Autor Wątek: Wydarzenia komiksowe / Festiwale / Comic Con  (Przeczytany 234284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kapral

• Gość
Odp: Wydarzenia komiksowe / Festiwale / Comic Con
« Odpowiedź #840 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 15:05:22 »
Tu są zdjęcia z soboty.
 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3692466020805279&id=596258310426081

Jeżeli to jest to "znacznie większe obłożenie", to Hans nie musi się o nic obwiniać.

Offline turucorp

« Odpowiedź #841 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 15:27:47 »
Jeżeli to jest to "znacznie większe obłożenie", to Hans nie musi się o nic obwiniać.

To jemu chodziło o tłumy kupujących, a nie o ofertę na stolikach i inne punkty programu? :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #842 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 15:35:11 »
Spytaj Hansa, nie musisz się bawić w głuchy telefon.

Offline marcing

« Odpowiedź #843 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 15:37:41 »
Ja jestem z imprezy bardzo zadowolony, ale pojechałem na kilka konkretnych spotkań i po kilka konkretnych rzeczy. Z punktu widzenia osób nieinteresujących się na co dzień komiksem mogło to jednak faktycznie wyglądać słabo. W niedzielę dużą część poziomu -1 zajmowało jakieś targowisko (głównie) ubraniowe i 2-3 stoiska komiksowe zostały przez to wciśnięte do ciemnej "jamy" pod schodami ruchomymi, na co aż przykro było patrzeć. Ogólnie nawet w niedzielę trochę ludzi się cały czas kręciło po targach i nie miałem wrażenia, żeby były pustki, ale oczywiście na ubraniach ruch wydawał się dużo większy.

Dwa razy przypadkiem usłyszałem osoby postronne, które przynajmniej zauważyły targi. Raz była to mama która proponowała na oko 14-letniej córce przejście się po targach komiksowych, ale ta odpowiedziała, że w ogóle nic nie wie o komiksach i jej to nie interesuje. Mam wrażenie że mama była bardziej zainteresowana, ale odpuściła. Drugi raz w kawiarni stolik obok zajmowała rodzina z dwójką dzieci - dwie córki 8-10 lat. Przynajmniej jedna z dziewczynek wiedziała co to są komiksy, ale w strefie targowej nie znalazła nic interesującego (może interesujące ją rzeczy już miała). To tylko dwie przypadkowe opinie, ale raczej mało optymistyczne.

Z wystawców największy ruch był chyba u Timofa, w każdym tak to wyglądało kiedy ja wchodziłem do strefy targowej.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #844 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 16:32:23 »
oznaczenia imprezy faktycznie były kiepskie ale uważam że organizatorzy, zważając na obostrzenia covid i krótki czas, spisali się na medal. klimat faktycznie bardziej konwentowy niz targowy (jak na kw, mfk i wcc), ale w sumie podobnie było na nżk w muzeum etnograficznym. dla mnie bardziej kameralna impreza to plus.

z tą misją popularyzatorską to trochę naciągana teza. impreza była wg mnie skierowana głównie do fanów.

Offline nocny

« Odpowiedź #845 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 17:46:06 »

📣❓👂🏻 ZADAJ PYTANIE BILLOWI SIENKIEWICZOWI! 📣❓👂🏻
Podobno pytanie najczęściej zadawane Billowi, to jak wymawia się jego nazwisko 🤷‍♀️  Polska publiczność jest zatem krok do przodu i czas na Wasze pytania do gościa tegorocznej 31. MFKiG - Cyber Edition
Już w środę odbędzie się nagranie z naszym gościem.
👉👇  Piszcie w komentarzach, czego chcielibyście się dowiedzieć od amerykańskiej legendy komiksu - do końca 6 października włącznie 👇👈, my przekażemy Billowi Wasze pytania podczas rozmowy!

Offline Hans

« Odpowiedź #846 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 18:58:12 »
Chodziło mi o całość , oraz o niewielką frekwencję przez kiepskie wykorzystanie miejsca w którym znajdowała się impreza. Uwagi dotyczące wyglądu strefy targowej również umieściłem wcześniej.
Wydawać by się mogło, że jak ktoś chce zarazić znajomych komiksowym bakcylem, to raczej nie powinien celować w dzień zakończenia imprezy. Szczególnie, że sobota, zdaje się miała o wiele większe obłożenie w wielu strefach?
Ale oczywiście można tak zrobić i potem mieć pretensje do wszystkich.
Niektórzy ludzie muszą pracować a skoro impreza jest dwudniowa to powinna zapewnić większość atrakcji na cały czas jej trwania. Tym argumentem po prostu mnie zaskoczyłeś  :) Wg twojej teorii można by fajne rzeczy porobić. Np zaplanować trzydniowy koncert - ale trzeba być tylko w piątek bo reszta dni będzie do bani  :) A jak ktoś wyrazi swoje zdanie, to będziesz go pociskał w necie, że jak chce się posłuchać muzyki na koncercie to trzeba celować na piątek, bo wtedy jest największe obłożenie muzyków.
Oczywiście reklamować będziemy, że to trzydniowy koncert i że będzie na nim masa zespołów  :)

Nie wiem też o jakich pretensjach do mnie mówisz,  bo jedyne co umieściłem to swoje spostrzeżenia dotyczące festiwalu. Ty widzę jak zwykle szukasz powodu do zaczepki, „masz pretensje do wszystkich„ że ktoś mógł stwierdzić coś, co nie było zgodne z twoim poglądem. Ale czy słuszne...
Dlatego wytykanie komuś rzeczy, których dana osoba nie zrobiła schowaj proszę między bajki. Nie lubię być oskarżany o coś co nie miało miejsca.

A stoliki były drogie, przynajmniej z punktu widzenia niezależnych.
Skoro stoliki były drogie, a festiwal wyglądał jak bazar z początku lat 90-tych, to wg mnie coś tu mocno nie gra.
Bo skoro pobierane są pieniądze od wydawców , to w dzisiejszych czasach nie wystarczy rzucić kilka stolików, krzeseł niczym „łóżek polowych„. Klient oczekuje czegoś więcej - a na pewno klient odwiedzający takie miejsce jak Elektrownia Powiśle.  I w tej kwestii opinia moich dwóch kumpli nie jest tutaj odosobniona, bo podobną słyszeliśmy na ruchomych schodach w drodze do wyjścia.

Offline turucorp

« Odpowiedź #847 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 19:35:12 »
Wiesz, ja bym nawet nie zaczynał tej dysputy, po prostu ciekaw byłem opinii uczestników.
O dziwo, okazuje się, że osoby, które były w sobotę, są zadowolone i sobie chwalą.
Nagle pojawiasz się Ty z opinią, że impreza jak z bazaru w latach 90-tych i raczej wielka wtopa a nie festiwal.
Okazuje się, że tradycyjnie mamy do czynienia z bardzo subiektywnymi ocenami, w dodatku spaczonymi przez czas i miejsce.
Ale spróbuję to jakoś poukładać, żeby wyobrazić sobie co straciłem.
W skrócie, rozpiska programowa była dostępna wcześniej, więc raczej (prawie)wszyscy wiedzieli na co i kiedy się nastawiać.
Z kilku relacji wynika, że w niedzielę była tylko strefa handlowa (raczej nie cała, bo przyjezdni wpadli tylko na sobotę) i to w dodatku upchnięta po kątach przez zarządcę obiektu.
Czyli, jeżeli ktoś szedł tylko w niedzielę, to raczej wiedział co go czeka, zaskoczeniem mogło być jedynie zepchnięcie stoisk na margines obiektu.
Jest oczywiste, że każdy idzie wtedy kiedy może, tyle tylko, że Ty tego kompletnie nie skalkulowałeś pod względem atrakcyjności i teraz piszesz, że to właściwie zaprzeczenie samej idei festiwalu, a wszyscy pozostali sobie chwalą.
Żeby było śmieszniej, chwalisz np. zdobycze Szekaka, jakby nie dostrzegając faktu, że to efekt tej samej imprezy, na której dla Ciebie nie było nic atrakcyjnego.
Dziwnie jakoś, jakbym czytał relacje z kilku różnych zdarzeń, odbywających się w różnych czasach i przestrzeni :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #848 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 19:35:48 »
Z tego, co wiem to najtańsze stoisko kosztowało 500zł. To bardzo dużo dla kogoś kto rozstawia się z niszowymi rzeczami (zinami). Byłem, widziałem i się nie zaskoczyłem i nie rozczarowałem. Typowa warszawska komiksowa impreza. Gdyby KW nie odbywała się z WTK to również miałaby taką frekwencję, a tak zawsze ktoś przypadkiem wpadł na strefę komiksową. W galeriach handlowych jakoś nikt nie ma ochoty na komiksy wpadać (BFK). Brawa za to, że się chciało, choć pewnie środki były przyznane i trzeba było je wykorzystać. Ale organizacja taka, jak zawsze w Warszawie czy w ogóle w komiksiwie. Na spotkaniach z gośćmi głośno, bo nie było ścianki oddzielającej od strefy autografów. Całe zamieszanie ze strefą i jej regulaminem wynikało rzekomo z covidowej sytuacji. Byłe, na trzech czy czterech spotkaniach z rzędu i... był tylko jeden mikrofon, który był przekazywany sobie z ręki do ręki między gościem a prowadzącym. A jak była jeszcze tłumaczka (bardzo sympatyczna) to przez trzy pary rąk przechodził. I ani razu nie widziałem, żeby między spotkaniami był dezynfekowany (może był tylko nie zauważyłem). Co to ma wspólnego z bezpieczeństwem?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #849 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 19:56:53 »
w niedziele na korytarzach rozłożyły się lumpexy i antykwariaty ale to się obecnie nazywa garazowka i jest trendy. dla mnie ta impreza to był konwentowy oddech. cud ze się wogole odbyło:)

wcc można między bajki włożyć w tym roku.

edit: na imprezie śledziu mówił ze ma 700 stron komiksów z różnych czasopism komputerowych, podobno kg się do tego przymierza.
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Październik 2020, 20:03:38 wysłana przez freshmaker »

Offline starcek

« Odpowiedź #850 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 20:14:35 »
Tydzień lub dwa temu była tam impreza dla antykwariatów - stoły z drewna w białym namiocie poza budynkiem. Klimat lat 90. jak w  mordę strzelił. Może po prostu w tym miejscu tak ma być i już?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Hans

« Odpowiedź #851 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 20:31:16 »
Żeby było śmieszniej, chwalisz np. zdobycze Szekaka, jakby nie dostrzegając faktu, że to efekt tej samej imprezy, na której dla Ciebie nie było nic atrakcyjnego.
Co ma piernik do wiatraka?
Nie wiem co Ciebie w tym śmieszy, dla mnie jest to normalna reakcja wyrażająca podziw dla samozaparcia osoby, która zdobyła swoje trofea. Co to ma do rzeczy z wadami festiwalu jakie widziałem i jakie były widoczne nie tylko dla mnie, ale także dla kilku innych osób.
Pleciesz bzdury po raz kolejny szukając zaczepki z kimś, kto ośmielił się mieć zdanie inne od Twojego.  Słabiutkie to jak na takiego „wyjadacza„.
Bylem, zobaczyłem, oceniłem. Tyle i aż tyle.
Wielu ludzi sobie chwali i ja doskonale wiem dlaczego. Wszyscy jesteśmy stęsknieni za festiwalami, targami, koncertami i masą innych wielkoformatowych  imprez. Dlatego nie dziwię się z zadowolenia środowiska, że w końcu mogło się spotkać. Wszystko super ale mimo powiedzenia „na bezrybiu i rak ryba” brak tego typu imprez  nie przysłonił mojego postrzegania wad, które wymieniłem wcześniej.
Sam napisałeś, że rozpiska programowa była. Zapoznałem się z nią doskonale. Natomiast Ty, jakbyś przeczytał wcześniej ze zrozumieniem moje posty, to jasno w nich napisałem że nie byłem zainteresowany autografami (mimo że bardzo je lubię) a przyjechałem na sam festiwal.
Nie przeszkodziło mi to aby stwierdzić, że strefa autografów była daleko. To samo dotyczy się prelekcji wepchniętej w jakieś przejście przy żarciu. Kiepsko wyglądało, ktoś z komiksowa opowiadał a obok ludzie jedli lunch patrząc się na prowadzącego jak na ufoludka. A frekwencja podczas prelekcji....... szał.
Może następnym razem po prostu przyjedziesz, zobaczysz i sam ocenisz, a nie będziesz tak zajadle bronił czego nawet nie widziałeś.
Ciekaw jesteś opinii uczestników to taką opinię otrzymałeś. Jednak kiedy jest ona niezgodna z Twoją wizją to należy ją skrytykować. Fajnie że mogli się na festiwalu spotkać kumple, wydawcy, rysownicy. Jednak bardzo wiele tej imprezie brakowało, a wybielanie błędów na pewno nie pomoże organizatorowi na ich poprawianie w przyszłości.

Offline Koora

« Odpowiedź #852 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 20:33:11 »
Ja byłem niecałe 2 godziny w niedzielę, więc podzielę się wrażeniami z krótkiego pobytu.
Pierwszy raz byłem w ogóle w tej miejscówce, więc brakowało mi trochę lepszych oznaczeń, bo nie bardzo potrafiłem znaleźć gdzie są stoiska (pomógł mi ochroniarz), a na strefę podszedłem z Szekakiem, bo pewnie też bym nie trafił :)
Co do strefy autografów, to jak dla mnie było w porządku. Mało ludzi, można było na spokojnie porozmawiać. Obok faktycznie były spotkania z gośćmi, ale mi to nie przeszkadzało. Dużo bardziej przeszkadzało mi jak w tamtym roku strefa autografów była umieszczona na Narodowym przy schodach w przejściu.
Na stoiskach wydawców też mało osób, więc bez problemu pooglądałem co chciałem, porozmawiałem. Wyłapałem 2 starsze komiksy od Centrali, o których nie miałem pojęcia, kupiłem pierwszy tom Anastazji, którego już nie można dostać, załapałem się na 3 wrysy.
Podsumowując - bardzo się cieszę, że impreza w ogóle się odbyła. Z mojej strony podziękowania dla organizatorów za to, że pomimo sytuacji jaka jest udało się to ogarnąć z całkiem dobrym skutkiem :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #853 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 20:46:51 »
Pleciesz bzdury po raz kolejny szukając zaczepki z kimś, kto ośmielił się mieć zdanie inne od Twojego.  Słabiutkie to jak na takiego „wyjadacza„.
Bylem, zobaczyłem, oceniłem. Tyle i aż tyle.

Jakiej znowu „zaczepki” i czego niby „bronię”?
Weź trochę wyluzuj, i tutaj i na imprezach.
Bo wbijasz na festiwal, na którym nie interesują cię ani autografy, ani spotkania z twórcami, tylko stoiska z komiksami, z którymi oczywiście od razu masz problem bo? Za mało? Za małe? Za bardzo poupychane po kątach?
Równie dobrze mógłbyś z domu nie wychodzić, zrobić zamówienie na sieci, taniej by cię wyszło i bez stresującego kontaktu z tym bazarowym klimatem, na który masz alergię.
I kolegów byś wtedy zaprosił, pochwalił się zakupami w komfortowych warunkach, zamiast zniechęcać ich czymś, co dla Ciebie było z góry założoną porażką.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #854 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 20:50:15 »
NO właśnie Tobie w strefie nie przeszkadzało, i nie tylko Tobie. A przecież nie o to chodzi, żeby w strefie autografów było cicho tylko podczas spotkań z gośćmi, czego organizator nie potrafił zagwarantować.