Autor Wątek: Pyrkon 2025 (13-15 VI)  (Przeczytany 9998 razy)

Odp: Pyrkon 2025 (13-15 VI)
« Odpowiedź #45 dnia: Wt, 17 Czerwiec 2025, 12:32:12 »
To nie ma znaczenia czy ktoś dał radę kiedy indziej postać w kolejce w gorszych warunkach. Przysługuje niepełnosprawnym pierwszeństwo to mogą z niego korzystać. A ocenianie przez obserwujących czy ktoś jest wystarczająco niepełnosprawny to chamstwo.
 Są różne niepełnosprawności widoczne czy niewidoczne. Nikt nie powinien tłumaczyć czy danego dnia czuł się dostatecznie niepełnosprawny, by móc skorzystać z usprawnień.
A tak w ogóle to ludzie o kulach mogą czekać w kolejce, bo jakby nie mogli to by byli na wózku. Ludzie na wózku to też mogą czekać bo siedzą, więc się nie męczą.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #46 dnia: Wt, 17 Czerwiec 2025, 12:49:13 »
Zapytacie, czy ktoś rozeznał się wśród pozostałych członków kolejki czy również nie mają orzeczeń? Otóż nie. Osoby będące powyżej 10 miejsca w kolejce zapewne w ogóle nie wiedziały co się odleoniło.
Także tej akcji nie da się obronić w żadnym aspekcie.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Koora

« Odpowiedź #47 dnia: Wt, 17 Czerwiec 2025, 13:02:23 »
Ja jeszcze dodam, że zwyczajowa prośba od Alka (smok i kaczka) najczęściej wydłuża czas wrysu. Akurat w tym przypadku zajęła około 10-15 minut, gdzie okienko na wrysy trwało godzinę. Co tym bardziej stworzyło dziwną atmosferę w kolejce, a można było tego uniknąć. Rozmowa nie boli. Przynajmniej zazwyczaj :)

« Odpowiedź #48 dnia: Wt, 17 Czerwiec 2025, 13:26:53 »
Wjeżdżałem na pyrkon bez kolejki. Także nie pytałem się każdej osoby stojącej przed MTP czy mogę. O przedłużenie przez rysunki to niezależnie od tego jakby wszedł to tak samo kiepsko, że mniej osób mogło dostać.

Offline Teli

« Odpowiedź #49 dnia: Wt, 17 Czerwiec 2025, 14:18:03 »
Nie było mnie. Nie wiem. Nie widziałem. Znam tylko z opowieści.
Jak powszechnie wiadomo wysoko cenię sobie regulaminy i ich przestrzeganie. Jeśli był taki punkt ok. Mimo to sam poczułbym się urażony nie tyle akcją w wykonaniu Alexandrusa który co by nie mówić poruszał się w zakresie Pyrkonowego prawa, ile tym co potem pojawiło się na forum. Walnięcie teksu:

Kto stał ten stał. Ja mam cheat-mode.

jest jawnym strzałem w twarz wszystkim kolejkowiczom, ale też innym osobom z orzeczeniem. Czyli co? Człowiek na wózku czy o kulach też cheater? Taka postawa zasługuje na to co się dzieje obecnie w temacie. 

Tyle. Nie bawię się już w kolejkony nie mam już na to zdrowia i nerwów. Szczerze jak czytam takie rewelacje to nie żałuję decyzji.

Offline nocny

« Odpowiedź #50 dnia: Wt, 17 Czerwiec 2025, 15:35:18 »
Ej, synek, synek, chcesz mi powiedzieć, że nie spędzimy wspólnie łódzkiej nocy? :(

Offline Dracos

« Odpowiedź #51 dnia: Wt, 17 Czerwiec 2025, 15:47:37 »
Rozumiem że był jakiś festiwal (i nawet drama się na nim urodziła), mam takie pytanie do uczestników czy był może Taurus i czy ktoś z nimi rozmawiał? Jeśli tak to za dwa zdania o czym mówili w kontekście ich planów na przyszłość byłbym wdzięczny :)

Offline Fernando Po

« Odpowiedź #52 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 11:59:32 »
Taurus korzystał z pośrednictwa Best Comics.

Po raz pierwszy Pyrkon zorganizował strefę dla niezalu, trafiła na antresolę hali handlowej. W głównej części hali regulamin zabrania sesji autografowych (chodzi o przepustowość ciągów komunikacyjnych), co kłóci się z tradycjami komiksowa, wydzielona strefa to kompromis w tej sprawie. Brawo dla Papatu za dodatkową ekspozycję.

Obok stoisk niezalowych było stanowisko do wrysów, przy większych kolejkach robiło się ciasno, blisko była strefa wystaw.
Zagraniczni goście, Pichelli i Sandoval mieli zakontraktowane po dwie godzinne sesje rysowania dla konwentowiczów, także poza komiksami. Trust jak na swoje standardy rysował bardzo szybko;).

Takahashi miał dyżur w głównej zonie autografowej w PCC, nie byłem, podobno były tłumy.

Prelekcje odbywały się w PCC, targowym centrum konferencyjnym, dość dalego od sali handlowej czy gastro, przez utrudnienia logistyczne straciłem kilka punktów programu.
Frekwencja różna, OttoIch miał pełne sale, na spotkaniach z Trustem i Produktem było pustawo (smutne).

Wróciła po rocznej przerwie czytelnia komiksów z UAM.

Poza komiksowem setki innych atrakcji, do teraz ledwie mówię po koncercie Gloryhammer (powermetal na zawsze!). Był wrestling, znów nie mogłem iść.

Uczestników i funkcyjnych prawie 70K, w 2000 było ich chyba 700, co będzie w 2050?;)

« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Czerwiec 2025, 12:54:40 wysłana przez Fernando Po »

Offline eyesore

« Odpowiedź #53 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 12:50:01 »
rozluźnijcie poślady, koleś przeprosił, faktycznie użył słabego doboru słów i tyle

"Uczestników i funkcyjnych prawie 70K, w 2000 było ich chyba 700, co będzie w2050?"
podobno ma być limit do 60K od przyszłego roku ale nie wiem na ile to prawda
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Czerwiec 2025, 13:01:58 wysłana przez eyesore »

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #54 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 09:43:58 »
Ja jeszcze dodam, że zwyczajowa prośba od Alka (smok i kaczka) najczęściej wydłuża czas wrysu. Akurat w tym przypadku zajęła około 10-15 minut, gdzie okienko na wrysy trwało godzinę. Co tym bardziej stworzyło dziwną atmosferę w kolejce, a można było tego uniknąć. Rozmowa nie boli. Przynajmniej zazwyczaj :)
Tu muszę sprostować - 17min po rozpoczęciu wrysów byłem już poza strefą wystawców, a więc można odliczyć z 3-4min na przedostanie się przez nią. to daje jakieś 13-14min na OBA rysunki. Gdy Pichelli robiła wrys w Carnage, Sandoval też nie czekał i robił rysunek komu innemu. Gdy skończył wszedłem ja jako druga osoba. Przy założeniu, że średnio rysunek zajmował autorom 7min (taką wersję słyszałem w kolejce), nie wydłużyłem czasu na pojedynczy rysunek.

Masz rację - rozmowa (zazwyczaj) nie boli. Jeszcze raz przepraszam, że jej nie przeprowadziłem. Ani przed, ani po.

@Teli - ty też masz rację. Fatalny dobór słów zastosowałem. Oprócz zmęczenia (spałem 4h i 3h przez poprzedzające wpis noce) nie mam nic na swoją obronę.

Offline Fernando Po

« Odpowiedź #55 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:04:25 »
Popyrkonowa ankieta od organizatorów.
https://short.pyrkon.pl/ankietap25