zrobić jeszcze punktację olimpijską? Może dać ciekawy obraz.

Pokuszę się za czas jakiś o małe podsumowanie, widzę kilka ciekawostek w wynikach. Z przyjemnością poczytam Wasze myśli o polskim komiksie w minionym roku.

Dzięki wszystkim za udział w zabawie!

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 11:31:39 »
@Chmurny

Nie mam pojęcia co to jest punktacja olipmijska  :D

Dziś już nie dam rady nic więcej policzyć, niestety.

Online misiokles

« Odpowiedź #49 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 11:58:15 »
Fajna dziesiątka! Choć Archiwum Ekspansji to chyba rok 2020.

Offline KzT

« Odpowiedź #50 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 12:28:47 »
Wiadomo, że te wyniki więcej mówią o forum, czy raczej o tych kilkudziesięciu osobach, które wzięły udział w głosowaniu, niż o komiksach polskich w 2021 roku.
Pierwsza trójka nie dziwi chyba nikogo - od początku przypuszczałem, że to się tak skończy. Chociaż pewnie wystarczyłoby kilka głosów więcej i kolejność na podium mogła być inna.
Cieszy mnie, że w wynikach nie widać też sekowania jakichś tytułów, wydawców etc. W pierwszej dwudziestce są komiksy głównonurtowe i eksperymentalne, wydane przez Egmont, Kulturę Gniewu, ale też IPN, Muzeum Pamięci Sybiru czy wreszcie nakładem autora. Zakładam, że jeśli trafi się coś ciekawego, to zostanie dostrzeżone na forum.
Nie było to też głosowanie wyłącznie z sentymentu do staroci. Mieszko, Wydział 7, Brom - to relatywnie nowe inicjatywy i widać, że się podobają. Chociaż oczywiście zdaję sobie sprawę, że pozycja numer 2 (czyli Złota Kolekcja Kajko i Kokosza) sprzedała się pewnie w nakładzie większym niż łączny nakład wszystkich pozostałych komiksów z listy.
Smuci natomiast, że znaczna część z tych komiksów (cały czas mam na myśli pierwszą dwudziestkę), to pozycje wydawane przez bardzo niszowych wydawców albo nakładem autora. Jeśli pominiemy Egmont (Kajko i Kokosz, Emilka Sza), to z większych inicjatyw pozostanie nam jedynie Kultura Gniewu jako wydawnictwo, które publikuje polskich autorów regularnie.
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Luty 2022, 14:16:56 wysłana przez KzT »

Online misiokles

« Odpowiedź #51 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 12:48:05 »
W pierwszej 30-tce jest już trochę timofa!

Offline Chmurny

« Odpowiedź #52 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 13:49:34 »
@Chmurny

Nie mam pojęcia co to jest punktacja olipmijska  :D

Dziś już nie dam rady nic więcej policzyć, niestety.
Ja się pobawię.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #53 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 17:19:10 »
Punktacja medalowa wygląda tak:

Offline kierpic

« Odpowiedź #54 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 16:31:05 »
No pięknie Chmurny to wyliczyłeś! Podziękowania również dla Pimpka. Lubię takie zestawienia!

Wyniki odzwierciedlają popularność tytułów i zastanawia mnie tylko, co one znaczą dla komiksów nominowanych do Najlepszego polskiego albumu MFKiG?
Chodzi mi o: Empress (13 pkt i 3 razy na liście), Ostatniego pisarza (8 pkt, 3 razy na liście) i Black Hound (0 pkt!). W sumie jedynie 21 pkt.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 16:43:54 »
Często różne gremia nie wybierają rzeczy, które są najbardziej popularne. Nie tylko w komiksie, ale również w ramach festiwalów filmowych na przykład. I bardzo dobrze, uważam, że takie zestawienia nie powinny tylko odzwierciedlać gustów, ale również je kreować, zakładając, że zasiadają w nich ludzie kompetentni. Choćby wymieniony Empress nigdy nie zdobędzie dużej popularności, a zdecydowanie jest warty docenienia, ale bardzo mocno niszowy.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 17:40:05 »
Myślę, że wyszła nam tu ciekawa lista z różnorodnymi tytułami. Wbrew obawom niektórych użytkowników warto było zrobić to oddzielne głosowanie i docenić tu na forum rodzimych twórców i ich dzieła. Gdybyśmy mieli mówić o polskim rynku patrząc jedynie na to głosowanie z sąsiedniego tematu, to można by dojść do wniosku, że w Polsce nie ma twórców komiksowych i nie ma polskich komiksów. Tymczasem są, tworzą różnorodne rzeczy, mimo mało sprzyjającego i zupełnie niekomercyjnego rynku. Czy gorsze od tych wszystkich arcydzieł, na które wielu już brakuje miejsca na półkach? Być może. Na pewno inne. Przefiltrowane przez wrażliwość ludzi, którzy oddychają tym samym ciężkim powietrzem co my i chodzących po tych samych ulicach. Ja osobiście bardzo się cieszę, że znalazło się na tym forum 30 osób, które czytają polskie komiksy i doceniają je.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #57 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 22:34:18 »
Jeszcze jedna tabelka, pokazująca te komiksy, na które oddało głosy co najmniej 5 osób, według liczby głosujących. Mamy 15 tytułów, czyli ponad 20% wymienionych w głosowaniu - otrzymały one łącznie ponad połowę miejsc w naszych wskazaniach.
Głosowaliśmy na 65 pozycji, co liczebnie stanowi prawdopodobnie okolice połowy wydanych w 2021 r. rodzimych komiksów. Poszliśmy wcale szeroko.

Spodziewałem się, że walka rozstrzygnie się między "Bajkami urłałckimi" a "Fastnachspiel" i ciekawiło mnie, czy działalność forumowa autora zwycięskiego albumu w jakiś sposób odbije się na klasyfikacji. Chyba sporo osób potrafiło oddzielić bałwanienie od dzieła i doceniło jednak komiks. Spodziewałem się też, że sentyment wywinduje złotego Kajka i Kokosza wysoko, ale podium nie zakładałem (z pewnych względów ja nie głosowałem na Kajkosze, choć mam). "Bajki urłałckie" na podium nie są dla mnie zaskoczeniem (a medalową nawet wygrały! wskokiem już zza bieżni), choć według mnie pod względem artystycznym ustępują paru pozycjom. Mr. Silence - bardzo dobre dzieło, ja obstawiałem wysoko, ale nie przypuszczałem, że zyska tak spore uznanie i przyjdzie tuż za podium (swoją drogą zwróćcie uwagę, jak Turek się rozwinął choćby w stosunku do Bajabongo, jak popracował nad dynamiką scen, no, zapomniał o paginacji, niech nie myśli sobie).

Nie mam "Jeśli zrobisz...", "Broma 2", "Mieszka", "Empress" ani "Słodkich chłopaków" (akurat nie ciekawią mnie plastycznie), ale w którymś z tych komiksów upatrywałem kandydata na podium, ze względu na rozgłos i niezłe opinie. Pudła nie było, ale niektóre przyszły bardzo wysoko. Natomiast kompletnym dla mnie zaskoczeniem była wysoka pozycja "Ars gratia artis...", a zwłaszcza w punktacji medalowej (4 plac!) - kiedyś widziałem kadry i po pojawieniu się w pierwszych czubach przyjrzałem się ponownie. I choć uważam, że jest to dramatycznie nieudana próba zmierzenia się ze sztuką przez naprawdę wielkie "S" (ale sam pomysł ciekawy), to wskazanie tego komiksu przez czterech głosujących jako najlepszego wiele znaczy i być może wymaga przemyślenia zmiany sposobu punktacji (stoję, że medalowa jest lepsza, może ze współczynnikami dla urealnienia frekwencyjności; przy obecnej powinny być chyba większe różnice punktowe między wskazywanymi miejscami - do zastanowienia).
Cieszy mnie dostrzeżenie "Sybiru", przyzwoitego plastycznie i opowieściowo (choć mnie np. nie przekonują mechowe wstawki unowocześniające, ale i nie bolą), świetnego edytorsko. To się z przyjemnością bierze do ręki! Gdybyż taki poziom trzymał nasz komiks historyczny...

Z ponad dwóch dziesiątek komiksów polskich, które nabyłem i przeczytałem w minionym roku, do głosowania wybrałem tylko 8. Przez przyzwyczajenie do miejsca zakupu i dostępność nie kupiłem tylko jednego komiksu, który rysunkowo wpadł mi w oko, "Zagubionego w czasie pocałunku" (misiokles, walnąłeś się w nazwie), no i otrzymał tylko jedną wzmiankę. Komiksów z jedną czy dwoma wzmiankami było w naszej zabawie sporo - widać, że wielu z nas niewielu rozgląda się i szuka, są amatorzy na mniej popularne, ale rodzime pozycje, komiks dziecięcy też jest zauważany.
Przy okazji: jeśli ktoś nie zna deathtothezins.blogspot.com - to blog właśnie misioklesa z recenzjami polskich komiksów. I choć jeśli chodzi o podejście do strony plastycznej, publikuje często dość, powiedzmy, kontrowersyjne i stawiane przez różowe okulary oceny :P , to pisze szczerze, ciekawie, z jajem. Oprócz podglądania czysto informacyjnie kilku miejsc komiksowych na fejsie, jest to jedyne miejsce z pisaniną w sieci, które dość regularnie odwiedzam. Zaglądajcie.

Co jeszcze: nie wiem, czy przedłużenie zwiększyło by liczbę głosujących, choć skądinąd wiem, że jeden ancymonek posiada i "Bajki" i "Fasta",  nie zdążył przeczytać, ale zdążył zagłosować na pełną dychę i to zachowując czyste sumienie. Szkoda, że w dużej części towarzystwo  pisząco-zbierające odpuściło zabawę, choć przedstawiciel przyleciał z gratulacjami jako pierwszy ;D. Może za rok, co chopaki?

Głosowanie warto było zrobić, ja z ciekawością śledziłem propozycje i jeszcze raz wszystkim uczestniczącym dziękuję. Jak widać, trochę różnimy się od łódzkich jurorów i świetnie, ich werdykty są często dość intrygujące i nie sądzę, żebyśmy ustępowali im kompetencjami  8)

Twórcom uznanie, laureatom gratulacje i obyśmy za rok mogli się bawić w większym gronie!

Online Leyek

« Odpowiedź #58 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 23:03:42 »
Ostatniego pisarza (8 pkt, 3 razy na liście)

W końcu zapomniałem, że to też czytałem :) Nie wiem czy bym zmieścił w pierwszej 10, ale w pierwszej 12 już pewnie tak. Ok graficznie, fajne motywy z lecącą rakietą czy zniszczoną okładką, ale fabularnie trochę się zawiodłem, bo pomysł wyjściowy dawał nadzieję na więcej.

Komiksy z początku roku mają w takich głosowaniach gorzej :) Choć te z grudnia też, szczególnie w gazetach/blogach co listę najlepszych w roku publikują już w grudniu (bezsens totalny, ale w tych czasach każdy chce być pierwszy).

Offline turucorp

« Odpowiedź #59 dnia: So, 19 Luty 2022, 11:36:44 »
No to tym razem osobiście ;)
Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy poświęcili chociaż odrobinę swojego cennego czasu i jednak oddali swoje głosy w tej niszowej kategorii.
Specjalne podziękowania dla @Pimpek za ogarnięcie tematu i @Chmurny za rozszerzoną analizę.
Wyniki stanowiły, dla mnie osobiście, sympatyczną wisienkę na urodzinowym torcie (cóż za zaskakujący splot :O ).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.