Autor Wątek: Wydarzenia komiksowe / Festiwale / Comic Con  (Przeczytany 234288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline freshmaker

Odp: Wydarzenia komiksowe / Festiwale / Comic Con
« Odpowiedź #780 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 14:08:15 »
rozumiem ze szkicownik tez odpada z powodu COVID?

Offline Teli

« Odpowiedź #781 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 14:12:51 »
A skąd pewność że nie jesteś jakimś zajadłem antyfanem artysty i nie nakichałeś na ten szkicownik? Poza tym jadąc przez pół kraju z tym szkicownikiem na pewno nieświadomie przylepiłeś do niego całą masę małych Covidziontek które tylko czekają aby zatopić zęby w ołówku artysty... no istna broń biologiczna. Katastrofa murowana.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #782 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 14:46:39 »
no cóż, cieszmy się z tego co jest:) ja jestem spragniony konwentów.

Offline Szekak

« Odpowiedź #783 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 15:25:01 »
Też po przeczytaniu regulaminu tak to widzę. Czy nam się to podoba czy nie, aktualna sytuacja jaka jest chyba każdy widzi. I nawet jak nam się to nie podoba, to organizatorzy starają się zrobić wszystko by zminimalizować jakiekolwiek ryzyko.
Ja mam pomysł na ograniczenie covidu jeszcze bardziej - niech rozdają komiksy z wrysami za darmo, wtedy odpada ryzyko przeniesienia choroby poprzez wymianę gotówki.

Dla mnie sposob w jaki organizatorzy wykorzystali epidemie to zwykle cebulactwo.
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Wrzesień 2020, 15:32:02 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Hans

« Odpowiedź #784 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 15:42:12 »

Fakt że organizatorzy przegięli z tym dziwnym regulaminem i pomysłami w nim zawartymi.
Podejrzewam, że badają co można wymyślić i wprowadzić później np na festiwalu w Łodzi, bo organizatorzy są ze sobą powiązani.
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Wrzesień 2020, 16:15:31 wysłana przez Hans »

Offline Szekak

« Odpowiedź #785 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 16:12:56 »
no cóż, cieszmy się z tego co jest:) ja jestem spragniony konwentów.
Ja też, i ten konwent w żadnym stopniu tego nie zaspokoi, jako, że dla mnie największą atrakcją jest strefa autografów, a nie będę kupował drugi raz tych samych komiksów by je uzyskać. Jedyny festiwal w tym roku i taki wielki zawód. :(

Ciekawi mnie też czy ten regulamin będzie egzekwowany, bo jak tak, to stoliki części autorów będą świecić totalnymi pustkami.

Offline Hans

« Odpowiedź #786 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 16:20:09 »

Ciekawi mnie też czy ten regulamin będzie egzekwowany, bo jak tak, to stoliki części autorów będą świecić totalnymi pustkami.
I tak będą , więcej ludzi przyjdzie pogadać niż po autografy na takich dziwnych nieokreślonych zasadach.
A jak do tych artystów wyglądały kolejki w Łodzi?

Offline nocny

« Odpowiedź #787 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 17:10:35 »
To teraz coś z MFKIG (za fejsbukiem):

ZADAJ PYTANIE GRZEGORZOWI ROSIŃSKIEMU 📣
Otwieramy zapowiedzi naszych gości, a także szansę na zadanie im pytania! Spośród komentarzy pod tym postem wybierzemy do pięciu pytań, które zadamy Grzegorzowi Rosińskiemu, goszczącym na naszym festiwalu nawet w tej nietypowej formie.
🎥 Spotkania z artystami z zagranicy przygotowujemy dla was wcześniej, by w trakcie wydarzenia przedstawić wam gotowy, technicznie dopracowany i opatrzony polskimi napisami materiał.
🔹 Na wasze komentarze czekamu do soboty, 26 września
🔸 Już jutro szansa na zadanie pytań kolejnych pytań dla gości naszego festiwalu!

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #788 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 19:12:05 »
Czyli jeśli masz już komiks danego autora, to musisz go kupić raz jeszcze  :)

Mnie natomiast zastanawiają te punkty:

„ – Pierwszeństwo uzyskania autografu w komiksie mają uczestnicy, którzy otrzymali od wydawcy numer potwierdzający zakup komiksu z rysografem od podpisującego autora (komiksy będzie wydawał autor). W drugiej kolejność obsługiwani są uczestnicy, który zakupią rysograf dedykowany danego autora u obsługi strefy autografów (stała cena 20 zł lub więcej jeśli zażyczy sobie tego artysta, rysografy będzie wydawał autor). Autor może nie wyrazić zgody na rysograf na kartce.

– W przypadku rysografu na kartce. Odliczoną kwotę należy umieścić w puszce, znajdującej się w Strefie Autografów.”

Na stoisku wydawcy to rozumiem, ale w strefie ogólnej w dużej mierze zrobionej z dotacji takie zasady to troszkę przegięcie.

Po pierwsze może to powodować cwaniakowanie: bo wydawca np przekaże numerki jakiemuś znajomemu.
Po drugie te puszki to przecież łakomy kąsek dla skarbówki. Jestem za tym, żeby autor dostał kasę za swoją pracę, ale niech to będzie jasno określone. Na szczęście nie ma na tym wydarzeniu mega gwiazd, ale jakby były to kiepsko widzę takie regulacje.
Marnie to wygląda.

Po ogłoszeniu programu, był inny regulamin strefy autografów. Nie było tam mowy o stałej opłacie. Jedynie o możliwości zapłaty na prośbę autora, jeżeli ma taki zwyczaj. Niestety nie skopiowałem tego. Czy ktoś może też to czytał. To by było nie fajne. Wolałbym już zapłacić jednorazowy bilet wstępu. Ale też nie wiem jak było w tamtym roku na WK. Pierwszy raz (chyba) będę.  :( I o zakupie komiksu na imprezie też nie było mowy.
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Szekak

« Odpowiedź #789 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 19:21:14 »
W tamtym roku i na KW i na NŻK nie było mowy o konieczności kupowania komiksów, a strefa autografów była bezpłatna.

Online MarcusSz

« Odpowiedź #790 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 21:12:01 »
W tamtym roku i na KW i na NŻK nie było mowy o konieczności kupowania komiksów, a strefa autografów była bezpłatna.
Obawiam się, że na chwilę obecną, o tym co było kiedyś możemy zapomnieć - czy nam się to podoba czy nie Koronawirus wymusił różne zmiany, i pewnie organizatorzy - ale to tylko moje domysły - stanęli przed wyborem, albo organizujemy to w taki sposób by było od początku wiadome co i jak, albo liczymy się że jakieś nie zadowolone osoby (za daleko w kolejce się znajdujące) dają cynk odpowiednim służbom że a to dystans nie zachowany, a to brak środków jakiś itp. A wtedy mogły by się posypać mało przyjemne kary na organizatorów.

Patrzy z drugiej strony, jak by wyglądał nasz komiks, który przyniesiemy, gdyby autor/rysownik przed wzięciem od nas, spryskał obficie środkiem dezynfekującym  ;)

Offline Szekak

« Odpowiedź #791 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 21:33:05 »
Czemu komiks mialby byc spryskiwany srodkiem? Jakos kasa spryskiwana byc nie musi.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #792 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 21:52:20 »
Bo to był program, który obowiązywał w poprzednich edycjach Komiksowej Warszawy. Jeżeli naprawdę Covid wymusił takie zmiany to fajnie jakby organizatorzy poinformowali nas o przyczynach tej zmiany. Poprzedni regulamin był bardzo dobry. Klarowny. Owszem zdarzały się jakieś drobne niezbyt przyjemne sytuacje, ale w Warszawie można było bez większych problemów zdobyć rysografy. Bez stania przez trzy doby pod narodowym, jak to ma miejsce w łodzi. Owszem może nazwiska nie takie wielkie, co w rzekomej stolicy komiksu w Polsce, jednak dużo ciekawych i ładnych wrysów udało mi się zdobyć na KW. Nie wyobrażam sobie kupować dubli. Jestem pewien, że na stoiskach niektórych wydawców (KG) nie będą obowiązywały te wyssane z sopla lodu zasady. Przynajmniej mam taką nadzieję.
Zresztą regulamin regulaminem, a wola artysty wolą artysty. Pamiętam jak Dave McKean miał dyżur w strefie autografów. Czas minął, a ludzi w kolejce tłum. Przychodzi ktoś od Timofa i mówi, że teraz McKean będzie podpisywał komiksy tylko zakupione u Timofa, czyli "Klatki", ale McKean nie zgodził się na taki stan rzeczy i podpisywał wszystko.

Kurde wielu z nas kupuje komiksy ładnych kilkanaście, kilkadziesiąt lat. Jeżelibyśmy ich nie kupowali, to wydawcy by ich nie wydawali. Autorzy nie rysowali itp. Naprawdę narzucanie takich obowiązków jest według mnie nie fair.

Offline Teli

« Odpowiedź #793 dnia: Pt, 25 Wrzesień 2020, 08:11:06 »
Czemu komiks mialby byc spryskiwany srodkiem? Jakos kasa spryskiwana byc nie musi.

Szekak poczekaj jeszcze chwilę. Któryś z organizatorów wpadnie na forum, przeczyta Twojego posta i przy stoliczku z wrysami będziesz musiał wpisać kombinację "PIN+Zielony" ;)

Offline Hans

« Odpowiedź #794 dnia: Pt, 25 Wrzesień 2020, 09:27:15 »
Zdecydowanie byłoby to lepsze rozwiązanie, bo organizator musiałby rozliczyć się z przyjętej gotówki, a z taką puszką to nie wiadomo co się później dzieje.