Fajna impreza. Chyba idealna wielkościowo - nie za duża, nie za mała. Byłem pierwszy raz i mam nadzieję nie ostatni. Miła odmiana po zatłoczonej, głośnej Łodzi. Jedna sala dla wystawców i autorów, druga na spotkania + sale gdzie były warsztaty dla dzieciaków. Mimo tego bardzo silna obsada twórców jak i wydawców (brak jedynie Egmontu, ale to żadna strata, bo kto kupuje Egmont po tak słabych rabatach jak są na targach
). Praktycznie od każdego autora można było dostać po w miarę krótkim oczekiwaniu wrys czy pogadać (najdłuższa kolejka tradycyjnie do @Jaszcza, sporo też osób do Trusta, ale każdy dostał wrys, a np. taki Jacek Świdziński w maju w Warszawie oblegany siedział sporo czasu "bezrobotny").
Zaryzykowałem i wziąłem pierwszy raz ze sobą syna (był też w Toruniu, ale wtedy to tylko tak zapoznawczo, choć zdobył rysunek od Ottoicha, teraz pełną gębą
). Trochę musiałem cześć uwagi skupić na nim, ale ogólnie było ok. Młody tak się wkręcił, że wrysów zdobył chyba więcej ode mnie i parę naprawdę świetnych
A zaczął dopiero od 13, bo wcześniej był na warsztatach.
Przez cały czas trwały też spotkania, tematycznie ciekawe, ale byłem tylko na większości jednego (o selfpublishingu) i na końcówce zapowiedzi wydawców. Pod koniec był też konkurs. Spodziewałem się w miarę tradycyjnego, a się okazało, że to taki z jajem. Bywalcy forum myślę, że spokojnie poradziliby sobie z jednym z finałowych quizów:
Ułóż od najbardziej do najmniej ważnego pięć wydarzeń w polskim komiksowie z ostatniego czasu:
- gdzie zdobyć przeznaczony do zniszczenia egzemplarz Kajtka i Koko,
- premiery Egmontu na najbliższy czas,
- Bartosz Sztybor i Krzysztof Ostrowski na scenie Worldconu,
- kiedy publikacja wyników konkursu młodych talentów ogłoszonego półtora roku przez Polish Comics Żart
- ostatniego nie pamiętam, ale było na czwartym miejscu.
Jedyny minus to lokalizacja w centrum Wawy, to nie na moje nerwy
Tym samym zakończyłem rok z 4 imprezami stricte komiksowymi czym wyrównałem całościowy wynik z wszystkich poprzednich lat razem wziętych
Wcześniej 3 x Łódź (ale mocno rozstrzelona czasowo, w 3 różnych lokalizacjach) i raz Dwutakt w Toruniu.
Fotka sali wystawców (podebrana stąd, gdzie jest też więcej zdjęć wykonanych przez Dominika Szcześniaka:
https://radio.lublin.pl/2023/12/niech-zyje-komiks-2023-zdjecia/):