Autor Wątek: Wydarzenia komiksowe / Festiwale / Comic Con  (Przeczytany 234276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Teli

Odp: Wydarzenia komiksowe / Festiwale / Comic Con
« Odpowiedź #765 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 08:49:45 »
Ja to rozumiem inaczej. Kupujesz u wydawcy "paragon" idziesz z nim do autora, okazujesz, ten nadziewa go na wyciągnięty z archiwum PRL gwóźdź i z pudełeczka wyciąga komiks z gotowym wrysem strzela szybką dedykację i każe wyper...... bo "siejesz COVIDEM człowieku".
Z jednej strony więcej ludzi dostanie dzięki temu wrysy, z drugiej ludzie z własnymi albumami często sentymentalnymi/nie do kupienia/czy innymi specjałami mogą zostać potraktowani jako gorszy sort i odesłani z kwitkiem. Nie sądzę żeby taka rzecz miała miejsce ale może się zdarzyć.
Zgadzam się z tezą że taktyka gotowych wrysów jest słuszna i powinna się upowszechnić ale TYLKO na stoiskach wydawcy. Nie chcesz stać nocami w kolejkach idziesz do wydawcy płacisz i masz od ręki za większą kwotę. Strefy autografów powinny być dla wszystkich jak miało to miejsce dotychczas. Nie bronię też autorom pobierania kasy do puszki przed wykonaniem wrysu. Każdy zasługuje na wynagrodzenie za swoją pracę. Mam nadzieję że te machinacje to chwilowe COVIDOWE wariactwa  i nie upowszechnią się na strefach autografów gdy pandemia odejdzie już w niepamięć.

Offline Boro

« Odpowiedź #766 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 09:47:58 »
Strasznie chaotycznie napisany ten regulamin, ale Teli może mieć dużo racji. Ja też to rozumiem, że można:
- kupić komiks z rysografem u wydawcy i wtedy ładujesz się przed kolejkę i bierzesz wcześniej przygotowany rysograf od autora (pytanie co będzie jak się skończą),
- kupić komiks bez rysografu u wydawcy, stanąć w kolejce do autora/autorów tego komiksu, a jak się doczekasz dajesz 20 zeta i dostajesz rysograf live.

Suma sumarum, jak chcesz rysograf w komiksie to zawsze musisz go kupić u wydawcy, mimo, że byłeś najlepszym z klientów i wcześniej kupiłeś go od razu po wydaniu. Wydaje się to trochę nie fair i nie do końca rozumiem, co mogło stać za tym punktem. Boją się, że covida przyniesiesz na komiksie, a w sprzedaży będą wszystkie zdezynfekowane? Przecież w drodze między stoiskiem wydawcy, a autorem też mogę kaszlnąć na nowo zakupiony komiks.
Dodatkowo jak wcześniej zauważył Starcek nie wiadomo do końca, czy można stanąć z kartkami, czy nie :)

Mnie niestety nie będzie, ale pozdrawiam wszystkich, którzy się wybierają!

Offline keram2

« Odpowiedź #767 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 09:58:25 »
Nie jestem pewien czy wszystko ogarniam, ale:

Moim zdaniem obowiązek zakupu albumu aby otrzymać wrys powinien mieć miejsce tylko wtedy, gdy dany komiks ma swoją premierę na tej imprezie, jeśli został wydany wcześniej to już nie jest w porządku.

Jakieś trzy lata temu na KW wraz z kolegą chcieliśmy od SCREAM COMICS wrys Romlinga na tomie 2 "Malcolma Maxa" i okazało się, że powinniśmy kupić go na stoisku, wkurzyłem się, bo album był w sprzedaży od kilku miesięcy i mówię: " czyli chcecie nas ukarać za to, że jesteśmy waszymi czytelnikami i kupiliśmy komiks zaraz po premierze?"
Na te słowa trochę się zreflektowali i ostatecznie nie musieliśmy kupować ponownie tego albumu lecz mogliśmy jakiś inny (wziąłem Sykes'a).

Tak czy inaczej uważam, że nie można w imię otrzymania autografu wymagać od czytelników zakupu albumu, który miał swoją premierę przed imprezą.

Offline Koora

« Odpowiedź #768 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 10:12:24 »
Miałem się wybrać, ale jak widzę, że w sumie to źle, że na bieżąco kupuję komiksy, to ręce opadają...
I tak zawsze coś kupuję na miejscu. Niekoniecznie premiery, no ale na pewno nie duble.
Tym bardziej, że w sumie nie ma chyba komiksu, który miałby premierę na festiwalu i byłby jego autor. Jeśli jestem w błędzie ro mnie poprawcie :)
Rozumiem że jakiś związek z covidem to ma na pewno, ale i tak szkoda...
Edit: widzę, że jakieś premiery by się znalazły, ale w sumie jak dla mnie może ze 2 interesujące.
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Wrzesień 2020, 10:23:41 wysłana przez Koora »

Offline Szekak

« Odpowiedź #769 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 10:15:25 »
Covid, covid... nie wiem czy ktoś był ostatnio w klubie, ale wygląda to tak jak zawsze - mega ścisk, wszyscy nachlani, spoceni i bez maseczek. No ale tutaj trzeba komiksy nowe kupować. Paranoja.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Teli

« Odpowiedź #770 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 10:28:15 »
Szekak przecież Covid to bardzo inteligentny i kulturalny wirus.
Nie atakuje w jakimś tam klubach, dyskotekach, targach budowlanych, na wiecach wyborczych, koncertach TVP, wydarzeniach kościelnych, galeriach handlowych, piknikach kół gospodyń wiejskich etc.
Atakuje w teatrach, kinach, muzeach, filharmoniach, bibliotekach, koncertach, wszelkiej maści targach związanych z kulturą wysoką, uczelniach, imprezach rodzinnych etc.
Atakuje też grupy zawodowe które znane są z siana fermentu i defetyzmu względem obecnej sytuacji geo-politycznej.
Covid z byle kim się nie zadaje. To że dotknął akurat nas powinno nas nobilitować i łechtać nasze ego bo wkońcu ktoś docenił komiksiarzy. Nie ważne że jest to latający kawałek sekwencji DNA który nie jest nawet kwalifikowany jako istota żywa. Ważne że jest wybitnie inteligentny i nas docenił. Raduj się.

Powyższy wpis jest efektem depresji wynikającej z faktu że w normalnych warunkach powinienem już pakować plecak, komiksy do wrysów, kanapki, kocyki, sprzęt biwakowy i skrzynkę piwa dla współkolejkowiczów szykując się by jutro rano ruszyć na MFKiG w Łodzi by spędzić tam urocze trzy dni pod EXPO.... reszta jest milczeniem.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #771 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 10:36:43 »
Macie fioła na punkcie tych wrysów. Minie ta część w ogóle nie interesuje. Za to szkoda, że nie widzę żadnych interesujących mnie tematów spotkań. Tak nie było na wszystkich trzech poprzednich edycjach Komiksowej Warszawy i WTK na których byłem. Zawsze coś się znalazło - choćby w zeszłym roku spotkanie z Baranowskim i innymi polskimi twórcami.

Ale to, że wydawcy chcą sztucznie nabić sprzedaż od fanatycznych fanów to też oczywiście granda jest.

Offline starcek

« Odpowiedź #772 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 10:43:12 »
Należy mieć nadzieję, że kupowanie albumów z wrysami (dzięki za wyjaśnienia) dotyczy tylko premierowych albumów, a z innymi można podchodzić po opłaceniu wrysu u organizatorów. Oczywiście dostanę od nich paragon fiskalny? :-D

Wam też nie działa zakładka "Ceny biletów'?
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Wrzesień 2020, 10:48:39 wysłana przez starcek »
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Hans

« Odpowiedź #773 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 10:50:14 »
Oby się wszyscy nie zdziwili, bo jeśli coś nie jest jasno określone, to domysły później tylko nas rozczarują.

Offline Teli

« Odpowiedź #774 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 11:22:20 »
Macie fioła na punkcie tych wrysów.

Ja też szanuję Twojego fioła na punkcie kolekcji :) Dzięki takim fiołom życie jest bardziej kolorowe.

Offline marcing

« Odpowiedź #775 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 11:29:47 »
Wam też nie działa zakładka "Ceny biletów'?

Na FB wydarzenia jest tak informacja:

"UWAGA, ważna wiadomość: WSTĘP NA WYDARZENIE JEST BEZPŁATNY.
Wyjątkiem są warsztaty, na które należy się wcześniej zapisać.
Miłego dnia!"

Offline marcing

« Odpowiedź #776 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 12:16:10 »
Ja rozumiem to tak:

1) Pierwsza opcja (pierwszeństwo) - można kupić komiks z rysografem. Wydawca ma np. 20 numerków, autor ma przy sobie 20 komiksów. Płacę u wydawcy za komiks i wrys, dostaję numerek. W strefie pokazuję numerek i dostaję od autora komiks z wcześniej zrobionym rysografem i autor dopisuje dedykację (jeżeli chcę).

2) Druga opcja - wrzucam odliczone 20 zł (lub więcej, jeżeli autor ma wyższą stawkę) do puszki. Autor na miejscu rysuje coś dla mnie na własnej kartce. Nie każdy autor musi się zgodzić na tę formę.
Ewentualnie w tej opcji można dostać też robiony na miejscu wrys w komiksie, za który zapłaciło się wcześniej u wydawcy, ale komiks również wydaje autor.

3) Nie ma możliwości uzyskanie wrysu na przyniesionym przez siebie komiksie (również jeżeli kupiło się go u wydawcy na stoisku na NŻKW) ani na przyniesionej kartce.

Offline Szekak

« Odpowiedź #777 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 12:24:32 »
Super regulamin, jak ustawy pisu - trzeba go będzie dziesięć razy nowelizować by miał jakikolwiek sens.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline xanar

« Odpowiedź #778 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 12:49:32 »
Może też przez noc napisali  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online MarcusSz

« Odpowiedź #779 dnia: Cz, 24 Wrzesień 2020, 13:45:45 »
Ja rozumiem to tak:

1) Pierwsza opcja (pierwszeństwo) - można kupić komiks z rysografem. Wydawca ma np. 20 numerków, autor ma przy sobie 20 komiksów. Płacę u wydawcy za komiks i wrys, dostaję numerek. W strefie pokazuję numerek i dostaję od autora komiks z wcześniej zrobionym rysografem i autor dopisuje dedykację (jeżeli chcę).

2) Druga opcja - wrzucam odliczone 20 zł (lub więcej, jeżeli autor ma wyższą stawkę) do puszki. Autor na miejscu rysuje coś dla mnie na własnej kartce. Nie każdy autor musi się zgodzić na tę formę.
Ewentualnie w tej opcji można dostać też robiony na miejscu wrys w komiksie, za który zapłaciło się wcześniej u wydawcy, ale komiks również wydaje autor.

3) Nie ma możliwości uzyskanie wrysu na przyniesionym przez siebie komiksie (również jeżeli kupiło się go u wydawcy na stoisku na NŻKW) ani na przyniesionej kartce.

Też po przeczytaniu regulaminu tak to widzę. Czy nam się to podoba czy nie, aktualna sytuacja jaka jest chyba każdy widzi. I nawet jak nam się to nie podoba, to organizatorzy starają się zrobić wszystko by zminimalizować jakiekolwiek ryzyko.
Narzekania, narzekaniami, ale patrzmy optymistycznie - jest szansa że odbędzie się choć jeden większy festiwal w tym roku - na Litwie (gdzie w momencie informowania było po około 70 nowych przypadków dziennie) od 1 października znów obowiązuje zakaz imprez masowych.

A co do pomysłu, by na festiwalach można było kupić premiery ze zrobionym wcześniej przez autora rysunkiem - mi taka koncepcja się podoba.