Po 44 przeczytanych zinach z kategorii polskie i polsko-izraelskie przedstawiam Wam...
TOP10 by Rodrigues + ciekawostki
I. Ziny polskie:Miszcz może być tylko jeden:
1. Gdy w trudach młodości nienawiść się umości, czyli genezis Heavy Metyla albo do czego służą biblioteki - Tomasz Niewiadomski & Michał Traczyk
Wspaniała opowieść przygodowa zawierająca liczne mądrości (Pablo Wu już zwracał na to uwagę, ale warto podkreślić ponownie)
2. Tata Adama 2.0 - Luko Czakowski
Ciekawa historyjka poboczna ze świata Głowy.
3. Czarne Serce - Łukasz Godlewski
Demo nadchodzącego komiksu pełnometrażowego. Jest elegancki klimacik. Fragment rozbudza ciekawość i chęć poznania całej historii. No i zobaczcie, ile tam będzie narysowanych samochodów <3 ...
4. Nieustraszony Szpak: Biały Kruk - Damian PICKADOR Zajko
Świetnie poprowadzony zinek superhiroł. Na końcu piękna grafika z superbohaterami Made in Poland. Taki plakat, to bym se powiesił w przedpokoju.
5.
Nie kompetentnie zły - Aleksandra “The Axael” Kwiatkowska
Bardzo dobrze przygotowany, spójny i kompletny zin. Całość rozegrana w 3 kolorach. Zabawna historia o piekielnym lordzie.
6. Darmozin
Ciekawy zbiorczak. Najbardziej wyróżnili się:
Mateusz Lenart
Łukasz Bałut
Aleksandra Rusiniak
Dawid Bordewicz (kapitalny szort o historii polskiego komiksu z lat 90-tych)
7. Rzeźzin od Kuchni - Zvyrke ; Tomxyz ; Slaviiik
Standardowo szorciki z ciekawym pomysłem i dobre wykonanie.
8 Grzybiarz - Alicja "Alis" Wilkowska
Nie wiem czy istnieją jakieś szalone pasty o grzybiarzach, ale to wygląda jak adaptacja jednej z nich
9. AKT #0,0000 złotych
Nierówny, pokręcony i zabawny. Wszystko za co można kochać AKT. I jest nawet część publicystyczna, a w niej interesujący artykuł o Jimie Lee
10. Wielki kłopot małych stworzeń - Dawid Żurawski
Bardzo przyjazna i kolorowa opowieść o owadach mieszkających w lesie. Jest to zajawka większego komiksu. Myślę, że dzieciaki będą zachwycone.
II. Ziny polsko-izraelskieW tej kategorii najbardziej podobał mi się Ribbit Affair / The Continuing Story of Maxwell Edison (Bogumiła “Bozia” Pepasińska / Daniel Goldstein). I tutaj ciekawostka, bo zin nie ma formuły flipbooka, za to jedną historię czyta się od końca, jak mangę.
III. Ciekawostki, wyróżnienia- Niektórzy uczynili z zinów formę komunikacji
. Poniżej wiadomość od Rafała Otoczaka do Luko Czakowskiego (w zinie "Inne dziady #2 Kopciuch wystartował")
- wśród zinów znajdują się 2 z gatunku Yaoi. Wyklucza mnie to z grona odbiorców jednak warto zwrócić uwagę na ciekawą oprawę graficzną:
Bad Habits - Aleksandra “gryn” Grynpeter - w tym przypadku od razu nasuwają się skojarzenia z pracami Grzegorza Pawlaka czy też Moniki Laprus-Wierzejskiej.
Last Dance - Nicole "godlikeviolence" Golek
- zin Catgirl Mileny Danowskiej był dla mnie przeciętny, ale moją uwagę zwróciły koncepty postaci na końcu produkcji - taki disneyowski styl chętnie zobaczyłbym w komiksie:
- zin QQłka Julii Barczewskiej wyróżnił się nietuzinkową kreską i kolorystyką
Tyle w temacie. Może się kiedyś zbiorę i napiszę jeszcze posta z wrysami i zakupami. Pozdro 600.