Autor Wątek: PYRKON 16-18.06.2023  (Przeczytany 3399 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Itachi

PYRKON 16-18.06.2023
« dnia: Wt, 04 Kwiecień 2023, 19:43:45 »
https://pyrkon.pl/goscie-pyrkonu/

W strefie komiksu podane są następujące nazwiska:

- Gary Erskine
https://www.gildia.pl/szukaj/osoba/gary-erskine

Gary Erskine ponad trzydzieści lat tworzy dla MARVEL, DC Comics, Vertigo i wielu innych. Współpracował już z Markiem Millarem, Garthem Ennisem czy Grantem Morrisonem przy powstawaniu The Unwritten, Hellblazer czy War Stories. Swoje trzy grosze dorzucił też w licencjach Star Wars, Star Trek, Doctor Who i Transformers.

Poza komiksami Gary prowadzi warsztaty Character Designu dla szkół, uczy tworzenia storyboards (scenopisów w formie rysunku) dla studentów w Królewskim Konserwatorium w Szkocji. Uczy także game designu w Fife College oraz sztuki sekwencyjnej w Pulse college w Dublinie.

Obecnie (ciągle) pisze ROLLER GRRRLS.

- Pasquale Qualano

Urodzony w 1974 roku, pochodzący z Torre del Greco (Neapol) i żyjący w prowincji Campania we Włoszech, Pasquale Qualano to designer, rysownik i rzeźbiarz.

W młodości szlifował swoje umiejętności w rodzinnym warsztacie rzeźbiarskim, gdzie wykonywał pierwsze zamówienia na modele i sztukę sakralną. Gdy zainteresował się tworzeniem grafik i komiksów, rozpoczął współpracę z GG Studio oraz Marvel Publishing, gdzie przyłożył swój ołówek do stworzenia „She-Hulk”.

- Bob Layton
https://www.gildia.pl/szukaj/osoba/bob-layton

Bob Layton jest amerykańskim scenarzystą komiksowym, artystą, projektantem i redaktorem, który ma na swoim koncie ponad 6 400 komiksów – pod względem liczby stworzonych historii mógł się z nim mierzyć jedynie nieżyjący już Stan Lee.

Layton najbardziej znany jest z pracy nad takimi tytułami Marvel Comics jak Iron Man i Ant-Man, jest także współzałożycielem Valiant Comics.
Bob wymyślił na nowo komiks o Iron Manie pod koniec lat 70-tych, przenosząc go z pozycji bliskiej anulowania na pozycję godną jednej z najlepiej sprzedających się serii Marvela wszech czasów. Klasyczna historia Iron Mana „Demon in a Bottle” została uznana przez fanów za „jedną z 20 najlepszych historii komiksowych wszech czasów”.

W 1985 roku, Layton wypuścił dla Marvela serię komiksową „X-Factor”, która pobiła rekord sprzedaży wszech czasów firmy dla pojedynczego komiksu. Bob był współtwórcą nowej franczyzy Ant-Man oraz wielu postaci pojawiających się w przebojowych filmach Marvela „Ant-Man” oraz „Ant-Man i Osa”, w tym złoczyńcy z drugiego filmu, Ghosta.

Bez wątpienia Bob zasłużył na każdy element tytułu nadanego mu przez rówieśników, wśród których znany jest jako „jeden z prawdziwych wizjonerów branży”.

Tomasz Kołodziejczak zapowiedział także ostatnio autorów z nowej serii Świat Akwilonu:

https://www.gildia.pl/komiksy/556797-swiat-akwilonu-elfy-1-krysztal-niebieskich-elfow
https://www.gildia.pl/komiksy/556798-swiat-akwilonu-krasnoludy-1-redwin-z-bractwa-kuzni

sum41

• Gość
Odp: PYRKON 16-18.06.2023
« Odpowiedź #1 dnia: Wt, 04 Kwiecień 2023, 20:37:25 »
Jade dla Boba, extra, wezme swoje zeszytowki z Iron Manem i X-Factor 😍

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 12:22:13 »
Kurde ceny jednionowego biletu ostro w gore 179 zl dla 3 osbo sporo na start, ponad 500 plus :)

Dzieci ponizej 6 roku zycia za free z tego co rzumiem tak?

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #3 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 13:03:49 »
To pomyśl ile zapłacić muszą ci co chcą być na całości. Ostatnio robiłem przeliczenie:

Bilet 250zł, dojazd niech nawet będzie po 50 w obie strony. Nocleg 200 - zlikwidowali sleepa >_< w tamtym roku miał być płatny 10 zł, ale z niego zrezygnowali i dali jako "zadość uczynienie" magnes z otwieraczem. Teraz camping za 200 w ciul daleko...
Ale! To daje 550, a trzeba jeszcze doliczyć wyżywienie (na strefie gastro masakrycznie drogo): ze 150 przez te 3 dni pójdzie. I tak mamy 700 PLN

A przecież jeszcze nawet nie weszliśmy do strefy targowej >_< >_< >_<

Stukamy o szklany sufit pomału... :-X

Offline Adolf

« Odpowiedź #4 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 19:19:00 »
Ceny za wynajem pokoju hotelowego przez weekend Pyrkonu to często koszt większy niż wynajem kawalerki na miesiąc. W takich momentach doceniam, że mieszkam w Poznaniu. Karnet kupiłem za 200 w przedsprzedaży, więc nie muszę się już martwić. Z roku na rok jest co raz drożej. Aż strach pomyśleć ile będzie trzeba wydać w 2024...

Offline HugoL3

« Odpowiedź #5 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 10:37:55 »
Wszystko będzie drożeć. 5 Lat temu bilet na openera kosztował 300-400 zł, teraz ponad tysiaka.
To i Pyrkon będzie droższy.
A obsada każdej imprezy w Polsce wcale nie wydaje się być lepiej obsadzona niż te kilka lat temu.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #6 dnia: Pt, 16 Czerwiec 2023, 13:35:13 »
Mogłbym prosić, żeby ktoś obecny zerknął czy na Pyrkonie jest dostępny nowy Donżon i coś z lipcowego pakietu Egmontu ?

Offline muaddib

« Odpowiedź #7 dnia: Pt, 16 Czerwiec 2023, 14:21:12 »
Mogłbym prosić, żeby ktoś obecny zerknął czy na Pyrkonie jest dostępny nowy Donżon i coś z lipcowego pakietu Egmontu ?

Jeśli mnie wzrok nie myli, to na zdjęciu stoiska Timofa na fb nie widać nowego Donżona:

Offline Leyek

« Odpowiedź #8 dnia: Pt, 16 Czerwiec 2023, 14:53:51 »
Donżon 5 najszybciej w ok. 26 czerwca ma być. Przynajmniej tak mówili w Warszawie na stoisku.

Offline misiokles

« Odpowiedź #9 dnia: Pt, 16 Czerwiec 2023, 18:27:32 »
Dziś Gildia wysłała mi paczkę. W zamówieniu był Donżon 5, więc spodziewam się, że będzie w środku.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #10 dnia: Pt, 16 Czerwiec 2023, 19:12:26 »
Dziwne. Na Gildii zapowiedz dopiero na 22.06.2023

https://www.gildia.pl/komiksy/562598-donzon-wyd-zbiorcze-5

Offline tomek0810

« Odpowiedź #11 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 01:27:50 »
Moja mini relacja z Pyrkonu'23 .
Rewelacji lingwistycznych raczej bym się nie spodziewał.
Odwiedziłem Pyrkon po raz pierwszy i to w zasadzie ze względu na moich synów.
Starszy zdecydował się przygotować cosplay :

a w czasie wolnym obaj zajęli stanowiska przy  Nintendo.

Ja postanowiłem skorzystać z okazji i spotkać kilku autorów komiksów. Udało mi się, chociaż tak naprawdę nie nastawiałem się wielkie łowy. Impreza miała być dla chłopaków, a ja ze swoimi pasjami tylko na doczepkę.
W związku z tym ,że na MFGiK byłem kilka razy , mam porównanie co do sposobu rozwiązania strefy autografów. Definitywnie PYRKON wygrywa o kilka długości . Duże, klimatyzowane pomieszczenie, wyznaczona droga kolejki , mnóstwo wolontariuszy utrzymujących porządek i kolejność. Zaproszeni goście mają miejsce, spokój i ciszę.

W piątek 16.06 stałem do Macieja Musiała (wiem ,że nie autor komiksów)

oraz Boba Laytona.
Layton - uśmiechnięty i rozmowny gość, ale nie chce robić wrysów. Tłumaczy się wg mnie pokrętnie, że jakby zaczął je robić i w pewnym momencie ze względu na czas , nie wykonałby komuś z kolejki do go powieszą. Stąd nie robi nikomu. Kolejka do niego była na jakieś 15 osób i potem spokojnie siedział , bo nikogo więcej nie było. U góry kolejka właśnie do niego.

W sobotę 17.06 moi synowie byli na tyle cierpliwi, że sporo czasu spędziłem na autografach.

Jean-Luc Istin

Gianluca Maconi  - nie miałem Elfów przez niego rysowanych.

Patricia Martín i Raúl Allén - Diuna. Mili ludzie, szczególnie Pani Patricia, uśmiechnięta, radosna. Niezwykła technika Raula Allena z wrysem.

Gary Erskine - człowiek niezwykły, Szkot, wygadany, chętnie rozmawiający. Wykonał dla mnie rysunek bohaterki z SW Twilight  Ayala Secura, wspominał o Jennifer Hale , która podkładała głos w Clone Wars, że ją spotkał . Mówił o niej wiele ciepłych słów.

W niedzielę 18.06 poświęciłem juz uwagę tylko dla synów. Zmeczenie tez dało o sobie znać. Chłopaki grali na Nintendo, a ja siedziałem na korytarzu przyglądając się uczestnikom.
Taka figure można było zobaczyć :

A olbrzymie wrażenie zrobiło na mnie wykonanie tej dioramy z klocków Lego.

PYRKON to naprawdę fajna impreza. Jest na niej sporo młodzieży. Każdy znajdzie dla siebie coś co go zainteresuje. Strefa autografów pierwsza klasa. Łódź ma sporo do nauki w tej sprawie.
Już wiem, że za rok również będę w czerwcu w Poznaniu.

Offline misiokles

« Odpowiedź #12 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 07:24:10 »
Wydaje mi się, że to nie kwestia nauki a dostępnej przestrzeni.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #13 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 10:11:03 »
Dziś Gildia wysłała mi paczkę. W zamówieniu był Donżon 5, więc spodziewam się, że będzie w środku.

I jak, przysłali Ci tego Donżona ?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #14 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 10:50:49 »
Broń boże tego nie krytykuje, bo na pewno fajnie spędziłeś dzień z synami, ale teraz serio jedyny sposób żeby sobie potestować Nintendo Switch jest pójście na imprezę za kilka stówek?

Gdzie te czasy, że człowiek szedł do elektromarketu i mógł normalnie odpalić konsolę i grę (z reguły jedną), która akurat była w określonym czasie promowana?

Oczywiście fajnie, że te konsole i komputery są dostępne na takiej imprezie, ale może warto by było pozwolić na to ludziom... za darmo?
Wiem, że w Złotych Tarasach w Warszawie czasem pojawia się otwarta strefa Nintendo albo Samsunga i wtedy faktycznie można sobie pograć za darmoszkę.