W innym wątku spróbowałem wybadać temat, czy byliby chętni do takiej zabawy. Pojawił się jakiś odzew, więc słowo staje się ciałem i zapraszam do wspólnego stworzenia listy 100 komiksów, które koniecznie trzeba przeczytać (przed śmiercią).
Tytuł, trochę podszyty humorem, nawiązuje do podobnych list, które funkcjonują w internetach. Ja lubię coś takiego przeglądać i sprawdzać, ile tytułów mam / znam, a jakie może warto zapoznać. I to nie tylko w kategorii komiks, ale też film, czy książka (może ktoś zapoda podobną zabawę w innych działach?).
W innym wątku rozpoczęła się nawet dyskusja, jak należy taką listę tworzyć – czy to powinny być subiektywnie ulubione komiksy, czy może takie, które stały się przełomowe w momencie publikacji. A może takie, które okazały się uniwersalne i zachowały po latach swoja aktualność? Wreszcie, czy takie, które „obiektywnie” są uznawane za najlepsze? Nic nikomu nie narzucając, każdy sam sobie wybierze (i czy w ogóle go coś takiego interesuje). Zachęcałbym jednak do jak najbardziej „subiektywnego” wyboru tak, aby taka lista oddawała nasze lokalne upodobania. Mile widziane byłyby jakieś krótkie komentarze w przypadku mniej znanych, czy mniej oczywistych tytułów. To oprócz zabawy w układanie listy byłaby myślę ciekawa wartość dodana dla innych.
Żeby cały temat ustrukturyzować, to kilka kwestii technicznych:
- każdy może zgłosić maksymalnie 25 tytułów w dowolnej kolejności (wydaje się sporo, ale to i tak nie jest łatwe; sam przez kilka dni układałem taką listę; zostawienie tu 10 pozycji byłoby niezgodne z konwencją genewską; poza tym większa liczba powinna skutkować większą różnorodnością propozycji); ranking będzie ustalany w oparciu o liczbę zgłoszeń, a nie punktów (tak jak sam wybór jest trudny, tak ustawienie kolejności jest w takim przypadku zupełnie karkołomne),
- nie ograniczamy się do komiksów wydanych w Polsce; prośba techniczna ode mnie, żeby w przypadku komiksów wydanych w Polsce podawać oficjalny, polski tytuł, a w przypadku komiksów wydanych tylko za granicą, żeby podawać dokładny tytuł i autorów – żeby można było łatwiej namierzyć dany komiks,
- można głosować na dowolną formę komiksową: począwszy od shortów, poprzez pojedyncze zeszyty / albumy, story-arcs, runy autorów do całych serii czy antologii. Przypuszczam, że to może później prowadzić do problemów prezentacyjnych (np. ktoś zagłosuje na Hellblazera Ennisa, a ktoś w ogóle na serię Hellblazer, podobnie superhero może generować takie sytuacje) ale wtedy jakoś będziemy próbować znaleźć satysfakcjonujące rozwiązanie,
- nie ma terminu końcowego tej zabawy; każdy może zmieniać / edytować swoje zgłoszenia; ja zobowiązuję się do cyklicznego aktualizowania rankingu (jeszcze nie wiem, w jakich odstępach – to będzie zależało też od liczby kolejnych głosów i popularności tej zabawy); wstępnie zakładam, że pierwsze zestawienie wrzucę gdzieś na początku wakacji, a kolejne nie rzadziej niż raz w roku w podobnym terminie; będę informował z wyprzedzeniem, żeby chętni mogli się dołączyć,
- ranking powstanie na podstawie liczby zgłoszeń na dany tytuł i obejmie 100 najczęściej pojawiających się komiksów (plus ewentualnie te, które będą na równi z setnym tytułem na liście).
Swoje propozycje wrzucę wieczorem, po kolejnej weryfikacji. Tak, żeby coś się zadziało w wątku.