Autor Wątek: Wydarzenia komiksowe / Festiwale / Comic Con  (Przeczytany 234284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nocny

Odp: Wydarzenia komiksowe / Festiwale / Comic Con
« Odpowiedź #825 dnia: Cz, 01 Październik 2020, 18:54:21 »

⭐️ ZAPOWIEDŹ GOŚCIA ⭐️
🇷🇸 R.M. GUÉRA (r. m. Guéra) - serbski rysownik komiksowy i ilustrator, od 1991 mieszkający na stałe w Barcelonie. Jego najsłynniejszym dziełem jest bestsellerowa seria SKALP do scenariusza Jasona Aarona, kilkukrotnie nominowana do nagród Eisnera i nagrody festiwalu w Angouleme.
Wśród jego licznych projektów realizowanych w USA i Europie znaleźć można prace dla największych wydawnictw, takich jak Marvel ("Thor Gromowładny", "Nighthawk"), Dark Horse'a ("Ashes", "Grindhouse"), DC Comics ("Batman", "Unfollow"), jak i brytyjskie "2000AD".
Jego najnowszym projektem jest ukazujący się także w Polsce PRZEKLĘTY, również do scenariusza Jasona Aarona.
🔸 Zachęcamy do zadawania pytań artyście pod tym postem 🗯
🔹 Czekamy na nie do końca poniedziałku, 5 października!

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #826 dnia: Nd, 04 Październik 2020, 00:20:40 »
Bardzo dużo ciekawych rzeczy. Szkoda, że was nie ma.  ;D W sumie fajne miejsce. I pierwsza impreza na szeroką skalę. Tak mi się wydaje. Nie ostatnia. Klimat in plus. Jeszcze jeden dzień jutro.  8)
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline keram2

« Odpowiedź #827 dnia: Nd, 04 Październik 2020, 10:52:29 »
Byłem wczoraj na NŻKW (dziś nie jadę), kilka uwag:
Naprawdę fajna impreza i biorąc pod uwagę ogólną sytuację w czasie której się ona odbywa nie powinno być chyba zbyt wielu narzekań.
Jeśli chodzi o giełdę to można było ją obejść dosłownie w parę minut i przypomniała mi ona łódzki konwent z 1997 (czyli moją pierwszą imprezę komiksową) z tą różnicą, że wtedy dominowały stoiska indywidualnych handlarzy, a dziś wydawnictw.
Nie sprawdziły się czarne informacje o opłatach za autografy, tzn rysunki w albumach były bezpłatne, a jeśli ktoś chciał na kartce to wrzucał 20 zł do puszki.
Ja zdobyłem w rysunki w albumach:
-Lil i Put
-Krasnolud Nap 
-Maja i Minizaury
-Wounded
-Na polach Grunwaldu
i jeszcze w charytatywnej antologii Legendy

Gdybym chciał to bez większych problemów mógłbym zdobyć jeszcze kilka rysunków, ale postanowiłem trochę spasować jeśli chodzi o "polowanie na autografy".

Generalnie najważniejsze było dla mnie poczucie tego festiwalowego klimatu i pogadanie z ludźmi, którzy mają podobną pasję.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #828 dnia: Nd, 04 Październik 2020, 15:26:21 »
fajne te orient-meny wręczane na nzkw - w sensie ze figurki. zabrakło na nich tylko tabliczki z napisem co to za nagroda i za co. statuetki wyglądały na wydruk 3D.

co do wygranych to zgadzam się praktycznie z każdą decyzja jury oprocz broma, bo wg mnie to słaby komiks.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #829 dnia: Nd, 04 Październik 2020, 15:29:21 »
fajne te orient-meny wręczane na nzkw - w sensie ze figurki.

No nie wiem. Według mnie ten Orient Men wygląda jak nadziany na wielkiego wacka z wielkimi łysymi jajami :)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #830 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 08:08:50 »
nżkw - bardzo fajny konwent. napełnił moje serce nadzieją.

elektrownia powiśle - fajne miejsce, nie byłem wcześniej po rewitalizacji. minusem na pewno jest fakt, że to galeria handlowa i spory rozstrzał między miejscami giełdy, autografów, spotkań, warsztatów. 2osobowa winda jako jedyny sposób dostania się do strefy autografów to było wyzwanie.

impreza bardzo kameralna ale mimo tego oferta na giełdzie bogata, chociaż ja z premier kupiłem tylko dylan doga. autografy można było zdobyć bez problemu - osławione środki z puszki szły na cel charytatywny.

orient meny przyznane - widziałem z bliska statuetkę bereniki w trakcie warsztatów dla dzieci. fajna inicjatywa.

no i największy plus to rozmowy z wami forumowicze i innymi konwentowymi kolegami.

Offline Hans

« Odpowiedź #831 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 13:15:11 »
Ja byłem tylko w niedzielę i odniosłem troszkę inne ważenie od @freshmakera.
Strefa targów a naprawdę ciężko to nazwać targami, umieszczona była na poziomie -1. Niemal brak dodatkowych oznaczeń, więc większości osób będących poziom wyżej, które nie kierowały się na festiwal raczej tam nie trafiły. Autografów nie brałem, ale ich strefa - jak zajrzałem na chwilkę  - była trudna do znalezienia , więc kolejny minus.

Sama giełda - kupiłem kilka rzeczy i z tego jestem zadowolony, jednak jej wygląd pozostawiał wiele do życzenia. Era handlowania z łóżek polowych minęła już jakiś czas temu i dla mnie nie stanowi kłopotu. Jednak jeśli miałoby to zainteresować ludzi z zewnątrz to całkowity niewypał. Podam na przykładzie dwóch kumpli którzy ze mną byli  i stwierdzili że to wygląda jak bazarek z lat 90-tych i nie dziwią się że tak mało ludzi interesuje się komiksem.
I tutaj dochodzę do konkretnych wniosków, że NŻKW wyglądała bardzo mizernie. Brak odpowiedniej infrastruktury targowej, brak oznakowań o wydarzeniu, schowanie jej na poziomie -1, rozrzucenie niektórych punktów imprezy......
Jak na wydarzenie mające na celu promować komiks, nazwane drugim największym wydarzeniem komiksowym w Polsce, dumie tytułując się i wręczając nagrody Polskiego Środowiska Komiksowego to strasznie słabiutko to wypadło.
Niewykorzystany potencjał świetnego miejsca i doskonałej lokalizacji które codziennie odwiedza masa ludzi, sprawiła że nie tylko w oczach moich kolegów ale także troszkę w moich wizja komiksu w Polsce jest postrzegana jako niszowa. Kiedy mieszkałem poza Polską byłem na wielu imprezach związanych z komiksem i po odwiedzeniu NŻKW wiem na pewno jak taka impreza wyglądać nie powinna.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #832 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 13:43:24 »
A jak było z frekwencją? Bo na tych zdjęciach, które znalazłem w sieci, to raczej bida z nędzą. Nie ma nic smutniejszego niż impreza masowa bez mas  ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #833 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 13:57:48 »
Podam na przykładzie dwóch kumpli którzy ze mną byli  i stwierdzili że to wygląda jak bazarek z lat 90-tych i nie dziwią się że tak mało ludzi interesuje się komiksem […]
Niewykorzystany potencjał świetnego miejsca i doskonałej lokalizacji które codziennie odwiedza masa ludzi, sprawiła że nie tylko w oczach moich kolegów ale także troszkę w moich wizja komiksu w Polsce jest postrzegana jako niszowa. Kiedy mieszkałem poza Polską byłem na wielu imprezach związanych z komiksem i po odwiedzeniu NŻKW wiem na pewno jak taka impreza wyglądać nie powinna.

Intrygujące, że tegoroczna edycja tej imprezy w Katowicach miała dokładnie o 180 stopni odwrotny wygląd i efekt :O
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #834 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 14:04:33 »
Bo organizatorzy na prowincji wiedzą, że ludzi trzeba na imprezę ściągnąć i czymś zachęcić, a Warszawiakom wydaje się, że wystarczy znaleźć miejscówkę i powiadomić media. Tak było na pierwszej warszawskiej imprezie w kinie Elektronik (nie pamiętam który to był rok).

Offline turucorp

« Odpowiedź #835 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 14:09:19 »
Bo organizatorzy na prowincji wiedzą, że ludzi trzeba na imprezę ściągnąć i czymś zachęcić, a Warszawiakom wydaje się, że wystarczy znaleźć miejscówkę i powiadomić media. Tak było na pierwszej warszawskiej imprezie w kinie Elektronik (nie pamiętam który to był rok).

Ale katowicką edycję ogarniała ekipa z Warszawy, my jedynie wsparliśmy swoimi produkcjami i obecnością przy stolikach.
Nie wiem jak duży wpływ na warszawską edycję miały obostrzenia epidemiologiczne i warunki jakie uzyskano od właściciela obiektu. Wygląda na to, że duży, wręcz kluczowy.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline misiokles

« Odpowiedź #836 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 14:16:51 »
Też sądzę, że 'polowy wygląd' imprezy był podyktowany obawą że w ostatniej chwili ze względów epidemiologicznych impreza mogła się nie odbyć, więc nie pakowano pieniędzy w coś kosztownego i bardziej skomplikowanego logistyczne.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #837 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 14:24:48 »
Ale zadęcie było jakby pakowano :D

Offline Hans

« Odpowiedź #838 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 14:33:48 »
A jak było z frekwencją? Bo na tych zdjęciach, które znalazłem w sieci, to raczej bida z nędzą. Nie ma nic smutniejszego niż impreza masowa bez mas  ;)
Wyglądało na to że ludzi było niewielu, tak jak wspomniałem sama impreza mocno ukryta.

Też sądzę, że 'polowy wygląd' imprezy był podyktowany obawą że w ostatniej chwili ze względów epidemiologicznych impreza mogła się nie odbyć, więc nie pakowano pieniędzy w coś kosztownego i bardziej skomplikowanego logistyczne.

Ja rozumiem że COVID itd. Ale wydawcy mieli te miejsca za darmo i za nie nie płacili??
Może niech oni się wypowiedzą - jest ich tutaj sporo, bo nie wiemy ile kosztowało takie stoisko.

Naprawdę cała impreza wyglądała słabiutko, a ja biorąc dwóch kumpli chciałem ich zarazić komiksowym bakcylem imprezowym. Nie wyszło.

Offline turucorp

« Odpowiedź #839 dnia: Pn, 05 Październik 2020, 14:48:31 »
Ja rozumiem że COVID itd. Ale wydawcy mieli te miejsca za darmo i za nie nie płacili??
Może niech oni się wypowiedzą - jest ich tutaj sporo, bo nie wiemy ile kosztowało takie stoisko.

Naprawdę cała impreza wyglądała słabiutko, a ja biorąc dwóch kumpli chciałem ich zarazić komiksowym bakcylem imprezowym. Nie wyszło.

Wydawać by się mogło, że jak ktoś chce zarazić znajomych komiksowym bakcylem, to raczej nie powinien celować w dzień zakończenia imprezy. Szczególnie, że sobota, zdaje się miała o wiele większe obłożenie w wielu strefach?
Ale oczywiście można tak zrobić i potem mieć pretensje do wszystkich. Pytanie, o ile zasadne?
A stoliki były drogie, przynajmniej z punktu widzenia niezależnych.