Autor Wątek: Wydarzenia komiksowe / Festiwale / Comic Con  (Przeczytany 242270 razy)

Offline tester

Odp: Wydarzenia komiksowe / Festiwale / Comic Con
« Odpowiedź #135 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2019, 20:14:32 »
Przez 3 dni praktycznie nie opuszczałem sali wystawców :)

Większość czasu spędziłem w Multiversum i Gunpla...Trzeciego dnia czułem się , jakbym tam pracował i przyszedł odbić kartę :D
 Trochę zakupów, ponad 20 komiksowych tomów i tomików z MVRSM, zdobyłem też na innych stoiskach archiwalne już cuda [ np. pikny Vertigo Jam sprzed 25 lat :D ] , obkupiłem się w modele , koszulki, "biżuterię" i figurki. Niestety rodzina narzekała na marny dostęp do prelekcji i paneli, przychodząc z łkaniem ;)  i wyrywając mnie ze stanowisk komiksowych. Wrrr.

Ciekawostka : kupiłem mangowy tomik, po którym się niewiele spodziewam, ale tytuł "Odrodzony jako galareta" od razu trafia do dziesiątki najbardziej chwytliwych :D

Pozdrawiam Damballę, z którym świetnie się rozmawiało. Pierwszy forumowicz poznany na żywo, oby dane nam było jeszcze pogadać :)

Usiłowałem też poznać Glutę, nawet pytałem na stoisku Egmontu, która z koleżanek udziela się na forum, ale akurat zapytana pani nie wiedziała, o kogo chodzi :D Pewnie chroniła koleżankę przed dziwakami :D

Bardzo mnie zdziwiło, ilu ja już w zasadzie znam sprzedawców- to także były fajne pogaduchy. Dodatkowo poznałem kilku nowych...

I naprawdę żałuję, że pojechaliśmy jednak pociągiem- zła decyzja. Zła. Komiksy i figsy przetrwały co prawda podróż, ale musiałem z góry zrezygnować z zakupów planszówek i większych modeli, starałem się też nie kupować grubaśnych tomiszcz i dużych formatowo komiksów. A gier interesujących wypatrzyłem sporo...

Jak dotąd bywałem tylko na WCConie i Coperniconie, to jednak inna skala imprezy. Na szczęście kupując karnet w piątek uniknęliśmy stania w dłuuuugich kolejkach, jakie ustawiały się w dniach nastepnych.

Strefa wystawców oj tak ;D
Co do paneli to smutne jest to, że większą popularnością cieszą się te z youtuberami opowiadającymi o komiksach niż z laureatem nagrody Eisnera.

Na wielki plus organizacja strefy autografów, moim zdaniem dużo lepiej to wyglądało niż w łodzi. Tutaj bardzo przyjazna atmosfera bez niepotrzebnej nerwówki i głupich tekstów.

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #136 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2019, 20:19:10 »
Usiłowałem też poznać Glutę, nawet pytałem na stoisku Egmontu, która z koleżanek udziela się na forum, ale akurat zapytana pani nie wiedziała, o kogo chodzi :D Pewnie chroniła koleżankę przed dziwakami :D
[...]
I naprawdę żałuję, że pojechaliśmy jednak pociągiem- zła decyzja. Zła. Komiksy i figsy przetrwały co prawda podróż, ale musiałem z góry zrezygnować z zakupów planszówek i większych modeli, starałem się też nie kupować grubaśnych tomiszcz i dużych formatowo komiksów. A gier interesujących wypatrzyłem sporo...

hehe ja to byłam prywatnie i chowałam się przed wszystkimi :D

ja to załuję, ze wzięłam hotel 3km od targów... uber na mnie zarobił bo tez nie byłam w stanie dźwigać siat :D

Offline R~Q

« Odpowiedź #137 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2019, 12:01:54 »
W 2019 r. na festiwalach wciąż tłumaczy się spotkania z artystami, zamiast prowadzić je po prostu po angielsku?  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline freshmaker

« Odpowiedź #138 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2019, 13:19:04 »
czasami autor nie zna angielskiego

Offline Lou

« Odpowiedź #139 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2019, 13:19:56 »
Jest już program tegorocznego Dnia Darmowego Komiksu w Poznaniu http://komiksy-poznan.pl/program/11-maja/
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Offline Boro

« Odpowiedź #140 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2019, 16:17:53 »
Rozpisałem sobie imprezki komiksowe na maj/czerwiec, bo uzbierało się ich sporo ;) Był już kiedyś w historii taki maraton imprez właściwie jedna po drugiej ? A przecież dopiero co zakończył się Pyrkon.

02.05-05.05 - Festiwal Komiksu i Zabawy "Kreska" (Pruszcz Gdański)
11.05           - Dzień Darmowego Komiksu (Poznań)
23.05-26.05 - Komiksowa Warszawa (Warszawa)
31.05-02.06 - Warsaw Comic Con (Nadarzyn)
06.06-08.06 - Gdańskie Spotkania Komiksowe GDAK (Gdańsk)
14.06-15.06 - SzlamFest 3 (Gdańsk)

Z tego nadmiaru bogactwa sam jeszcze nie wiem gdzie pojadę. W tym roku wyjątkowo kusi mnie WCC (Rosiński, Surżenko i świetni polscy rysownicy).

Offline keram2

« Odpowiedź #141 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2019, 17:07:03 »
W 2019 r. na festiwalach wciąż tłumaczy się spotkania z artystami, zamiast prowadzić je po prostu po angielsku?  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Jakby tego było mało wciąż tłumaczy się komiksy z angielskiego, zamiast po prostu wydawać po angielsku lub sprowadzać oryginały.  ;D ;D ;D ;D ;D

No naprawdę.
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Kwiecień 2019, 17:40:36 wysłana przez keram2 »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2019, 20:49:24 »
Ja w poprzednich latach bylem pociagiem w tym roku wyruszylem autem, auto spieprzylo sie na autostradzie A2, 400 za lawete i 210 za bilety poszlo sie walic, teraz jeszcze naprawa, tyle hajsu nieposzlo na komiksy...

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2019, 21:07:58 »
Piąteczka! Miałem podobną przygodę kilka lat temu na MFKiG  :'(

Midar

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Śr, 01 Maj 2019, 01:23:33 »
Nie popisuj się.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #145 dnia: Śr, 01 Maj 2019, 09:41:19 »
francuskie po francusku, włoskie po włosku, hiszpańskie po hiszpańsku - dobry pomysł

Offline turucorp

« Odpowiedź #146 dnia: Śr, 01 Maj 2019, 18:37:21 »
francuskie po francusku, włoskie po włosku, hiszpańskie po hiszpańsku - dobry pomysł
Nieme w języku migowym?  ???
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #147 dnia: Śr, 01 Maj 2019, 18:53:48 »
najlepsze rozwiązanie to metoda konferencyjna, tłumacz leci na bieżąco a chętni dostają słuchawkę do odsłuchu. jak ktoś zna język to słucha w oryginale. widziałem coś takiego na konwencie w danii.

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #148 dnia: Śr, 01 Maj 2019, 19:09:39 »
Ja w poprzednich latach bylem pociagiem w tym roku wyruszylem autem, auto spieprzylo sie na autostradzie A2, 400 za lawete i 210 za bilety poszlo sie walic, teraz jeszcze naprawa, tyle hajsu nieposzlo na komiksy...

Trudno wcisnąć łapkę "lubię", więc po prostu napiszę - współczuję, panie kolego. Oby naprawili ci wóz szybko i niezbyt drogo.

@Boro- cholera, nie wiedziałem, że aż tak się te zjazdy rozpleniły :O  Martwi mnie fakt, ze maj to dla mnie okres dużych wydatków i pewnie będę musiał zrezygnować z KomiksowejWarszawy lub Nadarzyna. Oby nie z obu.

Co do  WarsawComicConu- z rozmów na stoisku pyrkoniastym wynika, że Multiversum będzie miało swój kram na imprezie.
,, - Eeeeech.''

Online Damballa

« Odpowiedź #149 dnia: Pt, 03 Maj 2019, 16:32:51 »
Pozdrawiam Damballę, z którym świetnie się rozmawiało. Pierwszy forumowicz poznany na żywo, oby dane nam było jeszcze pogadać :)

Również pozdrawiam i mam nadzieję, że uda się pogadać na  kolejnych imprezach :-)

Impreza świetna i bogata w niezapomniane wrażenia. Szkoda tylko, że tak mało dane mi było w tym roku zobaczyć ;-)