Autor Wątek: 100 komiksów, które musisz przeczytać (przed śmiercią)  (Przeczytany 9730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline perek82

Odp: 100 komiksów, które musisz przeczytać (przed śmiercią)
« Odpowiedź #45 dnia: Pn, 24 Czerwiec 2024, 17:36:17 »
Projekt był chyba trochę zbyt ambitny:) Zamiast top100 udało się wybrać nieco ponad 30, a to i tak trochę na siłę. Tak jak zapowiadałem, jeśli będą pojawiać się dalsze głosy, to będę je dalej zliczał. 20 użytkowników się pochyliło nad tematem - dzięki:)
Różnice między tytułami to pojedyncze głosy.

Lp.      Tytuł   
   1      Sin City   
   2      Strażnicy   
   3      Szninkiel   
   4      Sandman   
         Wieczna Wojna   
   6      Thorgal   
   7      Kaznodzieja   
   8      Pasażerowie Wiatru   
         Rork   
         V jak Vendetta   
         W poszukiwaniu Ptaka Czasu   
   12      Maus   
         Mroczne miasta   
   14      Asterix   
         Corto Maltese   
         Cromwell Stone   
         Kaczki Dona Rosy   
         Kajko i Kokosz   
         Prosto z piekła   
         Toppi. Kolekcja   
   21      Black Hole   
         Blacksad   
         Blueberry   
         Criminal   
         Daredevil (run Millera)   
         Incal   
         Invincible   
         Monica   
         Piotruś Pan   
         Punisher Max   
         Saga o Potworze z Bagien   
         Skalp   
         Skład główny   
         Valerian   
7 żywotów krogulca **
CE (1-2) ***
Monster (1-9) ***
Żeń-szeń zgniłe korzenie ***
Dziewczyny z Pillaru **

Offline deFranco

« Odpowiedź #46 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 15:24:26 »
1683 zarejestrowanych użytkowników. Głosów 20. To nawet nie jest śmieszne.
Odechciewa się robić cokolwiek.

Gdyby choć 25% z tych 1683 ludzi, było aktywnych, to wydawcy typu Studio Lain czy Lost in Time,
śmiało mogliby przeprowadzać ankiety na tytuły, które można by wydać i miałoby to jakąś wiarygodność.

Offline 79ers

« Odpowiedź #47 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 21:50:12 »
Sadziłem, że temat jest otwarty i wolny od podsumowań.

Offline komiks

« Odpowiedź #48 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 22:02:01 »
Gdyby choć 25% z tych 1683 ludzi, było aktywnych, to wydawcy typu Studio Lain czy Lost in Time,
śmiało mogliby przeprowadzać ankiety na tytuły, które można by wydać i miałoby to jakąś wiarygodność.

Najwidoczniej wystarczyło 90 głosów
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/studio-lain-2000ad-ankieta/msg211349/

Poza tym, "100 komiksów, które musisz przeczytać" jest tendencyjne, po co na to głosować, jeśli nie ma z tego żadnego pożytku? Można to traktować jedynie jako zabawę.

Offline Kadet

« Odpowiedź #49 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 22:18:44 »
Tu było ponad 200 głosujących, ale część Ongrys przekierował na forum ze swojego Facebooka.

https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/wydawnictwo-ongrys-seria-do-wydania-w-polsce/
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline PJP

« Odpowiedź #50 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 22:41:25 »
Miałem zagłosować, ale ciągle coś mi wypadało. Jak udało mi się zebrać 10-15 to potem się rozmyśliłem  8) Ale skoro temat został przypomniany to wrzucę:
Rork, Thorgal, Asterix, Kajko i Kokosz, Valerian, kolekcja Dona Rosy, Antresolka profesorka Nerwosolka, Jeż Jerzy, Usagi Yojimbo, Mort Cinder, Torpedo 1936, Xenozoic, Hitman, Slaine, Dylan Dog, Czwórka z Baker Street, Wydział VII, Batman. Rok pierwszy, Lucky Luke, Parker, Rorschach, Punisher Epic Collection. Powrót do Wielkiego Nic, Ratman, Alchenit, Tytus, Romek i A'Tomek.
« Ostatnia zmiana: Cz, 25 Lipiec 2024, 22:58:18 wysłana przez PJP »

Offline deFranco

« Odpowiedź #51 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 23:10:49 »
Sadziłem, że temat jest otwarty i wolny od podsumowań.

Temat wisi już tak długo, że spokojnie można wyrazić swoje zdanie. To, że jedna czy dwie osoby,
do końca roku się wpiszą, nic nie zmienia.
Przytoczyłem liczby. Zwykły fakt.
Nie chodzi tylko o ten temat, tylko o ogólny stan. Ubolewam, że tak mało osób włącza się w cokolwiek
podobnej natury, przez to forum ma niemal zerową moc oddziaływania.

Poza tym, "100 komiksów, które musisz przeczytać" jest tendencyjne, po co na to głosować, jeśli nie ma z tego żadnego pożytku? Można to traktować jedynie jako zabawę.

No widzisz, dla ciebie to co najwyżej zabawa. Dla mnie może być rzeczą praktyczną. Jak 10 osób
mówi mi że mam przeczytać (kupić) jakiś komiks to mogę to olać. Jak 100 osób powie to samo,
to wiem, że coś jest na rzeczy.
Domyślam się, że założycielowi tematu, przyświecał właśnie taki cel. Szkoda, że nie wyszło.

Offline komiks

« Odpowiedź #52 dnia: Pt, 26 Lipiec 2024, 00:21:40 »
Wejdź na jakąś grupę o mandze, dowiesz się, że w topie jest Hanako Duch Ze Szkolnej Toalety, za to Thorgala nikt nie czytał. Te wasze listy są nic nie warte bo są tendencyjne.

Proszę, lista komiksów i mang z oceną minimum 8/10 posortowana od najczęściej ocenianych.

https://lubimyczytac.pl/ksiazki/k/75/komiksy?page=1&listId=booksFilteredList&category[]=75&rating[]=8&rating[]=10&publishedYear[]=1200&publishedYear[]=2024&catalogSortBy=ratings-desc&paginatorType=StandardPo przejściu na stronę nr 2, trzeba ponownie ustawić sortowanie: liczba ocen malejąco.
« Ostatnia zmiana: Pt, 26 Lipiec 2024, 00:25:16 wysłana przez Zwirek »

Offline PJP

« Odpowiedź #53 dnia: Pt, 26 Lipiec 2024, 00:40:15 »
za to Thorgala nikt nie czytał. Te wasze listy są nic nie warte bo są tendencyjne
->>
Proszę, lista komiksów i mang z oceną minimum 8/10 posortowana od najczęściej ocenianych
I co tam mamy? M.in. Strażników, Thorgala, Szninkla, Sandmana, Persepolis, V jak vendetta, Maus, czyli także te, które pojawiały w propozycjach. Czyli jednak te "nasze listy" coś odzwierciedlają ;)
Zresztą oceny na LC są dyskusyjne. Z reguły pierwsze strony recenzji są najlepsze, najwyższe i w ogóle "książka zmieniła moje życie" tylko dlatego, że dostali za free...
Wejdź na jakąś grupę o mandze, dowiesz się, że w topie jest Hanako Duch Ze Szkolnej Toalety, za to Thorgala nikt nie czytał
No fajnie i co z tego? Próbujesz nas ewangelizować? 8)

Offline komiks

« Odpowiedź #54 dnia: Pt, 26 Lipiec 2024, 00:55:33 »
Co ty mi tutaj wyrywasz z kontekstu? Napisałem, że jak wejdziesz na grupę mangową, to oni tam pewnie nie czytają Thorgala i tyle. Więc w zależności gdzie zapytasz, dostaniesz inne wyniki.

Żeby to miało ręce i nogi, to trzeba pójść w ilość (co z resztą sami tutaj postulujecie). Lubimyczytac to największy portal z ocenami książek i komiksów w Polsce. Masz tam przekrój wszystkich czytelników w każdym wieku z każdego środowiska. Więc już nie trzeba narzekać, że na Komikspec tylko 20 osób bierze udział w zabawie, wchodzisz na Lubimyczytac i masz setki osób, które biorą udział w podobnej zabawie.

To, że lista z Komikspec częściowo pokrywa się z listą z Lubimyczytac, to żadne zaskoczenie, bo wszystkie te listy są podobne, można w ciemno podać takie tytuły jak Maus, Strażnicy, KiK, Thorgal, itd. No ale jak wszystkie listy kończą się podobną konkluzją, to po co bez przerwy tworzyć nowe? To czy nazwiemy taka listę "przeczytać przed śmiercią" czy "najlepsze wszech czasów" to nic nie zmienia.

Zresztą oceny na LC są dyskusyjne. Z reguły pierwsze strony recenzji są najlepsze, najwyższe i w ogóle "książka zmieniła moje życie" tylko dlatego, że dostali za free...No fajnie i co z tego? Próbujesz nas ewangelizować? 8)
Jasne, 500 osób dostało za free, za to na Komikspec ani jedna!
Nie mówię o recenzjach, tylko o ocenach bez recenzji i nie o książkach tylko komiksach.
« Ostatnia zmiana: Pt, 26 Lipiec 2024, 00:58:29 wysłana przez Zwirek »

Offline PJP

« Odpowiedź #55 dnia: Pt, 26 Lipiec 2024, 01:06:08 »
Co ty mi tutaj wyrywasz z kontekstu?
  :D
Napisałem, że jak wejdziesz na grupę mangową, to oni tam pewnie nie czytają Thorgala i tyle. Więc w zależności gdzie zapytasz, dostaniesz inne wyniki
Fandom mangowy jest dość wąsko specjalizowany. To tak a propos przebywania w różnych bańkach i własnych światach, nawet ośmielę się napisać - uniwersach.
To czy nazwiemy taka listę "przeczytać przed śmiercią" czy "najlepsze wszech czasów" to nic nie zmienia
Można iść najprościej - polecanki czytelników forum xyz albo najlepsze komiksy wg xyz.
Jasne, 500 osób dostało za free, za to na Komikspec ani jedna!
Tu też dostają. Staram się nie oceniać tego, co ludzie czytają, ale generalnie czytają barachło xD Co w porównaniu z komiksem, też przecież często pulpowym czy jednorazowym i tak jest regresem, bo ów komiks jawi się (nawet ten słaby) jako artystyczne objawienie.
Żeby to miało ręce i nogi, to trzeba pójść w ilość (co z resztą sami tutaj postulujecie)
Akurat mnie takie listy do szczęścia nie są potrzebne. Ale zwykle z ciekawością zerkam co inni polecają, zawsze można coś nowego znaleźć. Człowiek przecież nie siedzi we wszystkim, bo to już od dawna niemożliwe.
« Ostatnia zmiana: Pt, 26 Lipiec 2024, 01:07:55 wysłana przez PJP »

Offline perek82

« Odpowiedź #56 dnia: Pt, 26 Lipiec 2024, 08:27:12 »
Wątek się ożywił 8)
Oczywiście, każdy kolejny głos, jaki się pojawi, będę dorzucał do poprzednich. Może kiedyś uda się zaktualizować "ranking".
Z założenia jest to zabawa (jak każdy ranking, który tutaj powstaje). Ale również miała to być szansa na poznanie tytułów, których nie znam, albo ominąłem a może warto się nimi zainteresować. Tak też traktuję coroczne głosowania. Mnóstwo komiksów przez lata kupiłem po właśnie tych głosowaniach.
No i tyle.
7 żywotów krogulca **
CE (1-2) ***
Monster (1-9) ***
Żeń-szeń zgniłe korzenie ***
Dziewczyny z Pillaru **

Offline komiks

« Odpowiedź #57 dnia: Pt, 26 Lipiec 2024, 08:48:22 »
Coroczne głosowania to jest całkowicie inna kwestia i jak najbardziej jestem za nimi.
Jest to wartościowe, ponieważ co roku są inne komiksy i druga rzecz, ludzie mają je na świeżo w pamięci, a nie, że ktoś poleca komiks, bo ma sentyment sprzed 20 lat.

Offline Death

« Odpowiedź #58 dnia: Pt, 26 Lipiec 2024, 09:07:02 »
A rzucę sobie 10 tytułów, które przychodzą mi do głowy:

Corto Maltese
Pasażerowie wiatru
Wieże Bois-Maury
Kolekcja Dona Rosy
Habibi
Zygfryd
Blast
CE
Mieszko
Lux in Tenebris
Mroczne miasta
Klezmerzy
Zaduszki
Dom
Powrót do Edenu
Zmarszczki
Achtung Zelig
Buddy Longway
Zdarzenie 1908
Jonathan
Skład główny
W poszukiwaniu Piotrusia Pana
Kajko i Kokosz
Podróże smokiem diplodokiem
Szninkiel
Nestor Burma
Gwiezdny zamek
Blueberry
Sandman
Thorgal
Usagi Yojimbo
V jak vendetta
Miracleman
Calvin & Hobbes
Sin City
Strażnicy
Mikropolis
Morfołaki
Przebiegłe dochodzenie Ottona i Watsona
Rewolucje
Potwory
Mysia straż
Locke & key
Zaduszki
Asteriks
Płaszcz i szpony
Wyspa 100 000 grobów
Azymut
Lucky Luke
Asteriks
Donżon
Ralph Azham
Persepolis
Fistaszki
Opowieścią z hrabstwa Essex
Moonshadow
S.
Indyjska włóczęga
Weapon X
Aliens - Labirynt
Biały Lama
Incal
Świat Edeny
Arq
Rok
Koziorożec
Cromwell Stone
Umowa z Bogiem
Kot rabina
Vision
Stój...
Klatki
Hellboy
Piękna ciemność
Skalp
Baśnie
Kaznodzieja
Gotham Central
Długie Halloween
Comanche
Undertaker
Bouncer

Offline wilk

« Odpowiedź #59 dnia: Pt, 26 Lipiec 2024, 09:47:25 »
Najwidoczniej wystarczyło 90 głosów
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/studio-lain-2000ad-ankieta/msg211349/

Zwirek, a Ty wciąż to samo.  ::) Lepiej byłoby gdybyś dołożył swoją listę, to by zestawienie zrobiło się mniej "tendencyjne".

Dla mnie taka lista kilkunastu, kilkudziesięciu użytkowników forum jest bardziej pożyteczna niż zestawienie wygenerowane na podstawie 500 anonimowych oceniających na lubimyczytać. Widzę kto układa daną listę i jakie ma preferencje. Jest to dla mnie pewna wskazówką jaki komiks warto może jeszcze przeczytać. Niemniej, jak zauważono, listy się w jakiejś części pokrywają więc gdzie ta tendencyjność?

W końcu, owszem to jest tylko zabawa. Nie wyklucza to jednak użyteczności takiej forumowej listy.