Autor Wątek: Wydarzenia komiksowe / Festiwale / Comic Con  (Przeczytany 234283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keram2

Odp: Wydarzenia komiksowe / Festiwale / Comic Con
« Odpowiedź #1230 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 11:31:30 »

Skoro zostałem wywołany to skrobnę parę słów.
Fajna impreza, pogoda dopisała, frekwencja nieduża co sprawiło, że chyba nikt nie odszedł z kwitkiem ze strefy autografów.
Były obawy czy pan Szyszko będzie rysował (kiedyś w Warszawie tylko podpisywał), okazało się, że owszem można było zdobyć fajny rysunek.
Mi bardzo zależało na Macieju Mazurze i otrzymałem pięknego trolla Andrutha (patrz: Przymierze pajęczej nici), potem Fragga i Szekak otrzymali Batmany (pierwszy z nich pochwalił się swoim na forum już wczoraj).
W sumie zdobyłem wrysy od wszystkich twórców, którzy byli obecni, oprócz Adama Jastrzębskiego (jego Barany jakoś do mnie nie trafiły) i Jacka Skrzydlewskiego.

Jeśli chodzi o tomiszcze Adama Ruska to okazuje się, że 400 zł to cena promocyjna, okładkowa wynosi 499.

Fajna imprezka i nawet trochę żałuję, że dziś mnie nie będzie no ale jestem z Łodzi więc starczy tych wyjazdów.

Przy okazji - 20 lat temu w Łodzi obok jesiennego festiwalu odbywały się także (w ŁDKu): Gwiazdka z komiksem, Ferie z komiksem i majowe Targi Komiksu, może warto by wrócić do tych pomysłów i oprócz MFKiG zorganizować jakieś kameralne imprezy (np w EC1).

Offline starcek

« Odpowiedź #1231 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 23:10:10 »
[...]

Jeśli chodzi o tomiszcze Adama Ruska to okazuje się, że 400 zł to cena promocyjna, okładkowa wynosi 499.
[...]

A gdzies mi się rzuciło w sieci, że dziś na praskiej imprezce była po.... 599 zł. :-D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1232 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 06:31:46 »
To ja też skrobnę parę słów o pierwszej edycji Festiwalu ilustracji i Komiksu w Warszawie.

Po pierwsze, lokalizacja - imo bardzo fajna, wokół stoisk wydawców są kawiarenki gdzie można odpocząć i napić się herbatki czy zjeść ciasto, coś czego na innych festiwalach mi brakuje. Sporo nowych twarzy których wcześniej nie widziałem, więc fajnie, że impreza trafiła do osób spoza środowiska. Widzieliście kiedyś Panią na rowerze zachwyconą tym, że może wziąć rysunek na kartce od Skrzydlewskiego? :D

Druga sprawa, wystawcy. Nie było ich przesadnie wielu, ale też sam festiwal był niewielki. Ciekawą sprawą jest, że wystawcy byli w większości inni niż na pozostałych targach, więc fajnie je uzupełniali. Mi np. wpadły mi w ręcę Bajki Robotów na stoisku Wojtka Cichonia, na podstawie Lema, które już kiedyś miałem kupić, ale wypadły mi z głowy. Oprócz tego nabrałem sporo od Screamu, bo na Targach Książki tydzień temu zaspałem.

Trzecia rzecz, spotkania z autorami itp. były prowadzone w sposób profesjonalny, fajne i ciekawe rozmowy. I choć nie cieszyły się dużym zainteresowaniem, być może dlatego, że typowych komiksiarzy na imprezie wielu nie było, to ich umiejscowienie sprawiło, że można ich wszystkich było słuchać przy okazji i były przyjemnym uzupełnieniem całości.

No i czwarta sprawa, goście... Marek Szyszko, Jacek Skrzydlewski czy Maciej Mazur? Dla mnie goście którzy by mogli robić za gwiazdy na każdym dużym polskim festiwalu, a tu mówimy o kameralnej sprawie, pierwszej edycji. Do tego byli Wyrzykowski, Kur czy Meago. Dla mnie bomba, każdy komu zależało na konkretnym wrysie mógł go bez najmniejszego problemu otrzymać. Rewelacja.

No i na koniec takie małe spostrzeżenie... super organizacja. Mi np. się zawsze w oczy rzuca, że artyści na pozostałych festiwalach często nie mają nawet wody zabezpieczonej, żeby się napić gdy siedzą na strefie dwie godziny, a tutaj bezproblemowy dostęp do napojów, a nawet widziałem, że mogli liczyć na jakiegoś drineczka (tak to wyglądało, zawartości alkoholu nie sprawdzałem). Mała rzecz, ale jak ważna.

Podsumowując, dla mnie bardzo pozytywne zaskoczenie i trzymam kciuki za kolejną edycję za rok.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Chmurny

« Odpowiedź #1233 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 07:28:42 »
A gdzies mi się rzuciło w sieci, że dziś na praskiej imprezce była po.... 599 zł. :-D

Poprosiłem znajomych, którzy akurat wybrali się do Konesera, żeby mi sprawdzili i ewentualnie kupili. I myślałem, że źle usłyszeli, bo pan powiedział im, że te dwa egzemplarze to nie są do sprzedaży, ale owszem, mogą zamówić, po 599.
Czyli dobrze usłyszeli  ;)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1234 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 08:16:16 »
potwierdzam, że impreza fajna i kameralna. byłem tylko w niedzielę za namową szeqa. można było faktycznie posiedzieć w spokoju i z kawiarnii słuchać spotkań. szlachtycz jednak potrafi poprowadzić wywiady/rozmowy na całkiem niezłym poziomie. zrehabilitował się w mioich oczach po fatalnej rozmowie z rosińskim kilka lat temu.

zadnych komiksów nie kupiłem - na scream skończyły się mroczne miasta, albumy z pca mam już wszytskie które mnie interesowały. strefa autografów też fajna bez tłoku i na luzie.

Offline muaddib

« Odpowiedź #1235 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 13:34:57 »

https://www.facebook.com/groups/kultkomiksu/posts/2083260641845766/
Back to the future ;) Ktoś się wybiera? :P

A tak na poważnie to po katowickiej edycji Niech Żyje Komiks byłem zaskoczony jak dużo ludzi spoza "komiksowa" zatrzymywało się przy stoiskach i z sentymentu do komiksów czytanych w młodości kupowali coś dla siebie albo dla dzieci. Przez pandemię NŻK w Katowicach podobno umarło, ale mam nadzieję, że kiedyś wskrzeszą ten festiwal.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1236 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 15:11:02 »
Coś pewnie wina internetu, ze tak późno dodało tego niusa. Bo oni przecież by tak nie zrobili!
Co do katowickiej imprezy to potwierdzam, że było bardzo fajnie. Zwykli zakupowicze podchodzili, oglądali, pytali. Mam nadzieję, że jeszcze się odbędzie kolejna edycja.

Offline RoseGunsDays

« Odpowiedź #1237 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 22:04:32 »

Piotruś śmiało możesz się przyznać że byłeś na festiwalu :)

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #1238 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 22:21:12 »
Byłem na troszkę. Bardzo przyjemnie i fajna inicjatywka :D

Nic do dodania ponad to co powiedzieli Szelak, Freshmaker i Kream2  ::)

Offline turucorp

« Odpowiedź #1239 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 22:38:24 »
Mam nadzieję, że jeszcze się odbędzie kolejna edycja.

W najbliższym czasie chyba nie (chociaż coś się odgrażali niezobowiązująco), ale nastawcie się na sensowny ekwiwalent w GLI  8)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Voitas

« Odpowiedź #1240 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 22:44:05 »
W najbliższym czasie chyba nie (chociaż coś się odgrażali niezobowiązująco), ale nastawcie się na sensowny ekwiwalent w GLI  8)
Czekam

Offline turucorp

« Odpowiedź #1241 dnia: Pn, 06 Czerwiec 2022, 22:52:21 »
Czekam
Wkrótce zaczniemy coś ujawniać, będzie dobrze, a jeśli ludzie dopiszą to może być cyklicznie ;)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1242 dnia: Wt, 07 Czerwiec 2022, 07:50:23 »
Wkrótce zaczniemy coś ujawniać, będzie dobrze, a jeśli ludzie dopiszą to może być cyklicznie ;)

No to chociaż datę jakąś?  8)

Offline turucorp

« Odpowiedź #1243 dnia: Wt, 07 Czerwiec 2022, 09:31:45 »
No to chociaż datę jakąś?  8)

W sumie to już zaklepane, więc mogę, 1 października, gliwickie Mrowisko. Za chwilę będę się dopraszał o aktywny współudział, bo wiesz, tym razem wszystkie ręce na pokład (serio, jak ktoś coś chce lub może pomóc, to wiadomo jak mnie złapać ;) ).

Offline Takesh

« Odpowiedź #1244 dnia: Wt, 07 Czerwiec 2022, 09:44:49 »
Data i miejsce spoko. Trochę blisko emefki, ale luzik. Oby impreza wypaliła i została cykliczna.