Nie mogłem się zebrać do stworzenia swojej listy, ale jak zobaczyłem, że @Pabloff wykreślił Życie i czasy Sknerusa McKwacza, to uznałem że należy naprostować tę niesprawiedliwość!
Kolejność przypadkowa:
1.
Życie i czasy Sknerusa McKwacza - Komiks instytucja. Pokazuje, jak w formie komiksu "z kaczkami" "dla dzieci" przemycić mnóstwo emocjonujących i uniwersalnych lekcji. Zachwycił mnie za dzieciaka, zachwyca nadal.
2.
Asteriks - Seria, którą poznałem już po 30., którą obecnie czytają wszyscy w moim domu - ja, 8 latek, 6 latka i nawet 3 latek. Dla każdego jest to bardzo ciekawa i śmieszna przygoda.
3.
Blacksad - tak, wiem, spisuję od @Łośka, ale co poradzę, że ma świetny gust? Artystyczne cudo, można czytać nawet po chińsku

4.
Czarne nenufary - Pięknie narysowany, bardzo wciągający kryminał. Spokojnie można polecać ludziom spoza komiksowej bańki.
5.
Reckless - zastanawiałem się, jaki komiks Brubakera umieścić na liście, zdecydowałem się na tę serię. Jest to tak naprawdę Bru + Phillips w pigułce, w ciemno.
6.
Arab przyszłości - Wiele można pisać o tym komiksie, choć większość opinii nie będzie choćby połowy wartości zawartej w 6 tomach tej serii. Świetnie opisana historia dzieciństwa autora, okraszona humorem, który pewnie wynikał z próby poradzenia sobie z traumą.
7.
Donżon - Jedna z moich ulubionych serii. Świetne humorystyczne fantasy, które mieści w sobie wiele absurdu. Bardzo bardzo polecam!
8. Dni, których nie znamy
9. 7 żywotów Krogulca
10. Droga
11. Druga tajemnica starego zamczyska (właściwie, to całość Rosy,ze szczególnym uwzględnieniem punktu 1

)
12. Invincible
13. Excalibur: Kronik
14. Kobane Calling
15. Król Rozpustników.
16. Dom - Paco Roca
17. Wypadek na polowaniu. Prawdziwa opowieść o zbrodni i poezji.
18. Zemsta hrabiego Skarbka
19. Zamek Zwierzęcy (może trochę na wyrost przed ostatnim tomem, ale jestem zachwycony warstwą wizualną)
20. Zygfryd
21. Blueberry
22. Zauroczeni
23. Parszywy drań
24. Skorpion
25. (tu będzie kontrowersyjnie) Lanfeust z Troy